Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
12.6 C
Athens

Συνεργασία υπ.Άμυνας,Υγείας και Μεταφορών για τη λειτουργία βάσης υποστήριξης αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ στη Σύρο

Εγκαινιάστηκε η λειτουργία μόνιμης Βάσης Αεροδιακομιδών ΕΚΑΒ για τις Κυκλάδες, με έδρα τη Σύρο μετά από συνεργασία των υπ.Άμυνας, Μεταφορών και Δικτύων και Υγείας ,παρουσία και του Δημάρχου Σύρου κ.Γιώργου Μαραγκού.

Πρόκειται για την ικανοποίηση ενός πιεστικού αιτήματος δεκαετιών των νησιωτών που επιτέλους υλοποιήθηκε .
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, παρέστη στη Σύρο στην τελετή υπογραφής μνημονίου συνεργασίας για τη λειτουργία των βάσεων υποστήριξης αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ στη Σύρο και τη Λέσβο.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

Πρόκειται για την ικανοποίηση ενός πιεστικού αιτήματος δεκαετιών των νησιωτών που επιτέλους υλοποιήθηκε .

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας στο χαιρετισμό που απηύθυνε είπε τα εξής:

«Σήμερα, από κοινού με τους συναδέλφους μου, τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, βρεθήκαμε εδώ στη Σύρο για να υπογράψουμε το μνημόνιο συνεργασίας για τη λειτουργία των βάσεων υποστήριξης αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ στη Σύρο και τη Λέσβο, από όπου θα επιχειρούν ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού.

Μετά από αίτημα του ΕΚΑΒ, αλλά κυρίως της τοπικής κοινωνίας – και εδώ θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους βουλευτές των Κυκλάδων, τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και όλους τους πολίτες που στήριξαν την προσπάθεια – ξεκινήσαμε τη δημιουργία αυτής της υποδομής. Με τη συνεισφορά του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, οι δυνατότητες αεροδιακομιδής αναβαθμίζονται σημαντικά, αρχικά στο νομό Κυκλάδων και σε δεύτερο χρόνο στο βόρειο Αιγαίο. Βεβαίως, η κεντρική διαχείριση παραμένει στο Υπουργείο Υγείας, ο δικός μας ρόλος είναι καθαρά υποβοηθητικός.

Όπως γνωρίζετε, η συμβολή των πτητικών μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων στον τομέα της υγείας είναι καίριας σημασίας. Θέλω να σας αναφέρω ότι το Αιγαίο καλύπτεται στον τομέα αυτό όλο το 24ωρο με τα ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού, καθώς και με τα Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο χρόνος ανταπόκρισης στις κλήσεις του ΕΚΑΒ, όπως προβλέπεται από τη διαδικασία, έχει μειωθεί σε λιγότερο από 20 λεπτά από τη στιγμή που θα λάβουμε το αίτημα μετάβασης πτητικού μέσου. Σκοπός της σημερινής συμφωνίας είναι αυτός ο χρόνος να περιοριστεί ακόμα περισσότερο και παράλληλα να έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε και όποιο άλλο μέσο χρειαστεί από την πλευρά του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Αρκεί να σας πω ότι για το έτος 2015 πραγματοποιήθηκαν 954 αποστολές αεροδιακομιδής, ενώ το 2016, μέχρι στιγμής, ο αριθμός ανέρχεται στις 773.

Από τις πρώτες μέρες που αναλάβαμε το έργο της κυβέρνησης θέσαμε ως βασική πτυχή της πολιτικής μας την ευρεία συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε δράσεις υπέρ του κοινωνικού συνόλου.

Γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι χρέος μας είναι να μην υπάρξει εκτροπή από την πρωταρχική αποστολή, που δεν είναι άλλη από τη διαφύλαξη της εδαφικής ακεραιότητας και εθνικής ανεξαρτησίας, των συμφερόντων άμυνας και ασφάλειας της χώρας.

Αλλά δεν λησμονούμε, ότι η υψηλού επιπέδου κοινωνική προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων, σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, πυρκαγιών, έρευνας – διάσωσης, αεροδιακομιδών κλπ., ενισχύει τους δεσμούς με την κοινωνία, αυξάνει το αίσθημα ασφάλειας και σφυρηλατεί την κοινωνική συνοχή.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα – δια του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, που σήμερα μας τιμά με την παρουσία του – όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, γιατί πράγματι αυτή την κοινωνική προσφορά δεν την κάνουν κατόπιν διαταγής, την κάνουν με την καρδιά τους.

