Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23 C
Athens

Πως κλέβουν τους συνταξιούχους από 5%-15% στις συντάξεις τους!

Η κυβέρνηση δεν διστάζει να …παίξει με τους συνταξιούχους. Μετά από τα μεγάλα λόγια για προστασία των συντάξεων προχωράει στην …απάτη αφού τους χρεώνει μεγαλύτερες μειώσεις των συντάξεων από 5%- 15%, όπως αποκαλύπτει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας καπέλο 5% έως 15% στις μειώσεις συντάξεων βάζει το υπουργείο Εργασίας, χρεώνοντας στους συνταξιούχους μεγαλύτερες περικοπές από αυτές που τους αναλογούν με βάση το άθροισμα των ποσών που λαμβάνουν από κύρια, μέρισμα ή και επικουρική σύνταξη!

Η αρχή έγινε ήδη με το μέρισμα των συνταξιούχων του Δημοσίου, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι, πέρα από το τσεκούρωμα έως 54% στο καθαρό ποσό του μερίσματος, είχαν την ίδια μείωση που επιβάλλεται πάνω από τα 1.000 ευρώ του αθροίσματος με την κύρια σύνταξη, παρά το γεγονός ότι μετά την περικοπή του μερίσματος, το άθροισμα για πάρα πολλούς συνταξιούχους έπεσε κάτω από τα 1.000 ευρώ και, βάσει νόμου, θα έπρεπε να τους αφαιρεθούν οι κρατήσεις που επιβάλλονταν όταν η σύνταξη με το μέρισμα ήταν πάνω από 1.000 ευρώ.

Η αναιτιολόγητη μείωση που είχαν ήταν ένα 5%, που κανονικά δεν θα έπρεπε να τους επιβληθεί! Το ίδιο συνέβη και σε όσους είχαν άθροισμα πάνω από 1.500 ευρώ και με το νόμο 4093/12 είχαν μείωση 10%.

Τώρα, παρότι κόπηκε το μέρισμα και το νέο άθροισμα σύνταξης και μερίσματος έπεσε κάτω από τα 1.500 ευρώ, τα Ταμεία εξακολουθούν να χρεώνουν το ίδιο ποσοστό περικοπής, δηλαδή 10%, ενώ βάσει νόμου θα έπρεπε να έχουν περικοπή 5%!

Ακόμη μεγαλύτερο καπέλο επιβάλλεται στους συνταξιούχους που βγάζουν άθροισμα πάνω από 2.000 ευρώ (με κύρια, επικουρική ή και μέρισμα).

Με το νόμο 4093/12 επιβλήθηκε περικοπή 15%. Οσοι όμως πληρώθηκαν το μειωμένο μέρισμα και το άθροισμα των αποδοχών τους έπεσε κάτω από τις 2.000 ευρώ, συνέχισαν να έχουν την περικοπή του 15%, ενώ βάσει νόμου θα έπρεπε να πέσουν στο 10%.

Το κόλπο αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερες μειώσεις, καθώς το υπουργείο Εργασίας διατηρεί σε ισχύ τους νόμους με τους οποίους θεσπίστηκαν οι παλιές περικοπές και, ειδικά με το νόμο 4093/12, διατηρεί τις ίδιες μειώσεις που είχαν οι συνταξιούχοι επί του παλιού αθροίσματος, ακόμη και αν το νέο άθροισμα κύριας, επικουρικής και μερίσματος είναι κάτω από 1.000, 1.500 ή 2.000 ευρώ.

Για παράδειγμα:

*Συνταξιούχος με άθροισμα κύριας σύνταξης και μερίσματος (πριν από την περικοπή του μερίσματος) 1.591 ευρώ. Από το ποσό αυτό το μέρισμα ήταν 221 ευρώ και η σύνταξη 1.370 ευρώ.

Με το νόμο 4093/12 επιβλήθηκε μείωση 10% και στην κύρια και στο μέρισμα.

Το ποσό της μείωσης ήταν 159 ευρώ και το νέο άθροισμα ήταν 1.432 ευρώ πριν από την εισφορά ασθένειας και το φόρο.

