Τα αφηγήματα που καταρρέουν

14

 

Η εικόνα της κυβέρνησης θυμίζει πλοίο που… αρχίζει να «μπάζει» νερά. Τα όποια επικοινωνιακά οφέλη αποκόμισε ο κ.Τσιπρας από την παρουσία του στη ΔΕΘ μέσα σε μόλις πέντε μέρες έκαναν φτερά.

Η εξέλιξη με την Eldorado Gold, η τεράστια οικολογική καταστροφή στο Σαρωνικό αλλά και η μεγάλη υστέρηση των δημόσιων εσόδων συνθέτουν πλέον ένα ασφυχτικό πλαίσιο για το Μέγαρο Μαξίμου, με κανέναν να μην μπορεί να είναι σίγουρος για το τι μέλλει γενέσθαι.

«Η ίδια η κυβέρνηση αποδήμησε την παρουσία του κ.Τσιπρα στη Θεσσαλονίκη, με τόσο αποτελεσματικό τρόπο που ακόμα και η ΝΔ δύσκολα θα μπορούσε να το οργανώσει» αναφέρουν με δηκτικό τρόπο στελέχη της Πειραιώς, που αναλύουν ένα προς ένα τα «παραμύθια», όπως τα χαρακτηρίζουν, που προσπάθησε να επινοήσει ο πρωθυπουργός και γρήγορα διαλύθηκαν, κάνοντας δύσκολη πλέον την καθημερινότητα του Μεγάρου Μαξίμου.

Το «παραμύθι» με τις επενδύσεις

Ο Αλέξης Τσίπρας, Σάββατο βράδυ από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, μιλάει με ιδιαίτερη θέρμη για την επιχειρηματικότητα και την προσέλκυση επενδύσεων. Δύο εικοσιτετράωρα μετά, η εταιρεία Eldorado Gold ανακοινώνει το πάγωμα της επένδυσης στις Σκουριές, 2500 εργαζόμενοι βρίσκονται στον αέρα, ενώ το θέμα φτάνει μέχρι και το Eurogroup στο Ταλίν της Εσθονίας.

Η «χαριστική» βολή στον κυβερνητικό σχεδιασμό ήρθε από τον σύμβουλο στρατηγικού σχεδιασμού του Μεγάρου Μαξίμου που έστειλε … «στα τσακίδια» τον επενδυτή. «Μπορεί ο κ. Τσίπρας να φόρεσε το κοστούμι του καλού διαχειριστή, όμως μέσα σε μερικά 24ωρα η πραγματικότητα και ο στενός συνεργάτης του έβαλαν τα πράγματα στην πραγματική τους θέση» τονίζει συνομιλητής του κ. Μητσοτάκη.

Το «παραμύθι» της δήθεν καλής οργάνωσης του κράτους πήγε στράφι, όπως απέδειξε το περιστατικό με τη βύθιση του πλοίου στο Σαρωνικό

Η «Αγία Ζώνη» βυθίστηκε σχεδόν μέσα στο λιμάνι με ασθενείς ανέμους. «Ποιο ευρωπαϊκό κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο περιστατικό μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα» αναρωτιέται η Πειραιώς, χαρακτηρίζοντας αστείο τον τρόπο πολιτικής διαχείρισης από το αρμόδιο υπουργείο.

Διαβάστε επίσης:  Μέχρι να ξεκουμπιστούν οι Κοντονήδες!

Στο πλαίσιο αυτό η Πειραιώς κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Ναυτιλίας καταλογίζοντας εγκληματική ολιγωρία στην αντιμετώπιση της οικολογικής καταστροφής στον Σαρωνικό, διατυπώνοντας μάλιστα και συγκεκριμένα ερωτήματα:

Ποια είναι τα αίτια του ναυαγίου;
Το δεξαμενόπλοιο ήταν αξιόπλoο ή είχε πράγματι ρήγμα ;
Πότε είχε ελεγχθεί το αξιόπλoο του από το Υπουργείο Ναυτιλίας;
Σε ποιο χρόνο άρχισε να υλοποιείται το σχέδιο έκτακτης ανάγκης του Υπουργείου Ναυτιλίας;
Ποιος ή ποιοι είναι υπεύθυνοι για την ενεργοποίησή του;
Πότε ενημερώθηκαν για το ναυάγιο;
Πότε ανταποκρίθηκαν για την διαχείριση της κρίσης;
Ήταν επαρκή τα μέσα που είχαν στη διάθεσή τους;
Πότε ενημερώθηκαν οι τοπικές Αρχές;
Γιατί επεκτάθηκε η ρύπανση;
Το «παραμύθι» των καλών δημοσιονομικών στοιχείων

Σύμφωνα με τα όσα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας καταγράφεται μεγάλη υστέρηση κατά 1,76 δισ. ευρώ στα έσοδα. Για πρώτη φορά το πρωτογενές πλεόνασμα καταγράφεται κάτω από τον στόχο, με την κυβέρνηση να ρίχνει τις ευθύνες στην καθυστέρηση της 1ης δόσης του ΕΝΦΙΑ.

Ενδεικτική ήταν η ανακοίνωση του Χρήστου Σταϊκούρα, με την οποία τονίζεται ότι οι πρόσθετοι φόροι, η διόγκωση των κατασχέσεων, το “στέγνωμα” της αγοράς, η συρρίκνωση των δαπανών για επενδύσεις και ο περιορισμός των κοινωνικών δαπανών αποτελούν συνειδητές επιλογές του κ. Τσίπρα, προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εστιάζουν πλέον το ενδιαφέρον τους στην παρουσία του κ.Μητσοτάκη στη ΔΕΘ και εκτιμούν ότι η ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τους παραγωγικούς φορείς το βράδυ του Σαββάτου, θα απαντήσει στα πραγματικά προβλήματα του μέσου πολίτη, καταγράφοντας με τον τρόπο αυτό και τη μεγάλη διαφορά απέναντι στην κυβερνητική ανεπάρκεια και τα «αφηγήματα» του Μεγάρου Μαξίμου.

πηγη: gianniotis