Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
17.6 C
Athens

Τι θα ζητήσει η ελληνική αντιπροσωπεία στην Εαρινή Σύνοδος ΔΝΤ

Σε πεδίο μάχης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναμένεται να εξελιχθεί η Εαρινή Σύνοδος του Ταμείου.

Η ελληνική πλευρά που θα εκπροσωπηθεί σε υψηλότατο επίπεδο, θα καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για τη διευθέτηση του χρέους προκειμένου να εξασφαλίσει την έγκριση του ΔΝΤ για το ζήτημα του χρέους και να προχωρήσει στο επόμενο βήμα, το κλείσιμο της αξιολόγησης

Βαρύ θα είναι το πρόγραμμα συναντήσεων του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ο κ. Τσακαλώτος αναχώρησε σήμερα το πρωί για την Ουάσιγκτον και θα παραμείνει στην αμερικανική πρωτεύουσα έως την Κυριακή.

Η αποστολή του υπουργείου Οικονομικών απαρτίζεται από την Έλενα Παπαδοπούλου, Γενική Γραμματέα του υπουργείου, τον Στέλιο Παπαδόπουλο τον επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και τον πολιτικό σύμβουλο του πρωθυπουργού Θοδωρή Μιχόπουλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη Σύνοδο του ΔΝΤ θα μεταβούν και ο Αμερικανοκορεάτης σύμβουλος του κ. Τσακαλώτου, Γκλεν Κιμ με το συνεργάτη του Πίτερ Λεγκλέρ.

Τι θα ζητήσει η Ελλάδα

Η σύνθεση της ελληνικής ομάδας σχετίζεται άμεσα με τη διαπραγμάτευση για το θέμα του χρέους. Βάσει επιβεβαιωμένων πληροφοριών, τις οποίες μετέδωσε χθες το πρακτορείο Reuters, η Ελλάδα θα ζητήσει να κλειδώσουν τα ετήσια κόστη εξυπηρέτησης χρέους για τα δάνεια που έχει λάβει από τον επίσημο τομέα σε σταθερά επιτόκια, για να καταστήσει το βάρος του χρέους πιο εξυπηρετήσιμο.

Πρέπει να σημειωθεί πως η αλλαγή των κυμαινόμενων επιτοκίων στα δάνεια από το πρώτο και δεύτερο πρόγραμμα με σταθερά επιτόκια, θα μείωνε την καθαρή παρούσα αξία του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους και θα συνεπαγόταν μερικώς «κούρεμα», καθώς θα οδηγούσε σε απώλειες τα κράτη μέλη της ευρωζώνης.

Παράλληλα, η ελληνική πλευρά θα προτείνει στους δανειστές να υπάρξει ετήσιο πλαφόν για το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους στο 15% του ΑΕΠ, με το 8% να αφορά στις αποπληρωμές ομολόγων, δόσεων δανείων και επιτοκίων και το 7% αποπληρωμές εντόκων γραμματίων. Η πρόταση αυτή σε παραλλαγές έχει ήδη τύχει επεξεργασίας από τον ESM.

Το πρόγραμμα του Τσακαλώτου

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει πλούσιο πρόγραμμα αύριο Παρασκευή, καθώς θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογο του Τζακ Λιού, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισεμπλουμ.

Πριν ο κ. Λιου συναντηθεί με τον κ. Τσακαλώτο θα συναντηθεί με τον υπουργό της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η συνάντηση Τσακαλώτου – Λαγκάρντ θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα τοπική ώρα, ήτοι στις 2 το πρωί του Σαββάτου και σε αυτή θα παρίσταται και ο Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σημειώνεται πως ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού μετά από συνάντηση που είχε χθες με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν αναγνώρισε ότι τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, το ΔΝΤ και η Ελλάδα εξακολουθούν να έχουν «σημαντικό έργο» μπροστά τους.

Ο κ. Λιού τόνισε στον Γάλλο υπουργό τη σημασία μιας ουσιαστικής ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αναφορά που προϊδεάζει για τις επαφές που θα έχει με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν στη χθεσινή ενημέρωση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ταμείου τόνισε ότι τα αγκάθια στις διαπραγματεύσεις παραμένουν και αφορούν τα κόκκινα δάνεια και το ασφαλιστικό.

