Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
18 C
Athens

Στον Δία φτάνει το διαστημόπλοιο της NASA Juno, μετά από ταξίδι πέντε ετών

Η επιστημονική κοινότητα αναμένει με μεγάλο ενθουσιασμό την άφιξη του διαστημόπλοιου Juno τη Δευτέρα 4 Ιουλίου στον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, τον Δία. Είναι η πρώτη φορά που γήινο διαστημόπλοιο θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τους πόλους του Δία, σε μια προσπάθεια να λύσει κάποια από τα μυστήρια που περιβάλλουν αυτόν τον αέριο γίγαντα.

Το διαστημόπλοιο της ΝΑΣΑ, που κινείται με ηλιακή ενέργεια, θα φθάσει στον Δία ύστερα από ταξίδι πέντε ετών. Είναι επίσης το πρώτο ηλιακό διαστημόπλοιο που θα λειτουργήσει σε τόσο μεγάλη απόσταση από τον Ηλιο, δηλαδή 817 εκατ. χιλιόμετρα στο μακρινότερo σημείο.

Ο Δίας και τα μυστικά του

Είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, στον οποίο θα χωρούσε η Γη 1.300 φορές. Αποτελεί τα δύο τρίτα της συνολικής μάζας όλων των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος. «Η αλήθεια να λέγεται, ο Δίας δεν είναι ένα όμορφο μέρος», γράφει η ΝΑΣΑ.

Εξηγεί ότι πρόκειται για μια τεράστια στρογγυλή μάζα από αέρια, (ένας αέριος πλανήτης- γίγαντας) όπου δεν είναι δυνατόν να προσεδαφιστεί τίποτε. Άλλοι αέριοι γίγαντες του ηλιακού μας συστήματος είναι ο Κρόνος, ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας.

Οι υπόλοιποι πλανήτες, Ερμής, Αφροδίτη, Γη και Άρης είναι στερεοί. Οποιοδήποτε διαστημόπλοιο ή οποιοσδήποτε άνθρωπος υποθετικά δοκιμάσει να περάσει μέσα από τα χρωματιστά του σύννεφα θα βρει ακαριαίο το θάνατο αφού θα συντριβεί και θα λιώσει. Η πίεση στον Δία είναι τόσο ισχυρή που μετατρέπει ακόμη και τα αέρια σε υγρή μορφή.

Η μεγάλη χαρακτηριστική κόκκινη κηλίδα στο νότιο ημισφαίριο του Δια είναι κατ`ακρίβεια μια τεράστια καταιγίδα, ένας αντικυκλώνας, μεγαλύτερος και από τη Γη, που μαίνεται εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Η ατμόσφαιρα του Δία αποτελείται κυρίως από υδρογόνο και ήλιο και είναι δηλητηριώδης.

Επίσης, μια πολύ επικίνδυνη ακτινοβολία περιβάλλει τον Δία, η οποία είναι 1.000 φορές πιο τοξική από την θανατηφόρα δόση για τον άνθρωπο. Κάποιοι επιστήμονες θεωρούν ότι ο Δίας έχει τις προδιαγραφές κάποια μέρα στο πολύ μακρινό μέλλον να εξελιχθεί σε ένα δεύτερο ήλιο στο ηλιακό μας σύστημα.

Ο Δίας είναι ο πατέρας 67 δορυφόρων που περιστρέφονται γύρω από αυτόν σε διαφορετικές τροχιές. Οι πλέον γνωστοί του δορυφόροι είναι η Ιώ, ο Γανυμήδης και η Ευρώπη, η οποία πιθανολογείται ότι μπορεί να φιλοξενεί ζωή στους ωκεανούς της που βρίσκονται κάτω από ένα στρώμα πάγου. Μελλοντικές αποστολές θα διερευνήσουν αυτό το σενάριο σε λίγα χρόνια.

Η αποστολή του Juno

Στις 4 Ιουλίου το Juno θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη. Αναμένεται ότι θα περιστραφεί γύρω από τον Δια 37 φορές μέσα σε 20 μήνες σε απόσταση 5.000 χλμ από τον πλανήτη. Το περιστρεφόμενο διαστημόπλοιο έχει το μέγεθος ενός γηπέδου καλαθόσφαιρας.