Με την περικοπή που έγινε την Παρασκευή, το μέρισμα μειώθηκε στα 110 ευρώ, που σημαίνει ότι το άθροισμα έπεσε στα 1.480 ευρώ.

Με το ν. 4093 η μείωση θα έπρεπε να αλλάξει και αντί 10% να γίνει 5%, που αντιστοιχεί σε άθροισμα σύνταξης από 1.000 ως 1.500 ευρώ.

Παρά ταύτα, τα Ταμεία χρέωσαν την ίδια μείωση (159 ευρώ) στο σύνολο της σύνταξης, ενώ η μείωση θα έπρεπε να είναι 5%, επί του νέου αθροίσματος, δηλαδή 74 ευρώ (1.480Χ5%=74 ευρώ).
Στην πράξη ίσχυσε διπλάσια μείωση από αυτή που προβλέπει ο νόμος!

Το καπέλο στις μειώσεις συντάξεων μάλιστα αποκαλύπτεται και στα σημειώματα των συνταξιούχων.
Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, που λαμβάνουν μέρισμα και πληρώθηκαν πρώτα την κύρια σύνταξη και στη συνέχεια το μειωμένο μέρισμα, διαπίστωσαν ότι η κύρια σύνταξη είχε την ίδια περικοπή (5% ή 10%) ακόμη και αν με την καταβολή του μερίσματος το νέο τους άθροισμα ήταν κάτω από 1.000 ευρώ ή κάτω από 1.500 ευρώ ή κάτω από 2.000 ευρώ.

Η κυβέρνηση λοιπόν παίρνει με ύπουλο τρόπο παραπάνω από αυτά που θα έπρεπε και μάλιστα από περισσότερους συνταξιούχους. Με το κόλπο αυτό η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας διατηρούν παράνομα τις ίδιες μειώσεις σε μικρότερο άθροισμα συντάξεων!

Και το πιο άδικο είναι ότι ακόμη και όσοι είχαν παλιό άθροισμα σύνταξης και μερίσματος 1.070 ευρώ (890 σύνταξη και 180 μέρισμα) και τους αναλογούσε μείωση 5% (-54 ευρώ), θα συνεχίσουν να υφίστανται παράνομα την ίδια μείωση, ακόμη και αν μετά το ψαλίδι στο μέρισμα, το νέο άθροισμα με την κύρια θα πέσει κάτω από τα 1.000 ευρώ, για τα οποία ο νόμος 4093/12 δεν προβλέπει καμία περικοπή!

Δηλαδή, αν το μέρισμα έπεσε στα 90 ευρώ, τότε το νέο άθροισμα με την κύρια σύναξη είναι 980 ευρώ.
Βάσει του ν. 4093, δεν προβλέπεται μείωση σε συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ.

Εντούτοις το υπουργείο Εργασίας διατηρώντας παρανόμως τις μειώσεις, συνεχίζει να χρεώνει την περικοπή 5% και στη σύνταξη των 980 ευρώ παραβιάζοντας το νόμο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταγγείλει τον 4093 ως νόμο-λαιμητόμο στις συντάξεις και σήμερα όχι μόνο τον εφαρμόζει αλλά τον ξεπερνά κιόλας, αφού χρεώνει με περικοπές και τις συντάξεις κάτω από τα 1.000 ευρώ.
«Ψαλίδι» σε πάνω από 400.000 επικουρικές!

Το μεγάλο «ψαλίδι» θα έρθει βέβαια σε έναν, το πολύ δύο μήνες. Οταν θα μπουν στις περικοπές και οι επικουρικές συντάξεις.

Ηδη στο υπουργείο Εργασίας εκτιμούν ότι οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις που ξεπερνούν σε άθροισμα τα 1.300 ευρώ (μικτά) με τις κύριες, αφορούν σε πάνω από 400.000 συνταξιούχους, ενώ αρχικά οι κ. Κατρούγκαλος και Πετρόπουλος έλεγαν ότι δεν είναι πάνω από 260.000 οι συνταξιούχοι που θίγονται.

