Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
12.6 C
Athens

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ: Νέα μεγάλη κυβερνοεπίθεση σε εξέλιξη – Τρόμος σε κράτη και εταιρείες

Σε εξέλιξη βρίσκεται νέα μεγάλη κυβερνοεπίθεση, η οποία χτυπά τις ψηφιακές υποδομές κρατών και επιχειρήσεων σε χώρες όπως η Ουκρανία, η Ρωσία, η Δανία, η Νορβηγία, η Ολλανδία και η Ινδία, ενώ ειδικοί της κυβερνοσαφάλειας αναφέρουν ότι πρόκειται για ιό παρόμοιο με αυτόν που είχε τσακίσει δεκάδες χώρες τον περασμένο Μάιο.

Συγκεκριμένα, η αρχή έγινε με τη ναυτιλιακή εταιρεία A.P. Moller-Maersk που εδρεύει στη Δανία και ανακοίνωσε ότι δέχτηκε κυβερνοεπίθεση με αποτέλεσμα να προκληθεί βλάβη στο σύστημα πληροφορικής της.
«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η βλάβη προκλήθηκε από κυβερνοεπίθεση» είπε εκπρόσωπος της εταιρείας, διευκρινίζοντας ότι έχουν πληγεί τα συστήματά της σε πολλές περιοχές όπου διατηρεί γραφεία.
Λίγο νωρίτερα η Maersk με μήνυμά της στο Twitter ανέφερε ότι τα συστήματά της έχουν πέσει «σε πολλές τοποθεσίες» και ότι ερευνά την υπόθεση.
Την ίδια στιγμή, δεκαεπτά τερματικοί σταθμοί εμπορευματοκιβωτίων της εταιρείας APM Terminals, που ανήκει στη δανέζικη ναυτιλιακή εταιρεία Maersk έχουν δεχτεί κυβερνοεπίθεση, μετέδωσε το ολλανδικό τηλεοπτικό κανάλι Rotterdam TV, επικαλούμενο εργαζόμενους σε αυτούς τους σταθμούς.

Επίσης, η βρετανική WPP, η μεγαλύτερη διαφημιστική εταιρεία παγκοσμίως, ανακοίνωσε ότι δέχτηκε κυβερνοεπίθεση και ότι εξετάζει την κατάσταση, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπισή της.

Ένας εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι έχει πληγεί η εταιρεία, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο ιστότοπός της δεν ήταν διαθέσιμος.

Παράλληλα, σε εξέλιξη φαίνεται ότι βρίσκονται κυβερνοεπιθέσεις και σε Ουκρανία και Ρωσία.

