Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
24.8 C
Athens

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ – Τα εγκαταλείπουν οι ιδιοκτήτες τους

Περισσότερα από 11.000 αδέσποτα σκυλιά βρίσκονται στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης και στα κοντινά προάστια.

Τα αγαπημένα τετράποδα, εγκαταλελειμμένα τα περισσότερα από τους ιδιοκτήτες τους, ζουν κατά αγέλες, παρέες ή μόνα τους σε πλατείες, γειτονιές, πάρκα, έξω από σχολεία, δίπλα σε καταστήματα, σε παραλίες και πολυκατοικίες.

7.000 αδέσποτα στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, 1.000 στον Δήμο Νεαπόλεως -Συκεών, 1.000 στον Δήμο Πυλαίας- Χορτιάτη, πάνω από 600 στον Δήμο Παύλου Μελά, 200 στον Δήμο Θεσσαλονίκης!

Τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα με την εγκατάλειψη αδέσποτων ζώων έχει πολλαπλασιαστεί, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι αδέσποτοι σκύλοι να κάνουν την εμφάνισή τους στους δήμους της Θεσσαλονίκης αλλά και στους όμορους με αυτούς δήμους.

Πλέον είναι οικεία η εικόνα της πλατείας Αριστοτέλους, με τα μεγαλόσωμα τετράποδα να κυκλοφορούν στην περιοχή, να κοιμούνται στα παρτέρια και στις εισόδους πολυκατοικιών, να μαλώνουν μεταξύ τους μέσα στα καταστήματα ή ακόμα και να συχνάζουν μέσα σε αυτά.

Επιθέσεις σκύλων

Αν και οι περισσότεροι τα αγαπούν και τα φροντίζουν, δεν λείπουν και οι διαμαρτυρίες από πολίτες, οι οποίοι κάνουν λόγο για επιθέσεις σκύλων σε ανυποψίαστους περαστικούς.
«Στις 7 Μαρτίου, καθώς πήγαινα στην εργασία μου, διερχόμενη από την οδό Κατούνη, δέχτηκα επίθεση από μεγαλόσωμο σκύλο, που τον γνωρίζω χρόνια τώρα, ο οποίος με δάγκωσε στο χέρι, από την παλάμη ως το μπράτσο. Ο “Σόλων” είναι γνωστός στη γειτονιά και δεν περίμενα αυτή την επίθεση. Τελευταία παρατηρήσαμε επίσης ότι ξαφνικά και χωρίς λόγο πετάγεται μέσα στη μέση του δρόμου, γαυγίζει και φοβίζει τον κόσμο. Ξαπλώνει στα καφέ και στα εστιατόρια της περιοχής, είναι εμβολιασμένο, αλλά κάτι πρέπει να γίνει» καταγγέλλει στην ThessNews η Ε. Δικταπανίδου.

Ο νόμος προστατεύει τα αδέσποτα

Η νομοθεσία για τα αδέσποτα ζώα, σύμφωνα με τον νόμο 4039/2012, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Κατόπιν, εμβολιάζονται, γίνεται αποπαρασίτωση του ζώου, στειρώνονται και γίνεται ηλεκτρονική καταγραφή (τσιπάρισμα). Εφόσον ο κτηνίατρος κρίνει ότι είναι υγιή, επανεντάσσονται στο φυσικό τους περιβάλλον, στο σημείο όπου βρέθηκαν.

«Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τα αδέσποτα»

Ο δήμος Θεσσαλονίκης, ο μοναδικός που διαθέτει κτηνιατρική υπηρεσία, στειρώνει κάθε χρόνο 150 με 180 αδέσποτα σκυλιά. Το κόστος που έχει εγκριθεί από τον προϋπολογισμό του δήμου για το 2017 για τα αδέσποτα ανέρχεται στα 100.000 ευρώ.
«Οι καταστηματάρχες της Αριστοτέλους θα πρέπει να μάθουν να ζουν με τα αδέσποτα. Εμείς φροντίζουμε για την ευζωία τους σε συνεργασία με φιλοζωικές οργανώσεις που κάνουν πολύ καλό έργο» λέει στην ThessNews ο Μάξιμος Πετρακάκης, κτηνίατρος και προϊστάμενος του τμήματος κτηνιατρικής υπηρεσίας και Ζωολογικού Κήπου του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Τα επανατοποθετούμε εκεί που τα βρήκαμε

