Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23 C
Athens

Τη μνήμη του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη τίμησε το Ελληνικό Κοινοβούλιο

Το προφίλ ενός άξιου πολιτικού άνδρα με σημαντική συμβολή στην εμπέδωση της δημοκρατίας στη χώρα μας, αλλά και την αταλάντευτη στάση του από τα δημοκρατικά ιδεώδη του κοινοβουλευτισμού, σκιαγράφησαν από το βήμα της Βουλής οι πολιτικοί αρχηγοί της χώρας, στο πολιτικό μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Με σεβασμό τόσο στην πολυδιάστατη πολιτική του πορεία όσο και στην μνήμη του πολιτικού άνδρα οι πολιτικοί αρχηγοί αναγνώρισαν στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη το πρόσωπο του πολιτικού που έβαλε πάνω απ’ όλα τις αξίες του πολιτικού πολιτισμού και απάλλαξε την χώρα από «αγκάθια» και κινδύνους. Αναγνώρισαν το ύψος ενός πολιτικού ηγέτη που χαρακτηρίστηκε από τις πράξεις και τις ιδέες του, από την ρητορική του, από την τακτική του, που ακόμη ενώνει και εμπνέει τους Έλληνες.

Η ειδική αυτή συνεδρίαση ξεκίνησε και τελείωσε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

«Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρξε από τις πρωταγωνιστικές μορφές αυτών των κρίσιμων περιόδων. Πρωτοεξελέγη το 1946, υπήρξε μέλος της εθνικής αντιπροσωπείας επί 6 δεκαετίες ως βουλευτής, υπουργός, αρχηγός κόμματος και πρωθυπουργός. Παροιμιώδης και κοινά αναγνωρισμένος, είναι τόσο ο ήρεμος χαρακτήρας εν μέσω ακόμα και σκληρών αντιπαραθέσεων, όσο και ο σεβασμός στην κοινοβουλευτική διαδικασία και βέβαια η ρητορική του δεινότητα», είπε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε: «Ως πολιτική και κοινοβουλευτική προσωπικότητα άφησε έντονο το αποτύπωμά του στη δημόσια ζωή, όχι μόνο με την ενεργό παρουσία του σε κρίσιμες περιόδους της χώρους αλλά και με το απαράμιλλο πάθος που τον χαρακτήριζε. Βρέθηκε στο επίκεντρο μεγάλων πολιτικών συγκρούσεων, ιδιαίτερα πριν τη δικτατορία, στο χώρο του Κέντρου, με ευθύνες που επιμερίζουν αντίπαλοι και φίλοι αλλά και ο ίδιος αναγνώρισε στο πλαίσιο αρνητικών φαινομένων της πολιτικής ζωής που λειτούργησαν ως θερμοκήπιο για την επτάχρονη δικτατορία, της οποίας υπήρξε ενεργητικά, κατά κοινή ομολογία, αντίπαλος».

«Ως πρωθυπουργός, παρά το σύντομο της θητείας του έδωσε το δικό του ξεχωριστό πολιτικό αφήγημα στη διακυβέρνηση του τόπου, προκαλώντας ισχυρές αντιπαλότητες στο κοινωνικό πεδίο και την πολιτική ζωή αλλά αφήνοντας και παρακαταθήκες που μέχρι σήμερα λειτουργούν ως στοιχεία ταυτότητας για την πολιτική παράταξη την οποία υπηρέτησε και ως πρόεδρος μετά την μεταπολίτευση» σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος αναφερόμενος στη σχέση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με την αριστερά, είπε ότι «θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια σχέση αλληλοεκτίμησης και σεβασμού του πολιτικού και ιδεολογικού αντιπάλου, μέσα σε δύσκολους καιρούς που το επίπεδο των σχέσεων, δεν θεωρούνταν και δεν καλλιεργούνταν ως αυτονόητο».

«Φυσικά τα έργα και οι ημέρες του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ανήκουν πλέον στη δικαιοδοσία των ιστορικών αλλά και των πολιτικών αναλυτών του παρόντος και του μέλλοντος» είπε ο Νίκος Βούτσης και έκλεισε με αναφορά στον οικογενειάρχη Κωνσταντίνο Μητσοτάκη «που άφησε πίσω του μια τόσο μεγάλη και τόσο δεμένη οικογένεια».

