Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
18 C
Athens

Ψηφίζεται σήμερα το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

Το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης ψηφίζεται στην Ολομέλεια τη Δευτέρα, με το κλίμα να παραμένει εντόνως συγκρουσιακό, εντός και εκτός Βουλής, ενώ μετά τις εξελίξεις του Σαββατοκύριακου και τις δηλώσεις Καμμένου στο ζήτημα των Σκοπίων θεωρείται σχεδόν απίθανο η Αντιπολίτευση να μην αδράξει την ευκαιρία να ανεβάσει και άλλο το θερμόμετρο την έντασης.

Εντός Βουλής, σφυροκοπά την κυβέρνηση η Αντιπολίτευση, που με αιχμή τις αλλαγές στις απεργίες, μιλά για μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός Βουλής συνδικάτα και οργανώσεις ετοιμάζουν συλλαλητήρια διαμαρτυρίας το απόγευμα, ενώ χειρόφρενο από τα ξημερώματα της Δευτέρας τραβούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Απεργία τη Δευτέρα κατά του πολυνομοσχεδίου
Αν και προς το παρόν κανείς από τους κυβερνητικούς βουλευτές δεν έχει μιλήσει για καταψήφιση του νομοσχεδίου, υπό τέτοιες συνθήκες και με τόσο ευαίσθητα για την αριστερή πολιτική ταυτότητα ζητήματα να διακυβεύονται, ποτέ δεν μπορεί να αποκλειστεί μια έκπληξη.

Αρνητικά λειτουργεί άλλωστε και το γεγονός ότι το αφήγημα της κυβέρνησης για τελευταίο μνημονιακό πολυνομοσχέδιο και για οικονομική και πολιτική ομαλότητα από εδώ και στο εξής με αισθητά μάλιστα μειωμένη εποπτεία από τους δανειστές και μεγαλύτερη ελευθερία άσκησης εθνικής πολιτικής σε όλα τα επίπεδα, έχει αρχίσει να μπάζει νερά.

Από τη μία η διαφοροποίηση του Π.Καμένου για το ζήτημα των Σκοπίων χωρίς να διστάζει να ζητήσει ακόμη και δημοψήφισμα για το ζήτημα, κλονίζει τα περί πολιτικής σταθερότητας.

Από την άλλη όσο πλησιάζει ο Αύγουστος, μήνας που κατά τον πρωθυπουργό τελειώνουν τα μνημόνια και ο Ντάισελμπλουμ θα πιει το ούζο που έχει φυλάξει, καθίσταται όλο και πιο σαφές -και αναγκάζονται να το παραδεχθούν και υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη που μέχρι σήμερα απέφευγαν ευθείες απαντήσεις για το ζήτημα-, ότι η εποπτεία και μετά την έξοδο από το μνημόνιο δεν θα είναι τόσο χαλαρή όσο αρχικά αφέθηκε να εννοηθεί.

Κερασάκι στην τούρτα οι δηλώσεις του απερχόμενου προέδρου του Euroworking Group, Τ.Βίζερ, ότι η ρύθμιση του χρέους που διακαώς επιθυμεί η Αθήνα είναι πολύ δύσκολο να μην συνοδευτεί από αυστηρούς όρους.
Απεργίες, οικογενειακά επιδόματα, πλειστηριασμοί τα καυτά θέματα

Αποκαλυπτικό για το τι θα συμβεί κατά τη τελευταία συζήτηση του πολυνομοσχεδίου πριν τη ψήφισή του στην Ολομέλεια της Βουλής, ήταν το κλίμα στο οποίο διεξήχθησαν οι συζητήσεις επί του θέματος στις αρμόδιες επιτροπές αλλά και στην Ολομέλεια.

Στο μάτι του κυκλώνα η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου που δέχεται πυρά τόσο από τη ΝΔ, αλλά και από το ΚΚΕ, για διαφορετικούς βεβαίως λόγους. Ήδη έχουν καταγραφεί πολύ σκληρές κόντρες της με τον Γ.Βρούτση της ΝΔ, αλλά και τον Θ.Παφίλη από το ΚΚΕ.

Η έφοδος δε του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Εργασίας όξυνε περαιτέρω τα πνεύματα.

Η υπουργός παρά τις προσπάθειες της να πείσει αφενός για το ότι σε σχέση με αυτά που ζητούσαν οι δανειστές για τα εργασιακά, η παραχώρηση για την αλλαγή στην προκήρυξη των απεργιών σε πρωτοβάθμια σωματεία είναι μικρή απώλεια, και αφ’ ετέρου για το ότι οι αλλαγές που προτείνονται δεν είναι μείζονος σημασίας, όπως παρουσιάζονται από κάποιους, δεν φαίνεται να τα καταφέρνει.

Κυρίως, γιατί τα συνδικάτα, αλλά και το ΚΚΕ, φοβούνται ότι μέσω αυτών των διατάξεων ξεκινά το ξήλωμα του πουλόβερ του απεργιακού δικαίου, καταθέτοντας αξιοπρόσεκτα επιχειρήματα.

