Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
20.4 C
Athens

Tα σενάρια της επόμενης ημέρας στη Βρετανία

Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν αρχικά περίπατο των Συντηρητικών της Τερέζα Μέι, ωστόσο, με το πέρασμα των εβδομάδων το τοπίο θόλωνε.

Τελικώς, η κάλπη έβγαλε το περίφημο «hung parliament» (Βουλή χωρίς αυτοδυναμία) και τα σενάρια είναι πολλά.

Σύμφωνα με την τελική πρόβλεψη του αποτελέσματος, οι Συντηρητικοί θα συγκεντρώσουν 319 έδρες (είχαν 331), οι Εργατικοί 261 (είχαν 232), το σκωτικό SNP 35 (από 56), οι Φιλελεύθεροι 12 (από 8), το DUP στη Βόρειο Ιρλανδία 10, το Sinn Fein στη Βόρειο Ιρλανδία 7 (+3), οι ουαλοί του Plaid Cymru 3, οι Πράσινοι κρατούν τη 1 έδρα, το UKIP χάνει τη 1 έδρα.

Η απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή είναι 326, το οποίο είναι θεωρητικό, διότι οι έδρες που κερδίζει το Sinn Fein στην Βόρειο Ιρλανδία μένουν κενές. Tα αποτελέσματα δείχνουν άνοδο του ιρλανδικού κόμματος, επομένως ο πήχυς της απόλυτης πλειοψηφίας πέφτει ελαφρώς χαμηλότερα.

Ποια είναι τα σενάρια; Καταρχήν την Παρασκευή η Τερέζα Μέι θα εξακολουθήσει να είναι πρωθυπουργός και θα αναζητήσει συμμάχους για να παραμείνει.

Είτε θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού (το 2010, ο Ντέιβιντ Κάμερον έκανε κυβέρνηση με τους Φιλελεύθερους του Νικ Κλεγκ) είτε θα παραμείνει πρωθυπουργός σε κυβέρνηση μειοψηφίας με στήριξη από άλλα κόμματα, ανά περίπτωση. Όπως για παράδειγμα για τον λόγο της βασίλισσας –ουσιαστικά τις προγραμματικές δηλώσεις- ή τον προϋπολογισμό αργότερα.

Αυτό στην περίπτωση των Συντηρητικών δεν είναι εύκολο, δεδομένου ότι οι Φιλελεύθεροι -που δεν ήθελαν τις πρόωρες εκλογές- δεν ήθελαν ποτέ το Brexit, ιδίως το «σκληρό Brexit» που υπόσχεται η πρωθυπουργός. Θέλουν δε νέο δημοψήφισμα με την οριστικοποίηση της συμφωνίας με την ΕΕ με επιλογή ακόμα και για επιστροφή.

Θα μπορούσαν οι Συντηρητικοί να συνεργαστούν με κάποια από τα κόμματα της Βορείου Ιρλανδίας, ειδικά το DUP που είναι κοντά στις θέσεις τους και είναι πρόθυμο. Το σενάριο να παραμείνει η Μέι είναι πιθανό.

Το Συντηρητικό κόμμα δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένο από την εκλογική της επίδοση (για να μην μιλήσει κανείς για την προεκλογική της εκστρατεία), αλλά ενδέχεται να μείνει, λόγω του άμεσου χαρακτήρα που έχουν οι συνομιλίες για το Brexit.
Mέχρι νεοτέρας.

Ένα άλλο σενάριο θέλει την ίδια την Τερέζα Μέι να φεύγει από το προσκήνιο και να αναλαμβάνει άλλος την ηγεσία και την προσπάθεια να σχηματίσει κυβέρνηση. Ενδεχομένως ένας πολιτικός που πιστεύει περισσότερο το Brexit από την ίδια. Το σενάριο αυτό επίσης είναι πιθανό.

Ένα άλλο σενάριο θέλει τους Συντηρητικούς να μην αναλαβάνουν την προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης οπότε το βάρος θα πέσει στον ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν.

Ο ίδιος θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας με τη στήριξη άλλων κομμάτων. Θεωρητικά οι δεξαμενές είναι αρκετές, άλλα οι παραχωρήσεις που θα έπρεπε να κάνει στη συνέχεια θα ήταν σημαντικές.

Το SNP με τις 35 έδρες θα μπορούσε να είναι σύμμαχος, έστω και αν η επίδοσή του στην Σκωτία ήταν κακή. Για τη Νίκολα Στέρτζεον -λένε αρκετοί- είναι η ώρα της μεγάλης απόφασης: να στηρίξει τους Εργατικούς, εγκαταλείποντας όμως το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.

