Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
12.6 C
Athens

Σφοδρή αντιπαράθεση Τσίπρα-Μητσοτάκη για βουλευτική τροπολογία στον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Σφοδρή αντιπαράθεση, ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξελίχθηκε για περισσότερη από μιάμιση ώρα στην ολομέλεια όταν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έθεσε θέμα με τον τρόπο λειτουργίας του κοινοβουλίου, τον τρόπο νομοθέτησης, με αιχμή την τροπολογία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Δημητριάδη.

«Υπάρχει μια παροιμία που λέει “εκεί που μας χρωστάγανε, μας παίρνουν και το βόδι”. Και θέλω να γίνω σαφής. Η τροπολογία αυτή είναι οριζόντια. Αφορά κάθε επιχείρηση από εδώ και στο εξής, και αφορά βεβαίως και τη ΣΕΚΑΠ, αλλά δεν αφορά μόνο τη ΣΕΚΑΠ αλλά κάθε επιχείρηση» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε: «Σας προκαλώ κύριε Μητσοτάκη να πάμε στην Ξάνθη, να μιλήσουμε με την τοπική κοινωνία και τους εργαζόμενους. Αλλά γιατί σας λέω ότι εκεί που μας χρωστάγατε, μας πήρατε το βόδι: Το λέω αυτό διότι τη ΣΕΚΑΠ, και την ευθύνη της λαθρεμπορίας και της χρεοκοπίας την έχουν κάποιοι επί κυβερνήσεων σας, οι οποίοι τη διοικούσαν και τη χρεοκόπησαν και έκαναν και λαθρεμπόριο, κάτω από τα μάτια των κυβερνήσεων σας!

Ποιοι ήταν οι λαθρέμποροι; Εγώ πρέπει να σας ρωτάω; Η τροπολογία αυτή δεν διαγράφει κανένα πρόστιμο. Σταματήστε τα ψέματα. Πρόστιμα διαγράφατε εσείς και ο κ. Στουρνάρας ως υπουργός Οικονομικών, σε μεγάλες επιχειρήσεις μέσα σε μια νύχτα, στα πετρέλαια και το λαθρεμπόριο! Αφήστε τα αυτά. Είναι ντροπή! Και έρχονται οι δικογραφίες στη Βουλή».

«Δεν διαγράφεται κανένα πρόστιμο. Οι καταλογισμοί για τις τελωνειακές παραβάσεις ισχύουν και ισχύουν γι΄ αυτούς που τις διέπραξαν και ούτε σβήνεται, ούτε προκαλείται καμία δημοσιονομική επιβάρυνση. Τι γίνεται: δίνεται η δυνατότητα σε μια υγιή επιχείρηση να μπορεί να λειτουργεί και να έχει τους εργαζομένους. Και αυτό εσείς το ονομάζετε φωτογραφική διάταξη. Ξέρετε τι είναι φωτογραφικό; Το μένος σας απέναντι σε κάθε υγιή επενδυτή, που δεν θέλει να σας παραδοθεί. Που δεν θέλει να παραδοθεί στη δική σας διαπλοκή. Που είναι ακόμα και σήμερα παρούσα» είπε ο πρωθυπουργός.

Θέμα με τη βουλευτική τροπολογία του Δημήτρης Δημητριάδη και τον τρόπο που νομοθετεί η Βουλή είχε εγείρει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης ζητώντας τον λόγο στην Ολομέλεια.

«Χθες, στις δέκα η ώρα, σας επισκέφθηκα και σας παρέδωσα μια εξασέλιδη επιστολή (σσ: αναφέρεται στον πρόεδρο της Βουλής) στην οποία παρουσιάζω αναλυτικά τον προβληματικό τρόπο με τον οποίο νομοθετεί η Βουλή.

Στάθηκα ιδιαίτερα στο ζήτημα της κατάθεσης εκπρόθεσμων τροπολογιών, είτε υπουργικών είτε βουλευτικών, χωρίς καμία έγκριση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, οι οποίες γίνονται αποδεκτές χωρίς καμία απολύτως εξήγηση από του αρμόδιους υπουργούς και μισή ώρα μετά πήγατε προσωπικά στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες και συμφωνήσατε ότι πράγματι υπάρχει πρόβλημα με την κατάθεση των εκπρόθεσμων τροπολογιών.

