Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
17.6 C
Athens

ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΤΗΝ ΓΛΥΤΩΣΕ: Τρεις γυναίκες θα εκτελούσαν την επίθεση

Τη  ύστατη στιγμή γλύτωσε το Παρίσι από μία νέα επίθεση αφού τρεις γυναίκες, η μία εκ των οποίων ορκίστηκε πίστη στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, συνελήφθησαν την Πέμπτη ενώ ετοιμάζονταν να διαπράξουν ένα σφοδρό τρομοκρατικό χτύπημα.H Γαλλία έχει βρεθεί στο στόχαστρο επιθέσεων τζιχαντιστών από τις αρχές του 2015.

«Πρόθεση αυτής της ομάδας ήταν ξεκάθαρα να διαπράξει μια επίθεση» υπογράμμισε σήμερα ο εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολέν επισημαίνοντας ότι οι νεαρές γυναίκες καθοδηγούνταν από τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που βρίσκονταν στη Συρία.

Ο εντοπισμός ενός παγιδευμένου με εκρηκτικά οχήματος στην καρδιά του Παρισιού τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή αναζωπύρωσε τον φόβο, που έχει καταλάβει τις ψυχές των Γάλλων αρχής γενομένης από την επίθεση εναντίον της σατυρικής εφημερίδας Σαρλί Εμπντό τον Ιανουάριο του 2015.

Το αυτοκίνητο βρέθηκε πλησίον του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων και μετέφερε φιάλες υγραερίου ενώ βρέθηκαν και ίχνη πετρελαίου εσωτερικής καύσης. «Ένα τσιγάρο που δεν είχε καπνιστεί ολόκληρο», με το οποίο φαίνεται πως ήθελαν να βάλουν φωτιά και να πυροδοτήσουν τα εκρηκτικά, εντοπίστηκε επίσης στο σημείο, υπογράμμισε ο εισαγγελέας.

Σε έναν «αγώνα ενάντια στον χρόνο», σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, οι ερευνητές κατέληξαν σε πολλούς υπόπτους, στην κορυφή της λίστας ήταν η κόρη του ιδιοκτήτη του οχήματος, Ινές Μαντανί. Γνώριμη στις υπηρεσίες πληροφοριών της Γαλλίας λόγω της πρόθεσής της να φύγει για τη Συρία, η νεαρή γυναίκα, ηλικίας 19 ετών, διατηρούσε επαφές με Βέλγους που είχαν ριζοσπαστικοποιηθεί και βρισκόταν στο μικροσκόπιο των αρχών την χώρας, μετέδωσε το βελγικό τηλεοπτικό δίκτυο RTBF.

Συνελήφθη την Πέμπτη το βράδυ μαζί με δύο φέρομενες συνεργούς της- την Αμέλ (39 ετών) και τη Σάρα (23 ετών)- στο νοτιοανατολικό Παρίσι. Η ύποπτη τραυματίστηκε από σφαίρα ενώ όρμησε εναντίον ενός αστυνομικού, οπλισμένη με μαχαίρι.

Πάνω της βρέθηκε μια επιστολή όπου ορκιζόταν πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, διευκρίνισε ο Μολέν. Η μεγαλύτερη κόρη της Αμέλ, ηλικίας 15 ετών, συνελήφθη την Παρασκευή το πρωί. Η Σαρά ήταν γνωστή «για στενές διασυνδέσεις με τζιχαντιστικές οργανώσεις» υπογράμμισε ο εισαγγελέας.

Ήταν «πρώην μνηστή του Λαροσί Αμπαλά» που είχε δολοφονήσει δύο αστυνομικούς τον Ιούνιο προτού τον σκοτώσουν, κατόπιν του Αντέλ Κερμίς, του δράστη της δολοφονίας ενός ιερέα τον Ιούλιο, όπως αποκαλύφθηκε.

Ο εισαγγελέας το Παρισιού, που είχε ήδη προειδοποιήσει «για τα πολύ ανησυχητικά προφίλ» ορισμένων νεαρών κοριτσιών μεταξύ των επίδοξων τζιχαντιστών, σημείωσε σήμερα ότι η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιούσε «όχι μόνο άνδρες αλλά επίσης και γυναίκες, που ενημερώνονται και εξυφαίνουν τα σχέδιά τους εξ αποστάσεως».