Υπάρχουν ακόμα οι Φιλελεύθεροι (με τελείως διαφορετικές θέσεις στην οικονομία), αλλά κερδίζουν 12 έδρες.

Οι Εργατικοί συγκεντρώνουν 261 έδρες και με τις παραπάνω προσθήκες θα μπορούσαν ενδεχομένως να σχηματίσουν και εκείνοι κυβέρνηση μειοψηφίας και ο ο Τζέρεμι Κόρμπιν να γίνει ο 14ος πρωθυπουργός της βασίλισσας Ελισάβετ Β’. Θα μπορούσε να συμβεί.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Γαλλία: Επιβολή lockdown για ένα μήνα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 28 Μαρτίου oι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! To 845 oι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι, με αρχηγό τον Ράγκναρ Λόντμπροκ. Για να αποχωρήσουν, ο βασιλιάς των Φράγκων, Κάρολος ο Φαλακρός, τους δίδει...

Μεσανατολικό: Φόβοι για χερσαία Ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν σήμερα τουλάχιστον τέσσερα σπίτια στη Ράφα, εγείροντας φόβους ότι δεν θα αργήσει να ξεκινήσει η σχεδιαζόμενη χερσαία στρατιωτική επιχείρηση...
Europol: Καλεί τις χώρες της ΕΕ να προστατέψουν τα παιδιά από τα δίκτυα εμπορίας ανθρώπων

Κατέρρευσε η ασφάλεια της Europol – Εξαφανίστηκαν αρχεία με ευαίσθητες πληροφορίες αξιωματούχων

Αντιμέτωπη με μία σοβαρή κρίση βρίσκεται η Europol που καταδεικνύει προβλήματα στη ασφάλειά της λόγω της εξαφάνισης ευαίσθητων αρχείων κορυφαίων αξιωματούχων της. Όπως αποκάλυψεσε δημοσίευμά του το...

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Οι έρευνες αναστέλλονται, οι 6 αγνοούμενοι θεωρούνται πλέον νεκροί 

Δύτες πρόκειται να επιστρέψουν σήμερα τα ξημερώματα στον ποταμό Πατάπσκο στο σημείο όπου χθες Τρίτη κατέρρευσε μεγάλη γέφυρα στη Βαλτιμόρη, αφού προσέκρουσε πάνω της...
1965, ΗΠΑ, διάβημα, κυπριακή κυβέρνηση, σοβιετικούς πυραύλους,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 27 Μαρτίου αυστηρό διάβημα ΗΠΑ προς την κυπριακή κυβέρνηση

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! To 1965 οι ΗΠΑ με αυστηρό διάβημά τους προς την κυπριακή κυβέρνηση ζητούν την ακύρωση της αγοράς σοβιετικών αντιαεροπορικών πυραύλων, με τη δικαιολογία ότι μία...

Κατάπτυστη άποψη Ερντογάν: Οι Πόντιοι ήταν μια από τις μεγαλύτερες τρομοκρατικές οργανώσεις

Κλιμακώνει την προκλητική ρητορική του ο Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία με κατάπτυστες απόψεις που διαστρεβλώνουν την ιστορία. Ο τούρκος πρόεδρος...

Βαλτιμόρη: Κατέρρευσε γέφυρα μετά από πρόσκρουση πλοίου – Φόβοι για πολλά θύματα

Ενα φορτηγό πλοίο προσέκρουσε στη γέφυρα που βρίσκεται στο λιμάνι της Βαλτιμόρης στο Μέριλαντ, προκαλώντας την πτώση της, ανακοίνωσε η αμερικανική ακτοφυλακή. Πρόκειται για τη...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μεγάλη Βρετανία: Άσχημα νέα για την Κέιτ Μίντλετον – Γιατί σιωπά το παλάτι σχετικά με την ασθένειά της;

Η τελευταία επίσημη ενημέρωση από το παλάτι για την πορεία της υγείας της πριγκίπισσας...

Ο Βασιλιάς Κάρολος γνωρίζει ότι είναι πολύ επιθετικός ο καρκίνος του – Τι θα γίνει με τη διαδοχή του

«Αρκετά πιο σοβαρή» από την αρχική εκτίμηση των γιατρών είναι η κατάσταση της υγείας...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 17 Φεβρουαρίου η Βρετανία ψηφίζει υπέρ της ένταξης της χώρας στην ΕΟΚ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Το 1972.... Στη Βρετανία, η Βουλή των Κοινοτήτων ψηφίζει υπέρ της ένταξης της χώρας...

Θύελλα αντιδράσεων από τους τηλεθεατές για ριάλιτι που έδειξε όργιο με 15 παίκτες

Κατακραυγή έχει προκαλέσει στη Μεγάλη Βρετανία η προβολή του τελευταίου επεισοδίου του ριάλιτι «Open...