«Ο πολιτικός κόσμος και η Βουλή τιμούν τη μνήμη του ανδρός και εξέφρασαν και εκφράζουν την εκτίμηση του προς την οικογένεια του» ανέφερε ο Νίκος Βούτσης.

Τσίπρας: Ανέλαβε πλήρως την ευθύνη των πολιτικών του

Αφορμή για να ξεφύγει η Βουλή από την διαρκή έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αποτέλεσε το πολιτικό μνημόσυνο για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Ήταν άλλωστε ο ίδιος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης που «υπηρέτησε» με συνέπεια το ρόλο του μετριοπαθούς πολιτικού. Αυτό το πολιτικό στίγμα έδωσε για τον εκλιπόντα ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Πρωθυπουργός δεν έκρυψε οτι ο πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός της ΝΔ ήταν πολιτικός αντίπαλος για την παράταξη της αριστεράς.

Εξέφρασε ωστόσο την άποψη ότι «θα τον θυμόμαστε ως ένα σημαντικό ηγέτη της παράταξης του που απέφυγε συστηματικά να υιοθετήσει την μισαλλοδοξία και τον διχαστικό λόγο. Αυτό αποτελεί μια σοβαρή και αξιομνημόνευτη παρακαταθήκη» δήλωσε ο αρχηγός της κυβέρνησης μια ημέρα μετά την ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας στην οποίο εκτός των άλλων ζητούσε από τα κομμάτα της αντιπολίτευσης να βάλουν πλάτη για το χρέος.

Ο Πρωθυπουργός απέφυγε να μπει στην ουσία των πεπραγμένων του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη «Ανήκει πλέον στην ιστορία και η ιστορία ακούει προσεκτικά και τους υποστηρικτές και τους επικριτές και καταγράφει δεν κρίνει» δήλωσε και έσπευσε να υπογραμμίσει ότι ο εκλιπών «ανέλαβε πλήρως την ευθύνη των πολιτικών του επιλογών ακόμα και των πιο δύσκολων και αμφιλεγόμενων. Αυτό πρέπει να του το αναγνωρίσουμε».

Αναγνώρισε επίσης ότι ως αρχηγός της ΝΔ επιχείρησε να απαλλάξει την παράταξη του από τα κατάλοιπα της μισαλλοδοξίας καθώς δεν υπήρξε δέσμιος τέτοιων προκαταλήψεων.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην κυβερνητική συνεργασία μεταξύ ΝΔ και Συνασπισμού στα τέλη της δεκαετίας του 80. «Οφείλουμε να αποδεχθούμε» είπε «ότι το ευρύτερο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας προυπόθετε την οριστική υπέρβαση των όποιων εμφυλιοπολεμικών διχαστικών προκαταλήψεων». Την υπέρβαση αυτή πίστωσε και στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Μιλώντας τέλος για τα χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τον εκλιπόντα του αναγνώρισε ότι διατήρησε χαμηλούς και προσεκτικούς τόνους στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής σε μια περίοδο που η έξαρση της εθνικιστικής ρητορικής απειλούσε με αποσταθεροποίηση τη γειτονιά μας.

Η συγκινητική ομιλία του Κυριάκου για τον πατέρα του

Στην πολιτική πορεία και την παρακαταθήκη που άφησε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της ΝΔ τονίζοντας τις αξίες αλλά και την διορατικότητα του πρώην πρωθυπουργού.

«Δεν επεδίωξε την δημοφιλία αλλά τον σεβασμό. Δεν έψαχνε το χειροκρότημα αλλά την αναγνώριση των επιχειρημάτων του, αναζητούσε την μετριοπάθεια. Απευθύνονταν περισσότερο στην λογική και λιγότερο στο θυμικό. Ήξερε ότι το να κολακεύεις την κοινή γνώμη δεν σημαίνει ότι ηγήσε» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο πολιτικό μνημόσυνο που πραγματοποιήθηκε στην βουλή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στην αγάπη και τον σεβασμό που έτρεφε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης για το κοινοβούλιο στα έδρανα του οποίου έκατσε για πρώτη φορά σε ηλικία 29 ετών.