Μια ώρα μετά, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει την ίδια τροπολογία, η οποία είχε κατατεθεί πριν από ένα χρόνο, γίνεται αποδεκτή μισή ώρα μετά από την υφυπουργό και το βράδυ από τον αρμόδιο υπουργό, χωρίς καμία απολύτως εξήγηση. Δεν θα σταθώ στο περιεχόμενο της τροπολογίας, αν και προφανώς εγείρει πολλά ερωτηματικά, γιατί αυτή τη στιγμή διαγράφονται πρόστιμα για λαθρεμπόριο, ποια είναι η επιβάρυνση για το δημόσιο και εν πάση περιπτώσει γιατί αυτή η τροπολογία γίνεται αποδεκτή χωρίς να δοθεί καμία απολύτως εξήγηση από την κυβέρνηση», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κάλεσε τον πρόεδρο της Βουλής να προστατέψει το κύρος του κοινοβουλίου και να ζητήσει από την κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία. «Δεν είναι δυνατό να συνεχίζεται άλλο αυτή η κατάσταση. Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει στη Βουλή» είπε και πρόσθεσε: «δεν μπορείτε να συμπεριφερθείτε με αίσθημα καθήκοντος, τουλάχιστον μην κρύβετε τον αυταρχισμό εκείνων που βιάζονται να γίνουν καθεστώς. Κύριε πρόεδρε προστατέψτε το κύρος του κοινοβουλίου».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε την κυβέρνηση είτε να αποσύρει την τροπολογία, είτε να δώσει επαρκείς εξηγήσεις ποιους αφορά.

«Ζήσαμε από αυτά εδώ τα έδρανα την κοινοβουλευτική διαδικασία από το 2009 και μετά. Και έχουμε εμπειρία και γνωρίζουμε. Και ζήσαμε κυρίως μαζί τη διακυβέρνηση του κ. Σαμαρά που, ως πρωθυπουργός, δεν είχε έρθει στη Βουλή να απαντήσει σε καμία ερώτηση. Και μια διαδικασία η οποία ήταν fast track με δεκάδες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), δεν τα ξεχνάμε αυτά, δεκάδες, είχατε σπάσει όλα τα ρεκόρ.

Μιλάτε εσείς για τροπολογίες; Ξεχνάει ο ελληνικός λαός τις τροπολογίες τις νυχτερινές με τις οποίες δίνατε ασυλία στους τραπεζίτες που αποφάσιζαν τα θαλασσοδάνεια σας; Ξεχνάει ο ελληνικός λαός και το Σώμα τις τροπολογίες με τις οποίες σβήνατε χρέη επιχειρηματιών από πρόστιμα; Τα ξεχνάμε αυτά; Τα ξεχνάμε;» ανέφερε ο πρωθυπουργός, απαντώντας στις αιτιάσεις που ήγειρε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας για τον τρόπο που νομοθετεί και λειτουργεί η Βουλή.

«Η κοινοβουλευτική λειτουργία κανείς δεν λέει ότι δεν πρέπει να προσπαθούμε να τη βελτιώσουμε. Κι εγώ προσωπικά θα ήθελα να είναι πάντα εδώ οι υπουργοί και εγώ προσωπικά όποτε μπορώ και δεν είμαι εκτός, έρχομαι εδώ και απαντώ» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη, όταν υπάρχει θέμα ουσίας να μην βάζει θέματα διαδικασίας. Αναφερόμενος στην τροπολογία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Δημητριάδη, είπε ότι χθες το βράδυ υπήρξε μια βουλευτική τροπολογία που έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση και θα έπρεπε πρώτη η ΝΔ να επικροτήσει διότι «κόπτεται» για τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα.

«Είχα μια απορία αλλά τώρα κατάλαβα» είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας τη στάση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας «Ο κ. Μητσοτάκης έχει αγωνία αν η τροπολογία είναι από βουλευτή και αν είναι από την Κοζάνη. Φαίνεται πως το πρόβλημά του είναι η υποτίμηση του ρόλο του βουλευτή, πιστεύοντας ότι οι βουλευτές δεν έχουν ρόλο στο κοινοβούλιο.

