Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23 C
Athens

Στα 944 εκατ. ευρώ οι εισπράξεις από κατασχέσεις – «Γονατίζουν» μισθωτοί και συνταξιούχοι

 

Περίπου 944 εκατ. ευρώ έχει εισπράξει από την αρχή του χρόνου η βιομηχανία των κατασχέσεων οι οποίες αριθμούν τις 971.429 με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ μέχρι και το τέλος Ιουλίου.

Με βάση τα ίδια στοιχεία το επτάμηνο Ιανουαρίου Ιουλίου έγιναν συνολικά 132.375 νέες κατασχέσεις λογαριασμών ενώ το ποσό που εισπράχθηκε αντιστοιχεί στο 16,4% των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία που έφτασαν τα 7,48 δισ. ευρώ φτάνοντας το μέσο μηναίο ρυθμό αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο 1.06 δισ. ευρώ.

Τούτο έστω και αν στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται οι 3 ακραίες υποθέσεις ελέγχου μηδενικής εισπρακτικής απόδοσης, με βεβαίωση 746 εκατ. Ευρώ όπως έσπευσε να διευκρινίσει η ανεξάρτητη αρχή.

Η κόπωση όμως των εσόδων αποτυπώνεται αναλυτικά και στο ποσοστό φορολογικής συμμόρφωσης που δείχνει ολοφάνερα ότι τα μόνιμα υποζύγια των προϋπολογισμών δηλαδή οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι έχουν αρχίσει να γονατίζουν από τα φορολογικά βάρη.

 

«Γονατίζουν» μισθωτοί και συνταξιούχοι

Συνολικά έναντι των βεβαιωμένων φόρων η ΑΑΔΕ καταγράφει στο τέλος Ιουλίου φορολογικής συμμόρφωση σε ποσοστό 80,35% με ένα ποσό 572, 2 από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος να παραμένει ανείσπρακτο . Το ποσό αυτό θα προστεθεί στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Αυγούστου.

Πιο ενδιαφέρουσα όμως είναι η ανάλυση του ποσού αυτού.

Το χαμηλότεροο ποσοστό φορολογικής συμμόρφωσης παρουσιάζει ο φόρος φυσικών προσώπων όπου το ποσοστό συμμόρφωσης δεν ξεπερνά το 69,33% με αποτέλεσμα να μην έχουν πληρωθεί βεβαιωμένοι φόροι ύψους 347,63 εκατ. ευρώ.

Σημαντικά καλύτερο είναι το ποσοστό συμμόρφωσης για το φόρο εισοδήματος των νομικών προσώπων που φτάνει το 89,53% με την υστέρηση έναντι των βεβαιωμένων φόρων να περιορίζεται στα 66 εκ ευρώ . Θα πρέπει όμως να σηεμιωθεί ότι με βάση τα στοιχεία από την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος για το 2017 προκύπτει ότι επιχειρήσεις και ελεύθεροι επιχειρηματίες δήλωσαν εισοδήματα χαμηλότερα κατά περίπου 20%.

Στην είσπραξη του ΦΠΑ όπου η περιοδικότητα είναι πιο πυκνή το ποσοστό συμμόρφωσης έναντι του βεβαιωμένου φόρου φτάνει το 86,22% που σε πιο καθαρούς αριθμούς σημαίνει ότι από τον βεβαιωμένο ΦΠΑ δεν πληρώθηκαν 158,57 εκατ. ευρώ.

 

Το στοίχημα του Σεπτεμβρίου

Το μεγάλο στοίχημα που θα κρίνει την πορεία των εσόδων μέχρι και το τέλος του χρόνου θα είναι ο Σεπτέμβριος καθώς στο τέλος του μήνα θα πρέπει να πληρωθεί η δεύτερη δόση του φόρους εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων η Τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις και η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Αν η υστέρηση του Ιουλίου επαναληφθεί τότε το πρόβλημα μεγαλώνει και διογκώνεται αφού θα έρθει λίγο πριν την έναρξη του επίσημου μέρους της τρίτης αξιολόγησης με το ΔΝΤ να αμφισβητεί ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ για φέτος (προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ) και πολύ περισσότερο ότι μπορούμε να πετύχουμε πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Για το επόμενο χρόνο το Ταμείο βλέπει τρύπα περίπου 2,4 δις ευρώ προβλέποντας πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ανακοινώσεις Μητσοτάκης στο υπουργικό: Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού. «Από την 1/4/2024 όσοι αμοίβονται με τον κατώτατο μισθό θα λαμβάνουν 830 ευρώ το μήνα,...

Ένοχος και για βιασμό ο Μίχος – Αθώα η μητέρα της 12χρονης

Η απόφαση του δικαστηρίου οδήγησε στην κατάρρευση της εισαγγελικής πρότασης για τους βιασμούς της 12χρονης από τον Κολωνό. Σύμφωνα με την απόφαση κρίθηκε ένοχος...

Η Φωτογραφία της ημέρας

Σαν σήμερα το 1896 ο θρυλικός μαραθωνοδρόμος Σπύρος Λούης αναδείχθηκε Ολυμπιονίκης 29 Μαρτίου 2024

Απρίλιος στις παραλίες: Με θερμοκρασίες 12 βαθμούς πάνω από το κανονικό ξεκινάει ο μήνας

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωσή του στο Χ, ο καιρός κατά το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να διακρίνεται από θερμοκρασίες υψηλότερες του κανονικού, φτάνοντας...

Δύο ισχυροί σεισμοί ανοιχτά της Ηλείας – 5,7 Ρίχτερ

«Δίδυμοι» σεισμοί σημειώθηκαν λίγο μετά τις 9 το πρωί της Παρασκευής 29/3 ανοιχτά της Ηλείας και συγκεκριμένα κοντά στις Στροφάδες, στον Κυπαρισσιακό κόλπο. Συγκεκριμένα,...

Φλώρινα: Σε 48ωρη απεργία προχωρούν οι τελωνειακοί σε Νίκη και Κρυσταλλοπηγή

Σε 48ωρη απεργία θα προχωρήσουν την Τρίτη, 2 Απριλίου και την επομένη, Τετάρτη 3 του ίδιου μήνα οι τελωνειακοί της χώρας. Στην απεργία...

Ποια ονόματα ακούγονται μετά τις παραιτήσεις Παπασταύρου – Μπρατάκου

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσαν οι παραιτήσεις δύο εκ των κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, του υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου και του...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις δηλώσεις – Δείτε αναλυτικά τη διαδικασία

Άνοιξε, η νέα πλατφόρμα, στην οποία οι συνταξιούχοι εργαζόμενοι  είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν τα...

Αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις: Αυτόματα θα συμπληρώνονται σε μισθωτούς και συνταξιούχους

Αλλάζουν τα πάντα στο τρόπο υποβολής φορολογικών δηλώσεων. Αυτόματα θα ενημερωθεί η φορολογική δήλωση...

Εφορία: Με ένα κλικ στον υπολογιστή η υποβολή δηλώσεων φέτος για 1 εκατομμύριο μισθωτούς και συνταξιούχους

Με ένα κλικ στον υπολογιστή τους θα μπορούν από φέτος περίπου 1 εκατομμύριο μισθωτοί...

Ο «χάρτης» πληρωμών της τρέχουσας εβδομάδας – Όλες οι τακτικές και έκτακτες καταβολές

Εβδομάδα πληρωμών αυτή που αρχίζει από σήμερα, καθώς κάθε ημέρα έως και την Παρασκευή...