Χάος στην Ουκρανία
Πιο συγκεκριμένα, στην Ουκρανία, το κυβερνητικό δίκτυο πληροφορικής, το αεροδρόμιο του Κιέβου, καθώς και τράπεζες και επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων η αεροπορική βιομηχανία Antonov, έγιναν σήμερα στόχοι κυβερνοεπίθεσης.
Ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Πάβλο Ροζένκο δήλωσε πως το δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών της κυβέρνησης έχει πέσει και δημοσιοποίησε στο Twitter τη φωτογραφία μιας οθόνης ηλεκτρονικού υπολογιστή που προβάλλει μήνυμα σφάλματος.
Η ουκρανική κεντρική τράπεζα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως μια κυβερνοεπίθεση είχε σήμερα στόχο ουκρανικές τράπεζες και επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να προκληθούν δυσλειτουργίες.
Εξαιτίας της επίθεσης αυτής, οι επιβάτες του μετρό του Κιέβου δεν μπορούν να πληρώνουν με τραπεζική κάρτα και οι ουκρανικές τράπεζες αναγκάσθηκαν να αναστείλουν προσωρινά ορισμένες από τις υπηρεσίες που προτείνουν στους πελάτες τους.
«Η Εθνική Τράπεζα της Ουκρανίας επισήμανε στις τράπεζες και στους άλλους παράγοντες της χρηματαγοράς μια εξωτερική κυβερνοεπίθεση που διεξάγεται σήμερα εναντίον των ιστότοπων των ουκρανικών τραπεζών και δημόσιων και εμπορικών επιχειρήσεων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Μετά τις επιθέσεις αυτές, «οι τράπεζες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις συναλλαγές με τους πελάτες τους και στην πραγματοποίηση τραπεζκών επιχειρήσεων», πρόσθεσε η ουκρανική κεντρική τράπεζα (NBU).
«Όλοι οι συμμετέχοντες στη χρηματαγορά έλαβαν μέτρα για να ενισχύσουν την ασφάλειά τους και να αντιμετωπίσουν αυτές τις κυβερνοεπιθέσεις», αναφέρει ακόμη η NBU, η οποία «δεν αμφιβάλλει πως οι τραπεζικές υποδομές ξέρουν να αμύνονται εναντίον των κυβερνοεπιθέσεων».
Πολλές τράπεζες επιβεβαίωσαν πως διεξάγεται κυβερνοεπίθεση εναντίον των υπηρεσιών τους. Η τράπεζα Oschadbank ανέφερε σε ανακοίνωση πως «είναι υποχρεωμένη να καταφύγει στον περιορισμό των υπηρεσιών προς τους πελάτες της».
Για την επίθεση αυτή χρησιμοποιήθηκε ο ιός Petya.A, ένα «λογισμικό λύτρων» (ransomware) που μπλοκάρει τον υπολογιστή και τον απελευθερώνει μόνο όταν ο χρήστης πληρώσει λύτρα, ανακοίνωσε η ουκρανική επιχείρηση Novaia Potchta, η οποία «βρίσκεται προσωρινά σε αδυναμία να παράσχει υπηρεσίες στους πελάτες της».
Ούτε η NBU ούτε οι επιχειρήσεις που επλήγησαν δεν ανέφεραν την προέλευση της κυβενοεπίθεσης. Η κρατική αεροπορική βιομηχανία Antonοv ανακοίνωσε επίσης πως επλήγη από κυβερνοεπίθεση. Μια εκπρόσωπος της Antonov δήλωσε πως δεν είναι ακόμη σαφές πόσο σοβαρή είναι η επίθεση.
Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Γκρόισμαν χαρακτήρισε «άνευ προηγουμένου» το κύμα κυβερνοεπιθέσεων που έπληξε κρατικές και ιδιωτικές εταιρείες σήμερα, τονίζοντας όμως ότι δεν έχουν παρουσιαστεί προβλήματα σε «σημαντικά» πληροφοριακά συστήματα.
«Ήταν μια επίθεση άνευ προηγουμένου αλλά οι ειδικοί μας κάνουν τη δουλειά τους και προστατεύουν τις υποδομές στρατηγικής σημασίας. Τα σημαντικά συστήματα δεν έχουν πληγεί», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook.
Σύμφωνα με έναν σύμβουλο του υπουργείου Εσωτερικών, τον Αντόν Γκερασένκο, η επίθεση έγινε με τον ιό Cryptolocker, μια παραλλαγή του WannaCry, που τον Μάιο χτύπησε περισσότερους από 200.000 υπολογιστές σε 150 χώρες.
«Ο στόχος της κυβερνοεπίθεσης ήταν η αποσταθεροποίηση», ανέφερε, υποστηρίζοντας ότι οι επιθέσεις αυτές κατά πάσα πιθανότητα προήλθαν από τη Ρωσία.
Rosneft: Δεχθήκαμε επίθεση
Ταυτόχρονα, η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft ανακοίνωσε σήμερα ότι δέχθηκε ισχυρή επίθεση από χάκερς. Στην ανακοίνωση της η ρωσική εταιρεία αναφέρει ότι ενημέρωσε τις αρχές για την επίθεση που δέχθηκε, ενώ παράλληλα εκφράζει την ελπίδα η επίθεση αυτή να μην σχετίζεται με την δικαστική διένεξη που έχει με την πετρελαϊκή εταιρεία AFK «Sistema».
Αυτή την περίοδο στο Διαιτητικό Δικαστήριο της Μπασκιρίας εξετάζεται η αγωγή που έχει καταθέσει η Rοsneft και η θυγατρική της Basneft κατά των εταιρειών AFK «Sistema» και «Sistema-Invest», με αίτημα την καταβολή αποζημίωσης ύψους 170,6 δισεκατομμυρίων ρουβλίων για πρόκληση οικονομικής ζημίας που προκάλεσαν στην Basneft εξαιτίας της αναδιοργάνωσης της εταιρείας στην οποία προέβησαν το 2014.
Νωρίτερα η Rosneft είχε ζητήσει από τις διωκτικές αρχές να ερευνήσουν το θέμα της καταχώρησης πλαστής εξουσιοδότησης από το δικαστήριο, που δήθεν κατατέθηκε εξ ονόματος της Rosneft και της Basneft, με την οποία ζητούσαν την απόσυρση της μηνυτήριας αναφοράς προς την AFK «Sistema».
“Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Rosneft Ίγκορ Σέτσιν, σε διάστημα πέντε λεπτών από την στιγμή που καταχωρήθηκε στον κατάλογο των υποθέσεων προς διαιτησία, η αίτηση με την παράκληση να αποσυρθεί η μηνυτήρια αναφορά, πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές με μετοχές της Sistema αξίας 2 δισεκατομμυρίων ρουβλίων.
Η ρωσική εταιρεία ανακοίνωσε μέσω του λογαριασμού της στο twitter ότι η επίθεση μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, αλλά η εταιρεία χρησιμοποίησε το εφεδρικό της σύστημα ρύθμισης της παραγωγής, χωρίς να διακοπεί η παραγωγή.
Στην συνέχεια πάντως κατά την διάρκεια των συναλλαγών στο χρηματιστήριο της Μόσχας, στις 15.55 ώρα Μόσχας, η μετοχή της Rosneft ανέβηκε κατά 0,84% φθάνοντας τα 323,7 ρούβλια, αποκτώντας την μέγιστη αξία της από τις 27 Απριλίου μέχρι σήμερα.
Η AFK «Sistema» θεωρεί πάντως ότι αν ικανοποιηθεί από την δικαιοσύνη το αίτημα των δανειστών να τους δοθεί το ποσό των 106 δισεκατομμυρίων ρουβλίων αυτό θα οδηγήσει σ έναν αδικαιολόγητο πλουτισμό των μηνυτών.
Επίσης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ria Movosti η ρωσική εταιρεία χαλυβουργίας Evraz ανακοίνωσε ότι οι σέρβερ της δέχθηκαν σήμερα επίθεση.
Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Μαΐου εκδηλώθηκε μαζική επίθεση «ransomware» σε δεκάδες χώρες του κόσμου, προκαλώντας τεράστια προβλήματα σε δημόσιες υπηρεσίες και σε μεγάλες επιχειρήσεις.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Κέιτ Μίντλετον: Φωτογραφία με την πρώτη της δημόσια εμφάνιση μετά την εγχείρηση – Στη...

