Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
19.7 C
Athens

Σε κόντρα κυβέρνηση – δικαιοσύνη

Η σκληρή κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και δικαιοσύνης αναζωπυρώθηκε σήμερα στην 33η γενική συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος με αιχμή του δόρατος αυτή τη φορά το πόθεν έσχες των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, υπόθεση που βρίσκεται σε εκκρεμότητα ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Δια στόματος του ίδιου του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας Νίκου Σακελλαρίου ,ο οποίος ήταν παρών στη γενική συνέλευση , καταγγέλθηκε ωμή παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης εκ μέρους του αρμόδιου Υπουργού, ο οποίος στην τοποθέτησή του είχε ασκήσει κριτική στην πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για την απόφαση που ακύρωσε τον νόμο για το πόθεν έσχες των δικαστών και των εισαγγελέων .

Ο πρόεδρος του ΣτΕ σήκωσε αμέσως το γάντι λέγοντας χαρακτηριστικά :

“Μετά την τελευταία τοποθέτησή μου ανήμερα της επετείου αποκατάστασης της δημοκρατίας ήλπιζα να είχε τερματιστεί η στείρα αντιπαράθεση δικαιοσύνης κυβέρνησης. Είδα όμως η αντιπαράθεση αυτή να αναζωπυρώνεται σήμερα σε αυτή την αίθουσα από τον Υπουργό Δικαιοσύνης. Καταγγέλλω ωμή παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης.

Υποδείξεις δεν δεχόμεθα από πουθενά Είμαστε σε δύσκολο σταυροδρόμι. Είμαστε στο σκοτάδι που μας έβαλαν τα μνημόνια. Χρειάζεται ενότητα. Δεν είναι δυνατόν ορισμένοι να διανοούνται ότι δεν υπάρχουν δικαστήρια.Καλώ για τελευταία φορά σε αυτοσυγκράτηση. Δεν μπορώ να τοποθετηθώ για τον πόθεν έσχες γιατί η υπόθεση βρίσκεται σε διάσκεψη. Οι δικαστικές αποφάσεις θέλει δεν θέλει κανείς πρέπει να γίνονται σεβαστές γιατί αυτό ορίζει το σύνταγμα. Τη δημοκρατική νομιμοποίηση μας μας την παρέχει το Σύνταγμα.Υπάρχουν όρια στα λόγια. Παρουσία μου κύριε υπουργέ ήταν άκαιρη η παρέμβαση.Λυπάμαι πολύ που αναγκάζομαι να υιοθετήσω τέτοιους τόνους.Δεν θα κάνουμε υποχωρήσεις στην άσκηση των καθηκόντων μας.”

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Δημήτρης Ασπρογέρακας

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Δημήτρης Ασπρογέρακας αναφέρθηκε στην καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης και για την ανάγκη αποκέντρωσης των δικαστηρίων.

Ο κ.Ασπρογέρακας αναφέρθηκε επίσης στην κριτική των αποφάσεων υπενθυμίζοντας ότι η δικαστική λειτουργία δεν είναι πολιτική εξουσία . Και πρόσθεσε: “Οι δικαστές και οι ενώσεις τους μπορούν να συμμετέχουν στη συζήτηση με φειδώ. Απαντήσεις δικαστών που εκφεύγουν των ορίων των ενώσεων εκθέτουν τη δικαιοσύνη. Αυτονόητο είναι ότι οι εισαγγελικές πράξεις και οι δικαστικές αποφάσεις υπόκεινται σε κριτική. Είμαστε υπερήφανοι οι εισαγγελείς της χώρας για το βαθμό της ανεξαρτησίας μας”.

