Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
17.9 C
Athens

Πως θα κάνετε την παλιά μπανιέρα “θερμοκήπιο”

Σκεφτήκατε ποτέ ότι μια μπανιέρα μπορεί να γίνει ο κήπος ή το θερμοκήπιό σας;;;

Ας δούμε μια προσπάθεια.

Βήμα 1. Εξασφαλίζουμε μια μπανιέρα παλιά

Βήμα 2. Επιλέγουμε τη θέση που θα την εγκαταστήσουμε, λαμβάνοντας υπόψη τις διαστάσεις της, το βάρος της,τόσο άδειας, όσον και όταν τη γεμίσουμε με χώμα, το είδος κηπευτικών ή λαχανικών ή λουλουδιών που θα φυτέψουμε, τη διάρκεια της καλλιέργειας, μία σαιζόν ή μόνιμα, τον τρόπο απορροής των υδάτων μετά το πότισμα, τον προσανατολισμό της ως προς τον ήλιο (χειμώνα – καλοκαίρι) , επίσης την έκθεσή της σε δυνατά ρεύματα ανέμων ή ψυχρούς βόρειους ανέμους,καθώς και την αντηλιά από παρακείμενο λευκό τοίχο.επίσης να είναι προστατευμένη από οικόσιτα ζώα που τυχόν υπάρχουν στο χώρο,(κότες,κατσίκες,σκυλιά, γάτες κλπ.) Τόπος εγκατάστασης μπορεί να είναι η αυλή,το αγρόκτημα, ένας ακάλυπτος χώρος, η ταράτσα, η βεράντα, το μπαλκόνι(εδώ να ερωτηθεί Μηχανικός για την αντοχή των προεξοχών της οικοδομής στο συνολικό βάρος του «κήπου»μας).
Στο παράδειγμα επέλεξα ένα ακριανό προσηλιακό σημείο στο αγρόκτημα.

Βήμα 3.Στήριξη

Η μπανιέρα «πατάει» γερά και σταθερά σε δύο τσιμεντόλιθα, ένα μπροστά ένα πίσω, καλά στερεωμένα και φυσικά αλφαδιασμένα. Φρόντισα να είναι λίγο υπερυψωμένη για να έχω καλύτερο έλεγχο του χώρου, καθαρισμό χόρτων κλπ.

Βήμα 4.Εσωτερικά της μπανιέρας

Φυσικά αφαιρούμε την τάπα για να μη κρατάει τα νερά.Στη συνέχεια τοποθέτησα κατά μήκος και πλάτος του πάτου καλάμια σταυρωτά και σχημάτισα μιας μορφής σκάρα. Πάνω στην καλαμένια σκάρα άπλωσα ένα πλαστικό γεωύφασμα ή εδαφοκάλυψης,όπως λέγεται και πάνω του έριξα το προετοιμασμένο χαρμάνι χώματος μέχρι σχεδόν να γεμίσει.Με την εδαφοκάλυψη συγκρατείται το χώμα και δεν παρασύρεται με το νερό του ποτίσματος εκτός της μπανιέρας, το οποίο νερό βεβαίως διέρχεται από τις μικροσκοπικές οπές της πλέξης του υλικού,με την καλαμένια δε σκάρα πέτυχα , ώστε το πλαστικό εδαφοκάλυψης παρότι έχει επάνω του όλο το χώμα,να βρίσκεται σχεδόν στον αέρα, να μην ακουμπάει στον πυθμένα και να έχω καλό στράγγισμα κατά το πότισμα.Μπορούμε βέβαια να βάλουμε στον πάτο αντί για καλάμια που έχουν μικρή διάρκεια ζωής,μια στρώση από πλαστικά μαύρα κασάκια που έχουν τα ΜΑΡΚΕΤ για τα λαχανικά τους και συνήθως τα πετάνε μετά τη χρήση,αυτά έχουν διάφορα ύψη, διαλέγουμε τα πιο κοντά, τα τοποθετούμε ανάποδα και επάνω τους πατάει το πλαστικό με το χώμα, μειώνεται βέβαια αντίστοιχα το βάθος της μπανιέρας, αλλά ούτως ή άλλως σε τόσο βάθος δεν αναπτύσσεται τίποτε.

Βήμα 5. Διαστάσεις πλαστικού “εδαφοκάλυψης”

Μία μέση μπανιέρα έχει συνήθως μήκος 1,60 εκατοστά,πλάτος 0,70 και βάθος 0,40.Συνεπώς, για να πετύχουμε ώστε να βρίσκονται οι άκρες του υφάσματος στο ίδιο ύψος με τα χείλη της μπανιέρας μας αφού ρίξουμε το χώμα, για να μη χάνεται από το πλάϊ, πρέπει να υπολογίσουμε στις διαστάσεις του υφάσματος και το βάθος των 0,40 εκατοστών, ή όσο είναι ή θέλουμε ή μας απομένει μετά την τοποθέτηση της σκάρας στον πάτο της μπανιέρας.(Μπορούμε να φτιάξουμε ένα ΠΑΤΡΟΝ με εφημερίδα για ευκολία).Για την παραπάνω μπανιέρα κατέληξα ότι το ύφασμα πρέπει να έχει διαστάσεις2,40 μήκος και1,50 πλάτος., με λίγο «αέρα» 10-15 εκατοστών για να μη μας ξεφύγουν οι άκρες.

