Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
15.9 C
Athens

Σλοβακία: Ο Φίτσο κέρδισε τις εκλογές, αλλά έχασε την πλειοψηφία

Ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο ήταν το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών στη Σλοβακία. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο, αν και αναδείχθηκε νικητής με ποσοστό 28,3%, θα δυσκολευτεί να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό ώστε να ξεκινήσει την τρίτη του θητεία.

Σλοβακία: Κέρδισε τις εκλογές, αλλά έχασε την πλειοψηφία ο Φίτσο

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός δήλωσε σήμερα ότι θα προσπαθήσει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση μετά τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές, στις οποίες το κόμμα του, το Smer-SD, κέρδισε μεν, αλλά χάνοντας την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή.

Χαρακτήρισε μάλιστα το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας, με την ανάδειξη τουλάχιστον οκτώ κομμάτων στο σλοβακικό κοινοβούλιο, «πολύ περίπλοκο» επισημαίνοντας πως ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης θα χρειαστεί χρόνο.

Ο Φίτσο, επικεφαλής του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Smer-SD, είχε επκεντρώσει την προεκλογική εκστρατεία του στον περιορισμό του μεταναστευτικού κύματος, ωστόσο οι απεργίες των εκπαιδευτικών και των νοσηλευτών και νοσηλευτριών φέρεται ότι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην κάλπη.

Το κόμμα του, αναμένεται να καταλάβει 49 κοινοβουλευτικές έδρες, ενώ διέθετε απόλυτη πλειοψηφία 83 εδρών στην απερχόμενη Βουλή.

Περί ενός «πολιτικού σεισμού μεγάλων διαστάσεων» έκανε λόγο ο Ίγκορ Μάτοβιτς, ηγέτης του συντηρητικού κόμματος OLANO-NOVA, σύμφωνα με το σλοβακικό πρακτορείο ειδήσεων TASR.

Σύμφωνα με ορισμένους σλοβάκους αναλυτές, ο Φίτσο μπορεί να δει να επαναλαμβάνεται αυτό που είχε συμβεί το 2010. Στην εξουσία από το 2006, ο Φίτσο κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές αλλά δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό και βρέθηκε στην αντιπολίτευση.

Στη δεύτερη θέση μετά το Smer-SD ακολουθούν οι φιλελεύθεροι του SaS με 21 έδρες και στην τρίτη οι συντηρητικοί του OLANO-NOVA που εξασφαλίζουν 19 έδρες.

Οι εθνικιστές του SNS, εταίροι στον κυβερνητικό συνασπισμό του Φίτσο την περίοδο 2006-2010, κατέλαβαν την τέταρτη θέση με 15 έδρες.

Σύμφωνα με τον Σλοβάκο αναλυτή Άμπελ Ράβας «ο Φίτσο θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο ή τρεις εταίρους για να σχηματίσει μια συμμαχία και μια κυβέρνηση ενώ θα χρειαζόταν μια συμμαχία έξι κομμάτων του κέντρου και της δεξιάς προκειμένου η σημερινή αντιπολίτευση να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση», επισήμανε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ισραήλ-Ιράν: Τα σενάρια της επόμενης μέρας μετά το ισραηλινό χτύπημα, ενώ έρχεται στην επιφάνεια...

Παρά τις προσπάθειες και των δύο πλευρών να υποβαθμίσουν το γεγονός, το ισραηλινό χτύπημα σήμερα στο Ιράν δείχνει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι ο μακροχρόνιος...

20% θα μειωθεί το εισόδημα παγκοσμίως μέχρι το 2050 – Λόγω των μέτρων που...

Οι εξαγγελίες μέτρων περί της δήθεν «κλιματικής αλλαγής» για άλλη μία φορά συνοδεύονται με κερδοσκοπικούς σχεδιασμούς της τάξης των παγκόσμιων ελίτ. Αυτή τη φορά, η...

Εκρήξεις στο κέντρο του Ιράν από ισραηλινή επίθεση

Εκρήξεις αναφέρθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στο κέντρο του Ιράν, με υψηλόβαθμους αμερικανούς αξιωματούχους να κάνουν λόγο για μια ισραηλινή επίθεση σε αντίποινα για...

Τουρκία: Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε την περιοχή Τοκάτ στην Τουρκία.

Haaretz: Πράσινο φως των ΗΠΑ σε ισραηλινή επίθεση στη Ράφα με αντάλλαγμα περιορισμένη δράση...

Οι ΗΠΑ συμφώνησαν με το ισραηλινό σχέδιο για στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα με αντάλλαγμα μια περιορισμένη απάντηση κατά του Ιράν, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα...

Σεισμός 6,3 βαθμών στην Ιαπωνία: Στους οκτώ έφτασαν οι τραυματίες

Οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά εξαιτίας του σεισμού 6,3 βαθμών χθες Τετάρτη σε στενό στη δυτική Ιαπωνία, που δεν προκάλεσε προειδοποίηση για τσουνάμι, σύμφωνα με...

Ιράν: Σχεδόν 45 χρόνια διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης

Μια αναδρομή σε σχεδόν 45 χρόνια διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν, από τις πρώτες μετά την ομηρεία στην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη έως αυτές...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Οι πιέσεις στην Ελλάδα και οι Patriot από την Γερμανία στη Σλοβακία αντί των S-300 που έστειλε στην Ουκρανία

Το ΝΑΤΟ καλύπτει την αντιαεροπορική ομπρέλα της Σλοβακίας με αμερικανικής προέλευσης αντιαεροπορικά συστήματα τη...

Σλοβακία: Μονάδες του συστήματος Patriot άρχισαν να φθάνουν από τις νατοϊκές συμμαχικές χώρες

Οι πρώτες μονάδες ανάπτυξης του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας Patriot άρχισαν να φθάνουν από τις...

Στους «8» και η Γερμανία – Νίκησε 3-0 τη Σλοβακία

Η Γερμανία προκρίθηκε εύκολα στα προημιτελικά του EURO επικρατώντας 3-0 της Σλοβακίας, πραγματοποιώντας πολύ...

Euro: Ουαλία- Σλοβακία 2-1

Λένε πως αποτυπώνουν το ρητό, μία χώρα, μία ομάδα, ένας παίκτης. Υποστηρίζουν ότι ο...