Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
16.2 C
Athens

Τα διαμάντια της σύγχρονης αστυνομικής λογοτεχνίας

Ένα καλό αστυνομικό είναι ό,τι πρέπει για τις ώρες που θα βρίσκεστε στην παραλία. O Τζέιμς Ελρόι, ο Φίλιπ Κερ, ο Άρνε Νταλ και ο Ζαν Κριστόφ Γκρανζέ είναι σταθερές αξίες στο αστυνομικό μυθιστόρημα.

cover_perfidia

PERFIDIA, Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ
«6 Δεκεμβρίου 1941. Ο B΄ Παγκόσμιος Πόλεμος μαίνεται στην Ευρώπη και οι τελευταίες ελπίδες των Αμερικανών για ειρήνη εξανεμίζονται –οι Ιάπωνες μόλις βομβάρδισαν το Περλ Χάρμπορ. Το Λος Άντζελες, παράδεισος έως τώρα για τους Αμερικανοϊάπωνες, ξαφνικά κυριεύεται από πολεμικό πυρετό και ρατσιστικό μίσος. Η σατανική δολοφονία μιας οικογένειας Ιαπώνων φέρνει κοντά τέσσερις διαφορετικούς ανθρώπους. Ο αστυνόμος Γουίλιαμ Πάρκερ είναι χαρισματικός αλλά διαποτισμένος από αμφίβολες ιδεολογίες. Συγκρούεται με τον διεφθαρμένο αρχιφύλακα Ντάντλεϊ Σμιθ, Ιρλανδό μετανάστη και πρώην δολοφόνο του IRA. Ο Χιντέο Ασίντα είναι ο μόνος Ιάπωνας στο Εγκληματολογικό της Αστυνομίας του Λος Άντζελες. Η Κέι Λέικ είναι μια νέα διανοούμενη που αναζητά την περιπέτεια. Θα εμπλακούν και οι τέσσερις στην έρευνα για την εξιχνίαση της υπόθεσης και θα βρεθούν στο επίκεντρο ενός πολιτικού κυκλώνα –σύντροφοι, αντίπαλοι, εραστές, πιόνια της Ιστορίας».

O Τζέιμς Ελρόι είναι ένας συγγραφέας που δεν χρειάζεται συστάσεις· για τους περισσότερους είναι απλώς η κορυφή της αμερικανικής νουάρ λογοτεχνίας –και δύσκολα θα τον μετακινήσει κάποιος από εκεί. Μετά το σκοτεινό και βαθιά αυτοβιογραφικό «Τα σκοτάδια μου» (εκδ. Άγρα), ο Ελρόι βυθίζεται στην περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σε μια πόλη που δείχνει να κυριεύεται από τον πολεμικό πυρετό και το ρατσιστικό μίσος. Ο κόσμος του Ελρόι είναι σκληρός, σκοτεινός και πολύπλοκος. Οι άνθρωποι είναι διεφθαρμένοι και αδίστακτοι. Το κακό βρίσκεται παντού. Και ο πόλεμος το μεγαλύτερο έγκλημα από όλα.

Το «Perfidia» (προδοσία) εγκαινιάζει τη δεύτερη Τετραλογία του Λος Άντζελες, η οποία χρονικά προηγείται του Κουαρτέτου (Μαύρη Ντάλια, Το μεγάλο πουθενά, Λος Άντζελες Εμπιστευτικό, Λευκή τζαζ). Ο ίδιος ο συγγραφέας έχει δηλώσει ότι εδώ θα συναντήσουμε κάποιους από τους ήρωες των προηγούμενων βιβλίων στη νεανική τους ηλικία. Με την ολοκλήρωση της δεύτερης Τετραλογίας και σε συνδυασμό με την Τριλογία του αμερικανικού υποκόσμου (American Tabloid, Αμερικανικό ταξίδι θανάτου, Το αίμα δεν σταματάει ποτέ) ο Τζέιμς Ελρόι θα έχει ολοκληρώσει το φιλόδοξο σχέδιό του: το πανόραμα της Αμερικής του 20ού αιώνα.

INFO
Συγγραφέας: James Ellroy
Μετάφραση: Ανδρέας Αποστολίδης
Εκδόσεις Κλειδάριθμος

cover_dahl

ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΝΥΧΤΑΣ
«Φωτεινές σουηδικές νύχτες καλοκαιριού: Μια πολωνή νοσοκόμα, που εργάζεται προσωρινά στη Σουηδία, δολοφονείται άγρια με ένα τσεκούρι. Ένας παραγωγός τηλεοπτικών ριάλιτι πυροβολείται από έναν απαυδισμένο τηλεκριτικό. Ένα οικογενειακό έγκλημα τιμής παίρνει απροσδόκητη τροπή.
Οι ύποπτοι συλλαμβάνονται, τα κίνητρά τους είναι προφανή, αλλά η ενοχή τους δεν είναι ξεκάθαρη. Όσο η έρευνα προχωρά, η Ομάδα Άλφα συνδέει τις υποθέσεις μεταξύ τους. Τότε κάτι μεγαλύτερο αρχίζει να σχηματίζεται. Για άλλη μια φορά τα επίλεκτα μέλη της σουηδικής αστυνομίας καλούνται να βάλουν τα κομμάτια ενός παζλ στη θέση τους. Όμως η εικόνα που θα σχηματιστεί θα αφήσει άφωνους ακόμα και τους πιο πεπειραμένους αστυνομικούς».

