Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
24.8 C
Athens

Τι είπε ο Τσίπρας για το Plan X, τον Βαρουφάκη και την απευθείας εκλογή του Προέδρου

«Είχα την τύχη και την ατυχία τον τελευταίο ενάμιση χρόνο να περάσω τις πιο κρίσιμες στιγμές της νεώτερης ελληνικής ιστορίας τουλάχιστον μετά την δικτατορία. Πέρασα όμως και στιγμές μεγάλης λαϊκής ανάτασης. Πέρασα συμπυκνωμένα στιγμές που ίσως να μην έχει περάσει άλλος Πρωθυπουργός στη νεώτερη ελληνική ιστορία», είπε αρχικά ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και συνέχισε:

«Ψάχνω λύσεις στα προβλήματα αλλά δεν έχω αλλάξει ως προς τις αξίες μου και τους στόχους μου. Σίγουρα έχω επίγνωση των διεθνών συσχετισμών και των δυνατοτήτων που έχει η χώρα».

«Σήμερα αριστερό και προοδευτικό είναι ότι μπορεί να δώσει προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας και δημιουργία θέσεων εργασίας», πρόσθεσε.

«Η Ευρώπη μοιάζει με υπνοβάτη που βαδίζει προς τον γκρεμό»

«Δεν είναι αλήθεια ότι δεν είχαμε προετοιμαστεί. Ίσως υπολογίζαμε διαφορετικά και με ρομαντισμό ότι οι κυρίαρχες δυνάμεις στην Ευρώπη θα υπολόγιζαν το πολιτικό κόστος από την εφαρμογή μιας κυνικής πολιτικής που τελικά προκάλεσε ζημιά στην ίδια την Ευρώπη», είπε ακόμα ο Πρωθυπουργός και συνέχισε: «Οι προοδευτικές φωνές από την Ευρώπη δεν ήταν τόσο ισχυρές. Η Ευρώπη μοιάζει με υπνοβάτη που βαδίζει προς τον γκρεμό και κάποιος πρέπει να την αφυπνίσει. Σήμερα μοιάζει να αφυπνίζεται κάπως, αλλά από την άκρα δεξιά».

«Το πραγματικό πρόβλημα είναι το χρέος»

«Περάσαμε τον δύσκολο κάβο (της αξιολόγησης) με τις μικρότερες δυνατές απώλειες και πληγές που αναμφισβήτητα υπάρχουν και πρέπει να προβληματίσουν. Σήμερα, όμως, υπάρχει πραγματική προοπτική και όχι σαν την εικονική του Σαμαρά, καθώς (εκείνος) είχε μπροστά του την 5η αξιολόγηση που δεν έβγαινε», είπε ο Αλέξης Τσίπρας για την αξιολόγηση και πρόσθεσε ότι «το πραγματικό πρόβλημα που αναγκάζεται η χώρα να παίρνει δάνεια για να αποπληρώνει τα προηγούμενα είναι το χρέος».

Τι είπε για το Plan X και τον Γιάνη Βαρουφάκη

«Προφανώς και είχα ζητήσει από τον τότε υπουργό Οικονομικών να μου πει τι θα συνέβαινε αν η χώρα βρισκόταν εκτός Ευρωζώνης. Ένας από τους λόγους που συνέτειναν στο να κάνω ότι είναι δυνατόν για να μην βρεθούμε εκτός, είναι κι αυτά που διάβασα στην μελέτη του», είπε ο κ. Τσίπρας μεταξύ άλλων, ενώ σε ερώτηση σχετικά με το να αναζήτησε χρήματα από άλλες πηγές είπε:

«Ρωσία και Κίνα μας είπαν ότι ήθελαν να επενδύσουν στην Ελλάδα, αλλά ότι δεν μπορούν να καλύψουν αυτές τις τεράστιες δανειακές ανάγκες. Εξάλλου δεν ψάχναμε πηγές δανειοδότησης από εκεί».

«Δεν υπήρξε καμία συζήτηση εμπλοκής του στρατού σε περίπτωση “Plan B”. Αναφέρεστε σε μια συζήτηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη που αφορούσε περίοδο παρατεταμένης κρίσης», πρόσθεσε, σχετικά με την πιθανότητα εμπλοκής του στρατού.

«Ουδέποτε διαπραγματεύθηκα την έξοδο της χώρας από το ευρώ»

«Ουδέποτε διαπραγματεύθηκα την έξοδο της χώρας από το ευρώ», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι «η μετάβαση στην κανονικότητα θα είναι σταδιακή και για ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού επώδυνη. Γι’ αυτό πρέπει να δουλέψουμε όλοι».

Ώριμες οι συνθήκες για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από τον λαό

“Ώριμη σκέψη” χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από τον λαό.

Ο Πρωθυπουργός, σε ότι αφορά τις αρμοδιότητες του ΠτΔ επισημαίνει πως αυτές πρέπει να συζητηθούν στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος, ενώ χαρακτηρίζει την δυαρχία ως μη εποικοδομητική.