Με γενναιότητα τήρησε τις αρχές τους. Τον αποχαιρέτησε η κοινωνία η οποία στάθηκε σκληρά απέναντί του αλλά τον αποχαιρέτησε με θέρμη. Μια κοινωνίας που τίμησε την πολιτική του πορεία που ξεκίνησε από την αντίσταση στους Γερμανούς και ολοκληρώθηκε δύο εβδομάδες πριν πεθάνει όταν έδωσε συνέντευξη για την Κρήτη. Η στάση απέναντι στον θεσμό του κοινοβουλίου ήταν ξεχωριστεί . Ερχόταν πρώτος και έφευγε τελευταίος. Άκουγε πάντα με προσοχή όλους τους ομιλητές και η συμβουλή του στους νεότερους ήταν απλή. “Να ακούτε όλου τους συνομιλητές και να μην έρχεστε μόνο όταν είναι να μιλήσετε”.»

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν του εξέφραζε την δυσαρέσκεια του για την εικόνα του κοινοβουλίου. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης του απαντούσε: «Οι βουλευτές δεν διορίζονται εκλέγονται».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ για τα χαρακτηριστικά που οδήγησαν τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία.

«Η πολιτική του διαδρομή πέρασε δια πυρός και σιδήρου και πέτυχε την μεγάλη σύνθεση της κεντροδεξιάς. Κέρδισε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις χωρίς να λαϊκίσει και χωρίς να δεσμευτεί για πράγματα που δεν μπορεί να τηρήσει. Η κορυφαία κοινοβουλευτική στιγμή ήταν μια ομιλία του ενός λεπτού. Όταν σε μια δύσκολη στιγμή και συγκρατώντας τα δάκρυα του, ζήτησε αυτοσυγκράτηση και ενότητα μετά την δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη».

Παράλληλα μίλησε για τα επιτεύγματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τις προβλέψεις που είχε κάνει για την πορεία της οικονομίας αλλά και για την επιθέσεις που είχε δεχθεί από τα συνδικάτα.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρέλαβε την χώρα σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία Ασφαλώς δεν είμαι ο πιο αντικειμενικός κριτής, ωστόσο θα αναφερθώ σε τρία επιτεύγματα τα οποία δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Η αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η βελτίωση της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας. Για πολλούς ήταν κυνικός ήταν ένας σύγχρονος Τειρεσίας αλλά η κοινωνία τώρα τον δικαιώνει Δεν ήταν κυνικός, είχε εμπιστοσύνη στον λαό μας, δεν φοβόταν τον έλληνα αρκεί να το πάρει την απόφαση να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Προϋπόθεση για την φυγή προς τα εμπρός είναι η αλήθεια. Ουδείς δεν γνωρίζει τι θα είχε γίνει αν συνέχιζε να κυβερνά την χώρα. “Η ιστορία δεν γράφετε με αν” απαντούσε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.»

Μάλιστα ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στην ημέρα που ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αποφάσισε να παραιτηθεί. «Τον ρώτησα γιατί παραιτήθηκε και ο ίδιος μου είπε με αφοπλιστική ειλικρίνεια. “Γιατί το είχα πει”».

Κλείνοντας την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τον Διονύσιο Σολωμο που είχε πει «το έθνος πρέπει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθές. Με την έννοια αυτή ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είναι άξιος που έχει συντροφιά του την αλήθεια και την γαλανόλευκη στην τελευταία του κατοικία»

Φώφη Γεννηματά: Έζησε όλα όσα θα ήθελε ένας πολιτικός να ζήσει

Με θερμά συλλυπητήρια, προσωπικά και εκ μέρους της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προς την οικογένεια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ξεκίνησε την ομιλία της η Φώφη Γεννηματά δηλώνοντας πως η συζήτηση είναι «εξαιρετικά δύσκολη», καθώς «είναι νωπό το χώμα που σκεπάζει τη σορό του. Και αυτό επιβάλλει ιδιαίτερα ειλικρινή σεβασμό και στοιχειώδη ευαισθησία».

