Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
19.6 C
Athens

Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ. για εξεγέρσεις σε hot spots

Ντόμινο εξεγέρσεων στα νησιά του Bορειοανατολικού Αιγαίου φοβούνται αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι «βλέπουν» να πυκνώνουν τα επεισόδια στα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών σε Σάμο, Χίο και Λέσβο.

Η βασική αιτία, λόγω της οποίας διατηρείται το κλίμα ηλεκτρισμένο, είναι η τραγική καθυστέρηση στη διεκπεραίωση των αιτημάτων ασύλου, που έχει ως αποτέλεσμα να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα νησιά περίπου 12.000 μετανάστες και πρόσφυγες.

Τα στελέχη των γραφείων υποστήριξης ασύλου είναι τρομοκρατημένα, καθώς γίνονται στόχος υβριστικών και άλλων επιθέσεων από αγανακτισμένους μετανάστες που στρέφονται εναντίον τους βλέποντας ότι η παραμονή τους στα νησιά παρατείνεται.

Τελευταίο επεισόδιο ήταν αυτό της περασμένης Τετάρτης στο hot spot της ΒΙΑΛ στη Χίο, όπου ξέσπασαν ταραχές με αφορμή διαμαρτυρία Σύριας σε υπάλληλο της Yπατης Αρμοστείας για την καθυστέρηση στην εξέταση του αιτήματος ασύλου.

Με απόφαση της ηγεσίας της Αστυνομίας βρίσκονται στη Λέσβο τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ από την Αθήνα και μία από τη Θεσσαλονίκη, ενώ από μία διμοιρία βρίσκεται σε Χίο, Σάμο και Λέρο.

Στο πλαίσιο της αυξημένης επαγρύπνησης των Αρχών, έχουν σταλεί στα συγκεκριμένα νησιά δεκάδες αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αλλοδαπών, ενώ συντρέχουν και «διμοιρίες υποστήριξης» που επανδρώνονται με άνδρες των τοπικών δυνάμεων.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην πρόληψη και αποτελεσματική καταστολή τυχόν εξεγέρσεων.

Καλά πληροφορημένες πηγές από την ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι τα έξοδα για κάθε έναν από τους άνδρες των ΜΑΤ που βρίσκονται στα νησιά ανέρχονται σε 60 ευρώ την ημέρα (22-25 ευρώ για σίτιση και 35 ευρώ για στέγαση).

Αυτό σημαίνει ότι για μία διμοιρία που αριθμεί 20 άνδρες απαιτούνται περίπου 1.200 ευρώ την ημέρα και 36.000 ευρώ το μήνα. Για τις επτά διμοιρίες, δηλαδή, χρειάζονται περίπου 250.000 ευρώ μηνιαίως. Τα ποσά καλύπτονται από ευρωπαϊκά προγράμματα, ύστερα από μία χρονοβόρα και γραφειοκρατική διαδικασία.

Ενδεικτικό του φόβου για επεισόδια είναι ότι οι επτά διμοιρίες από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη παραμένουν στο Βορειοανατολικό Αιγαίο παρότι κατά τη διάρκεια ενός μήνα μπορεί να χρειαστεί να επέμβουν μόνο δύο ή τρεις φορές κατά μέσο όρο.

Το βάρος της πρόληψης έχει πέσει και στις ειδικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., που καλούνται να υποστηρίξουν το πληροφοριακό δίκτυο.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ενδοοικογενειακή βία: 831 συλλήψεις – Παραβατικότητα ανηλίκων: 395 συλλήψεις

831 συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία και 395 για παραβατικότητα ανηλίκων το πρώτο 15νθήμερο Απριλίου Τα αποτελέσματα της δράσης της ελληνικής αστυνομίας το πρώτο 15νθήμερο του...

Η κληρονομιά της Ελλάδας : Εντυπωσιακές εικόνες από την τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας...

Τα βλέμματα του παγκόσμιου αθλητισμού στράφηκαν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αρχαία Ολυμπία, όπου σχεδόν 100 μέρες πριν από την τελετή έναρξης των...

Η Φωτογραφία της ημέρας

Στα καταγάλανα νερά του Μύρτου 18 Απριλίου 2024
Πετρέλαιο: Νέα βουτιά των τιμών του αργού

Τρεχάτε ποδαράκια μου: Ξεπέρασε τα 2 ευρώ η τιμή της βενζίνης

Οι τιμές των καυσίμων καταγράφουν ανοδική πορεία, με τις αρχικές προβλέψεις για την περίοδο του Πάσχα να δείχνουν ότι η τιμή της αμόλυβδης θα...

Σαν σήμερα 18 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1821: Οι Σάμιοι υπό τον Λυκούργο Λογοθέτη εξεγείρονται και νικούν τους Τούρκους. 1906: Καταστροφικός σεισμός,...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο δεν γιορτάζει κάποιο γνωστό όνομα. Ωστόσο γιορτάζουν ο Όσιος Ιωάννης ο Ησυχαστής, Μαθητής Του...

Σοκ στην Πάτρα: 7χρονος ξυλοκόπησε άγρια 8χρονο και ανέβασε βίντεο στο TikTok

Ακόμη ένα περιστατικό βίας μεταξύ ανήλικων προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό. Καταγράφηκε στην περιοχή των Ζαρουχλέϊκων, στην Πάτρα και οι ηλικίες των πρωταγωνιστών προκαλούν...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΟΝΝΕΔ: Εξίσωση των τρίτεκνων οικογενειών με τις πολύτεκνες, ως μία λύση στο δημογραφικό

Την εξίσωση των τρίτεκνων οικογενειών με τις πολύτεκνες, πρότεινε η ΟΝΝΕΔ στην εκδήλωση που...

Τσίπρας: Στη Μ. Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας

Την άμεση κατάπαυση του πυρός στην Γάζα και την επιστροφή όλων των ομήρων πρέπει...

Ενδοοικογενειακή βία: 831 συλλήψεις – Παραβατικότητα ανηλίκων: 395 συλλήψεις

831 συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία και 395 για παραβατικότητα ανηλίκων το πρώτο 15νθήμερο Απριλίου Τα...

Δημοσκόπηση Metron: Αυξάνεται η συσπείρωση της ΝΔ και ανεβαίνει στο 32,3% – Μειώνονται οι διαρροές στα δεξιά

Πλησιάζουν οι ευρεωκλογές και η ΝΔ εμφανίζει αυξημένη συσπείρωση και σημαντικά κέρδη καθώς περιορίζει...