Ο Άρνε Νταλ δεν διστάζει να μιλήσει για τα προβλήματα και τις παθογένειες της σουηδικής κοινωνίας. Στις περιπέτειες της επίλεκτης Ομάδας Άλφα, ο συγγραφέας καταφέρνει να συνδυάσει την πρωτότυπη αστυνομική πλοκή με την εύστοχη κοινωνική κριτική, μακριά από οποιαδήποτε επιθυμία ωραιοποίησης του παρόντος. Η σύγχρονη κοινωνία έχει πολλά προβλήματα και μόνο όταν τα κοιτάξει κατάματα θα μπορέσει να τα αντιμετωπίσει.

«Το όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» είναι η έκτη περιπέτεια της Ομάδας Άλφα. Προηγήθηκαν το Misterioso, με το οποίο ο Νταλ καθιερώθηκε αμέσως στο σύμπαν του αστυνομικού, το Μίσος και αίμα, το Τυχαίο θύμα, Το Μπλουζ της Ευρώπης και το Πρελούδιο θανάτου.

INFO
Συγγραφέας: Arne Dahl
Μετάφραση: Γρηγόρης Κονδύλης
Εκδόσεις Μεταίχμιο

cover_grange
ΤΑΞΙΔΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΣΚΕΥΕΣ
«Ο ψυχίατρος Ματίας Φρερ. Η αστυνομικός Αναΐς Σατλέ. Ένα άγριο έγκλημα, μια σκηνοθεσία που παραπέμπει στην ελληνική μυθολογία, ένας ασθενής που χάνοντας τη μνήμη του ενστερνίζεται νέα ταυτότητα. Ο ψυχίατρος διερευνά την ψυχική πάθηση που κάνει τον άνθρωπο «ταξιδιώτη δίχως αποσκευές». Η αστυνομικός προσπαθεί να διαλευκάνει το έγκλημα… Οι δρόμοι τους διασταυρώνονται, το παρελθόν που ανασκαλεύουν αποδεικνύεται εφιαλτικό. Οδηγεί μέσα από έναν λαβύρινθο ψευδαισθήσεων, αγωνίας και αίματος στην αναζήτηση της αρχικής ταυτότητας. Ή μήπως στις ρίζες του κακού; Κανείς δεν είναι αυτό που πιστεύει πως είναι… Ο κυνηγός κι η λεία, ο φονιάς και το θύμα εναλλάσσονται. Μόνη σωτηρία να κατορθώσεις να γλιτώσεις από τον διώκτη σου. Αν όμως αυτός είναι ο εαυτός σου;»

Ο Γκρανζέ είναι ένας συγγραφέας με πιστούς αναγνώστες, ανάμεσα τους οι πιο φανατικοί της αστυνομικής λογοτεχνίας. Οι ιστορίες του είναι άγριες και περίπλοκες, πότε δεν υπάρχει απλώς ένας δολοφόνος. Ο δημοσιογράφος και βραβευμένος ρεπόρτερ Γκρανζέ μοιάζει να θέλει να εξερευνήσει την πιο σκοτεινή πλευρά της ανθρωπινής φύσης. Στα βιβλία του πρωταγωνιστούν μανιακοί δολοφόνοι και ψυχοπαθείς σήριαλ κίλερ, τελετουργίες, μυστικές σέκτες και θανάσιμα μυστικά που ταξιδεύουν στους αιώνες. Η ατμόσφαιρα είναι συνήθως νοσηρή. Δεν είναι μόνο η έντονη βία και η εγκληματικότητα που κυριαρχούν στα βιβλία του Γκρανζέ, είναι κάτι πολύ πιο σύνθετο και πολύ πιο τρομακτικό· είναι το ίδιο το Κακό που κυριαρχεί στην ανθρώπινη φύση. Ιστορίες όπως Τα πορφυρά ποτάμια, το Κάικεν και το Ελέησόν με δεν ξεχνιούνται εύκολα.

INFO
Συγγραφέας: Jean-Christophe Grangé
Μετάφραση: Μαρία Γαβαλά
Εκδόσεις Καλέντης

cover_kerr
ΞΑΦΝΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ
«Ο Σκοτ Μάνσον, ο ήρωας της νέας σειράς μυθιστορημάτων του Φίλιπ Κερ, είναι βοηθός προπονητή στην ποδοσφαιρική ομάδα Λόντον Σίτι. Είναι επίσης ο άνθρωπος που φροντίζει τα πάντα: κατευθύνει τους παίχτες στην προπόνηση και εντοπίζει εγκαίρως τα προβλήματά τους, κρατάει τις συζύγους τους σε απόσταση και έχει τους δημοσιογράφους στο τσεπάκι του. Οι παίχτες τον λατρεύουν, τα αφεντικά τον εμπιστεύονται. Όταν ο προπονητής της Λόντον Σίτι δολοφονείται στην έδρα της αγαπημένης του ομάδας, στο Σιλβερτάουν Ντοκ, ο Σκοτ Μάνσον θα μεταμορφωθεί σε ντετέκτιβ και θα αναλάβει να εντοπίσει τον δολοφόνο πριν ξαναχτυπήσει».

