Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
20.4 C
Athens

Τι προβλέπει η συμφωνία για εργασιακά και ασφαλιστικό

Προσπάθεια περιορισμού του ποσοστού μείωσης των συντάξεων, ώστε να μην υπερβαίνει το 25% θα καταβάλει η κυβέρνηση, προκειμένου να εξασφαλιστεί ο περιορισμός της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ από το 2019, δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ.

Πηγές από το υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αναφέρουν ότι σε περίπτωση που κοπεί ολόκληρη η προσωπική διαφορά μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων, τότε οι μειώσεις στις αποδοχές των συνταξιούχων θα έφταναν το 40%.

Μάλιστα εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι δεν θα απαιτηθούν περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, σενάριο που εξετάστηκε τις τελευταίες ημέρες ως έσχατη λύση, ενώ ταυτόχρονα θα διαφυλαχτούν οι πολύ χαμηλές κύριες συντάξεις που δεν υπερβαίνουν τα 600 ευρώ.

Βάσει του σχεδίου, ο κύριος όγκος των εξοικονομήσεων (περίπου 0,9% του ΑΕΠ) θα επιτευχθεί μέσω της μείωσης των προσωπικών διαφορών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι η προσωπική διαφορά να μειώνεται τόσο, ώστε η συνολική σύνταξη να μην μειώνεται πάνω από 20%. Μικρότερου μεγέθους θα είναι οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, επίσης της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς που έχει διαπιστωθεί μετά τον επανυπολογισμό τους πέρυσι το καλοκαίρι.

Ακόμη εξοικονόμηση 0,05% του ΑΕΠ θα προέλθει από το πάγωμα των αυξήσεων για τις νέες συντάξεις.

Εργασιακά

Ικανοποιημένη από την έκβαση των συζητήσεων στα εργασιακά εμφανίστηκε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου σε τηλεοπτική της συνέντευξη στον Αντ1.

Συγκεκριμένα η υπουργός ανέφερε ότι το όριο των ομαδικών απολύσεις σε επιχειρήσεις με περισσότερους από 150 εργαζόμενους θα διατηρηθεί στο 5%, ενώ ταυτόχρονα θα εξακολουθήσει να υπάρχει και ο περιορισμός των 30 εργαζομένων το μήνα.

Ωστόσο θα καταργηθεί η προέγκριση από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας και η αρμοδιότητα θα ανατεθεί πιθανότατα στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας.

Οποιαδήποτε αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις θα συζητηθεί μετά τη λήξη του προγράμματος, ήτοι το 2018. Σύμφωνα με πληροφορίες συμφωνήθηκε να νομοθετηθεί άμεσα, η αναστολή των αρχών της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας, από τον Σεπτέμβριο του 2018, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει ισχυρό επιχείρημα της κυβέρνησης ως προς το τελικό αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης.

Βέβαια, αντίστοιχη πρόβλεψη, όπως επισημαίνει και η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της, υπάρχει επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων -που θα γίνει μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος- αποτελεί εμβληματικό θέμα για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρεμβάσεις θα υπάρξουν στον συνδικαλιστικό νόμο (κατάργηση προνομίων συνδικαλιστών όπως οι άδειες), ενώ σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου δεν θα υπάρξει επαναφορά του λοκ άουτ. Όσον αφορά το καθεστώς προκήρυξης απεργίας η υπουργός ανάφερε “προς το παρόν δεν αλλάζει” , αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο παρεμβάσεων στο μέλλον.

Πηγή: Real.gr

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Βενζινοπώλες Αττικής: Γιατί αυξάνεται η τιμή των καυσίμων – Τι να προσέχουν οι οδηγοί

Την άνοδο της τιμής των καυσίμων και την αποδυνάμωση του κλάδου στην Βόρεια Ελλάδα, εξηγεί η πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής, η Μαρία Ζάγκα. Ειδικότερα η Μαρία...

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε...

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το εγγενώς σημαντικό όταν μιλάμε για τα παιδιά που πάνε σήμερα...
Ο Παππάς …έφυγε για το διάστημα!

Μετά το μπάχαλο άλλαξε άποψη ο Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση, λέει τώρα

Κάτω από το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων και του χάους που επικρατεί στην αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς προσπάθησε να ανασκευάσει όσα αποκάλυψε στο Action...

Καιρός: Νέα «εισβολή» αφρικανικής σκόνης από Δευτέρα

Η αφρικανική σκόνη θα «ξαναθυμηθεί» τη χώρα μας από την Κυριακή έπειτα από ένα σύντομο ενδιάμεσο διάλειμμα. Ο καιρός αναμένεται να «καθαρίσει» σταδιακά σήμερα,...

Πρόταση δυσπιστίας – Καραμανλής: Δεν κρύφτηκα και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική...

Με συνεχείς αψιμαχίες που ανεβάζουν στα ύψη τον κοινοβουλευτικό υδράργυρο, συνεχίζεται στη Βουλή, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση για το δυστύχημα...

Τέμπη: Με εξώδικο τους στον ΟΣΕ οι μηχανοδηγοί ζητούν απαντήσεις για τη διαρροή του...

Εξώδικο προς τη διοίκηση του ΟΣΕ απέστειλε η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης (ΠΕΠΕ), η οποία εκπροσωπεί τους μηχανοδηγούς, για την υπόθεση των ηχητικών με...
Europol: Καλεί τις χώρες της ΕΕ να προστατέψουν τα παιδιά από τα δίκτυα εμπορίας ανθρώπων

Κατέρρευσε η ασφάλεια της Europol – Εξαφανίστηκαν αρχεία με ευαίσθητες πληροφορίες αξιωματούχων

Αντιμέτωπη με μία σοβαρή κρίση βρίσκεται η Europol που καταδεικνύει προβλήματα στη ασφάλειά της λόγω της εξαφάνισης ευαίσθητων αρχείων κορυφαίων αξιωματούχων της. Όπως αποκάλυψεσε δημοσίευμά του το...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Υπεγράφη η συμφωνία της Ευρώπης με την Αίγυπτο – Το μήνυμα Μητσοτάκη

Υπεγράφη σήμερα Κυριακή (17/3) στο Κάιρο η συμφωνία της Ευρώπης με την Αίγυπτο. Πρόκειται...

Μεσανατολικό: Οι ΗΠΑ βλέπουν “πραγματική πρόοδο” στο πλαίσιο συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων

Οι διαπραγματευτές που εργάζονται πάνω σε ένα πλαίσιο συμφωνίας για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 12 Φεβρουαρίου υπογράφεται η Συμφωνία της Βάρκιζας

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1945.... Υπογράφεται μεταξύ των εκπροσώπων της Κυβέρνησης και του ΕΑΜ, η Συμφωνία της...

Συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς για 4ήμερη κατάπαυση του πυρός – Αντάλλαγμα η απελευθέρωση 50 ομήρων

Η ισραηλινή κυβέρνηση έδωσε σήμερα πράσινο φως στη συμφωνία με σκοπό την απελευθέρωση πενήντα...