Κοινή συνισταμένη των παραπάνω, δεν είναι άλλη από τη βέλτιστη χρησιμοποίηση των πόρων που από το υστέρημά του μας διαθέτει ο ελληνικός λαός.

Η Κυβέρνηση με κοινωνική ευθύνη και συνεπής στις δεσμεύσεις της προς τους πολίτες, με εντατικούς ρυθμούς προωθεί όλες τις πολιτικές και τις μεταρρυθμίσεις, που σταδιακά και μεθοδικά αλλάζουν την πορεία του τόπου.

Τα προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε συσσωρευτικά και σε ανελαστικούς χρόνους είναι πολλά και δύσκολα, όμως ξεκαθαρίζουμε ότι είναι τιμή μας που ο Ελληνικός λαός μας ανέθεσε την επίλυσή τους και προχωρούμε αποφασισμένοι να πετύχουμε.

Θέλω σε αυτό το σημείο να μιλήσω για την ιδιαιτερότητα των νησιών μας. Η νησιωτικότητα προστατεύεται από το άρθρο 101 του Συντάγματος. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι αυτή η συνταγματική επιταγή να εφαρμοστεί.

Νομίζετε ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και οι περισσότερες δομές των Ενόπλων Δυνάμεων αναπτύσσονται ιδίως στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στο Βόρειο Αιγαίο και στον Έβρο. Όμως, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα είναι εδώ παρούσες στις Κυκλάδες, σε όποιο έργο υποδομής μπορούμε να βοηθήσουμε, μη αντικαθιστώντας τον ιδιωτικό τομέα.

Κύριε Υπουργέ Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων,

θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι και η ΜΟΜΚΑ θα βρίσκεται στη διάθεσή σας, προκειμένου να συνεργαστούμε μαζί με την ΑΣΔΕΝ και να δημιουργήσουμε όλες εκείνες τις υποδομές που χρειάζονται. Ήδη έχει ξεκινήσει η μελέτη και η εφαρμογή ενός σχεδίου για να γίνει ένα μικρό αεροδρόμιο στην Ανάφη, που θα δώσει τη δυνατότητα να μπορεί να υπάρχει επικοινωνία με το αεροδρόμιο της Σαντορίνης.

Θεωρούμε ότι η προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων μπορεί να επεκταθεί και στα άλλα νησιά των Κυκλάδων γιατί πράγματι τα τελευταία 27 χρόνια έχουν χαθεί άδικα ζωές και οφείλουμε να ετοιμάσουμε ένα σχέδιο αντιμετώπισης με προσφορά όλων των φορέων της κυβέρνησης για να μην έχουμε επανάληψη τέτοιων γεγονότων.

Κύριε Υπουργέ Υγείας

θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι είναι στη διάθεσή σας, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, όλο το στρατιωτικό προσωπικό των νοσοκομείων των Ενόπλων Δυνάμεων, προκειμένου αν χρειαστεί να βοηθήσουμε στο έργο σας. Να γίνονται εξετάσεις στους κατοίκους των μικρών νησιών, αλλά και με μέσα και προσωπικό να συνεισφέρουμε και εμείς στη μεγάλη προσφορά του Υπουργείου Υγείας.

Θέλω να κάνω μία ιδιαίτερη αναφορά σε εκείνους που χάθηκαν στις αεροδιακομιδές. Μην ξεχνάμε ότι έφυγαν από τη ζωή πιλότοι, πληρώματα αλλά και νοσηλευτές, κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, γνωρίζοντας ότι πετάνε σε πάρα πολύ δύσκολες αποστολές. Αποτελούν μέρους του πάνθεου των ηρώων μας, γιατί η διασφάλιση της ζωής αποτελεί μία εθνική αποστολή.

Κύριε Δήμαρχε,

πριν από σχεδόν πέντε μήνες ξανασυναντηθήκαμε εδώ για να υπογράψουμε μία πρωτοποριακή συμφωνία για την αξιοποίηση του Στρατοπέδου Λοχαγού Απόστολου Ζαφείρη και του Πεδίου Βολής Βάρης.

Αντιλαμβάνεστε ότι με την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στην περιοχή σας, σας δίνονται νέα δεδομένα για την περαιτέρω επιχειρηματική ανάπτυξη του τόπου σας.

Δράττομαι λοιπόν της ευκαιρίας αυτής, και σήμερα, για να κάνω μια ιδιαίτερη μνεία στα πληρώματα των ιπταμένων μέσων, και των τριών κλάδων, που πετάνε καθημερινά και παράλληλα να ζητήσω από την τοπική κοινωνία όπως ήδη το κάνει, να αγκαλιάσει κάθε τέτοια προσπάθεια και να κινητοποιήσουμε ακόμα και τους εθελοντές, όπως θα κάνουμε εμείς με τα τμήματα της εθνοφρουράς.