Συνολικά 59 γυναίκες έχουν συλληφθεί στη Γαλλία με κατηγορίες περί τρομοκρατίας, από συνολικά 280 συλληφθέντες, σύμφωνα με τον Μολέν. Ο σύντροφος μίας από τις τρεις ύποπτες, γνωστός για σχέσεις με το ριζοσπαστικοποιημένο ισλάμ, συνελήφθη επίσης την Πέμπτη το βράδυ στο Μιρό, στα δυτικά προάστια του Παρισιού.

Από τα τέσσερα πρόσωπα που συνελήφθησαν νωρίτερα, μονάχα δύο παραμένουν σήμερα υπό κράτηση. «Μια επίθεση απετράπη» και «μια οργάνωση εξαρθρώθηκε, όμως υπάρχουν κι άλλοι» τόνισε σήμερα ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ από την Αθήνα.

Πολλές εκατοντάδες Γάλλοι και Βέλγοι έχουν ενταχθεί στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους και το Παρίσι απειλείται από αντίποινα λόγω της συμμετοχής του στο διεθνή συνασπισμό που βομβαρδίζει τη Συρία και το Ιράκ. «Θα βρεθούμε κάποια στιγμή αντιμέτωποι με τη μαζική επιστροφή» αυτών των μαχητών, προειδοποίησε ο Φρανσουά Μολέν.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ισραήλ-Ιράν: Τα σενάρια της επόμενης μέρας μετά το ισραηλινό χτύπημα, ενώ έρχεται στην επιφάνεια...

Παρά τις προσπάθειες και των δύο πλευρών να υποβαθμίσουν το γεγονός, το ισραηλινό χτύπημα σήμερα στο Ιράν δείχνει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι ο μακροχρόνιος...

20% θα μειωθεί το εισόδημα παγκοσμίως μέχρι το 2050 – Λόγω των μέτρων που...

Οι εξαγγελίες μέτρων περί της δήθεν «κλιματικής αλλαγής» για άλλη μία φορά συνοδεύονται με κερδοσκοπικούς σχεδιασμούς της τάξης των παγκόσμιων ελίτ. Αυτή τη φορά, η...

Εκρήξεις στο κέντρο του Ιράν από ισραηλινή επίθεση

Εκρήξεις αναφέρθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στο κέντρο του Ιράν, με υψηλόβαθμους αμερικανούς αξιωματούχους να κάνουν λόγο για μια ισραηλινή επίθεση σε αντίποινα για...

Τουρκία: Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε την περιοχή Τοκάτ στην Τουρκία.

Haaretz: Πράσινο φως των ΗΠΑ σε ισραηλινή επίθεση στη Ράφα με αντάλλαγμα περιορισμένη δράση...

Οι ΗΠΑ συμφώνησαν με το ισραηλινό σχέδιο για στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα με αντάλλαγμα μια περιορισμένη απάντηση κατά του Ιράν, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα...

Σεισμός 6,3 βαθμών στην Ιαπωνία: Στους οκτώ έφτασαν οι τραυματίες

Οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά εξαιτίας του σεισμού 6,3 βαθμών χθες Τετάρτη σε στενό στη δυτική Ιαπωνία, που δεν προκάλεσε προειδοποίηση για τσουνάμι, σύμφωνα με...

Ιράν: Σχεδόν 45 χρόνια διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης

Μια αναδρομή σε σχεδόν 45 χρόνια διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν, από τις πρώτες μετά την ομηρεία στην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη έως αυτές...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ολυμπιακοί Αγώνες-Παρίσι 2024: Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της από την Αρχαία Ολυμπία

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της από την Αρχαία Ολυμπία, μετά από την...

Αυστραλία: Νέα αιματηρή επίθεση με μαχαίρι

Ένας επίσκοπος και αρκετοί πιστοί δέχθηκαν επίθεση με μαχαίρι μέσα σε εκκλησία στο Σίδνεϊ...

Επίθεση Ιράν σε Ισραήλ: Δύο νίκες και μια ήττα

Το βράδυ του Σαββάτου (13/04) το Ιράν εξαπέλυσε μια μεγάλης κλίμακας επίθεση στο Ισραήλ με πάνω...

Ιράν: “Πετύχαμε όλους τους στόχους μας”

Η νυχτερινή επίθεση κατά του Ισραήλ «πέτυχε όλους τους στόχους της», δήλωσε ο αρχηγός...