Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
15 C
Athens

Πρόσθετα τροφίμων ύποπτα για φλεγμονή που οδηγεί σε καρκίνο του εντέρου

Πλειάδα τροφίμων -και κυρίως τα επεξεργασμένα και συσκευασμένα προϊόντα- που βρίσκονται καθημερινά στα ράφια των εμπορικών καταστημάτων, περιέχουν πρόσθετες ουσίες, οι οποίες έχουν εισαχθεί στις διάφορες τροφές, στοχεύοντας στην ενίσχυση της θρεπτικής τους αξίας, της ασφάλειάς τους, αλλά και της εμφάνισης/ γεύσης /οσμής τους.

Μία κατηγορία πρόσθετων ουσιών είναι οι γαλακτωματοποιητές που προέρχονται από βρώσιμα έλαια και οργανικά οξέα. Κατά κανόνα είναι μόρια με δύο μέρη (ένα υδρόφιλο και ένα υδρόφοβο) που χρησιμοποιούνται για την ανάμιξη διαφορετικών υλικών, προκειμένου να σχηματιστεί ένα ομοιογενές μείγμα. Μεταξύ άλλων, οι γαλακτωματοποιητές χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ψωμιού, μαργαρίνης, σοκολάτας, παγωτού και παρασκευασμάτων κρέατος (π.χ. λουκάνικα).

Με δεδομένη την ευρεία χρήση τους, λοιπόν, προκαλεί προβληματισμό η δημοσίευση μία νέας επιστημονικής μελέτης στο περιοδικό «Cancer Research», σύμφωνα με την οποία συγκεκριμένοι γαλακτωματοποιητές είναι δυνατόν να μεταβάλλουν τη σύνθεση των βακτηρίων του εντέρου, με συνέπεια να προκληθεί φλεγμονή που να ευνοεί την ανάπτυξη καρκίνου στο παχύ έντερο.

Σύμφωνα με τη μεθοδολογία της εν λόγω έρευνας, οι επιστήμονες τάισαν ποντίκια με δύο κοινούς γαλακτωματοποιητές (καρβοξυμεθυλοκυτταρίνη και πολυσορβικό-80), με βάση τις ποσότητες που οι ουσίες αυτές περιέχονται στα επεξεργασμένα τρόφιμα. Η παρέμβαση αυτή μετέβαλε τη σύνθεση των εντερικών μικροοργανισμών των πειραματόζωων, καθιστώντας πιο πιθανή την ανάπτυξη φλεγμονής, η οποία με τη σειρά της δημιούργησε ευνοϊκές συνθήκες για εκδήλωση καρκίνου στο παχύ έντερο.

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά τα μέσα του 20ου αιώνα, έχει αυξηθεί ο ρυθμός εκδήλωσης κρουσμάτων καρκίνου του εντέρου, με συνέπεια σήμερα να αποτελεί την τέταρτη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως (700.000 θάνατοι σε ετήσια βάση).

Σημειώνεται, επίσης, πως σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι γαλακτωματοποιητές που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή στην παραγωγή τροφίμων είναι, είτε ουσίες απομονωμένες από φυσικά προϊόντα είτε συνθετικές χημικές ουσίες που έχουν παρεμφερή δομή με τα φυσικά προϊόντα. Όπως όλα τα πρόσθετα, οι γαλακτωματοποιητές υπόκεινται σε αυστηρότατους κανονισμούς της Ε.Ε. που διέπουν την αξιολόγηση της ασφάλειας, την έγκριση, τη χρήση και τη διατροφική επισήμανσή τους. Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, όλοι οι πρόσθετοι γαλακτωματοποιητές, καθώς και όλα τα πρόσθετα τροφίμων, δηλώνονται στη συσκευασία των τροφίμων, είτε με το όνομά τους είτε με τον αριθμό Ε που τους αντιστοιχεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, EUFIC

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Οι 9 ομάδες τροφών που διαλύουν κάθε μορφή καρκίνου!

Είναι γνωστό ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης είναι πιο υγιεινή από μια διατροφή που περιλαμβάνει σημαντική ποσότητα επεξεργασμένων...

Κακάο: Γιατί να το βάλουμε στο καφέ μας

Οι περισσότεροι από εμάς κάθε πρωί πραγματικά δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε χωρίς τον πρώτο καφέ της ημέρας. Βέβαια, πολλοί, μαζί κι εγώ, δεν σταματάμε σε...

Οι φράουλες μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και κατάθλιψης, σύμφωνα με νέα μελέτη

Η καθημερινή κατανάλωση φράουλας μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και κατάθλιψης σε υπέρβαρους μεσήλικες με αυτοαναφερόμενη ήπια γνωστική έκπτωση, σύμφωνα με νέα μελέτη. «Η άνοια...

Πόσες θερμίδες έχουν τα αγαπημένα μας ροφήματα; – Εσείς το γνωρίζατε;

Θέλετε να μάθετε ποιο ρόφημα έχει τις λιγότερες θερμίδες; Για αυτό είμαστε εμείς εδώ! Ο καφές είτε ελληνικός, είτε στιγμιαίος ή εσπρέσο δεν έχει θερμίδες,...
Διατροφή, συστατικά, τριγλυκερίδια,

Τα συστατικά της διατροφής που “ευθύνονται” για τα τριγλυκερίδια

Τα αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα αποτελούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, σακχαρώδη διαβήτη και λιπώδους διήθησης του ήπατος. Σε τι μπορεί...

Κάνει θαύματα: Μ’ ένα μόνο κουταλάκι την ημέρα από αυτό το μπαχαρικό, θα χάσετε...

Αυτό το μπαχαρικό μπορεί να μειώσει την χοληστερίνη όπως και το τοπικό λίπος, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ιρανικό Ιατρικό Πανεπιστήμιο Shahid...

Οι 10 καλύτερες τροφές που βοηθούν τον οργανισμό στην αποτοξίνωση

Ψάχνετε μερικούς απλούς και φυσικούς τρόπους αποτοξίνωσης; Εδώ είναι 10 καλύτερες τροφές που απομακρύνουν τις τοξίνες από το σώμα σας: 1. Λεμόνια Πέραν του ότι είναι γεμάτα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Νέο ελπιδοφόρο φάρμακο για τον καρκίνο – Εξουδετέρωσε όλους τους συμπαγείς όγκους

Επιστήμονες του «City of Hope», ενός από τους μεγαλύτερους οργανισμούς έρευνας και θεραπείας του...

Έρευνα «βόμβα» για τις μεγαλύτερες πολυεθνικές τροφίμων: Ποια διακινεί τα πιο ανθυγιεινά προϊόντα

Η συντριπτική πλειονότητα των τροφίμων και ποτών που εμπορεύονται τέσσερις στις πέντε μεγαλύτερες βιομηχανίες...

Ο χυμός που νικάει τον καρκίνο σε 42 ημέρες! Θεράπευσε πάνω από 45.000 ανθρώπους από καρκίνο και άλλες ανίατες ασθένειες

Αυστριακός υπήκοος, Rudolf Brojs, έψαξε όλη του τη ζωή για την καλύτερη εναλλακτική θεραπεία...

Αυτή είναι η κοινή σαλάτα που αδυνατίζει, προλαμβάνει τον καρκίνο, σώζει την καρδιά, καθαρίζει το δέρμα και κατεβάζει το ζάχαρο!!!

Ποια κοινή σαλάτα. Αδυνατίζει, προλαμβάνει τον καρκίνο, σώζει την καρδιά, καθαρίζει το δέρμα και...