Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
13.2 C
Athens

ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες: Το δικαστήριο …επιφυλάχθηκε

Συζητήθηκαν οι προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών κατά της όλης διαδικασίας χορήγησης των 4 τηλεοπτικών αδειών έναντι 3 εκατ. ευρώ η κάθε μία, ενώπιον της διευρυμένης Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Κατά τη συζήτηση ενώπιον του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, (πρόεδρος Νικόλαος Σακελλαρίου και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Γεώργιος Παπαγεωργίου), στην οποία συμμετείχαν 30 δικαστές μεταξύ των οποίων και τρεις αντιπρόεδροι, οι δικηγόροι των τηλεοπτικών σταθμών Mega Channel, Antenna, Αlpha, Skai, Star Channel και Epsilon TV (E-TV), καθώς και της Ένωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας τόνισαν την αντίθεσή τους στον αντισυνταγματικό και παράνομο τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση προχωράει στην αδειοδότηση των καναλιών.

Ειδικότερα, οι δικηγόροι των τηλεοπτικών σταθμών ανέφεραν ότι εφ’ όσον ο υπουργός Επικρατείας αντισυνταγματικά και παράνομα κάνει όλη την διαγωνιστική διαδικασία, οι αποφάσεις τους μέχρι τη διακήρυξη του διαγωνισμού είναι άκυρες. Επίσης, ανέφεραν οι συνήγοροι των καναλιών, ότι αρμόδιο για να προχωρήσει στην αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών είναι κατά τις συνταγματικές επιταγές μόνο το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, το οποίο δεν μπορεί να αποκατασταθεί από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και ότι δεν μπορεί να ελέγχει την όλη διαδικασία η Κυβέρνηση, παρά μόνο το ΕΣΡ, το οποίο είναι ανεξάρτητο όργανο προβλεπόμενο από το Σύνταγμα.

Ακόμα, ανέφεραν ότι δεν μπορεί οι ανεξάρτητες αρχές να αντικατασταθούν από τον υπουργό Επικρατείας και ότι ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών είναι αυθαίρετος, καθώς δεν υπάρχει η απαραίτητη επιστημονική τεκμηρίωση για το πώς κατέληξε η διοίκηση σε αυτό το νούμερο.

Τους τηλεοπτικούς σταθμούς εκπροσώπησαν οι δικηγόροι Παναγιώτης Λαζαράτος, Σπυρίδων Φλογαΐτης, Γλυκερία Σιούτη, Γεώργιος Δελλής, Ηλίας Θεοδωράτος, Ευάγγελος Γκιουγκής, Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος και Κωνσταντίνος Φιλιππόπουλος.

Οι πληρεξούσιοι δικηγόροι του Δημοσίου, αντέκρουσαν τα επιχειρήματα των τηλεοπτικών σταθμών, ενώ τονίστηκε ότι “Φοβούνται τους νέους παίχτες στο παιχνίδι. Θέλουν να διατηρηθεί αυτή η παρανομία εσαεί. Να παίξουν αυτοί το παιχνίδι για να επηρεάζουν το δημόσιο βίο όπως θέλουν” ανέφεραν, προσθέτοντας: “Υπάρχει συνταγματική υποχρέωση να γίνει ο διαγωνισμός. Όλα τα άλλα είναι συσκότιση. Η σκοπιμότητα είναι να δημιουργηθεί σύγχυση, η οποία έχει σχέση με την προειδοποιητική επιστολή της επιτροπής (κομισιόν), η οποία δεν έχει την παραμικρή σχέση με το αντικείμενο”.

Ακόμα, οι συνήγοροι του Ελληνικού Δημοσίου, μεταξύ των άλλων ανέφεραν ότι το ΕΣΡ είχε πρόβλημα νόμιμης συγκρότησης. Είχε κριθεί αντισυνταγματική η παράταση της λειτουργίας του και για αυτό κρίθηκε απαραίτητο πριν το διαγωνισμό να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, με αποτέλεσμα να ακολουθηθεί η επίμαχη διαδικασία. Σε άλλο σημείο ανέφεραν ότι η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ στον υπουργό Επικρατείας, έγινε για πρώτη και μόνο μία φορά και κάτω από συνθήκες έκτακτης ανάγκης, ενώ αν ακολουθείτο κατά γράμμα το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα έπρεπε να είχαν ήδη κλείσει αφού δεν διαθέτουν την απαραίτητη αδειοδότηση και ήδη είναι παράνομοι.