« Εάν ένα ζώο επιτεθεί σε κάποιον πολίτη και τον δαγκώσει, τότε θα πρέπει να γίνει αναφορά στην υπηρεσία μας. Εμείς εξετάζουμε το ζώο, βλέπουμε αν έχει κάνει τα εμβόλιά του και, αν είναι τσιπαρισμένο, το επανεντάσσουμε στο σημείο που το βρήκαμε. Ο νόμος είναι πολύ συγκεκριμένος, σε περίπτωση που το ζώο δείξει επιθετικά στοιχεία, τότε πηγαίνει σε ειδικό χώρο φιλοξενίας, όπου ο εκπαιδευτής θα το ηρεμήσει και προσπαθούμε αυτό το ζώο να υιοθετηθεί. Αν δεν υπάρξει υιοθεσία μέσα σε έναν μήνα, τότε το επαναπροωθούμε εκεί όπου το βρήκαμε».

Τα εγκαταλείπουν

Περισσότερα από 1.000 αδέσποτα σκυλιά βρίσκονται στον Δήμο Νεαπόλεως Συκεών, σύμφωνα με την ηλεκτρονική καταγραφή, μέχρι σήμερα. «Το πρόβλημα ξεκινάει από τους ίδιους τους πολίτες» αναφέρει ο Σ. Γκατζές, αρμόδιος για το πρόγραμμα φροντίδας ζώων του δήμου. « Όποιος δεν θέλει άλλο τον σκύλο του, τον παρατάει στην περιοχή των Πεύκων. Λόγω της εγγύτητας με το δάσος, τα αφήνουν εκεί στην τύχη τους, αυτά δημιουργούν αγέλες και είναι φυσικό να φοβούνται οι πολίτες. Πέρσι είχαμε 15 επιθέσεις σκύλων σε πολίτες με δαγκώματα». Παρόλο που έγινε προσπάθεια διαχείρισης των αγελών, αυτό δεν κατέστη δυνατό. Η περιοχή του Φιλύρου παραμένει χώρος υποδοχής των αδέσποτων, όπως και στο Σέιχ Σου βρίσκονται πάνω από 150. Το κονδύλι του Δήμου για τα αδέσποτα είναι 80.000 ευρώ και πρόσφατα εγκρίθηκε και άλλο ποσό για ποτίστρες και ταΐστρες.

Πρέπει να γίνει καταφύγιο

Πάνω από 7.000 είναι τα αδέσποτα στην Ανατολική Θεσσαλονίκη σύμφωνα με τον ΣΥ.Π.Π.Α.ΖΑ.Θ. (Διαδημοτικός Σύνδεσμος Προστασίας και Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων Ανατολικής Θεσσαλονίκης), υπεύθυνο για τον Δήμο Θέρμης, Θερμαϊκού και Καλαμαριάς.
«Κάθε εβδομάδα έχουμε 4 με 5 περιπτώσεις επιθέσεων. Μόνο αν θα γίνει το καταφύγιο θα λυθεί το πρόβλημα. Έχουμε αγοράσει ένα χωράφι 33 στρεμμάτων κοντά στο Λάκκωμα και αν και έχει εγκριθεί η άδεια, δεν έχουμε βρει τα χρήματα που ανέρχονται στα 2.5 εκ. ευρώ. Τα σχέδια έχουν γίνει και θα μπορεί να φιλοξενεί από 80 ως 100 αδέσποτα, όπως επίσης θα δημιουργηθεί και αποτεφρωτήριο» προσθέτει ο Σταύρος Ζαμπέτογλου, πρόεδρος του ΣΥ.Π.Π.Α.ΖΑ.Θ.
Για 800 με 1.000 αδέσποτα κάνει λόγο ο Γιώργος Μπαμπαράτσας, αντιδήμαρχος στον Δήμο Πυλαίας- Χορτιάτη, τονίζοντας ότι το πρόβλημα είναι η έλλειψη καταφυγίων. «Ο προϋπολογισμός του δήμου είναι 200.000 ευρώ για τα αδέσποτα. Ο δήμος μας είναι χώρος “υποδοχής” των ζώων, γιατί πάρα πολλοί τα εγκαταλείπουν στην περιοχή μας».

