Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
20.5 C
Athens

Τουρκία: Οργή και θρήνος στο Γκαζίαντεπ – Μεταξύ 12 και 14 ετών ο βομβιστής αυτοκτονίας

Την ώρα που στο Γκαζίαντεπ επικρατεί το πένθος, μετά την επίθεση αυτοκτονίας στο γαμήλιο γλέντι, ο Ερντογάν αποκάλυψε ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας του Γκαζιάντεπ ήταν ηλικίας μεταξύ 12 έως 14.

Ο Ερντογάν μίλησε στα τηλεοπτικά δίκτυα μπροστά από το δημαρχιακό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης

«Πίσω από την επίθεση μοιάζει να κρύβεται το Ισλαμικό Κράτος ή το PKK με τον βομβιστή να είναι ένα αγόρι ηλικίας μεταξύ 12 και 14 ετών» είπε χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Δεν μας ενδιαφέρει ποιος το έκανε. Η χώρα μας, το έθνος μας, δεν μπορούν παρά να επαναλάβουν ένα και το ίδιο μήνυμα σ’ αυτούς που μας επιτίθενται: θα αποτύχετε», συμπλήρωσε και υπογράμμισε: «Δεν υπάρχει “καμιά διαφορά” ανάμεσα στον Φετουλάχ Γκιουλέν, τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος».

Σε σχόλιά του που μεταδόθηκαν ζωντανά από το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο Ερντογάν επιβεβαίωσε πως 51 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την έκρηξη και 69 είναι τραυματίες. Δεκαεπτά από τους τραυματίες έχουν τραυματισθεί “βαριά”, δήλωσε ο Ερντογάν.

Πένθος στο Γκαζίαντεπ

Στο Γκαζίαντεπ, την πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας που βυθίστηκε στο πένθος μετά την επίθεση αυτοκτονίας σε ένα γαμήλιο γλέντι, η οδύνη των οικογενειών των θυμάτων αναμιγνύεται με την οργή ενάντια στην κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς πολλοί είναι αυτοί που την κατηγορούν ότι δεν προστάτευσε την κουρδική κοινότητα.

Ένα ματωμένο παιδικό παπούτσι στον τόπο της τραγωδίας μαρτυρά τη φρίκη της επίθεσης από την οποία έχασαν τη ζωή τους 51 άνθρωποι. Σύμφωνα με τις αρχές, ο βομβιστής αυτοκτονίας ήταν ένα παιδί, ηλικίας 12-14 ετών, που αναμίχθηκε με το πλήθος που γιόρταζε τον γάμο.

Στη συνοικία Άντκερε, μια ήσυχη ως εχθές γειτονιά οι κάτοικοι της οποίας είναι στην πλειονότητά τους Κούρδοι, μανάδες, πατεράδες, ξαδέλφια και ανίψια των θυμάτων έσπευσαν από νωρίς στα νοσοκομεία. Πολλοί δεν άντεξαν, κάποιοι ξεσπούσαν, άλλοι λιποθυμούσαν από την οδύνη τους.

Την ίδια ώρα, περίπου 200 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στον χώρο της επίθεσης και παρακολουθούσαν από κοντά το έργο της αστυνομίας.

Πολλά παράθυρα της γειτονιάς έσπασαν, συντρίμμια σκορπίστηκαν παντού. Ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου που έφτασε στο σημείο είδε διαμελισμένα
πτώματα να κείτονται ακόμη στον δρόμο.

Μέσα σε λίγες ώρες, ο θρήνος μετατράπηκε σε οργή.

Κατά τη διάρκεια της κηδείας των θυμάτων “όσων ήταν δυνατόν να αναγνωριστούν”ορισμένοι εκτόξευσαν μπουκάλια εναντίον των αστυνομικών που παρατηρούσαν από απόσταση. Ακούστηκε το σύνθημα “Ντροπή σου, Ερντογάν” από κάποιους που κατηγορούν τον Τούρκο πρόεδρο ότι δεν τους προστάτευσε μολονότι το Ισλαμικό Κράτος είχε προειδοποιήσει ότι θα χτυπήσει τους Κούρδους.

Ένας τοπικός αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος AKP που ήθελε να παραστεί στις κηδείες εμποδίστηκε από το εξαγριωμένο πλήθος.
Τα φέρετρα ήταν καλυμμένα με λευκές ή κουρδικές σημαίες. “Έχασα τα παιδιά μου. Δεν θα τα ξαναδώ ποτέ”, ούρλιαζε μια μάνα.