Δημοσιοποιήθηκε η πρώτη φωτογραφία της Κέιτ Μίντλετον. Η Πριγκίπισσα της Ουαλίας φωτογραφήθηκε χαμογελαστή,  χαλαρή και χαρούμενη στην βόλτα που έκανε  για ψώνια σε μια φάρμα στο Ουίνσδορ με τον...
Ο Ιωάννης Λιανός ο διάδοχος της Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού!

Δημοσκοπήσεις: Τι προβληματίζει την κυβέρνηση

Στην γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων θέλει να εστιάσει η κυβέρνηση στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές και θα ενταθεί η προσπάθεια συσπείρωσης των ψηφοφόρων της...

Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο: “Έχουμε τη βεβαιότητα ότι η αλήθεια δεν θα λάμψει”

«Βρίσκομαι ενώπιόν σας γιατί οι εγγυήσεις του κράτους δικαίου έχουν πάψει να λειτουργούν στην Ελλάδα», δήλωσε στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου η Μαρία Καρυστιανού,...

ΕΝΦΙΑ: Αντίστροφη μέτρηση για τα φετινά εκκαθαριστικά

Στην τελική ευθεία έχουν εισέλθει οι διαδικασίες τόσο για την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, όσο και για την έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα...

Καλά «Κούλουμα» και καλή Σαρακοστή!

Καλά «Κούλουμα» και καλή Σαρακοστή!

Νέα ένταση Δύσης – Ρωσίας μετά την επανεκλογή του Βλαντίμιρ Πούτιν

Νέος γύρος έντασης Δύσης - Ρωσίας μετά την επανεκλογή στην προεδρία του Βλαντίμιρ Πούτιν για πέμπτη θητεία, με ποσοστό 87%.   Η ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ θα...

Μεσανατολικό: Το Ισραήλ στέλνει υψηλόβαθμη αποστολή στο Κατάρ

Υψηλόβαθμη αποστολή στο Κατάρ στέλνει σήμερα το Ισραήλ για συνομιλίες με τη Χαμάς και στόχο ανακωχή 6 εβδομάδων στη Γάζα.   Σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο, η εκεχειρία που...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ο Κασσελάκης αδειάζει και πάλι τον Τσίπρα – Λάθος ο νόμος του για τις εταιρείες στο εξωτερικό

Στην αντεπίθεση πέρασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Κασσελάκης αναφορικά με την κριτική που...

Μαρινάκης: Ο Κασσελάκης δεν είναι influencer – Να απαντήσει αν ήταν μέτοχος, σε πόσες εταιρείες και αν είναι μέχρι σήμερα

Ο πόλεμος για τα «αστακοκάραβα» Κασσελάκη συνεχίζεται ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, με τον...

Μαρινάκης: Καλούμε τον κ. Κασσελάκη να απαντήσει πόσες και ποιες εταιρείες έχει τελικά και ποιες ακριβώς είναι οι επαγγελματικές του δραστηριότητες

Επιμένει στα ερωτήματά της σχετικά με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου...

Υπουργικό Συμβούλιο: Συμπληρωματικός φόρος έως 15% στις πολυεθνικές επιχειρήσεις και τους μεγάλους ομίλους

Παρουσιάστηκε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη...