Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
15 C
Athens

Το καλύτερο τονωτικό βότανο με αντικαρκινική δράση!

Βοτανικό όνομα: Paullinia cupana

Κοινό όνομα: GuaranaGuarana

Το γκουαρανά είναι ένα τροπικό κλήμα που αναρριχάται μέσω των δέντρων των τροπικών δασών του Αμαζονίου. Το όνομα γκουαρανά προέρχεται από τους Ινδιάνους Guarani της βόρειας Βραζιλίας, που, όπως άλλες ιθαγενείς φυλές στον κεντρικό ποταμό του Αμαζονίου Basin, έχουν εδώ και καιρό χρησιμοποιήσει τα φρούτα του φυτού για την παρασκευή ενός ενερ­γειακού ποτού γνωστού ως γκουαρανά.

Οι σπόροι του γκουαρανά είναι πλούσιοι σε καφεΐνη και το αυθεντι­κό γκουαρανά που παρασκευάζεται από αυτούς τους σπόρους έχει τρεις ή τέσσερις φορές το περιεχόμενο της καφεΐνης μιας κούπας δυνατού καφέ. Παραδοσια­κά, το γκουαρανά χρησιμοποιήθηκε από ιθαγενείς του Αμαζονίου ως ένα αναζωογονητικό διεγερτικό.

Τις τελευταίες δεκαετίες το γκουαρανά έχει γίνει δημοφι­λές παγκοσμίως ως ένα συστατικό σε αναψυκτικά και ενεργειακά ποτά καθώς και σε διατροφικά συμπληρώ­ματα που προωθούνται για την αύξηση της νοητικής ετοιμότητας και των επιπέδων ενέργειας και για τη μεί­ωση της όρεξης.

Παραδοσιακά το γκουαρανά λαμβανόταν κυρί­ως ως ένα ισχυρό διεγερτικό και για τη χρόνια διάρροια. Το βότανο χρησιμοποιείτο επίσης για την ανακούφιση του πόνου και ως τονωτικό του αίματος, καθώς και για την υπέρταση, τον πυρετό και τους πονοκεφάλους.

Τον 17ο αιώνα η χρήση του γκουαρανά μετακινήθηκε πέρα από τα τροπικά δάση του Αμαζονίου και διαδόθηκε στη Βραζιλία. Συστηνόταν για την προστασία από ελονοσία και από δυσεντερία λόγω αμοιβάδων και ως αφροδισιακό.

Τα εκχυλίσματα γκουαρανά προστέθη­καν σε ανθρακούχα ποτά στις αρχές του 19ου αιώνα και τη δεκαετία του 1940 η σόδα από γκουαρανά έγι­νε το εθνικό ποτό της Βραζιλίας.

Σήμερα εκατομμύρια Βραζιλιάνοι λαμβάνουν γκουαρανά ως ένα καθημερι­νό τονωτικό, για να καταπολεμήσουν την κόπωση και την πρόωρη γήρανση και ως καθαριστικό του αίματος.

Χρησιμοποιείται επίσης για το φούσκωμα, την δυσπε­ψία, τη διάρροια, τον πυρετό, τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες, τη νευραλγία, την αρτηριοσκλήρωση και ως κατασταλτικό της όρεξης. Η χρήση του γκουα­ρανά διαδόθηκε στην Ευρώπη και τη βόρεια Αμερική.

Στις ΗΠΑ το γκουαρανά διατίθεται στο εμπόριο για την ικανότητά του να αυξάνει τη νοητική εγρήγορση, να καταπολεμά την κόπωση, να αυξάνει τη ζωτικότη­τα και την αντοχή, να καταστέλλει την όρεξη, να ανα­κουφίζει από τους πονοκεφάλους, να τονώνει και να δυναμώνει την καρδιά, να προλαμβάνει τους θρόμβους του αίματος και να ενισχύει τη σεξουαλική απόδοση.

Όταν το γκουαρανά αναλύθηκε για πρώτη φο- ρά χημικά τον 17ο αιώνα, οι χημικοί απομόνωσαν ένα συστατικό με διεγερτικές ιδιότητες που το ονόμασαν γκουαρανίνη. Περαιτέρω έρευνα έδειξε ότι η γκουαρα­νίνη είναι ταυτόσημη με την καφεΐνη.

Οι σπόροι του γκουαρανά περιέχουν πολλή καφεΐνη (από 4% μέχρι 8%) μαζί με ταννίνες και άλλα χημικά συστατικά. Οι επιδράσεις της καφεΐνης στο σώμα είναι καλά τεκμη­ριωμένες. Διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα, αυ­ξάνει τον ρυθμό της καρδιάς και δρα ως διουρητικό και κατασταλτικό της όρεξης, κάτι που μπορεί να συμ­βάλλει σε απώλεια βάρους.

Ως εκ τούτου, πολλές θε­ραπευτικές επιδράσεις που αποδίδονταν στο γκουαρα­νά εξηγούνται από το περιεχόμενό του σε καφεΐνη. Σε ερευνητικές μελέτες στη Βραζιλία, το γκουαρανά έχει φανεί ότι εμποδίζει τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων, κάτι που δίνει κάποια υποστήριξη στην παραδοσιακή χρήση του βοτάνου ως τονωτικού του αίματος.

