Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
19.7 C
Athens

Τι γράφει ο γαλλικός Τύπος για τα αποτελέσματα του Eurogroup για την Ελλάδα

«Ελλάδα: δισεκατομμύρια και υποσχέσεις για μια ελάφρυνση του χρέους της Αθήνας. Το Eurogroup και το ΔΝΤ συμφώνησαν για την καταβολή μιας νέας βοήθειας, απομακρύνοντας το φάσμα μιας νέας κρίσης», υπογραμμίζει στον τίτλο της ηλεκτρονικής της έκδοσης, η «Λε Μοντ».

«Κατάφεραν να ξεπεράσουν τις διάφορες τους οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης κατά τη χθεσινή ειδική για την Ελλάδα σύσκεψη», λέει η ανταποκρίτρια Σεσίλ Ντικουτριέ.

«Σύσκεψη που ολοκλήρωσαν μέσα σε δύο ώρες και μπόρεσαν να ανακοινώσουν κάποια καλά νέα για την Ελλάδα, παρότι βραχυπρόθεσμα η ζωή των Ελλήνων δεν πρόκειται να αναστατωθεί», σημειώνει.

Η Ντικουτριέ, αφού δίνει τα στοιχεία της συμφωνίας για τα 8,5 δισ. ευρώ, θέτει το ερώτημα κατά πόσο οι Ευρωπαίοι κατόρθωσαν να δώσουν χθες μια τελική λύση στο ελληνικό πρόβλημα. Κάθε άλλο παρά», είναι η δική της αρνητική απάντηση και εξηγεί: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζητούσε εδώ και μήνες πολύ συγκεκριμένες και άμεσες δεσμεύσεις για μια ελάφρυνση του χρέους, πράγμα που πέτυχε μερικώς».

Η συντάκτρια πιστεύει ότι «η γερμανική ατζέντα βάρυνε κατά πολύ» και παραθέτει δήλωση διπλωμάτη που παρακολούθησε από κοντά τις διαπραγματεύσεις: «Τουλάχιστον, δεν θα ξαναμιλήσουμε για το θέμα (του ελληνικού χρέους) τους επόμενους 6 μήνες, πράγμα που θα επιτρέψει να ξεπεράσουμε τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου», τονίζει ο διπλωμάτης.

Σύμφωνα με τη Λε Μόντ, η διακύβευση της συνάντησης στο Λουξεμβούργο ήταν αφενός μεν να αποφευχθεί μια νέα σοβαρή κρίση καταβάλλοντας στην Αθήνα τα απαραίτητα χρήματα για τις υποχρεώσεις της τον Ιούλιο, αφετέρου να μεταφερθεί για αργότερα, η απόφαση για το ελληνικό χρέος.

Και αυτό διότι το θέμα του χρέους εξακολουθεί να μην είναι δημοφιλές στη Γερμανία και ο υπουργός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήθελε οπωσδήποτε να το αποσιωπήσει κατά τη διάρκεια της εκλογικής εκστρατείας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ΔΝΤ αποδέχθηκε να συμμετέχει στο πρόγραμμα, παρότι εκτιμά ότι «οι υποσχέσεις των Ευρωπαίων για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εξακολουθούν να μην είναι επαρκείς.

Το Ταμείο βρήκε την “πιρουέτα” μιλώντας για μια συμφωνία «επί της αρχής», υπογραμμίζει η δημοσιογράφος. Η κυβέρνηση Τσίπρα κράτησε τα προσχήματα αποδεχόμενη την υπό όρους δέσμευση του ΔΝΤ, που είχε πρόσφατα απορρίψει στο προηγούμενο Eurogroup της 22 Μαΐου, σημειώνει η Σεσίλ Ντικουτριέ, για να καταλήξει με τη φράση του Ευκλείδη Τσακαλώτου

«Δεν υπάρχουν λόγοι για απογοήτευση»

Από την πλευρά της, η εφημερίδα «Λιμπερασιόν», ύστερα από το χθεσινό πεντασέλιδο αφιέρωμα με το οποίο καλούσε τους πάντες για μια συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σήμερα περιορίζεται σε μια πολύ μικρή αναφορά για τα 8,5 δισ., στην ηλεκτρονική της έκδοση, προσθέτοντας «Οι Έλληνες δεν θα αποκτήσουν άμεσα τα μέτρα ελάφρυνσης του γιγάντιου χρέους (179% του ΑΕΠ).

