Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23 C
Athens

Σε «πολιτική συμφωνία» για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης

Σε «πολιτική συμφωνία» για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος κατέληξε το σημερινό Eurogroup, όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας των εργασιών της συνεδρίασης, ο νέος πρόεδρος του σώματος, Μάριο Σεντένο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης χαιρέτισαν την ολοκλήρωση σχεδόν όλων των προαπαιτούμενων και έδωσαν εντολή στην ομάδα εργασίας του Eurogroup να ελέγξει την ολοκλήρωση των δράσεων που απομένουν να εφαρμοστούν τις «επόμενες εβδομάδες». Η απόφαση αυτή «αντικατοπτρίζει τις τεράστιες προσπάθειες και την εξαιρετική συνεργασία μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών, είπε χαρακτηριστικά ο Μ. Σεντένο.

Ο πρόεδρος του Eurogroup επισήμανε ότι το ύψος της επόμενης δόσης θα ανέλθει συνολικά στο 6,7 δισ. τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του χρέους (3,3 δισ) και των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου (1,7 δισ.) αλλά και για τη δημιουργία ενός «μαξιλαριού» ρευστότητας (1,9 δισ.) που είναι «σημαντικό» προκειμένου να διασφαλίσει «πλήρη πρόσβαση» στις αγορές.

Επίσης, ενημέρωσε για την έναρξη των τεχνικών συνομιλιών για την ελάφρυνση του χρέους και το μηχανισμό σύνδεσης της αποπληρωμής του χρέους στο μέλλον με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Υπογράμμισε, ωστόσο, την ανάγκη διατήρησης των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων και των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Μ. Σεντένο εξήγησε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διαμορφώσει μια δική της «συνολική στρατηγική ανάπτυξης» για τα επόμενα χρόνια, καθώς όπως είπε, η «κυριότητα» του προγράμματος είναι «πολύ σημαντική» τόσο κατά τη διάρκεια της εφαρμογής του όσο και μετά.

Συμπληρώνοντας ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι αυτή η στρατηγική ανάπτυξης θα μπορούσε να συμβάλει στην προσπάθεια «σύγκλισης» μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά την ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Λαμβάνοντας το λόγο ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί υπογράμμισε πως οι «σημαντικές προσπάθειες» των ελληνικών αρχών «αναγνωρίστηκαν από όλους, ακόμα και από αυτούς που ήταν σκεπτικοί στο παρελθόν», ενώ έκανε λόγο για «εντυπωσιακή αλλαγή κλίματος» και για «ενθαρρυντική πρόοδο».

Επιπρόσθετα, ο Π. Μοσκοβισί χαρακτήρισε το 2018 μια «καθοριστική» χρονιά για την Ελλάδα καθώς θα «βγει μετά από μια μακρά περίοδο οικονομικής βοήθειας» που περιλάμβανε μεταξύ άλλων «πολύ σκληρά μέτρα» για την κοινωνία και «άνευ προηγουμένου διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» που θα καταστήσουν την οικονομία πιο «ανθεκτική».

«Αυτή η χώρα γίνεται πλέον αυτό που θέλουμε και ήθελε και αυτή. Μια κανονική χώρα, με κανονικούς κανόνες και κανονικές διαδικασίες», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι σήμερα είναι μια «όμορφη μέρα για την Ελλάδα» προκειμένου «όχι μόνο να βγει από το πρόγραμμα, αλλά να βγει επιτυχώς».

Ερωτηθείς εάν το ΔΝΤ έδωσε κάποια ένδειξη σήμερα για τη ενεργοποίηση της συμμετοχής του στο πρόγραμμα, ο Π. Μοσκοβισί ανέφερε ότι πρακτικά δεν υπάρχουν περαιτέρω πληροφορίες, ωστόσο σε «ψυχολογικό επίπεδο», «ένιωσε» ότι η «στάση και η γλώσσα του Ταμείου ήταν πολύ θετική».

«Σήμερα νιώθω βέβαιος ότι θα τους έχουμε μαζί μας» δήλωσε, συμπληρώνοντας ότι το Ταμείο «εντυπωσιάστηκε από τη σημαντική πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα».

