Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23 C
Athens

Στις 9 Μαΐου το κρίσιμο Εurogroup για Ελλάδα: Αν δεν καταλήξει πιθανή έκτακτη Σύνοδος Κορυφής

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ενημέρωσε τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο πως η κρίσιμη για την Ελλάδα συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 9 Μαΐου. Η ημερομηνία καθορισμού της συνεδρίασης δείχνει πως υπάρχει αρκετή απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών και χρειάζεται διαπραγματευτικός χρόνος για να καλυφθεί.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός μιλώντας σε συνεργάτες του έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας δηλώνοντας ότι «η θέση της χώρας και οι συμμαχίες της στην Ευρώπη είναι πολύ πιο ισχυρές από κάθε άλλη φορά από τότε που ξεκίνησε η κρίση».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός προέβλεψε ότι «σύντομα θα έχουμε θετικές εξελίξεις» και σχολίασε, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, πως «όσοι ονειρεύονται επανάληψη του 2015 είναι βαθιά νυχτωμένοι και αυτές τις μέρες εκτίθενται».

Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες έλαβε πρόσκληση συμμετοχής στη δεύτερη συνάντηση των αρχηγών κυβερνήσεων προοδευτικών κρατών που θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη και την αποδέχτηκε.

Υπενθυμίζεται ότι είχε συμμετάσχει και στην πρώτη συνάντηση που έγινε στο Παρίσι κατόπιν πρόσκλησης του Φρ. Ολάντ.

Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ και την προειδοποίηση ότι αν δεν συγκληθεί το Eurogroup θα ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, παρατηρήθηκε, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ από Ευρωπαίους αξιωματούχους σε Βρυξέλλες και Παρίσι, μεγάλη κινητικότητα σε Βρυξέλλες, Παρίσι, Άμστερνταμ και Βερολίνο.

Μετά το τηλεφώνημα με τον πρωθυπουργό, ο κ. Τουσκ προχώρησε σε μαραθώνιο επικοινωνιών, με τη Γερμανία να αντιδρά αρνητικά σε ενδεχόμενη Σύνοδο.

Η Γαλλία, ωστόσο, δήλωσε ότι θα στηρίξει την πρόταση Τσίπρα αν δεν υπάρξει άμεση θετική εξέλιξη με συνεδρίαση του Eurogroup. Η στάση της Γαλλίας σήμανε συναγερμό. Άμεσα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, μετέβη αεροπορικώς στο Παρίσι, όπου συναντήθηκε με το Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν. Αντικείμενο της συνάντησής τους δεν ήταν μόνο η ημερομηνία της επόμενης συνεδρίασης του Eurogroup αλλά και το περιεχόμενο της επικείμενης συμφωνίας, καθώς μια σειρά από κράτη-μέλη (Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία) αλλά και η Επιτροπή θεωρούν ότι δεν τίθεται ζήτημα πακέτου επιπρόσθετων μέτρων και ότι πρέπει άμεσα να τεθεί επί τάπητος η συμφωνία για το ελληνικό χρέος.

Σε συνέχεια της επαφής του με το Γάλλο ομόλογό του, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών είχε νέο γύρο τηλεφωνικών επικοινωνιών με πολλούς ομολόγους του, με αποτέλεσμα να έχει ξεκινήσει επί της ουσίας ένας γύρος διαπραγματεύσεων που αφορά και στο θέμα του χρέους.

Παράλληλα, οι δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ.Κ. Γιούνκερ, περί αντισυνταγματικότητας της αξίωσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για νέο προληπτικό πακέτο μέτρων, επιταχύνουν τις εξελίξεις. Ο πρόεδρος της Κομισιόν επιβεβαίωσε τις θέσεις του στον Έλληνα πρωθυπουργό κατά τη χθεσινοβραδινή μεταξύ τους τηλεφωνική επικοινωνία. Επιπλέον, διαβεβαίωσε τον Αλ. Τσίπρα ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου το Eurogroup να συνεδριάσει σύντομα, καθώς και ότι θα περιλαμβάνει και τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος.