Το δεύτερο που κατάλαβα είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει μετανιώσει και θέλει να ψηφίσει την τροπολογία, διότι κατανοεί ότι καλό είναι το παιχνιδάκι με τις εντυπώσεις, αλλά αύριο θα βγει έξω από την αίθουσα και όταν πάει να συναντήσει τους εργαζομένους που αγωνιούν, και τους ίδιους τους βουλευτές του που κατανοούν ότι δεν μπορεί σε αυτή τη χώρα να μην υπάρχουν νόμοι και κανόνες, ότι δεν μπορεί σε αυτή τη χώρα να έρχονται επενδυτές, και να χρεώνονται πρόστιμα που αφορούν προηγούμενη διαχείριση, προηγούμενων διοικήσεων, τότε θα βρεθεί στη δύσκολη θέση να μην μπορεί να υπερασπιστεί τη στάση του μέσα στη Βουλή», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Λυπάμαι, αλλά σήμερα αποδεικνύεται ότι η ΝΔ, μια παράταξη που κυβέρνησε για πολλά χρόνια τον τόπο, μετατρέπεται σταδιακά σε ένα κόμμα διαμαρτυρίας που το μόνο που έχει να κάνει, είναι να λέει εκλογές, για να έρθει στην εξουσία, αν και χρεοκόπησε τον τόπο, χωρίς θέση εναλλακτική, χωρίς στάση, χωρίς ευθύνη για το μέλλον της χώρας. Αυτό μπορεί να είναι θεμιτό, για μια παράταξη που θέλει να προσελκύει τη δυσαρέσκεια και να ψαρεύει στα θολά της ακροδεξιάς, αλλά δεν μπορεί να είναι ωφέλιμη για τον τόπο και για μια παράταξη που θέλει να είναι κυβερνώσα».

«Αρνείστε να συζητηθεί η ουσία! Είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης και η παράταξή του, βρίσκονται σε διαρκές βέρτιγκο από τις 7 Απριλίου, όταν παρελπίδα τους έκλεισε η πολιτική συμφωνία, τώρα κλείνει και η τεχνική συμφωνία και η χώρα βγαίνει από τον κυκεώνα της χρεοκοπίας που εσείς την οδηγήσατε» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «μην έχοντας τι άλλο να πείτε τώρα, έρχεστε εδώ και δημιουργείτε θέματα επί της διαδικασίας, αποφεύγοντας να μιλήσετε επί της ουσίας. Είχα πει ότι όταν θα κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και θα σταματήσει η δυνατότητα της τρομολαγνείας, τότε και εσείς που διαρκώς ζητάτε εκλογές, θα είστε γραφικός! Σήμερα αποδεικνύεται ότι είστε γραφικός μέσα στην κοινοβουλευτική διαδικασία».

«Δεν είναι ζήτημα διαδικασίας» απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ και τόνισε ότι κανείς δεν ισχυρίζεται πως πάντα ο τρόπος λειτουργίας της Βουλής ήταν υποδειγματικός, αλλά η σημερινή κυβέρνηση έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας για την ουσία της τροπολογίας, αναρωτήθηκε γιατί η τροπολογία, αν είχε σκοπό να προστατέψει επενδύσεις, τότε δεν ήρθε ως υπουργική μαζί με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, γιατί ήρθε από έναν βουλευτή Κοζάνης και όχι από τον πρωθυπουργό τον ίδιο.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμη ότι η ίδια τροπολογία είχε κατατεθεί και ένα χρόνο νωρίτερα και πρότεινε ως συμβιβαστική λύση, να αποσυρθεί η τροπολογία και να κατατεθεί στη Βουλή ως υπουργική με έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα και τότε θα εξηγήσει η κυβέρνηση αν αφορά συγκεκριμένη επένδυση.

«Αν κρίνουμε ότι πρέπει να προστατέψουμε τα συμφέροντα του επενδυτή, εδώ πέρα είμαστε να τα συζητήσουμε όλα. Αν δεν το κάνετε αυτό, υπονομεύετε το κοινοβούλιο και εγείρονται ερωτηματικά για το ποιοι κρύβονται πίσω από την τροπολογία αυτή» ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Όταν κ. Τσίπρα, μιλήσατε ως πρωθυπουργός από αυτό το βήμα, κλείσατε την ομιλία σας συγκινημένος λέγοντας ότι είστε κάθε λέξη του συντάγματος. Ορίζει ή δεν ορίζει το Σύνταγμα ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτή η τροπολογία, χωρίς έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους; Απαντήστε τώρα αντί να κρύβεστε» ανέφερε στη δευτερολογία του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, πρόσθεσε: «Εν πάση περιπτώσει πείτε μας, επειδή ήταν ξεκάθαρο ότι αυτή η ρύθμιση αφορά συγκεκριμένη επιχείρηση, πείτε την! Είναι στην Κοζάνη αυτή η επιχείρηση; Σας ρωτώ. Ούτε καν βουλευτής στου οποίου την εκλογική περιφέρεια είναι η επιχείρηση, δεν είχε το κουράγιο να καταθέσει αυτή την τροπολογία. Σας ζητώ λοιπόν να αποσύρετε την τροπολογία, για να κάνουμε πρόοδο στο επίπεδο του κοινοβουλευτικού διαλόγου, να την καταθέσετε με την έκθεση του ΓΛΚ και να εξηγήσει ο υπουργός ποιον αφορά. Διαφορετικά είστε υπόλογος κύριε Τσίπρα διότι υπονομεύετε με προσωπική σας ευθύνη τη διαδικασία και είστε υπόλογος διότι αφήνετε να κρέμονται σκιές για χαριστικές ρυθμίσεις και διαγραφές χρεών από λαθρεμπόρια που εγείρουν πολύ εύλογα ερωτήματα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Υπεγράφη η συμφωνία της Ευρώπης με την Αίγυπτο – Το μήνυμα Μητσοτάκη