Η Σύρος είναι η πρωτεύουσα των Κυκλάδων και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Η Σύρος αποτελεί την ελπίδα για την ανάπτυξη όλων των νησιών.

Ευχαριστούμε την Ορθόδοξη και την Καθολική Εκκλησία και όλες τις αρχές, τον Δήμαρχο, την Περιφερειάρχη και τους βουλευτές για την στήριξη αυτού του έργου.

Εμείς θα είμαστε δίπλα τους».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Υπεγράφη η συμφωνία της Ευρώπης με την Αίγυπτο – Το μήνυμα Μητσοτάκη

Υπεγράφη σήμερα Κυριακή (17/3) στο Κάιρο η συμφωνία της Ευρώπης με την Αίγυπτο. Πρόκειται για τη λεγόμενη «Κοινή Δήλωση για τη Στρατηγική και Συνολική...

Απάντηση της Β. Κεχαγιά στη ΝΔ για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Στ. Κασσελάκη

Ένα κόμμα που χρωστάει 500.000.000 ευρώ και η πιο διεφθαρμένη κυβέρνηση της Ευρώπης εκμεταλλεύονται την απουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον στρατό για...

Πηγές ΝΔ: Στον ΣΥΡΙΖΑ αντί να προσπαθούν να αλλάξουν ατζέντα ας απαντήσουν στα νέα...

«Στον ΣΥΡΙΖΑ, αντί να προσπαθούν να αλλάξουν ατζέντα, επαναφέροντας ζητήματα που έχουν απαντηθεί και πετώντας χαρταετό μια ημέρα νωρίτερα, όπως, άλλωστε, κάνουν σχεδόν κάθε...
Στην Αθήνα ο Σίσι

Συνάντηση Μητσοτάκη – Αλ Σίσι: Δημιουργία Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου

Την ικανοποίηση του για την αναβάθμιση των σχέσεων της ΕΕ με την Αίγυπτο σε σε συνολική και στρατηγική συνεργασία, για την υλοποίηση της οποίας...
ΠΑΣΟΚ: Αυτές είναι οι αλλαγές στο καταστατικό - Πρόεδρος είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Κοροϊδία Κασσελάκη να υπόσχεται φορολογική δικαιοσύνη και να επιχειρεί σε φορολογικό παράδεισο

Βέλη προς τον Στέφανο Κασσελάκη για τις επαγγελματικές του δραστηριότητες εξαπολύει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Σε ανακοίνωσή του, η Χαριλάου Τρικούπη χαρακτηρίζει «κοροϊδία» τις δηλώσεις του προέδρου...
Στην Αθήνα ο Σίσι

Κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη – Σίσι: Στο Κάιρο πέντε Ευρωπαίοι ηγέτες για το μεταναστευτικό

Την αναγνώριση του σημαντικού και κρίσιμου ρόλου της Αιγύπτου στην περιοχή της Νότιας Μεσογείου και της Αφρικής εν μέσω πολλαπλών προκλήσεων και τον ρόλο...

Μητσοτάκης: Εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα με επίκεντρο τον άνθρωπο και στόχο η χώρα μας να...

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην κυριακάτικη ανάρτησή του στο Facebook με την εβδομαδιαία ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου αναφέρει τα εξής: «Καλή Κυριακή της Αποκριάς σε...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 19 Μαρτίου ο Χίτλερ δίνει τη διαταγή “Νέρων”

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! Το 1945 ο Χίτλερ δίνει τη διαταγή "Νέρων" βάσει της οποίας η Βέρμαχτ...

Κέιτ Μίντλετον: Φωτογραφία με την πρώτη της δημόσια εμφάνιση μετά την εγχείρηση – Στη Ρωσία ιστοσελίδες μιλούσαν για τον θάνατο του Καρόλου

Δημοσιοποιήθηκε η πρώτη φωτογραφία της Κέιτ Μίντλετον. Η Πριγκίπισσα της Ουαλίας φωτογραφήθηκε χαμογελαστή,  χαλαρή και χαρούμενη στην...

Τι κρύβεται στα βάθη του πιο απομακρυσμένου σημείου του πλανήτη;

Ένα από τα πιο γοητευτικά μυστήρια της Μυθολογίας Κθούλου είναι η παράξενη βυθισμένη μητρόπολη...

Φίνος Φιλμ: Ευχές για καλή Σαρακοστή με χιουμοριστικό αφιέρωμα (βίντεο)

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, η Φίνος Φιλμ εύχεται χρόνια πολλά και καλή Σαρακοστή...