αδέσποτα, εγκαταλείπουν, ιδιοκτήτες,

Φταίνε οι παράνομες πωλήσεις ζώων

«Τα δυο μεγάλα στρατόπεδα της Δυτικής Θεσσαλονίκης, το Καρατάσου και του Παύλου Μελά, αλλά και το Δασύλλιο Μετεώρων αποτελούν σημεία εγκατάλειψης κυρίως κουταβιών από πολίτες» προσθέτει ο εντεταλμένος σύμβουλος του Δήμου Παύλου Μελά, Σάκης Λαζαρίδης. «Προσπαθούμε τα περίπου 600 αδέσποτα του δήμου μας να υιοθετηθούν σε συνεργασία με φιλοζωικά σωματεία και εθελοντές μέσω της σελίδας του δήμου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Δυστυχώς η κρίση γιγαντώνει το πρόβλημα και επιπλέον οι ιδιοκτήτες τους δεν τα στειρώνουν. Θα πρέπει να σταματήσει η παράνομη εκτροφή σκύλων προς πώληση, από την οποία προκύπτουν τα περισσότερα αδέσποτα, γιατί όσα δεν πουλιούνται τα αφήνουν στην τύχη τους».
Η συχνή μετακίνηση των αδέσποτων αλλάζει τον αριθμό στον δήμο Αμπελοκήπων Μενεμένης, όπου σύμφωνα με τον περσινό εμβολιασμό είναι περίπου 75 ζώα, με τα 30 να είναι μόνιμα στην περιοχή. «Ο δήμος συνεργάζεται με κτηνίατρο και δαπανά περίπου 25 με 30 χιλιάδες για τα αδέσποτα κάθε χρόνο. Καταφύγιο δεν υπάρχει στον δήμο, αλλά υπάρχει σκέψη για δημιουργία διαδημοτικού καταφυγίου» αναφέρει η Κατερίνα Πασχαλίδου, προϊσταμένη κοινωνικής πολιτικής του δήμου.

Φιλοζωικές: Όχι στα καταφύγια αδέσποτων

Τα περισσότερα αδέσποτα προκύπτουν από δεσποζόμενα ζώα, με ποσοστό 7 στις 10 γεννήσεις, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φιλοζωικού Συλλόγου Θερμαϊκού «Ο Σείριος», κα Μαρκογιαννοπούλου. «Εμείς δεν συμφωνούμε με την ασυλοποίηση των αδέσποτων. Τα ζώα θα πρέπει να είναι ελεύθερα και να φροντίζονται. Στο καταφύγιο απλά θα περιμένουν να πεθάνουν. Η λύση είναι τα αδέσποτα να υιοθετούνται, κάτι για το οποίο προσπαθούμε σαν φιλοζωική οργάνωση πολύ. Τα παράνομα καταφύγια τα οποία υπάρχουν στην περιοχή είναι γεμάτα. Στα όρια των Δήμων Θέρμης- Θερμαϊκού υπάρχουν 3 παράνομα καταφύγια από φιλόζωους, τα οποία είναι κολαστήρια. Είναι πάνω από 500 ζώα και δεν χωράνε άλλα. Σε καταγγελίες που έχουμε κάνει στους δήμους η απάντηση είναι ότι δεν έχουνε πού να τα πάνε».

Οι στειρώσεις των δεσποζόντων είναι η λύση

«Πρέπει ο ιδιοκτήτες δεσποζόντων σκύλων να σταματήσουν την αναπαραγωγή των ζώων. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα, γιατί δεν έχουν τι να τα κάνουν και τα παρατάνε. Σίγουρα η λύση δεν είναι να τα κλείσουμε φυλακισμένα σε έναν χώρο. Εμείς προσπαθούμε να τα φροντίσουμε, να τα ταΐσουμε και είμαστε πάντα διαθέσιμοι σε όποιον ζητήσει τη βοήθειά μας» συμπληρώνει η Σοφία Λεοντιάδου, πρόεδρος του φιλοζωικού- Πολιτιστικού Σωματείου «Φροντίζω» στον Δήμο Νεαπόλεως Συκεών.

Δεν υπάρχει αποτεφρωτήριο

Το θέμα με τα αδέσποτα ζώα είναι πολύ μεγάλο και οι ευθύνες είναι όλων μας. Οι νόμοι δεν τηρούνται πάντα κατά γράμμα και οι διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν πολλές φορές γίνονται με καθυστέρηση, είτε γιατί δεν έχουν εγκριθεί τα κονδύλια είτε γιατί υπάρχει ολιγωρία. Στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης δεν υπάρχει ούτε αποτεφρωτήριο για την καύση των αδέσποτων. Τα αδέσποτα απαγορεύεται να θάβονται για ευνόητους λόγους και οι  δήμοι συνεργάζονται με ιδιώτες για την καύση τους. Καταφύγιο για τα αδέσποτα δεν υπάρχει, παρά μόνο συνεργαζόμενα ιδιωτικά ενδιαιτήματα για προσωρινή διαμονή των αδέσποτων επιθετικών σκύλων.