Δεδομένου ότι η συζήτηση για το χρέος απαιτεί περισσότερο χρόνο προετοιμασίας και διαβουλεύσεων, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προσανατολίζεται σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ σε σύγκληση Eurogroup τη Δευτέρα 9/5 ή την Τρίτη 10/5 προκειμένου προηγουμένως να υπάρξουν διαβουλεύσεις. Δεν αποκλείεται δε, σύμφωνα με πληροφορίες, να προσκαλέσει σε συνάντηση τους κ.κ. Τσακαλώτο, Σόιμπλε, Σαπέν και τους επικεφαλής των τριών θεσμών, κ.κ. Ντράγκι, Γιούνκερ και Λαγκάρντ, ώστε να υπάρξει «λευκός καπνός» πριν το Eurogroup.

Παρόλα αυτά, το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού για Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης που έτυχε παρασκηνιακής υποστήριξης από την Γαλλία παραμένει στο τραπέζι και αποτελεί δικλείδα ασφαλείας σε περίπτωση που το Eurogroup στις 9 ή 10 Μαΐου δεν καταλήξει, οπότε και θα συγκληθεί αυτομάτως Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης στις 14 ή 15 Μαΐου.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Απρίλιος στις παραλίες: Με θερμοκρασίες 12 βαθμούς πάνω από το κανονικό ξεκινάει ο μήνας

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωσή του στο Χ, ο καιρός κατά το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να διακρίνεται από θερμοκρασίες υψηλότερες του κανονικού, φτάνοντας...

Λευτέρης Κουσούλης: Τα Τέμπη είναι κρατικό έγκλημα

Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο Λευτέρης Κουσούλης έδωσε τη δική του οπτική διάσταση στην εθνική τραγωδία των Τεμπών. Ο έμπειρος πολιτικός...

Δύο ισχυροί σεισμοί ανοιχτά της Ηλείας – 5,7 Ρίχτερ

«Δίδυμοι» σεισμοί σημειώθηκαν λίγο μετά τις 9 το πρωί της Παρασκευής 29/3 ανοιχτά της Ηλείας και συγκεκριμένα κοντά στις Στροφάδες, στον Κυπαρισσιακό κόλπο. Συγκεκριμένα,...

Ποια ονόματα ακούγονται μετά τις παραιτήσεις Παπασταύρου – Μπρατάκου

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσαν οι παραιτήσεις δύο εκ των κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, του υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου και του...
Τσακαλώτος κατά Κυρανάκη

Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας με 159 ψήφους – Μητσοτάκης: Δεν θα συγκυβερνήσω με παράκεντρα

Απορρίφθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση που κατέθεσαν το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ , η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας. Στην...
Βουλή: Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα

Βουλή: Μητσοτάκης, Φάμελλος, Ανδρουλάκης για την πρόταση δυσπιστίας

Μητσοτάκης: Αν πιστεύετε ότι πρέπει να συσταθεί προκαταρκτική, να τεκμηριώσετε το αδίκημα και να το συζητήσουμε «Πολιτικές δυνάμεις μεταβλήθηκαν σε εμπόρους του πόνου. Ωστε να...

Παραιτήθηκαν Μπρατάκος και Παπασταύρου

Την παραίτησή τους υπέβαλαν αργά το απόγευμα της Πέμπτης ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος μετά το...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Κλήρωση ΤΖΟΚΕΡ 28/3/2024: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί

Στην κλήρωση ΤΖΟΚΕΡ, την Κυριακή 28/3/2024 (αριθμός κλήρωσης 2733), οι τυχεροί αριθμοί ήταν οι...

Μαθεύτηκε 15 χρόνια μετά: Αυτός ήταν ο πραγματικός λόγος που ο Αντώνης Ρέμος χώρισε με τη Ζέτα Μακρυπούλια

Κεραυνός εν αιθρία ήταν ο χωρισμός του Αντώνη Ρέμου και της Ζέτας Μακρυπούλια, αφού...

Τι κρύβεται πίσω από τη σύγκρουση Βαγγέλη Μαρινάκη – Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης δε συγχώρησε ποτέ στον ΣΥΡΙΖΑ ότι τον έκλεισε επί δύο μερόνυχτα...

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ρε φίλε!! Ανέβηκε να μιλήσει στο βήμα της Βουλής με ένα «βουνό» από έγγραφα χαμογελώντας με υφάκι «θα σας σκίσω τώρα»

Με ένα «βουνό» από έγγραφα εμφανίστηκε στο βήμα της Βουλής η Ζωή Κωνσταντοπούλου, για...