«Υπήρξε σθεναρός υποστηρικτής της δημοκρατίας και της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, μέχρι το τέλος της ζωής του. Έζησε όλα όσα θα ήθελε ένας πολιτικός να ζήσει» είπε και πρόσθεσε: «Αποτελεί δική μου εκτίμηση ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μπορεί να αναγνωριστεί ως ένας από τους κορυφαίους κοινοβουλευτικούς», καθώς όπως είπε, «Όσο και αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με τις πολιτικές επιλογές του, δεν μπορεί παρά να παραδεχθεί το υψηλό πολιτικό του ανάστημα , τη σημαντική παρουσία του στην Βουλή και την αποφασιστικότητά του στην διαχείριση των δημόσιων πραγμάτων».

«Η κυβέρνηση Ν.Δ 1990-1993 της οποίας υπήρξε πρωθυπουργός άσκησε μια πολιτική που είχε σαφές πρόσημο, συγκεκριμένο περιεχόμενο και αποτελέσματα. Η δική μας παράταξη, το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, βρεθήκαμε απέναντι στις Κυβερνητικές επιλογές του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Αντιταχθήκαμε στην λογική της βίαιης προσαρμογής της Ελληνικής Οικονομίας και της Κοινωνίας, στα κελεύσματα των πιο συντηρητικών επιλογών της νέας παγκόσμιας οικονομικής τάξης πραγμάτων. Αντιταχθήκαμε στην επικράτηση της αδιέξοδης λογικής της διαρκούς λιτότητας, της πλήρους απουσίας της εγγυητικής κρατικής παρέμβασης στην αγορά, στην υποχώρηση και αποδιοργάνωση του Κοινωνικού Κράτους. Και ήρθαμε τέλος σε ευθεία αντιπαράθεση με την μεγάλη πολιτική περιπέτεια το 1989 όταν στοχοποιήθηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου με την παραπομπή του στο ειδικό δικαστήριο. Μια καθαρά πολιτική δίωξη, που δημιούργησε πόλωση και δίχασε τον ελληνικό λαό» είπε η κυρία Γεννηματά.

«Υπάρχουν μεγάλα και κρίσιμα κομμάτια της ιστορίας μας που δεν μπορούν να ξαναγραφτούν. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί τη διορατικότητα και το πολιτικό αισθητήριο του εκλιπόντος. Ανεξάρτητα από την κριτική άποψη για τις επιλογές και τις πολιτικές που ακολούθησε, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν έπαψε ποτέ μέχρι το τέλος της ζωής του να διακρίνεται για την οξεία πολιτική σκέψη», συμπλήρωσε και κατέληξε: «Ο ιστορικός του μέλλοντος -είμαι βέβαιη- θα αφιερώσει μεγάλο μέρος της μελέτης και του έργου του στην ανάλυση και αποτίμηση της πολυετούς σταδιοδρομίας και προσφοράς του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στον πολιτικό μας βίο. Θα φανεί γενναιόδωρος για τα θετικά και αυστηρός απέναντι σε σφάλματα και παραλείψεις. Άλλωστε, η ιστορία, η αντικειμενική ιστορική αξιολόγηση, δεν γράφεται ούτε με τη μεταθανάτια ωραιοποίηση ούτε με ανεδαφικά αναθέματα. Κάθε πρόσωπο που πέρασε κι άφησε το αποτύπωμά του στη σύγχρονη πολιτική μας ιστορία με την ένταση και τη διάρκεια που το έπραξε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αξίζει κάτι πολύ περισσότερο από μια παθιασμένη ή εμπαθή μεταθανάτια κατάθεση διαπιστευτηρίων αγάπης και μίσους στον Τύπο και το διαδίκτυο».

Λεβέντης με αναφορές εκτός θέματος

Δυσοίωνες προβλέψεις για το χρέος αλλά και ιστορική αναδρομή για τα πολιτικά πεπραγμένα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη περιλάμβανε η ομιλία του Βασίλη Λεβέντη στη Βουλή.

Ο πρόεδρος των ¨Ενωσης Κεντρώων «βγαίνοντας» εκτός θέματος επέκρινε τον Αλέξη Τσίπρα για τις υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις του αναφορικά με το χρέος και του καταλόγισε ότι ακολούθησε την στρατηγική αυτή με μοναδικό στόχο να κάνει μασάζ στους βουλευτές του για να ψηφίσουν τα νέα μέτρα.