Υπεγράφη σήμερα Κυριακή (17/3) στο Κάιρο η συμφωνία της Ευρώπης με την Αίγυπτο. Πρόκειται για τη λεγόμενη «Κοινή Δήλωση για τη Στρατηγική και Συνολική...

Απάντηση της Β. Κεχαγιά στη ΝΔ για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Στ. Κασσελάκη

Ένα κόμμα που χρωστάει 500.000.000 ευρώ και η πιο διεφθαρμένη κυβέρνηση της Ευρώπης εκμεταλλεύονται την απουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον στρατό για...

Πηγές ΝΔ: Στον ΣΥΡΙΖΑ αντί να προσπαθούν να αλλάξουν ατζέντα ας απαντήσουν στα νέα...

«Στον ΣΥΡΙΖΑ, αντί να προσπαθούν να αλλάξουν ατζέντα, επαναφέροντας ζητήματα που έχουν απαντηθεί και πετώντας χαρταετό μια ημέρα νωρίτερα, όπως, άλλωστε, κάνουν σχεδόν κάθε...
Στην Αθήνα ο Σίσι

Συνάντηση Μητσοτάκη – Αλ Σίσι: Δημιουργία Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου

Την ικανοποίηση του για την αναβάθμιση των σχέσεων της ΕΕ με την Αίγυπτο σε σε συνολική και στρατηγική συνεργασία, για την υλοποίηση της οποίας...
ΠΑΣΟΚ: Αυτές είναι οι αλλαγές στο καταστατικό - Πρόεδρος είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Κοροϊδία Κασσελάκη να υπόσχεται φορολογική δικαιοσύνη και να επιχειρεί σε φορολογικό παράδεισο

Βέλη προς τον Στέφανο Κασσελάκη για τις επαγγελματικές του δραστηριότητες εξαπολύει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Σε ανακοίνωσή του, η Χαριλάου Τρικούπη χαρακτηρίζει «κοροϊδία» τις δηλώσεις του προέδρου...
Στην Αθήνα ο Σίσι

Κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη – Σίσι: Στο Κάιρο πέντε Ευρωπαίοι ηγέτες για το μεταναστευτικό

Την αναγνώριση του σημαντικού και κρίσιμου ρόλου της Αιγύπτου στην περιοχή της Νότιας Μεσογείου και της Αφρικής εν μέσω πολλαπλών προκλήσεων και τον ρόλο...

Μητσοτάκης: Εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα με επίκεντρο τον άνθρωπο και στόχο η χώρα μας να...

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην κυριακάτικη ανάρτησή του στο Facebook με την εβδομαδιαία ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου αναφέρει τα εξής: «Καλή Κυριακή της Αποκριάς σε...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Βουλή: Οξεία αντιπαράθεση στη Βουλή για την πρόταση απαλλαγής Μίχου για βιασμό

Σφοδρή αντιπαράθεση ξέσπασε στη Βουλή με αφορμή την πρόταση της εισαγγελέως για την απαλλαγή...

Εξεταστική για τα Τέμπη: Εγκρίθηκε το πόρισμα της πλειοψηφίας

Εγκρίθηκε η πρόταση των βουλευτών - μελών της Νέας Δημοκρατίας, ως το πόρισμα της...

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ

Νόμος του κράτους θα αποτελεί από το Σάββατο μόλις δημοσιευθεί στο ΦΕΚ το νομοσχέδιο...

Μητσοτάκης – Βουλή: Ν/σ ριζική τομή στην εκπαίδευση 

«Η Εθνική αντιπροσωπεία καλείται σήμερα όχι απλά να ψηφίσει ένα κομβικό νομοσχέδιο, αλλά να εγκρίνει μια ριζική...