Αυτό που κάνει τη γκουαρανίνη μια μοναδική πηγή καφεΐ­νης είναι η πιο αργή απελευθέρωσή της λόγω των σπό­ρων του γκουαρανά που είναι λιποδιαλυτοί και όχι υδατοδιαλυτοί. Μελέτες έχουν δείξει ότι η καφεΐνη έχει αναχαιτιστική επίδραση στην ανάπτυξη του καρκίνου και μπορεί να χρησιμοποιηθεί συνεργιστικά με άλλα φυσικά αντικαρκινικά συστατικά.

Η καφεΐνη ενι­σχύει τις αντιογκικές επιδράσεις των αντικαρκινικών φαρμάκων και της ακτινοβολίας, όπως φάνηκε από μια προκαταρκτική μελέτη σε 17 άτομα με σάρκωμα. Σε μια άλλη διπλή-τυφλή κλινική μελέτη φάνηκε ότι η καφεΐνη ως συμπληρωματική θεραπεία στη μορφίνη σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο βοήθησε στη νοητι­κή απόδοση και στη μείωση της έντασης του πόνου.

Το γκουαρανά διατίθεται ως συμπλήρωμα δια­τροφής. Αν βρείτε σπόρους, βάζετε μισό κουταλάκι του τσαγιού σπασμένους σπόρους γκουαρανά σε ένα φλι­τζάνι νερό και το βράζετε για δέκα λεπτά.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Οι 9 ομάδες τροφών που διαλύουν κάθε μορφή καρκίνου!

Είναι γνωστό ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης είναι πιο υγιεινή από μια διατροφή που περιλαμβάνει σημαντική ποσότητα επεξεργασμένων...

Κακάο: Γιατί να το βάλουμε στο καφέ μας

Οι περισσότεροι από εμάς κάθε πρωί πραγματικά δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε χωρίς τον πρώτο καφέ της ημέρας. Βέβαια, πολλοί, μαζί κι εγώ, δεν σταματάμε σε...

Οι φράουλες μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και κατάθλιψης, σύμφωνα με νέα μελέτη

Η καθημερινή κατανάλωση φράουλας μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και κατάθλιψης σε υπέρβαρους μεσήλικες με αυτοαναφερόμενη ήπια γνωστική έκπτωση, σύμφωνα με νέα μελέτη. «Η άνοια...

Πόσες θερμίδες έχουν τα αγαπημένα μας ροφήματα; – Εσείς το γνωρίζατε;

Θέλετε να μάθετε ποιο ρόφημα έχει τις λιγότερες θερμίδες; Για αυτό είμαστε εμείς εδώ! Ο καφές είτε ελληνικός, είτε στιγμιαίος ή εσπρέσο δεν έχει θερμίδες,...
Διατροφή, συστατικά, τριγλυκερίδια,

Τα συστατικά της διατροφής που “ευθύνονται” για τα τριγλυκερίδια

Τα αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα αποτελούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, σακχαρώδη διαβήτη και λιπώδους διήθησης του ήπατος. Σε τι μπορεί...

Κάνει θαύματα: Μ’ ένα μόνο κουταλάκι την ημέρα από αυτό το μπαχαρικό, θα χάσετε...

Αυτό το μπαχαρικό μπορεί να μειώσει την χοληστερίνη όπως και το τοπικό λίπος, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ιρανικό Ιατρικό Πανεπιστήμιο Shahid...

Οι 10 καλύτερες τροφές που βοηθούν τον οργανισμό στην αποτοξίνωση

Ψάχνετε μερικούς απλούς και φυσικούς τρόπους αποτοξίνωσης; Εδώ είναι 10 καλύτερες τροφές που απομακρύνουν τις τοξίνες από το σώμα σας: 1. Λεμόνια Πέραν του ότι είναι γεμάτα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Τριγωνέλλα: Το βότανο που “χτυπάει” διαβήτη, χοληστερόλη και αυξάνει… το στήθος!

Είναι το όνειρο κάθε γυναίκας να βρει μια φυσική λύση που θα κάνει το...

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Ελληνικό βότανο κάνει… θαύματα!

Η ελληνική γη μας το προσφέρει απλόχερα και χάρη στην Μεσογειακή διατροφή υπάρχουν δεκάδες...

Θαυματουργό: Αυτό είναι το βότανο που βελτιώνει την όραση ακόμα και σε άτομα μεγαλύτερα των 70 ετών!

Απίθανο βότανο: Αυτή είναι η απόλυτη θεραπεία για όλα τα προβλήματα των ματιών, όπως...

ΑΥΤΟ είναι το βότανο που ενισχύει τη μνήμη έως και 75%!

Αυτό είναι το βότανο που ενισχύει τη μνήμη και κάνει θαύματα! Όλο και περισσότεροι άνθρωποι...