Εκτίμησε επίσης ότι το ζήτημα δεν θα λυθεί ούτε μετά τις γερμανικές εκλογές, αλλά μετά το πέρας του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018.

Αμφισβήτησε εξάλλου ότι είχε οποιοδήποτε φλέρτ με τον Αλέξη Τσίπρα και υποστήριξε ότι κύρια επιδίωξη του είχε αλλά και έχει την εφαρμογή της απλής αναλογικής ώστε να σταματήσουν να κυβερνούν τη χώρα αυτοδύναμες κυβερνήσεις που έφεραν τη χώρα στην κατάσταση χρεοκοπίας.

Μιλώντας για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη είπε ότι δεν θα μιλήσει μόνο με λόγια εγκωμιαστικά καθώς «ένας άνδρας από τον τάφο του δεν θέλει μόνο εγκώμια αλλά την αλήθεια».

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στην αποστασία του που είχε ως αποτέλεσμα την «θεοποίηση της οικογένειας Παπανδρέου», αλλά και στα πεπραγμένα του ως πρωθυπουργού της χώρας την περίοδο 1990 -1993.

Επανέλαβε τέλος ότι δεν πρόκειται να του συγχωρέσει, αν βέβαια είναι αλήθεια, την θέση του για την ονομασία των Σκοπίων, οτι δηλαδή το θέμα θα ξεχνιόταν μετά από δέκα χρόνια.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Νέος κατώτατος μισθός: Τι αλλάζει από 1η Απριλίου – Αναλυτικά τα επιδόματα που αυξάνονται

Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Συνολικά τα τελευταία τρία...

Δίκη Πισπιρίγκου: Ισόβια κάθειρξη για για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της Τζωρτζίνας. Ισόβια κάθειρξη ήταν η ομόφωνη τιμωρία της δικαιοσύνης για την Ρούλα Πισπιρίγκου η οποία...

Ανακοινώσεις Μητσοτάκης στο υπουργικό: Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού. «Από την 1/4/2024 όσοι αμοίβονται με τον κατώτατο μισθό θα λαμβάνουν 830 ευρώ το μήνα,...

Ένοχος και για βιασμό ο Μίχος – Αθώα η μητέρα της 12χρονης

Η απόφαση του δικαστηρίου οδήγησε στην κατάρρευση της εισαγγελικής πρότασης για τους βιασμούς της 12χρονης από τον Κολωνό. Σύμφωνα με την απόφαση κρίθηκε ένοχος...

Η Φωτογραφία της ημέρας

Σαν σήμερα το 1896 ο θρυλικός μαραθωνοδρόμος Σπύρος Λούης αναδείχθηκε Ολυμπιονίκης 29 Μαρτίου 2024

Απρίλιος στις παραλίες: Με θερμοκρασίες 12 βαθμούς πάνω από το κανονικό ξεκινάει ο μήνας

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωσή του στο Χ, ο καιρός κατά το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να διακρίνεται από θερμοκρασίες υψηλότερες του κανονικού, φτάνοντας...

Λευτέρης Κουσούλης: Τα Τέμπη είναι κρατικό έγκλημα

Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο Λευτέρης Κουσούλης έδωσε τη δική του οπτική διάσταση στην εθνική τραγωδία των Τεμπών. Ο έμπειρος πολιτικός...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΕΟΠΥΥ: Ξεκίνησε η κατ’ οίκον  αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους 

Στο σπίτι τους, θα παραλαμβάνουν πλέον, τα ακριβά φάρμακα ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ με σοβαρές...

Πως θα αντικατασταθούν Παπασταύρου – Μπρατάκος

Χωρίς ανασχηματισμό και με εσωτερική αναδιάταξη θα καλυφθούν οι θέσεις των Παπασταύρου και Μπρατάκου...

Νέος κατώτατος μισθός: Τι αλλάζει από 1η Απριλίου – Αναλυτικά τα επιδόματα που αυξάνονται

Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός,...

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: “Χαιρώνεια, 2 Αυγούστου 338 π.Χ. Μία ημέρα που άλλαξε τον κόσμο”

Φωτογράφισα αυτό το όμορφο νεοκλασικό στολίδι,το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Βασιλίσσης Σοφίας,επειδή φιλοξενεί μία...