Δεδομένο είναι ότι και τα ζώα έχουν δικαιώματα, είναι η συντροφιά μας, οι φύλακές μας, οι φίλοι μας, αλλά ποιες είναι και οι δικές μας υποχρεώσεις όταν δεν μπορούμε πλέον να τα φροντίσουμε; Τι γίνεται όταν βρεθούμε αντιμέτωποι με επιθετικές συμπεριφορές τις οποίες ίσως και να τις προκαλούμε εμείς οι ίδιοι;

Νεκροταφείο ζώων

Σε αντιδιαστολή με την κατάσταση με τα αδέσποτα, είναι το νεκροταφείο μικρών δεσποζόμενων ζώων, το οποίο λειτουργεί από το 2009 στην περιοχή της Περιστεράς. Σε ένα οικόπεδο 6 στρεμμάτων λειτουργεί οργανωμένο νεκροταφείο ζώων, όπου εκεί, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη κτηνίατρο Βασίλη Ψυχογιό, σε πολύ φροντισμένους τάφους με φωτογραφίες και ενθυμήματα, κείτονται από σκυλιά μέχρι κουνέλια και καναρίνια.

Πηγή: thessnews.gr

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Δίκη Πισπιρίγκου: Ισόβια κάθειρξη για για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της Τζωρτζίνας. Ισόβια κάθειρξη ήταν η ομόφωνη τιμωρία της δικαιοσύνης για την Ρούλα Πισπιρίγκου η οποία...

Ένοχος και για βιασμό ο Μίχος – Αθώα η μητέρα της 12χρονης

Η απόφαση του δικαστηρίου οδήγησε στην κατάρρευση της εισαγγελικής πρότασης για τους βιασμούς της 12χρονης από τον Κολωνό. Σύμφωνα με την απόφαση κρίθηκε ένοχος...

Η Φωτογραφία της ημέρας

Σαν σήμερα το 1896 ο θρυλικός μαραθωνοδρόμος Σπύρος Λούης αναδείχθηκε Ολυμπιονίκης 29 Μαρτίου 2024

Απρίλιος στις παραλίες: Με θερμοκρασίες 12 βαθμούς πάνω από το κανονικό ξεκινάει ο μήνας

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωσή του στο Χ, ο καιρός κατά το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να διακρίνεται από θερμοκρασίες υψηλότερες του κανονικού, φτάνοντας...

Σαν σήμερα 29 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1430: Οι δυνάμεις του Οθωμανού σουλτάνου Μουράτ Β’ καταλαμβάνουν την πόλη της Θεσσαλονίκης. 1823: Συνέρχεται...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο δεν γιορτάζει κάποιο γνωστό όνομα. Ωστόσο, η ορθόδοξη εκκλησία τιμά τη μνήμη των Μάρκου...

Καιρός: Αποπνικτική ατμόσφαιρα με αφρικανική σκόνη και υψηλές θερμοκρασίες

Γενικά αίθριος αναμένεται να είναι και σήμερα, Παρασκευή 29 Μαρτίου, ο καιρός με τις υψηλές θερμοκρασίες να παραμένουν μέχρι και την Τρίτη, ενώ έντονη...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΕΝΦΙΑ: Έκπτωση έως και 10% θα έχουν φέτος 1 εκ.ιδιοκτήτες ασφαλισμένων κατοικιών

Μείωση έως και 10% στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος ...

Επτά αλλαγές στην αγορά ακινήτων το 2024

Σειρά αλλαγών στο τρόπο φορολογικής αντιμετώπισης των ιδιοκτητών ακινήτων, έρχονται από την αρχή του...

Θεσσαλονίκη: Σκότωσαν τον 52χρονο επειδή τάιζε αδέσποτα

Σοκαρισμένοι είναι οι ένοικοι στη γειτονιά της Νεάπολης, όπου σημειώθηκε ο καβγάς, κατά τη...

ΕΝΦΙΑ: Περισσότεροι από 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων δεν θα πληρώσουν το 2023

Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων δεν θα πληρώσουν εφέτος ΕΝΦΙΑ όπως προκύπτει από...