Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23 C
Athens

Το φθινόπωρο η πρόταση τακτοποίησης των 30.000 συμβασιούχων

Την νομική φόρμουλα με την οποία θα τακτοποιηθούν οι 30.000 μακροχρόνιοι συμβασιούχοι του κράτους αναζητούν τα υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης έχει προαναγγείλει ότι το φθινόπωρο θα ξεκινήσει το διάλογο για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων με τα πολιτικά κόμματα, ενώ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πριν ένα μήνα περίπου στην επίσκεψη του στο υπουργείο Εσωτερικών υποσχέθηκε «οριστική λύση» έως το τέλος το 2017, βάσει της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

«Ερευνούμε τη δυνατότητα οριστικής επίλυσης του προβλήματος των συμβασιούχων στη βάση της ελληνικής και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας ξεκινώντας με μια διερεύνηση για το ποιοι από αυτούς τους ανθρώπους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας. Στόχος μας, πρόσθεσε είναι «η διερεύνηση του πραγματικού περιεχόμενου της εργασιακής σχέσης αυτών των ανθρώπων» τονίζοντας ότι η μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου θα γίνουν με δύο «οριζόντια αντικειμενικά κριτήρια». Αυτά τα προσδιόρισε ως προς το χρόνο απασχόλησης των συμβασιούχων και ως προς τη σχέση εργασίας που έχουν και τις ανάγκες που καλύπτουν.

Τα δύο υπουργεία αναζητούν την νομική λύση για την μονιμοποίηση των συμβασιούχων η οποία δεν θα αντίκειται στο Σύνταγμα, θα υιοθετεί την κοινοτική νομοθεσία και επιπροσθέτως δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τους δανειστές που έχει θέσει περιορισμό των προσλήψεων. Ο διάλογος μαζί με την πρόταση της η κυβέρνηση θα την παρουσιάσει το φθινόπωρο αλλά αφού πριν έχει ολοκληρωθεί η χαρτογράφηση των συμβασιούχων του Δημοσίου.

Πιο συγκεκριμένα, η χαρτογράφηση θα δείξει τον συνολικό αριθμό των συμβασιούχων, τις θέσεις εργασίας που καλύπτουν και τον τρόπο κατανομής τους, τον χρόνο απασχόλησης και τον αριθμό αυτών που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Να σημειωθεί ότι από την επικείμενη τακτοποίηση εξαιρούνται οι 10.000 «αντισυνταγματικοί» συμβασιούχοι μέρος των οποίων (περίπου το 40%) θα μονιμοποιηθούν μέσω ΑΣΕΠ, τον προσεχή Μάρτιο.
Τους συμβασιούχους που αναζητά προς τακτοποίηση η κυβέρνηση, σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του κ. Σκουρλέτη είναι αυτοί που απασχολούνται για περισσότερα από πέντε χρόνια στο Δημόσιο είτε συνεχόμενα είτε με δίμηνες διακοπές προκειμένου να μην τίθεται θέμα συνταγματικότητας. Οι συμβασιούχοι που εμπίπτουν σε αυτήν κατηγορία (δηλαδή άνω των πέντε ετών προϋπηρεσία) απασχολούνται σε κρατικούς φορείς και δήμους. Οι «μακροβιότεροι» συμβασιούχοι που φτάνουν και τα δεκαπέντε χρόνια είναι αυτοί που χρηματοδοτούνται μέσω ΕΣΠΑ καθώς τίθενται εκτός μνημονιακών περιορισμών και οι συμβάσεις των οποίων, οι περισσότερες, είναι συνεχόμενες. Τέτοιες περιπτώσεις είναι το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» – 3.500 εργαζόμενοι, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών – 1.500 εργαζόμενοι και οι Παιδικοί Σταθμοί περίπου 4.000 εργαζόμενοι.

Η διαδικασία που θα επιλεγεί προκειμένου να γίνει η μονιμοποίηση των συμβασιούχων οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μελετάται η διεξαγωγή διαγωνισμών με «κλειστές» προκηρύξεις  με μοριοδότηση στις οποίες θα μπορούν να μετέχουν μόνο οι συμβασιούχοι που ήδη απασχολούνται. Παρόμοια διαδικασία μονιμοποίησης συμβασιούχων έχει συμβεί στο παρελθόν.