Και απευθυνόμενος στον Υπουργό Δικαιοσύνης ξεκαθάρισε πως οι εισαγγελείς και οι δικαστές πάντοτε κατέθεταν πόθεν έσχες και το ίδιο θα κάνουν μόλις έρθει ο νέος νόμος.
Ο πρόεδρος της Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην απουσία συναδέλφων του από τη σημερινή συνέλευση στέλνοντας μήνυμα να μην αφήσουν την Ένωση να σιγήσει.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής εκτός από την κόντρα με τον πρόεδρο του ΣτΕ στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της πάταξης της διαφθοράς που είναι κομβικής σημασίας για την κυβέρνηση. Και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει κατ’  επανάληψη την εμπιστοσύνη στους έλληνες δικαστές και εισαγγελείς. Αναφέρθηκε σε μια σειρά νομοθετικών μέτρων όπως αυτό της δικαστικής αστυνομίας που έχουν δρομολογηθεί για την βελτίωση της απονομής της δικαιοσύνης και την ενίσχυση του έργου των δικαστικών λειτουργών .

Ο κ. Κοντονής είπε πως βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία διάσπασης του Πρωτοδικείου Αθηνών που οι συνθήκες εργασίας ξεπερνάνε κάθε φαντασία. “Να εφαρμοστεί, τόνισε , επιτέλους ο νόμος το 1981 για τη διάσπαση του Πρωτοδικείου”.

Αναφερόμενος στο θέμα των πλειστηριασμών είπε ότι το νομοθετικό πλαίσιο που υφίσταται προστατεύει την πρώτη κατοικία δανειοληπτών μέχρι μεγάλου ποσού. “Η κυβέρνηση δεν θα τους αφήσει στο έλεός τους” πρόσθεσε.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Χαϊδάρι Καιρός ήταν. Εγκαινιάστηκε η πεζογέφυρα στο Παλατάκι

«Η πεζογέφυρα που παραδίδεται προς χρήση στο Παλατάκι είναι ένα αναγκαίο έργο για την ασφαλή διέλευση των πεζών από τη Λεωφόρο Αθηνών», δήλωσε ο...

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε...

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το εγγενώς σημαντικό όταν μιλάμε για τα παιδιά που πάνε σήμερα...

Η φωτογραφία της ημέρας

Ψάχνοντας από κάπου τη δικαίωση... 28 Μαρτίου 2024

Σαν σήμερα 28 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 845: Οι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι, με αρχηγό τον Ράγκναρ Λόντμπροκ. Για να...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο δεν γιορτάζει κάποιο γνωστό όνομα. Ωστόσο έχει την τιμητική του ο Απόστολος και Μάρτυρας...

Ζωγράφου: Μυστήριο με διάρρηξη στο υποθηκοφυλακείο

Μυστήριο με διάρρηξη στο υποθηκοφυλακείο στου Ζωγράφου, όπου στεγάζεται Υπηρεσία του Κτηματολογίου Ζωγράφου. Σύμφωνα με πληροφορίες, άγνωστοι δράστες σε απροσδιόριστη χρονική στιγμή παραβίασαν με αντικείμενο...

Καιρός: Νέα «εισβολή» αφρικανικής σκόνης από Δευτέρα

Η αφρικανική σκόνη θα «ξαναθυμηθεί» τη χώρα μας από την Κυριακή έπειτα από ένα σύντομο ενδιάμεσο διάλειμμα. Ο καιρός αναμένεται να «καθαρίσει» σταδιακά σήμερα,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Τέμπη – Συρεγγέλα: Τα στοιχεία των συνομιλίων έχουν παραδοθεί ακέραια στην ελληνική δικαιοσύνη

Δεν ισχύει τίποτα ούτε για τα περί αλλοίωσης συνομιλιών, ούτε για το μπάζωμα στα...

«Oι μάσκες έπεσαν»: Σηκώνει το γάντι η κυβέρνηση στην πρόταση μομφής Ανδρουλάκη για τα Τέμπη

Απάντηση στις επιθέσεις της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης με αφορμή δημοσίευμα για το δυστύχημα...

Τέμπη: Κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν πληροφορίες ότι έγινε προσπάθεια κρατικής μονταζιέρας

Με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Βήμα της Κυριακής» για το δυστύχημα των Τεμπών, κυβερνητικές...

Δημοσκοπήσεις: Τι προβληματίζει την κυβέρνηση

Στην γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων θέλει να εστιάσει η κυβέρνηση στο δρόμο προς τις...