Ο πολύ αγαπητός και στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό Φίλιπ Κερ αφήνει για λίγο στην άκρη τον επιθεωρητή Μπέρνι Γκούντερ και τις φρικτές ιστορίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για να βρεθεί στο Λονδίνο του 2014. «Ο ξαφνικός θάνατος» είναι το πρώτο βιβλίο μιας νέας σειράς αστυνομικών ιστοριών που θα έχει σαν φόντο στον σημερινό τόσο λαμπερό αλλά και τόσο διεφθαρμένο κόσμο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Από τις εκδόσεις Κέδρος μόλις κυκλοφόρησε και η δεύτερη περιπέτεια του Σκοτ Μάνσον με τίτλο «Το χέρι του Θεού». Η ιστορία ξεκινάει με την ομάδα του Μάνσον, τη Λόντον Σίτι, να ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό στο γήπεδο του Πειραιά.

INFO
Συγγραφέας: Philip Kerr
Μετάφραση: Γιώργος Μαραγκός
Εκδόσεις Κέδρος !

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Sianti Gallery: “Η Μεγάλη Νίκη της Ζωής”

Η Sianti Gallery την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024 στις19:00 με αφορμήτην Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου παρουσιάζει το βιβλίο  της Ελένης Τσαλδίρη « Η Μεγάλη Νίκη της Ζωής ». Το βιβλίο – ύμνος...
σαν σήμερα, σκοτώνεται, τροχαίο, Αλμπέρ Καμί,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 4 Ιανουαρίου σκοτώνεται σε τροχαίο ο Αλμπέρ Καμί

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1960... Σκοτώνεται σε τροχαίο δυστύχημα ο γάλλος συγγραφέας Αλμπέρ Καμί. «Στο ποδόσφαιρο χρωστάω όσα ξέρω για ηθική και καθήκον» έγραφε το 1957, χρονιά...

Στον ρ/σ Αθήνα 98,4 ο συγγραφέας  Ισίδωρος Ζουργός

Το καινούριο βιβλίο του συγγραφέα  Ισίδωρου Ζουργού, "Παλιές και νέες χώρες"` (εκδόσεις Πατάκη), δίνει την αφορμή για τη ραδιοφωνική συνάντηση του με τον Πρεσβυ Σπύρο...
σαν σήμερα, Χανς Κρίστιαν Άντερσεν,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 1 Δεκεμβρίου ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν εκδίδει το πρώτο βιβλίο του

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1835.... Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, ο μεγαλύτερος παραμυθάς του κόσμου, εκδίδει το πρώτο βιβλίο του.

Πέθανε ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός

Πέθανε ο βραβευμένος Έλληνας συγγραφέας, Βασίλης Βασιλικός, σε ηλικία 89 ετών. Βάσει δεδομένων της UNESCO πρόκειται για έναν από τους δέκα πιο μεταφρασμένους Έλληνες...
σαν σήμερα, σκοτώνεται, τροχαίο, Αλμπέρ Καμί,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 17 Οκτωβρίου ο Καμί κερδίζει το Νόμπελ  Λογοτεχνίας

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1957.... Ο Γάλλος συγγραφέας Αλμπέρ Καμί («Ο Ξένος») κερδίζει το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Πέθανε η Αμερικανίδα ποιήτρια Λουίζ Γκλικ

Γεννημένη στη Νέα Υόρκη, η Λουίζ Γκλικ θεωρείται μία από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της αμερικανικής ποίησης. Είχε τιμηθεί το 2020 από τη Σουηδική Ακαδημία...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Τα «διαμάντια» Βρυξελλών, τα κρυφά γκάλοπ…

…και τα λουλούδια σε Τσακαλώτο - Δραγασάκη… Καλημέρα και καλή εβδομάδα. Σας άφησα λίγο πριν...

Αποκαλύφθηκε κομμάτι χαμένης ηπείρου 3 δισ. ετών γεμάτο διαμάντια

Ανακαλύφθηκε κομμάτι μιας χαμένης ηπείρου, που κρύβεται κάτω από τον Καναδά, στους βράχους της...

Diamond League: Τέταρτο σερί διαμάντι για την Στεφανίδη

Με άλμα στα 4.83 μέτρα στο επί κοντώ, η Κατερίνα Στεφανίδη θριάμβευσε για ακόμη...

Η άχρηστη πληροφορία της ημέρας!

Η άχρηστη πληροφορία της ημέρας! Τα διαμάντια είναι στην πραγματικότητα ασταθή στη θερμοκρασία και πίεση...