Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
24.8 C
Athens

Τα εμπρηστικά σχέδια στην Ελλάδα από φανατικό Αλβανό ακραίο εθνικιστή – Γιατί τον σταμάτησαν στα σύνορα της Κακαβιάς … 

Η ελληνική Αστυνομία σταμάτησε στην Κακαβιά το περασμένο Σάββατο τον 32χρονο Ταχίρ Βέλιου και τον υποχρέωσε να επιστρέψει στην πατρίδα του, ως ανεπιθύμητο πρόσωπο, όπως ακριβώς έκανε πριν από δέκα μέρες και η Σερβία.

Του απαγόρευσαν την είσοδο στην Ελλάδα και την υπονομευτική τoυ δράση. Περίεργες και ύποπτες κινήσεις από ακραίο Αλβανό εθνικιστή που εμφανίζεται ως επικεφαλής του εθνικιστικού μορφώματος «Κίνημα για την Ενωμένη Αλβανία», προκαλώντας με τη δράση του σε Ελλάδα, Σερβία, Βουλγαρία και σε άλλες περιοχές όπου υπάρχουν αλβανικοί πληθυσμοί.

Ο Βέλιου, που όπως αποδείχτηκε δεν είχε πρόσκληση από κανέναν και κινήθηκε αυτοβούλως, επιδίωκε να μπει στην Ελλάδα και να παρουσιάσει το βιβλίο του «Πλατφόρμα για την Ενωση των Αλβανικών Εδαφών», μέσω του οποίου θεωρεί τα Γιάννενα και άλλα μέρη της Ηπείρου ως αλβανικά εδάφη.

Στη σχετική πρόσκληση μάλιστα που απηύθυνε μέσω της σελίδας του κινήματός του, χωρίς να προσδιορίζει τον χώρο της εκδήλωσης, προχώρησε σε ένα προκλητικό εθνικιστικό παραλήρημα σε βάρος της χώρας μας υποστηρίζοντας ότι «πρέπει να σταματήσει τις σοβινιστικές ορέξεις της εναντίον των Αλβανών» και να αναγνωρίσει τη δήθεν γενοκτονία των Τσάμηδων, ενώ «πρέπει να σέβεται τα δικαιώματα των Τσάμηδων, των Αρβανιτών και των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα».

Επιπλέον δεν δίστασε να γράψει ότι «τα Γιάννενα και η Τσαμουριά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της Αλβανίας» και να ζητήσει «την επιστροφή της κατεχόμενης επικράτειας» (!). Μέσα από τη σελίδα που διατηρεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ταχίρ Βέλιου ευχόταν «καλό ταξίδι στους ακτιβιστές», όπως αποκαλούσε όσους θα παρευρίσκονταν στην εκδήλωση.

Ο 32χρονος Αλβανός έφτασε το πρωί του Σαββάτου στον μεθοριακό σταθμό της Κακαβιάς, όπου τον σταμάτησε η ΕΛ.ΑΣ. ως ανεπιθύμητο πρόσωπο. Ετσι περιορίστηκε σε μία selfie

Μπλόκο στην Κακαβιά

Η άφιξη του Αλβανού εθνικιστή ήταν γνωστή στην ΕΛ.ΑΣ. μέσω πληροφοριών της κρατικής ασφάλειας και η εντολή που δόθηκε ήταν να του απαγορευτεί η είσοδος στη χώρα, όπως και έγινε.

Παρά τις αναζητήσεις και την έρευνα των Αρχών, δεν κατέστη δυνατόν να μαθευτεί πού θα γινόταν η εκδήλωση, αν κάλεσε κάποιος τον Βέλιου στα Γιάννενα και ποιοι άλλοι θα μιλούσαν για το βιβλίο.

Ο 32χρονος Αλβανός έφτασε το πρωί του Σαββάτου στον μεθοριακό σταθμό της Κακαβιάς, επέδειξε το διαβατήριό του, που έχει εκδοθεί από τις Αρχές του Καναδά, όμως οι αστυνομικοί τού ανακοίνωσαν ότι δεν μπορεί να μπει στο ελληνικό έδαφος, καθώς είναι ανεπιθύμητος. Του ενεχείρισαν το σχετικό έγγραφο που αναγράφει ότι «θεωρείται άτομο επικίνδυνο για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια» και «έχει καταχωρισθεί ως ανεπιθύμητο πρόσωπο στο εθνικό μητρώο», του σφράγισαν το διαβατήριο και του έδειξαν τον δρόμο της επιστροφής. Ο ίδιος περιορίστηκε σε μία selfie στην ελληνοαλβανική μεθόριο.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες που ο Ταχίρ Βελίου εκδιώκεται από μία χώρα. Είχε προηγηθεί η Σερβία, η οποία επίσης του έδειξε την πόρτα της επιστροφής στην Αλβανία, όταν πριν από λίγες μέρες προσπάθησε να παρουσιάσει το βιβλίο του στο Πρέσεβο, όπου υπάρχει αλβανικός πληθυσμός.