Τέλος, ο Κ. Ρέγκλινγκ σχολίασε και αυτός τη «σημαντική πρόοδο» που σημείωσε η Ελλάδα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης με πιο «ομαλό τρόπο, απ’ ότι ανέμεναν οι περισσότεροι».

Υπενθύμισε ο ίδιος την «συνεχή» μείωση των spreads την τελευταία εβδομάδα και την αναβάθμιση των οίκων αξιολόγησης, ενθαρρύνοντας την κυβέρνηση να «συνεχίσει».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Φορολογικές υποχρεώσεις: Διευκρινίσεις από φοροτεχνικό για ΕΝΦΙΑ, πληρωμές

Τις υποχρεώσεις των φορολογουμένων που αφορούν τον ΕΝΦΙΑ και τις φορολογικές δηλώσεις, υπενθύμισε στο ΕΡΤNEWS η φοροτεχνικός Σάντρα Γεραγγέλου. Εντός του πρώτου δεκαημέρου του Απριλίου...

ΕΝΦΙΑ: Εως τα μέσα Απριλίου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Απριλίου δηλαδή στις 6-7 Απριλίου η το αργότερο στο επόμενο 13-14 Απριλίου θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για 7...

Σοκολάτα από “χρυσό”: Ράλι για το κακάο, πιο ακριβό κι από τον χαλκό

Τα futures του κακάου ξεπέρασαν το ιστορικό-όριο των 10.000 δολαρίων ανά τόνο, επεκτείνοντας ένα ράλι που έχει ήδη διπλασιάσει τις τιμές φέτος, ενώ αυξάνεται...

Κρατικός Προϋπολογισμός: Φόρος εισοδήματος και ΦΠΑ αύξησαν τα έσοδα το α΄δίμηνο του έτους

Πρωτογενές πλεόνασμα 3.378 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για 1.981 εκατ. ευρώ καταγράφει το πρώτο δίμηνο ο Κρατικός Προϋπολογισμός. Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει  ότι μεγαλύτερο...

Κατώτατος μισθός: Θα διαμορφωθεί πάνω από τα 800 ευρώ – Ποια τα επικρατέστερα σενάρια

Μεθαύριο Τετάρτη 27 Mαρτίου ανακοινώνεται η τέταρτη διαδοχική αύξηση στον κατώτατο μισθό που πλέον θα ξεπερνάει τα 800 ευρώ από τα 650 ευρώ το 2019 και...
Νέα παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας

Τέλη κυκλοφορίας: Έρχονται ανατροπές – Εξετάζεται και απόσυρση

Ανεβάζουν «ταχύτητα» οι υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος τελών κυκλοφορίας οχημάτων, με κεντρική επιδίωξη οι όποιες ανατροπές να...

POS: Σε μείωση των προμηθειών   προχωρούν τράπεζες, εκδότες καρτών και εταιρείες-πάροχοι για συναλλαγές...

Σε μείωση της προμήθειας τους που λαμβάνουν, λόγω της χρήσης των POS, από ορισμένες, μικρές κυρίως επιχειρήσεις, όπως περίπτερα και ψιλικατζίδικα σκοπεύουν να προχωρήσουν...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Αισιοδοξία στις Βρυξέλλες για την τρίτη αξιολόγηση

Ικανοποίηση για την πορεία της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος εκφράστηκε από Ευρωπαίους αξιωματούχους...

Οι θεσμοί στην Αθήνα – Ξεκινά η τρίτη αξιολόγηση

Αρχίζουν σήμερα οι συναντήσεις της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών για την τρίτη...

H τρίτη αξιολόγηση προαπαιτούμενο για την επόμενη έξοδο στις αγορές

Οι σαφείς ενδείξεις ότι οδεύουμε για ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης είναι το «προαπαιτούμενο» για...

Τσακαλώτος: Η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει εγκαίρως

Για το νέο περιβάλλον που δημιουργείται για την ελληνική οικονομία, το γρήγορο κλείσιμο της...