Παράλληλα, ανέφεραν ότι ο διαγωνισμός γίνεται για την αποκατάσταση της νομιμότητας, καθώς στο σχετικό νόμο δεν υπάρχει περιθώριο διακριτικής ευχέρειας, αλλά συγκεκριμένες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται και ότι ο κατώτερος αριθμός των εργαζομένων ανά τηλεοπτική άδεια που θα χορηγηθεί, έγινε για την προστασία των εργαζομένων από την εκμετάλλευση των εργοδοτών τους.

Τέλος, οι συνήγοροι του Δημοσίου τόνισαν ότι εάν οι αιτήσεις των τηλεοπτικών σταθμών γίνουν δεκτές από την Ολομέλεια του ΣτΕ, τότε ωφελούνται τα κανάλια τα οποία θα λειτουργούν παράνομα. Το Ελληνικό Δημόσιο εκπροσώπησαν από το ΝΣΚ Ευστράτιος Συνοίκης και Αλεξάνδρα Δημητρακοπούλου και οι δικηγόροι Ιωάννης Δρόσος και Ιωάννης Μαντζουράνης.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Φωτιά στο Μάτι: Ευθύνες στην ηγεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προκύπτουν μετά από νέες καταθέσεις

Μάτι: Δύο χρόνια φυλάκισης με αναστολή στον τότε διοικητή του Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων

Η πρώτη καταδίκη για έναν εκ των κατηγορουμένων στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τους 104 νεκρούς, ήρθε σήμερα από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της...

Σε ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία – Έκτακτη σύσκεψη στη Θεσσαλία με τον Κικίλια 

Σε ετοιμότητα έχει τεθεί η Πολιτική Προστασία ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να επηρεάσουν πολλές περιοχές της χώρας. Το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της...
Κακοκαιρία "Ιανός": Νύχτα αγωνίας σε Αλμυρό Βόλου και Καρδίτσα

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων – Η επικινδυνότητα ανά περιοχή

Βαρομετρικό χαμηλό συνοδευόμενο από επικίνδυνα μέτωπα προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, από σήμερα νωρίς το απόγευμα μέχρι αύριο...

Στις 198 οι “απαγορευμένες” παραλίες στην Ελλάδα για τουριστική αξιοποίηση

Υπεγράφη από τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, η Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την...

Μέσω gov.gr η υποβολή αναφοράς ή καταγγελίας για μέτρα πυροπροστασίας 

Τη δυνατότητα να υποβάλλουν ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr αναφορά ή καταγγελία για μέτρα πυροπροστασίας επιχειρήσεων και εγκαταστάσεων έχουν από σήμερα οι πολίτες, ύστερα από...

Η φωτογραφία της ημέρας

Θρύλος και πάσης Ευρώπης! 19 Απριλίου 2024

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Φιλίππα, Φιλιππία, Φιλιώ.

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Δίκη για το Μάτι: Στις 29 Απριλίου η απόφαση του δικαστηρίου για την τραγωδία

Τη Μεγάλη Δευτέρα, 29 Απριλίου αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της...

Κολωνός: Την Παρασκευή η απόφαση του δικαστηρίου για την φρίκη που βίωσε η 12χρονη

Την ετυμηγορία του για την φρικιαστική υπόθεση της 12χρονης από τον Κολωνό αναμένεται ότι...

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο δικαίωσε τον Τραμπ – Θα είναι και πάλι υποψήφιος πρόεδρος

Το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ με απόφασή του την Δευτέρα (4/3), δικαίωσε τον Ντόναλντ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 15 Νοεμβρίου το έκτακτο στρατοδικείο εκδίδει ετυμηγορία για τους πρωταιτίους της μικρασιατικής καταστροφής

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1922.... Το έκτακτο στρατοδικείο που δικάζει τους πρωταιτίους της μικρασιατικής καταστροφής, εκδίδει...