Τα οικογενειακά επιδόματα, με τις απώλειες που συνεπάγονται για κάποιες τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες οι νέες διατάξεις, ήταν επίσης ζήτημα για το οποίο η κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο Εργασίας, δέχεται σφοδρή επίθεση, με τη Θεανώ Φωτίου να βγαίνει μπροστά.

Η κυβερνητική σύσκεψη για το ζήτημα που κατέληξε στη δέσμευση, όπως είπε η κυρία Φωτίου, ότι τυχόν απώλειες τρίτεκνων και πολύτεκνων θα αναπληρωθούν εντός του 2018, φαίνεται να μπορεί να λειτουργήσει ως «ηρεμιστικό» μόνο ενδοκυβερνητικά.

Μείζων θέμα και οι πλειστηριασμοί που πλέον επεκτείνονται και για χρέη στο Δημόσιο και γίνονται ηλεκτρονικοί προκειμένου να αποφεύγονται τα επεισόδια στα Ειρηνοδικεία.

Ο υπουργός Οικονομικών έσπευσε να τονίσει ότι δεν αλλάζει τίποτα στα ισχύοντα με την εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, με την Κ.Παπανάτσιου να συμπληρώνει οτι η πρώτη και μοναδική κατοικία δεν κινδυνεύει για χρέη στο Δημόσιο. Ωστόσο το ζήτημα εξακολουθεί να αποτελεί αγκάθι και για τη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με το κομματικό κοινό.

Αγώνας δρόμου και μετά τη ψήφιση του πολυνοσχεδίου

Ασχολίαστο δεν αναμένεται δε να αφήσει η Αντιπολίτευση, που όπως έχει δείξει στηρίζεται πολύ και σε ξένα δημοσιεύματα, το γεγονός ότι με τη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου δεν τελειώνουμε την γ’ αξιολόγηση, με την έννοια ότι εξασφαλίζεται το πράσινο φως από το Eurogroup.

Όπως έχει παραδεχθεί κυβερνητικό στέλεχος από τα 110 προαπαιτούμενα με το πολυνομοσχέδιο καλύπτονται τα 51 και τα υπόλοιπα θα καλυφθούν με υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους.

Όλα αυτά πρέπει να είναι έτοιμα μέχρι τις 22 Ιανουαρίου, οπότε συνεδριάζει το Eurogroup.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ποια ονόματα ακούγονται μετά τις παραιτήσεις Παπασταύρου – Μπρατάκου

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσαν οι παραιτήσεις δύο εκ των κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, του υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου και του...
Τσακαλώτος κατά Κυρανάκη

Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας με 159 ψήφους – Μητσοτάκης: Δεν θα συγκυβερνήσω με παράκεντρα

Απορρίφθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση που κατέθεσαν το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ , η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας. Στην...
Βουλή: Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα

Βουλή: Μητσοτάκης, Φάμελλος, Ανδρουλάκης για την πρόταση δυσπιστίας

Μητσοτάκης: Αν πιστεύετε ότι πρέπει να συσταθεί προκαταρκτική, να τεκμηριώσετε το αδίκημα και να το συζητήσουμε «Πολιτικές δυνάμεις μεταβλήθηκαν σε εμπόρους του πόνου. Ωστε να...

Παραιτήθηκαν Μπρατάκος και Παπασταύρου

Την παραίτησή τους υπέβαλαν αργά το απόγευμα της Πέμπτης ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος μετά το...

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί στις ΗΠΑ για την εορτή της 25ης Μαρτίου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί τελικά στην Ουάσιγκτον για την καθιερωμένη εορτή της 25ης Μαρτίου στον Λευκό Οίκο. Αυτό ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την...

Αύριο η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό – Επικρατέστερο σενάριο τα 830 ευρώ μεικτά

O υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στην αύξηση στον κατώτατο μισθό η οποία θα...
Ο Παππάς …έφυγε για το διάστημα!

Μετά το μπάχαλο άλλαξε άποψη ο Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση, λέει τώρα

Κάτω από το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων και του χάους που επικρατεί στην αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς προσπάθησε να ανασκευάσει όσα αποκάλυψε στο Action...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Στη Βουλή το οικονομικό πολυνομοσχέδιο για μισθούς Δημοσίου – αφορολόγητο – Pass

Κατατέθηκε στη Βουλή, ύστερα από την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης, το νομοσχέδιο για την...

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας

«Νόμο του κράτους» αποτελεί ουσιαστικά εδώ και λίγη ώρα,το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που...

Βουλή: Κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο για ΟΤΑ και άσυλο

Κατατέθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που...

Επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα ψηφίστηκε

Ψηφίστηκε επί της αρχής από την κυβερνητική πλειοψηφία στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για...