Βήμα 6.Το χώμα

Ανάλογα με το είδος του χώματος που διαθέτουμε ή την καλλιέργεια που θα κάνουμε, φτιάχνουμε και το χαρμάνι του χώματος που θα ρίξουμε στη μπανιέρα.Εγώ θέλησα να πειραματιστώ στη σπορά καρότου, το έδαφος είναι πετρώδες οπότε αναγκάστηκα να κοσκινίσω το χώμα, και να το αναμείξω με κοπριά και αρκετή τύρφη. (Να επισημάνω ότι κατά το πότισμα η κοπριά βγάζει χρώμα και μπορεί να λερώσει ενδεχόμενα το πλακοστρωμένο δάπεδο που βάλαμε τη μπανιέρα μας. Αφού γεμίσουμε με χώμα, μετατρέψαμε τη μπανιέρα μας σε ένα μικρό κήπο, με ένα δε πλαστικό σκέπαστρο την αναβαθμίζουμε σε θερμοκήπιο!!!Ανάλογα λοιπόν με την εποχή σπέρνουμε ή φυτεύουμε τα λαχανικά, τα αρωματικά ή τα λουλούδια μας. Βέβαια τα παραπάνω είναι μια ιδέα για ένα μικρό κήπο έξω από την πόρτα μας.Ας αρχίσουμε το πείραμα και στην πορεία μαθαίνουμε από την προσπάθεια και… τα λάθη μας… καλή επιτυχία φίλοι μου!!!

Πηγή: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=945728292263232&id=100004782094396

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Η κόκκινη κλωστή στο χέρι μπορεί να μας προστατέψει από πολλά πράγματα

Σε αυτό το άρθρο θα σας παρουσιάσουμε κάποια πράγματα τα οποία, ίσως, δεν γνωρίζατε για την κόκκινη κλωστή. Προλήψεις; Δεισιδαιμονίες; Πάντως δεν τα λες...

Δέκα σκληρές αλήθειες για τη ζωή

Πρώτη σκληρή αλήθεια ζωής: Αν νομίζεις ότι η ζωή σου έχει τελματώσει, το λάθος είναι δικό σου! Με άλλα λόγια, σου λείπει η δύναμη να πεις:...
ΤΖΟΚΕΡ: Κλήρωση 9-4-2020

Κλήρωση ΤΖΟΚΕΡ 11/4/2024: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί

Στην κλήρωση ΤΖΟΚΕΡ, τηνΠεμπτη 11/4/2024 (αριθμός κλήρωσης 2739), οι τυχεροί αριθμοί ήταν οι εξής:
ΤΖΟΚΕΡ: Κλήρωση 12-8-2020

Κλήρωση ΤΖΟΚΕΡ 9/4/2024: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί

Στην κλήρωση ΤΖΟΚΕΡ, την Τρίτη 9/4/2024 (αριθμός κλήρωσης 2738), οι τυχεροί αριθμοί ήταν οι εξής:
ΤΖΟΚΕΡ: Κλήρωση 12-11-2020

Κλήρωση ΤΖΟΚΕΡ 7/4/2024: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί

Στην κλήρωση ΤΖΟΚΕΡ, την Κυριακή 7/4/2024 (αριθμός κλήρωσης 2737), οι τυχεροί αριθμοί ήταν οι εξής:
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ: Να Χαμογελάω

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ: 8 λόγοι για να χαμογελάμε

Γράφει ο Γιάννης Ξηντάρας*, Ψυχολόγος Ας μιλήσουμε για την θετική πλευρά της ζωής. Ας σταθούμε σε όλους αυτούς τους λόγους για τους οποίους το χαμόγελο,...
ΤΖΟΚΕΡ: Κλήρωση 7-2-2020

Κλήρωση ΤΖΟΚΕΡ 4/4/2024: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί

Στην κλήρωση ΤΖΟΚΕΡ, την Πέμπτη 4/4/2024 (αριθμός κλήρωσης 2736), οι τυχεροί αριθμοί ήταν οι εξής:

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Κατερίνα Στικούδη: Ποζάρει ολόγυμνη στην μπανιέρα της και κόβει την ανάσα

Η Κατερίνα Στικούδη έβαλε “φωτιά” στο Instagram με τη φωτογραφία που δημοσίευσε στον λογαριασμό...

Φάρσαλα: Γέμισε τη μπανιέρα με νερό και αυτοκτόνησε

Σοκαρισμένα είναι τα Φάρσαλα από την είδηση της τραγικής αυτοκτονίας ενός άνδρα 75 χρόνων,...

ΣΟΚ: Στα Πατήσια βρήκαν σκελετό 10 χρόνων σε μπανιέρα

Μια μακάβρια ανακάλυψη που έκανε πριν από μερικές ώρες η ΕΛ.ΑΣ. σε ακατοίκητο σπίτι...