Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
13.4 C
Athens

Τo GPS του κινητού απενεργοποιεί το GPS του εγκεφάλου μας

Όσο πιο συχνά χρησιμοποιεί κανείς το GPS στο κινητό, στο «τάμπλετ» ή σε όποια άλλη ηλεκτρονική συσκευή, τόσο το εσωτερικό GPS του εγκεφάλου του απενεργοποιείται, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Με άλλα λόγια, αυτό που υποψιάζονταν ή φοβούνταν όσοι έχουν μετατρέψει το «έξυπνο» κινητό τους στον δεύτερο εγκέφαλό τους, επιβεβαιώνεται από τους επιστήμονες!

Η συχνή χρήση της δορυφορικής πλοήγησης, για να βρει κανείς τον δρόμο του, έχει ως συνέπεια να αδρανούν περιοχές του εγκεφάλου που χρησιμοποιούνται για τον προσανατολισμό και τη νοητική επεξεργασία των εναλλακτικών διαδρομών. Έτσι, όσο περνάνε τα χρόνια, οι άνθρωποι θα γίνονται όλο και πιο ανίκανοι να βρίσκουν μόνοι τους τον δρόμο.

To εσωτερικό GPS θεωρείται ένα από τα πολλά θαύματα του εγκεφάλου και η ανακάλυψη των σχετικών εξειδικευμένων νευρικών κυττάρων στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου του ποντικιού, οδήγησε στην απονομή του Νόμπελ Ιατρικής/Φυσιολογίας το 2014.

Οι ερευνητές του University College του Λονδίνου (UCL), με επικεφαλής τον δρα Ούγκο Σπίερς του Τμήματος Πειραματικής Ψυχολογίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature Communications”, μελέτησαν στο εργαστήριο 24 εθελοντές, που κλήθηκαν να πραγματοποιήσουν εικονικές διαδρομές σε μια προσομοίωση του Σόχο στο κέντρο του Λονδίνου, ενώ ταυτόχρονα ο εγκέφαλός τους μελετιόταν με τεχνικές απεικόνισης.

Η έρευνα εστιάσθηκε στην εγκεφαλική δραστηριότητα του ιππόκαμπου (που εμπλέκεται στη μνήμη και στον προσανατολισμό) και του προμετωπιαίου φλοιού (που εμπλέκεται στον σχεδιασμό και στη λήψη των αποφάσεων).

Όταν οι εθελοντές πλοηγούνταν στο Σόχο (του υπολογιστή) μόνο με τις δικές τους δυνάμεις, ο εγκέφαλός τους εμφάνιζε ιδιαίτερη δραστηριότητα, ιδίως όταν δοκίμαζαν νέους δρόμους. Όταν όμως οι εθελοντές ακολουθούσαν τις έξωθεν εντολές του GPS, οι ίδιες εγκεφαλικές περιοχές έμεναν αδρανείς.

«Όταν έχουμε την τεχνολογία να μας λέει ποιον δρόμο να πάρουμε, αυτές οι περιοχές του εγκεφάλου μας δεν ανταποκρίνονται. Με μια έννοια, ο εγκέφαλός μας έχει πάψει να ενδιαφέρεται για τους δρόμους γύρω μας», δήλωσε ο Σπίερς.

Προηγούμενη βρετανική μελέτη είχε δείξει ότι ο ιππόκαμπος του εγκεφάλου των ταξιτζήδων του Λονδίνου μεγαλώνει όσο περισσότερο απομνημονεύουν τον λαβύρινθο των δρόμων της βρετανικής πρωτεύουσας.

Κάτι που δεν συμβαίνει σε μια περιοχή όπως το άψογα «τετραγωνισμένο» Μανχάταν της νέας Υόρκης, αλλά πιθανότατα συμβαίνει σε μια πόλη όπως η Αθήνα.

Συμπέρασμα: Πού και πού είναι καλό να κλείνει κανείς το GPS της συσκευής του, αν θέλει να μην ατροφήσει τελείως το βιολογικό του GPS.