Η ευρωζώνη όμως τους έδωσε κάποιες ακριβείς λεπτομέρειες για το τι θα μπορούσε να τους παραχωρηθεί αργότερα […] Άνοιξε τελικά ο δρόμος για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας που είχε μπλοκαριστεί από τις διαφορές ανάμεσα σε Γερμανία και ΔΝΤ.

Η εφημερίδα «Λε Φιγκαρό» με τίτλο «Το Eurogroup θέλει ένα αμορτισέρ για το ελληνικό χρέος» υπογραμμίζει στον υπότιτλό της ότι «βρέθηκε μια συμφωνία για την καταβολή των 8,5 δισ., όχι όμως για τις μακροπρόθεσμες προκλήσεις. “Η Ελλάδα περιμένει πάντα μια ουσιαστική ελάφρυνση του βάρους του χρέους” λέει η συντάκτρια, «όμως η ευρωομάδα της έδωσε μια υπόσχεση που φωτίζει τον ορίζοντά της: από το 2018 οι αποπληρωμές της Αθήνας θα συντονισθούν κατά κύριο λόγο με το ρυθμό ανάπτυξης, πράγμα που εξασφαλίζει μια βιωσιμότητα για την οικονομία της χώρας αλλά και για τους πιστωτές.

Το δημοσίευμα δίνει ιδιαίτερη σημασία στο μηχανισμό «ρήτρα ανάπτυξης» που έχει προτείνει η Γάλλος υπουργός Μπρούνο Λε Μερ. Σημειώνει όμως παράλληλα ότι «παραμένει να διευκρινισθεί η ακριβής φόρμουλα, ο ακριβής τρόπος συνάρτησης των αποπληρωμών με τους ρυθμούς ανάπτυξης».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Χαϊδάρι Καιρός ήταν. Εγκαινιάστηκε η πεζογέφυρα στο Παλατάκι

«Η πεζογέφυρα που παραδίδεται προς χρήση στο Παλατάκι είναι ένα αναγκαίο έργο για την ασφαλή διέλευση των πεζών από τη Λεωφόρο Αθηνών», δήλωσε ο...

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε...

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το εγγενώς σημαντικό όταν μιλάμε για τα παιδιά που πάνε σήμερα...

Η φωτογραφία της ημέρας

Ψάχνοντας από κάπου τη δικαίωση... 28 Μαρτίου 2024

Σαν σήμερα 28 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 845: Οι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι, με αρχηγό τον Ράγκναρ Λόντμπροκ. Για να...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο δεν γιορτάζει κάποιο γνωστό όνομα. Ωστόσο έχει την τιμητική του ο Απόστολος και Μάρτυρας...

Ζωγράφου: Μυστήριο με διάρρηξη στο υποθηκοφυλακείο

Μυστήριο με διάρρηξη στο υποθηκοφυλακείο στου Ζωγράφου, όπου στεγάζεται Υπηρεσία του Κτηματολογίου Ζωγράφου. Σύμφωνα με πληροφορίες, άγνωστοι δράστες σε απροσδιόριστη χρονική στιγμή παραβίασαν με αντικείμενο...

Καιρός: Νέα «εισβολή» αφρικανικής σκόνης από Δευτέρα

Η αφρικανική σκόνη θα «ξαναθυμηθεί» τη χώρα μας από την Κυριακή έπειτα από ένα σύντομο ενδιάμεσο διάλειμμα. Ο καιρός αναμένεται να «καθαρίσει» σταδιακά σήμερα,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Κομισιόν: Πράσινο φως σε Eurogroup για εκταμίευση

Για περαιτέρω πρόοδο στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων της κάνει λόγο η Κομισιόν αναφορικά με...

Eurogroup: Εγκρίθηκε η εκταμίευση της δόσης των 767 εκατ. για Ελλάδα

Το Eurogroup έδωσε το πράσινο φως να εκκινήσουν οι διαδικασίες για την εκταμίευση της...

Eurogroup: Η εικόνα της Ελλάδας είναι συνολικά θετική

"Η εικόνα της 7ης Έκθεσης Ενισχυμένης Εποπτείας της Ελλάδας είναι συνολικά θετική" ανέφερε σήμερα...

Ο Ιρλανδός Πασκάλ Ντόναχιου είναι ο νέος πρόεδρος του Eurogroup

Ο Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ Πασκάλ Ντόναχιου είναι ο νέος πρόεδρος του Eurogroup μετά από τη...