Με ανακοίνωσή του, που εκδόθηκε λίγες ώρες μετά την επίθεση, το φιλοκουρδικό κόμμα HDP κατηγόρησε την κυβέρνηση για “παθητικότητα”. “Με τα χρόνια, βήμα με βήμα, το Γκαζίαντεπ μετατράπηκε σε καταφύγιο του ΙΚ. Εδώ και καιρό, οι κάτοικοι της επαρχίας αυτής έχουν πει ότι το ΙΚ εντείνει την παρουσία του εκεί”, τονίζεται στην ανακοίνωση.

“Μετά τη σφαγή του Οκτωβρίου (σ.σ. τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας στις 10 Οκτωβρίου 2015 σε μια φιλοκουρδική διαδήλωση στην Άγκυρα όπου σκοτώθηκαν 103 άνθρωποι) ξέραμε ότι σχεδιαζόταν μια επίθεση σε έναν κουρδικό γάμο. Δυστυχώς, παρά τις προειδοποιήσεις, η πολιτική εξουσία δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα για να εμποδίσει αυτά τα σχέδια”, συνεχίζει το HDP.

Και η μέρα που επρόκειτο να είναι η πιο ευτυχισμένη στη ζωή της νύφης, της Μπεσνά Ακντογάν “η οποία γλίτωσε, όπως και ο σύζυγός της” εξελίχθηκε σε εφιάλτη. “Μετέτρεψαν τον γάμο μας σε λουτρό αίματος” είπε μονάχα η νεόνυμφη, φεύγοντας από το νοσοκομείο νωρίτερα. Η κατάστασή της όμως ήταν τέτοια που χρειάστηκε να εισαχθεί και πάλι, λίγες ώρες αργότερα.

Ειρωνεία της τύχης: το ζευγάρι είχε φύγει από το Σίιρτ, την πόλη απ’ όπου κατάγονται και οι δύο, για να γλιτώσει από τις μάχες μεταξύ των Κούρδων ανταρτών και των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και εγκαταστάθηκε στο Γκαζίαντεπ για να ζήσει εκεί ειρηνικά…

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

20% θα μειωθεί το εισόδημα παγκοσμίως μέχρι το 2050 – Λόγω των μέτρων που...

Οι εξαγγελίες μέτρων περί της δήθεν «κλιματικής αλλαγής» για άλλη μία φορά συνοδεύονται με κερδοσκοπικούς σχεδιασμούς της τάξης των παγκόσμιων ελίτ. Αυτή τη φορά, η...

Μεγάλη πτώση στις ασιατικές αγορές μετά το ισραηλινό πλήγμα στο Ιράν – Ανεβαίνει η...

Ισχυρές απώλειες, που ξεπερνούν το 3% για το Τόκιο, καταγράφονται στα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, ενώ οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλή καταφύγια, μετά τις πληροφορίες...

Εκρήξεις στο κέντρο του Ιράν από ισραηλινή επίθεση

Εκρήξεις αναφέρθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στο κέντρο του Ιράν, με υψηλόβαθμους αμερικανούς αξιωματούχους να κάνουν λόγο για μια ισραηλινή επίθεση σε αντίποινα για...

Δημοσκόπηση Metron: Αυξάνεται η συσπείρωση της ΝΔ και ανεβαίνει στο 32,3% – Μειώνονται οι...

Πλησιάζουν οι ευρεωκλογές και η ΝΔ εμφανίζει αυξημένη συσπείρωση και σημαντικά κέρδη καθώς περιορίζει τις διαρροέρς προς τα δεξιά, οι οποίες όσο πλησιάζουν οι...

Τουρκία: Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε την περιοχή Τοκάτ στην Τουρκία.

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, γνωστοποίησε ότι θα μεταβεί στην Άγκυρα στις 13 Μαΐου...

Haaretz: Πράσινο φως των ΗΠΑ σε ισραηλινή επίθεση στη Ράφα με αντάλλαγμα περιορισμένη δράση...

Οι ΗΠΑ συμφώνησαν με το ισραηλινό σχέδιο για στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα με αντάλλαγμα μια περιορισμένη απάντηση κατά του Ιράν, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Πάνω από 100.000 εγγραφές στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου

Η υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί πάνω από 100.000 πολίτες που...

Ο ύπνος και τα μυστικά του

Ο ύπνος είναι δυσεύρετος στις μέρες μας. Ενώ οι υποχρεώσεις καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας...

Ισραήλ-Ιράν: Τα σενάρια της επόμενης μέρας μετά το ισραηλινό χτύπημα, ενώ έρχεται στην επιφάνεια ο σκιώδης πόλεμος δεκαετιών

Παρά τις προσπάθειες και των δύο πλευρών να υποβαθμίσουν το γεγονός, το ισραηλινό χτύπημα σήμερα...

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων – Η επικινδυνότητα ανά περιοχή

Βαρομετρικό χαμηλό συνοδευόμενο από επικίνδυνα μέτωπα προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού στο μεγαλύτερο...