Η πραγματικότητα είναι διαφορετική και, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που έχουν πάρει από τα αρχεία των συνταξιούχων που τηρεί η ΗΔΙΚΑ, οι συνταξιούχοι που πιάνονται στον «κόφτη» των επικουρικών με μικτό άθροισμα (κύριας και επικουρικής) πάνω από 1.300 ευρώ, προσεγγίζουν τους 420.000!

Το «ψαλίδι» στις επικουρικές θα έρθει στην πληρωμή της σύνταξης που θα πάρουν τον Αύγουστο (2/8) ή το αργότερο με τη σύνταξη του Σεπτεμβρίου (2/9) και θα έχει αναδρομική ισχύ από τη σύνταξη Ιουνίου, που την πληρώθηκαν τον Μάιο.

Αν, δηλαδή, μία επικουρική των 250 ευρώ έχει μείωση 30%, ήτοι -75 ευρώ, με την πληρωμή του Σεπτεμβρίου η μείωση αυτή των 75 ευρώ θα ισχύσει αναδρομικά για 3 ή 4 μήνες!

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αύριο η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό – Επικρατέστερο σενάριο τα 830 ευρώ μεικτά

O υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στην αύξηση στον κατώτατο μισθό η οποία θα...

Βενζινοπώλες Αττικής: Γιατί αυξάνεται η τιμή των καυσίμων – Τι να προσέχουν οι οδηγοί

Την άνοδο της τιμής των καυσίμων και την αποδυνάμωση του κλάδου στην Βόρεια Ελλάδα, εξηγεί η πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής, η Μαρία Ζάγκα. Ειδικότερα η Μαρία...

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε...

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το εγγενώς σημαντικό όταν μιλάμε για τα παιδιά που πάνε σήμερα...
Ο Παππάς …έφυγε για το διάστημα!

Μετά το μπάχαλο άλλαξε άποψη ο Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση, λέει τώρα

Κάτω από το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων και του χάους που επικρατεί στην αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς προσπάθησε να ανασκευάσει όσα αποκάλυψε στο Action...

Καιρός: Νέα «εισβολή» αφρικανικής σκόνης από Δευτέρα

Η αφρικανική σκόνη θα «ξαναθυμηθεί» τη χώρα μας από την Κυριακή έπειτα από ένα σύντομο ενδιάμεσο διάλειμμα. Ο καιρός αναμένεται να «καθαρίσει» σταδιακά σήμερα,...

Πρόταση δυσπιστίας – Καραμανλής: Δεν κρύφτηκα και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική...

Με συνεχείς αψιμαχίες που ανεβάζουν στα ύψη τον κοινοβουλευτικό υδράργυρο, συνεχίζεται στη Βουλή, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση για το δυστύχημα...

Τέμπη: Με εξώδικο τους στον ΟΣΕ οι μηχανοδηγοί ζητούν απαντήσεις για τη διαρροή του...

Εξώδικο προς τη διοίκηση του ΟΣΕ απέστειλε η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης (ΠΕΠΕ), η οποία εκπροσωπεί τους μηχανοδηγούς, για την υπόθεση των ηχητικών με...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ο χάρτης των αυξήσεων σε μισθωτούς και συνταξιούχους – Αναλυτικός οδηγός

Στην αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, καθώς και του...

Επίδομα προσωπικής διαφοράς σε συνταξιούχους: Έως τις 31 Μαρτίου η καταβολή του – Οι 7 κατηγορίες των δικαιούχων

Εβδομάδα πληρωμών αυτή που αρχίζει από αύριο, καθώς καταβάλλονται συντάξεις, επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και...

Ένας στους δύο συνταξιούχους θα δει αύξηση ισοδύναμη με 13η σύνταξη

Πάνω από το 95% θα πάρουν αύξηση στις συντάξεις τους, ενώ ένας στους δυο...

Τσακλόγλου: Απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθούν αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους

Τους δημοσιονομικούς περιορισμούς επικαλέστηκε στη Βουλή, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτης Τσακλόγλου,...