Προκειμένου να αποφευχθεί ο «σκόπελος» του Συντάγματος, και συγκεκριμένα το άρθρο 103 που απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, είχαν εκδοθεί «κλειστές» προκηρύξεις για τους συμβασιούχους των ΚΕΠ οι οποίοι και μονιμοποιήθηκαν. Σχεδόν παρόμοια λύση έχει επιλέξει η κυβέρνηση και για την μονιμοποίηση μέρους των 10.000 «αντισυνταγματικών» συμβασιούχων οι οποίοι θα λάβουν μέρος σε έναν ανοικτό διαγωνισμό, που θα διεξάγει το ΑΣΕΠ, αλλά θα μοριοδοτηθούν για την προϋπηρεσία και την εμπειρία τους σε σχέση με τους υπόλοιπους μετέχοντες.

Η λύση αυτή, αν τελικά επιλεγεί, θα είναι  λύση «εξπρές» για τους συμβασιούχους καθώς μέσα λίγους μήνες, από την στιγμή που αποφασιστεί, θα έχουν μονιμοποιηθεί και με τη …σφραγίδα του ΑΣΕΠ αφού αυτό θα υλοποιήσει την όλη διαδικασία.  Σε αντίθετη περίπτωση θα συνταχθεί Προεδρικό Διάταγμα που θα συνθέτει ελληνική και κοινοτική νομοθεσία για να μην υπάρξει πρόβλημα συνταγματικότητας, πιθανότητα παρόμοιο με το 184/2004 του τότε υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου.

Τέλος, υπάρχει και το θέμα του περιορισμού των προσλήψεων που έχουν θέσει οι δανειστές. Ειδικότερα σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα η κυβέρνηση με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα του Μαΐου έχει δεσμευτεί μόνο για 1.963 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους ΟΤΑ για φέτος ενώ δεν προβλέπεται καμία πρόσληψη για τα έτη 2018, 2019.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ανακοινώσεις Μητσοτάκης στο υπουργικό: Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού. «Από την 1/4/2024 όσοι αμοίβονται με τον κατώτατο μισθό θα λαμβάνουν 830 ευρώ το μήνα,...

Ένοχος και για βιασμό ο Μίχος – Αθώα η μητέρα της 12χρονης

Η απόφαση του δικαστηρίου οδήγησε στην κατάρρευση της εισαγγελικής πρότασης για τους βιασμούς της 12χρονης από τον Κολωνό. Σύμφωνα με την απόφαση κρίθηκε ένοχος...

Η Φωτογραφία της ημέρας

Σαν σήμερα το 1896 ο θρυλικός μαραθωνοδρόμος Σπύρος Λούης αναδείχθηκε Ολυμπιονίκης 29 Μαρτίου 2024

Απρίλιος στις παραλίες: Με θερμοκρασίες 12 βαθμούς πάνω από το κανονικό ξεκινάει ο μήνας

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωσή του στο Χ, ο καιρός κατά το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να διακρίνεται από θερμοκρασίες υψηλότερες του κανονικού, φτάνοντας...

Αγία Γαβριηλία: Η δύναμη της Παράκλησης και η ανάθεση όλων στον Θεό

Μια άλλη κυρία, η κυρία Κ., περιγράφει πώς έμαθε με τη βοήθεια της γερόντισσας, να τα αναθέτει όλα στον Θεό με την προσευχή της. Πήγαμε...

Δύο ισχυροί σεισμοί ανοιχτά της Ηλείας – 5,7 Ρίχτερ

«Δίδυμοι» σεισμοί σημειώθηκαν λίγο μετά τις 9 το πρωί της Παρασκευής 29/3 ανοιχτά της Ηλείας και συγκεκριμένα κοντά στις Στροφάδες, στον Κυπαρισσιακό κόλπο. Συγκεκριμένα,...

Ποια ονόματα ακούγονται μετά τις παραιτήσεις Παπασταύρου – Μπρατάκου

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσαν οι παραιτήσεις δύο εκ των κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, του υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου και του...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΥΠ.ΟΙΚ. – Ακίνητα: Οι πέντε αλλαγές που έρχονται από το Φθινόπωρο-Τι προβλέπει ο σχεδιασμός

Πέντε  σημαντικές  προτεραιότητες που αφορούν την κτηματαγορά και εν γένει τα ακίνητα οδηγούνται  από...

ΕΟΔΥ για Κέντραυρος: Πιθανό ένα επερχόμενο κύμα το φθινόπωρο

Ενημέρωση αναφορικά με την πιθανή πορεία της πανδημίας κατά την περίοδο του επερχόμενου φθινοπώρου...

Εκλογές το Φθινόπωρο???

Πρόκειται για 2 νομοσχέδια του Υπ Επικρατείας προετοιμασίας διενέργειας εκλογών και τα φέρνει η...

Σενάριο για προεκλογικό φθινόπωρο με υπηρεσιακή κυβέρνηση

Το τοξικό κλίμα που θα ζήσει η χώρα εάν τελικά ο πρωθυπουργός επιμείνει για...