Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
19 C
Athens

Τελεσίγραφο δανειστών: Αφορολόγητο 6.500 ευρώ και 3,5% πλεονάσματα για 5 χρόνια

Πρόταση-πακέτο με μείωση του αφορολογήτου για μισθωτούς και συνταξιούχους από το 2018 (ενώ θα συνεχίζεται το τρίτο Μνημόνιο) και υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για μια δεκαετία με αντάλλαγμα τη λύση για το χρέος έχουν έτοιμη να στείλουν οι θεσμοί στην Ελλάδα με στόχο να αρθεί το αδιέξοδο στην οποία έχει περιέλθει το ελληνικό πρόγραμμα.

Η πρόταση είναι εν πολλοίς γνωστή στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο από τη συνεδρίαση του Eurogroup της περασμένη Πέμπτης. Από τότε του έχει προταθεί η Ελλάδα να ψηφίσει κάποιο από τα δύο μέτρα που ζητά το ΔΝΤ ώστε να προχωρήσει η διαπραγμάτευση, αλλά το αρνήθηκε εμμένοντας στην πρακτική του μακροχρόνιου κόφτη και των προληπτικών μέτρων.

Τώρα όμως, μπροστά στην ανάγκη απεμπλοκής και της επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα, η πρόταση εξειδικεύτηκε και ήταν έτοιμη να σταλεί στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα από χθες το μεσημέρι ως βάση διαλόγου που δυνητικά μπορεί να οδηγήσει σε συμφωνία μέχρι και το Eurogroup του Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρόταση των θεσμών προβλέπεται η άμεση νομοθέτηση της μείωσης του αφορολογήτου από τις 8.636 που έχει φτάσει σήμερα για ανύπαντρους και συνταξιούχους σε επίπεδο τέτοιο ώστε να αυξηθούν τα έσοδα κατά 2,5 δισ. ευρώ.

Για να υπάρξει αυτή η εξοικονόμηση θα πρέπει η έκπτωση φόρου να μειωθεί από τα 1.900 ευρώ σήμερα στα 1.450 ευρώ και το αφορολόγητο να μειωθεί από 8.636 στις 6.000-6.500 ευρώ.

Με το μέτρο αυτό καλύπτεται η μισή από την απόσταση που χωρίζει το ΔΝΤ από την ΕΕ σχετικά με τα μέτρα που απαιτούνται για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ. Το δεύτερο βασικό μέτρο που ζητά το ΔΝΤ είναι η μείωση της προσωπικής διαφοράς, δηλαδή η διαφορά μεταξύ νέων και υφιστάμενων συντάξεων.

Με δεδομένο ότι η εξάντληση του δεύτερου μέτρου μπορεί να δώσει εξοικονόμηση έως 1,5 δισ. ευρώ, προτείνεται να μην ψηφιστεί αλλά να παραμείνει προληπτικό στο πλαίσιο του μακροχρόνιου κόφτη.

Άλλα 10 χρόνια λιτότητα

Σε ό,τι αφορά τον προσδιορισμό του «μεσοπρόθεσμου» διαστήματος στο οποίο η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, η πρόταση των θεσμών αναμένεται ότι θα είναι ιδιαίτερα σκληρή. Θέλουν την Ελλάδα να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για πέντε συνεχόμενα χρόνια, από το 2018 μέχρι και το 2023.

Στη συνέχεια, ο στόχος θα μειωθεί οριακά, στο 3% του ΑΕΠ, και θα ισχύσει από το 2024 έως και το 2028. Συνεπώς για τα επόμενα 10 χρόνια η Ελλάδα θα επιφορτιστεί με την παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 32,5% του ΑΕΠ ή 58 δισ. ευρώ.

Όπως είναι προφανές, οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι πολύ μακριά από την προσδοκίες του οικονομικού επιτελείου που ήθελε ο στόχος να διατηρείται όχι περισσότερο από 3 χρόνια και στη συνέχεια να μειώνεται τουλάχιστον κατά 1% στο 2,5% του ΑΕΠ.

Η πρόταση δεν λαμβάνει καν υπ’ όψιν της την πρόταση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ να επιμερίζεται σε 2,5% καθαρή δημοσιονομική εξοικονόμηση και το 1% του ΑΕΠ να διατίθεται για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Πρόστιμα ύψους 1.480.000 ευρώ σε 11 επιχειρήσεις – Κ. Σκρέκας: Αδιαπραγμάτευτη η τήρηση της...

Πρόστιμα συνολικού ύψους 1.480.000 ευρώ επιβλήθηκαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης σε 11 επιχειρήσεις μετά από ελέγχους που πραγματοποίησαν η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) και η Διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή....

Μεγάλη πτώση στις ασιατικές αγορές μετά το ισραηλινό πλήγμα στο Ιράν – Ανεβαίνει η...

Ισχυρές απώλειες, που ξεπερνούν το 3% για το Τόκιο, καταγράφονται στα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, ενώ οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλή καταφύγια, μετά τις πληροφορίες...

Δώρο Πάσχα: Έως τη Μ. Τετάρτη η καταβολή του – Τι πρέπει να γνωρίζουν...

Διευκρινίσεις για τον τρόπο υπολογισμού του Δώρου Πάσχα και για το τι ισχύει σε περίπτωση μη καταβολής του στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα δίνει...

Reuters: Η ελληνική οικονομία εκτινάσσεται μετά από μία επώδυνη δεκαετία

Στην ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά από τη δεκαετία της κρίσης αναφέρεται δημοσίευμα του Reuters. «Πριν από μια δεκαετία, η Ελλάδα βρισκόταν στη δίνη...

Σπάνιες γαίες: O xάρτης με τα κοιτάσματα στην Ελλάδα

Ο επόμενος ψυχρός πόλεμος, λένε τα τελευταία χρόνια, θα γίνει για τους ημιαγωγούς. Με τις «εχθροπραξίες» να έχουν ξεκινήσει σε ό,τι αφορά τα μικροτσίπ,...
Παράταση έως τη Δευτέρα 31 Αυγούστου για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Τaxisnet: Παράταση στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων πριν ανοίξει η πλατφόρμα

Παράταση στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων πριν καν ανοίξει το Taxisnet προανήγγειλε η κυβέρνηση. Ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης από το βήμα της Βουλής ανέφερε...

Καλάθι των νονών: Κατατέθηκε η τροπολογία-Πότε θα κάνει πρεμιέρα

Στις 22 Απριλίου θα κάνει “πρεμιέρα” το καλάθι των νονών στα καταστήματα παιχνιδιών, όπως αυτό προκύπτει από τη διάταξη που συμπεριλαμβάνεται σε τροπολογία που...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Στο μικροσκόπιο των δανειστών το νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ

Υπό αξιολόγηση από τους θεσμούς βρίσκεται το νομοσχέδιο για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης σύμφωνα...

Reuters: Κατ’ αρχήν συμφωνία Ελλάδας – δανειστών

Σε προκαταρκτική συμφωνία στα βασικότερα σημεία της β΄ αξιολόγησης φέρονται να κατέληξαν ελληνική κυβέρνηση...

«Μέτωπο» δανειστών κατά Αθήνας: Ή ψηφίζετε τα μέτρα ή τα χάνετε όλα!

Σε ένα εκβιασμό στον οποίο η Ελλάδα ή θα ψηφίσει τώρα και θα εφαρμόσει...

Στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης το κείμενο των δανειστών για συμφωνία

Με τα ζητήματα που αφορούν στο εργασιακό καθεστώς και τα δημοσιονομικά μεγέθη της οικονομίας,...