Ο Τόμσεν επανέλαβε, επίσης, ότι βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο ελληνικό πρόγραμμα παραμένει η συμφωνία με τους Ευρωπαίους για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Εκτός από τον κ. Τσακαλώτο στην Ουάσιγκτον βρίσκονται ήδη από χθες ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης ο οποίος θα έχει σειρά επαφών με τους επικεφαλείς τμημάτων του ΔΝΤ και με στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας, όπως και ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλέξης Χαρίτσης.

Τέλος, στην Εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα συμμετέχει και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, ο οποίος θα έχει διαβουλεύσεις με στελέχη του Ταμείου για θέματα που σχετίζονται με τη φορολογική συμμόρφωση, αλλά και επαφές στο περιθώριο της συνόδου με στελέχη οργανισμών όπως ο ΟΟΣΑ, στις οποίες θα τεθούν ζητήματα που άπτονται της ανταλλαγής φορολογικών πληροφοριών.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Πρόστιμα ύψους 1.480.000 ευρώ σε 11 επιχειρήσεις – Κ. Σκρέκας: Αδιαπραγμάτευτη η τήρηση της...

Πρόστιμα συνολικού ύψους 1.480.000 ευρώ επιβλήθηκαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης σε 11 επιχειρήσεις μετά από ελέγχους που πραγματοποίησαν η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) και η Διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή....

Μεγάλη πτώση στις ασιατικές αγορές μετά το ισραηλινό πλήγμα στο Ιράν – Ανεβαίνει η...

Ισχυρές απώλειες, που ξεπερνούν το 3% για το Τόκιο, καταγράφονται στα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, ενώ οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλή καταφύγια, μετά τις πληροφορίες...

Εκρήξεις στο κέντρο του Ιράν από ισραηλινή επίθεση

Εκρήξεις αναφέρθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στο κέντρο του Ιράν, με υψηλόβαθμους αμερικανούς αξιωματούχους να κάνουν λόγο για μια ισραηλινή επίθεση σε αντίποινα για...

Δημοσκόπηση Metron: Αυξάνεται η συσπείρωση της ΝΔ και ανεβαίνει στο 32,3% – Μειώνονται οι...

Πλησιάζουν οι ευρεωκλογές και η ΝΔ εμφανίζει αυξημένη συσπείρωση και σημαντικά κέρδη καθώς περιορίζει τις διαρροέρς προς τα δεξιά, οι οποίες όσο πλησιάζουν οι...

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, γνωστοποίησε ότι θα μεταβεί στην Άγκυρα στις 13 Μαΐου...

Δώρο Πάσχα: Έως τη Μ. Τετάρτη η καταβολή του – Τι πρέπει να γνωρίζουν...

Διευκρινίσεις για τον τρόπο υπολογισμού του Δώρου Πάσχα και για το τι ισχύει σε περίπτωση μη καταβολής του στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα δίνει...

Reuters: Η ελληνική οικονομία εκτινάσσεται μετά από μία επώδυνη δεκαετία

Στην ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά από τη δεκαετία της κρίσης αναφέρεται δημοσίευμα του Reuters. «Πριν από μια δεκαετία, η Ελλάδα βρισκόταν στη δίνη...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΔΝΤ για Ελλάδα: Μείωση του χρέους στο 158,8% του ΑΕΠ φέτος – Πρωτογενές πλεόνασμα 2,1%

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ εφέτος και μείωση του δημόσιου χρέους κατά 10 ποσοστιαίες...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 1 Μαρτίου ο πρώτος διευθυντής του ΔΝΤ Καμίγ Γκιτ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1947.... Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρχίζει τις εργασίες του, με πρώτο διευθυντή το...

ΔΝΤ: Μειώθηκε κατά το ήμισυ το “μαύρο” χρήμα στην Ελλάδα

Στο μισό μειώθηκε η «μαύρη» οικονομία στην Ελλάδα, σε διάστημα οκτώ ετών, σύμφωνα με...

Θετική η Έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία

Θετικές είναι οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για το ΑΕΠ και το χρέος της Ελλάδας,...