«Οσα εμπόδια και αν μου βάλουν, το Κίνημα για την Ενωμένη Αλβανία δεν θα σταματήσει. Ολα τα αλβανικά εδάφη που είναι ακόμη κάτω από φασιστική κατοχή των γειτονικών κρατών, θα ενταχθούν στην Αλβανία. Αυτό είναι ένα δίκαιο αίτημα, σύμφωνο με τις διεθνείς συμβάσεις», δήλωσε τότε.

Ανιστόρητα επιχειρήματα

Το βιβλίο «Ενωμένη Πλατφόρμα για την Αλβανία» κυκλοφόρησε πριν από μερικές εβδομάδες. Το έγραψε ο Βέλιου και ουσιαστικά είναι το «μανιφέστο» του ακραίου και εθνικιστικού μορφώματος που έχει δημιουργήσει ο ίδιος. Κυκλοφορεί στα αλβανικά και στα αγγλικά και υποστηρίζει την ιδέα της μεγάλης Αλβανίας, μέσα από ανυπόστατα, ανιστόρητα και επικίνδυνα επιχειρήματα.

Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Πρίστινα πριν ακριβώς από έναν μήνα, παράλληλα με το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος για την Ενωμένη Αλβανία, το οποίο εξέλεξε πρόεδρο τον Ταχίρ Βέλιου. Οι ομιλητές ήταν άτομα που δήλωσαν ιστορικοί, κάποιοι Αλβανοί του εξωτερικού, ενώ επισημάνθηκε η απουσία πολιτικών στελεχών, ακόμη και από τους παριστάμενους. «Η απουσία πολιτικών δείχνει ότι εμείς δεν είμαστε έτοιμοι για να συμμετάσχουν», δήλωσε ο καθηγητής ιστορίας, Χακίφ Μπαϊράμι, ενώ ο Βέλιου υποστήριξε ότι η ιδέα της ενωμένης Αλβανίας «δεν είναι επιθυμία ή φιλοδοξία, αλλά μια αναπόφευκτη διαδικασία, η οποία βασίζεται στη βούληση του αλβανικού λαού».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Δίκη Πισπιρίγκου: Ομόφωνα ένοχη για για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της Τζωρτζίνας. «Κηρύσσει ομόφωνα ένοχη την κατηγορούμενη για την κατ´εξακολούθηση πράξη της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε...

Ανακοινώσεις Μητσοτάκης στο υπουργικό: Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού. «Από την 1/4/2024 όσοι αμοίβονται με τον κατώτατο μισθό θα λαμβάνουν 830 ευρώ το μήνα,...

Ένοχος και για βιασμό ο Μίχος – Αθώα η μητέρα της 12χρονης

Η απόφαση του δικαστηρίου οδήγησε στην κατάρρευση της εισαγγελικής πρότασης για τους βιασμούς της 12χρονης από τον Κολωνό. Σύμφωνα με την απόφαση κρίθηκε ένοχος...

Η Φωτογραφία της ημέρας

Σαν σήμερα το 1896 ο θρυλικός μαραθωνοδρόμος Σπύρος Λούης αναδείχθηκε Ολυμπιονίκης 29 Μαρτίου 2024

Απρίλιος στις παραλίες: Με θερμοκρασίες 12 βαθμούς πάνω από το κανονικό ξεκινάει ο μήνας

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωσή του στο Χ, ο καιρός κατά το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να διακρίνεται από θερμοκρασίες υψηλότερες του κανονικού, φτάνοντας...

Λευτέρης Κουσούλης: Τα Τέμπη είναι κρατικό έγκλημα

Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο Λευτέρης Κουσούλης έδωσε τη δική του οπτική διάσταση στην εθνική τραγωδία των Τεμπών. Ο έμπειρος πολιτικός...

Δύο ισχυροί σεισμοί ανοιχτά της Ηλείας – 5,7 Ρίχτερ

«Δίδυμοι» σεισμοί σημειώθηκαν λίγο μετά τις 9 το πρωί της Παρασκευής 29/3 ανοιχτά της Ηλείας και συγκεκριμένα κοντά στις Στροφάδες, στον Κυπαρισσιακό κόλπο. Συγκεκριμένα,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 16 Νοεμβρίου στο Λονδίνο καθορίζονται τα σύνορα του νέου ελληνικού κράτους

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1828.... Υπογράφεται στο Λονδίνο πρωτόκολλο από τους εκπροσώπους των Τριών Μεγάλων Δυνάμεων,...

H Γάζα βομβαρδίζεται ανηλεώς – Πυροβόλα, άρματα και ελικόπτερα κατά μήκος των συνόρων

Ο ρυθμός είναι αδιάλειπτος, η συχνότητα των ριπών μοιάζει ρυθμισμένη με το ρολόι: κάθε...

Μητσοτάκης σε Μακρόν: Συνεπής στην πολιτική φύλαξης των συνόρων η Ελλάδα

Kοινό βηματισμό εν όψει των δύο ευρωπαϊκών «ραντεβού» της ερχόμενης εβδομάδας επιδιώκουν Ελλάδα και...

“Κλείδωσε” η ιστορική συμφωνία Ισραήλ – Λιβάνου για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών

Ο Λίβανος και το Ισραήλ, δύο χώρες που τυπικά βρίσκονται σε πόλεμο, κατέληξαν σε...