Πηγή: ΑΠΕ

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ποιοι κινδυνεύουν από την «ύπουλη» φλεβική θρόμβωση

Ποιοι κινδυνεύουν από την «ύπουλη» φλεβική θρόμβωση

Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (ΕΒΦΘ) συμβαίνει όταν ένας θρόμβος αίματος σχηματίζει σε μία ή περισσότερες από τις εν τω βάθει φλέβες του...

Καινοτόμο φάρμακο θεράπευσε περισσότερους από 100.000 ασθενείς με επιληψία

Η Angelini Pharma, ανακοίνωσε πως περισσότεροι από 100.000 ασθενείς παγκοσμίως έχουν υποβληθεί σε θεραπεία με cenobamate, μια καινοτόμο αντιεπιληπτική φαρμακευτική ουσία. Η Angelini Pharma έχει...
Συμβουλές, επικοινωνία, συντρόφων,

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ: Η ιστορία των ζευγαριών που χωρίζουν (ή… ο πόλεμος των Ρόουζ)

Γράφει ο Ψυχολόγος Γιάννης Ξηντάρας* www.simvouleftikigamou.gr Σκέφτομαι τον κύριο και την κυρία Ρόουζ. Η αλήθεια είναι ότι στην ταινία γελούσαμε, στην πραγματική ζωή όμως... δεν είναι...
Το όσπριο που προστατεύει από καρκίνο του παχέος εντέρου

Εξέταση αίματος ανιχνεύει με 83% ακρίβεια τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Μια εξέταση αίματος που προορίζεται για τον εντοπισμό του καρκίνου του παχέος εντέρου σε άτομα που διατρέχουν μέσο κίνδυνο και δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, ανίχνευσε...

Βελτιώστε την ψυχική σας υγεία σε 20 δευτερόλεπτα

Μια απλή συνήθεια που διαρκεί μόλις 20 δευτερόλεπτά είναι το μόνο που πρέπει να κάνετε για να βελτιώσετε άμεσα την ψυχική σας υγεία σύμφωνα...
Οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία από τον εγκλεισμό λόγω καραντίνας

Ερευνητές αναπτύσσουν εξετάσεις αίματος για την διάγνωση ψυχιατρικών διαταραχών

Ερευνητές από το Johns Hopkins Children’s Center στις ΗΠΑ αναπτύσσουν μια πρωτοποριακή εξέταση αίματος για την ανίχνευση ψυχικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένης της επιλόχειας κατάθλιψης, της...

Γεωργιάδης: Τα νοσοκομεία που ξεκινούν τα απογευματινά χειρουργεία – Και ιδιώτες γιατροί στο ΕΣΥ...

Τα κίνητρα σε γιατρούς του ΕΣΥ να εργαστούν και ιδιωτικά αλλά και σε ιδιώτες γιατρούς να συνεργάζονται με το ΕΣΥ, ποια νοσοκομεία είναι έτοιμα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Κολπική μαρμαρυγή: Προκαλεί “αθόρυβες” βλάβες στον εγκέφαλο

Η κολπική μαρμαρυγή, η συνηθέστερη μορφή αρρυθμίας, η οποία χαρακτηρίζεται από τον ακανόνιστο και...

Πώς επηρεάζεται η εγκεφαλική λειτουργία μετά από COVID

Η υγεία του εγκεφάλου είναι πολύ πιθανό να επηρεάζεται έπειτα από νοσηλεία για τον COVID-19. Ωστόσο,...

Όγκος στον εγκέφαλο: 8 «αθόρυβα» συμπτώματα

Πρόκειται για μία από τις πιο τρομακτικές μορφές καρκίνου, τα συμπτώματα της οποίας είναι...

Δείτε τον τύπο της δραστηριότητας που προστατεύει τον εγκέφαλο περισσότερο από όλες

Η φυσική δραστηριότητα (είτε πρόκειται για περπάτημα, είτε για άσκηση, είτε για δουλειές στο...