Μεταξύ άλλων, το Juno θα μελετήσει το πεδίο βαρύτητας και το μαγνητικό πεδίο του Δία, θα υπολογίσει το ποσοστό οξυγόνου. Καθώς η τροχιά του Δία είναι πέντε φορές πιο μακριά από τον Ήλιο σε σχέση με την τροχιά της Γης, λαμβάνει 25 φορές λιγότερο ηλιακό φως. Το Juno θα είναι το πρώτο ηλιακό διαστημόπλοιο που θα λειτουργήσει σε τόσο μακρινή απόσταση από τον Ήλιο.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Χίτλερ, διαταγή, Νέρων,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 19 Μαρτίου ο Χίτλερ δίνει τη διαταγή “Νέρων”

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! Το 1945 ο Χίτλερ δίνει τη διαταγή "Νέρων" βάσει της οποίας η Βέρμαχτ πρέπει, όσο οπισθοχωρεί, να καταστρέψει τα πάντα, ώστε ο εχθρός να βρει...

Κέιτ Μίντλετον: Φωτογραφία με την πρώτη της δημόσια εμφάνιση μετά την εγχείρηση – Στη...

Δημοσιοποιήθηκε η πρώτη φωτογραφία της Κέιτ Μίντλετον. Η Πριγκίπισσα της Ουαλίας φωτογραφήθηκε χαμογελαστή,  χαλαρή και χαρούμενη στην βόλτα που έκανε  για ψώνια σε μια φάρμα στο Ουίνσδορ με τον...

Νέα ένταση Δύσης – Ρωσίας μετά την επανεκλογή του Βλαντίμιρ Πούτιν

Νέος γύρος έντασης Δύσης - Ρωσίας μετά την επανεκλογή στην προεδρία του Βλαντίμιρ Πούτιν για πέμπτη θητεία, με ποσοστό 87%.   Η ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ θα...

Μεσανατολικό: Το Ισραήλ στέλνει υψηλόβαθμη αποστολή στο Κατάρ

Υψηλόβαθμη αποστολή στο Κατάρ στέλνει σήμερα το Ισραήλ για συνομιλίες με τη Χαμάς και στόχο ανακωχή 6 εβδομάδων στη Γάζα.   Σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο, η εκεχειρία που...

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία η οποία διεξήχθη στην Ρωσία με στόχο την ανανέωση της προεδρικής του θητείας,...

Τουρκία: “Μέχρι και 7,6 Ρίχτερ ο σεισμός που αναμένεται στην Κωνσταντινούπολη” λέει σεισμολόγος

«Καμπανάκι» για έναν πολύ ισχυρό σεισμό που θα χτυπήσει την Κωνσταντινούπολη χτύπησε ακόμα ένας σεισμολόγος στην Τουρκία. Ο γεωλόγος και σεισμολόγος καθηγητής Νατσί Γκιορούρ δήλωσε ότι πρέπει να κατασκευαστεί μια αντισεισμική...
1883, πέθανε, Καρλ Μαρξ,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 14 Μαρτίου πέθανε ο Καρλ Μαρξ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1883... πέθανε ο Καρλ Μαρξ, πολιτικός, θεωρητικός, οικονομολόγος, κοινωνιολόγος και φιλόσοφος

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Το διαστημόπλοιο Odysseus έστειλε τις πρώτες φωτογραφίες από το νότιο πόλο της Σελήνης

Το διαστημόπλοιο Odysseus της Intuitive Machines έστειλε τις πρώτες εικόνες από το νοτιότερο μέρος...

Η Σελήνη δεν είναι διαστημόπλοιο ούτε φυσικός δορυφόρος. Είναι «Μάτι» (SciFi)

Πριν μερικά χρόνια η Linda Moulton Howe, γνωστή στο χώρο της ουφολογίας και βραβευμένη...

Εύσημα Θεοδωρικάκου σε μέλη της ομάδας ΔΙ.ΑΣ για τη σύλληψη διαρρήκτη (βίντεο)

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, συναντήθηκε σήμερα με τέσσερα μέλη της ομάδας...

Αρχαία Ολυμπία: Μετά από 2.500 χρόνια “ξαναζωντανεύει” το Χρυσελεφάντινο Άγαλμα του Δία

Για πρώτη φορά παγκοσμίως, με την εγκυρότητα του Μουσείου Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, ανακατασκευάστηκε...