Ο πρωθυπουργός τονίζει πως η συνταγματική αναθεώρηση θα αποκαταστήσει ορισμένες διεγνωσμένες δυσλειτουργίες, όπως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για την συνταγματική αναθεώρηση, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και εν πάση περιπτώσει αφορά “δεύτερες και τρίτες σκέψεις”, με δεδομένη την ύπαρξη θεσμικού πλαισίου και διαδικασιών σε ότι αφορά την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Θεσμικά, αυτό που κατοχυρώνει την συμμετοχή του λαού στην αναθεώρηση, είναι η απλή αναλογική για να έχει δημοψηφισματικό χαρακτήρα η συνταγματική αναθεώρηση» σημείωσε.
Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για τη συνέντευξη του πρωθυπουργού κ. Α. Τσίπρα, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η απολογία του αμετανόητου κ. Τσίπρα όχι μόνο δεν πείθει κανέναν, αλλά προκαλεί την ελληνική κοινωνία.

Ο άνθρωπος που επέβαλε την υπερφορολόγηση, τα λουκέτα των επιχειρήσεων, που ζημίωσε με την πολιτική του τον ελληνικό λαό και τη χώρα με 100 δις ευρώ δεν ζήτησε ούτε μια συγγνώμη.

Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να βρει 200 συνένοχους στο εκλογικό σύστημα που θα τον κρατήσει – όπως εκείνος πιστεύει – μέσα στις πολιτικές εξελίξεις.

Μηχανεύεται μεθοδεύσεις διχασμού των Ελλήνων για να διασώσει πολιτικά τον εαυτό του.

Ο ελληνικός λαός γνωρίζει πλέον πολύ καλά ότι δεν έχει να περιμένει τίποτε από αυτήν την Κυβέρνηση και τον κ. Τσίπρα, καθώς πολύ σύντομα θα αποτελούν παρελθόν».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Νέος κατώτατος μισθός: Τι αλλάζει από 1η Απριλίου – Αναλυτικά τα επιδόματα που αυξάνονται

Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Συνολικά τα τελευταία τρία...

Δίκη Πισπιρίγκου: Ισόβια κάθειρξη για για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της Τζωρτζίνας. Ισόβια κάθειρξη ήταν η ομόφωνη τιμωρία της δικαιοσύνης για την Ρούλα Πισπιρίγκου η οποία...

Ανακοινώσεις Μητσοτάκης στο υπουργικό: Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού. «Από την 1/4/2024 όσοι αμοίβονται με τον κατώτατο μισθό θα λαμβάνουν 830 ευρώ το μήνα,...

Ένοχος και για βιασμό ο Μίχος – Αθώα η μητέρα της 12χρονης

Η απόφαση του δικαστηρίου οδήγησε στην κατάρρευση της εισαγγελικής πρότασης για τους βιασμούς της 12χρονης από τον Κολωνό. Σύμφωνα με την απόφαση κρίθηκε ένοχος...

Η Φωτογραφία της ημέρας

Σαν σήμερα το 1896 ο θρυλικός μαραθωνοδρόμος Σπύρος Λούης αναδείχθηκε Ολυμπιονίκης 29 Μαρτίου 2024

Απρίλιος στις παραλίες: Με θερμοκρασίες 12 βαθμούς πάνω από το κανονικό ξεκινάει ο μήνας

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωσή του στο Χ, ο καιρός κατά το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να διακρίνεται από θερμοκρασίες υψηλότερες του κανονικού, φτάνοντας...

Λευτέρης Κουσούλης: Τα Τέμπη είναι κρατικό έγκλημα

Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο Λευτέρης Κουσούλης έδωσε τη δική του οπτική διάσταση στην εθνική τραγωδία των Τεμπών. Ο έμπειρος πολιτικός...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ποινική δίωξη στον 17χρονο για τον τραυματισμό του Γιάνη Βαρουφάκη

Ποινική δίωξη για δύο κακουργήματα και δύο πλημμελήματα ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της...

Γ. Βαρουφάκης: Δέχτηκε επίθεση στα Εξάρχεια

Θύμα επίθεσης έπεσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, γενικός γραμματέας του ΜέΡΑ25, έξω από εστιατόριο επί...

Αιχμηρό σχόλιο Βαρουφάκη για την αποχώρηση της Αγγελικής Αδαμοπούλου από το ΜέΡΑ25

Την αποχώρησή της από το ΜέΡΑ 25, γνωστοποίησε πριν από λίγο με επιστολή της...

Βουλή: Επίκαιρη ερώτηση Βαρουφάκη στον πρωθυπουργό για τον «πράσινο» φόρο

Με τι κονδύλια θα καλυφθεί το γιγαντιαίο-όπως το χαρακτηρίζει- κόστος των δεσμεύσεων του κ.Μητσοτάκη...