Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
11.6 C
Athens

Τρία «όχι» σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και εκλογές, λένε οι πολίτες

Διάχυτη απογοήτευση για την πορεία αλλά και το πολιτικό προσωπικό της χώρας εκφράζουν οι πολίτες, σύμφωνα με το Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue για τον Νοέμβριο.

Χαρακτηριστικά οι πολίτες λένε «όχι» και σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και σε κυβέρνηση ΝΔ, χωρίς, ωστόσο, να θέλουν εκλογές.

Πιο συγκεκριμένα στην ερώτηση «ποια κυβέρνηση μπορεί
να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα της χώρας;» το 14% απάντησε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, το 32% μια κυβέρνηση της ΝΔ και το μεγαλύτερο ποσοστό, 52%, απάντησε «καμία από τις δύο».

Ωστόσο, το 53% τάσσεται κατά της διεξαγωγής εκλογών και το 45% υπέρ.

Όσον αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερισχύει του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, καθώς θετική γνώμη για εκείνον έχει το 45% των ερωτηθέντων, μειωμένη κατά 2% σε σχέση με τον Οκτώβριο. Το αντίστοιχο ποσοστό για τον Πρωθυπουργό είναι 24%, που όμως αυξήθηκε κατά 2 μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Πρώτος στη σχετική λίστα δημοτικότητας (αν και με περισσότερες αρνητικές ψήφους) είναι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, που έχει 54% αρνητικές γνώμες και 45% θετικές.

Ακολουθούν ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας(59%-37%), η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά(63%-36%), ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης (67%-31%), ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης (68%-29%), ο Αλέξης Τσίπρας (75%-24%), ο Πάνος Καμμένος (77%-22%) και ο Νίκος Μιχαλολιάκος (85%-12%).

Το 42% υποστηρίζει ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός. Καταλληλότερο θεωρεί τον κ. Τσίπρα το 22%, ενώ το 35% απάντησε «κανένας από τους δύο».

Οι πολίτες που συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνουν επίσης δυσαρεστημένοι από την κυβέρνηση σε ποσοστό 92% αλλά και από την αντιπολίτευση σε ποσοστό 84%.

Όσον αφορά στον ανασχηματισμό, οι πολίτες δηλώνουν πως τους προκάλεσε γενικά αρνητική γνώμη σε ποσοστό 48%, ουδέτερη σε ποσοστό 37% και γενικά θετική σε ποσοστό 15%.

Το 88% πιστεύει ότι «τα πράγματα στην Ελλάδα πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση», ενώ μόλις το 8% θεωρεί ότι βαίνουν προς τη σωστή.

Από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το 73% απάντησε ότι τα πράγματα πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση και το 19% ότι πηγαίνουν προς τη σωστή.

Αντίστοιχα, το 95% των ψηφοφόρων της ΝΔ θεωρεί ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση και μόλις το 3% ότι κινείται προς τη σωστή.

Το 28% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι αισθάνεται οργή/αγανάκτηση, το 25% ότι αισθάνεται απογοήτευση, το 19% ανησυχία/άγχος και το 9% ντροπή.

Ως προς τη διεθνή ισχύ της χώρας, το 53% απάντησε ότι η θέση της είναι πιο αδύνατη σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Το 38% θεωρεί ότι παρέμεινε η ίδια και το 8% ότι έγινε πιο ισχυρή.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενου ενός νέου Μνημονίου, το 87% δηλώνει πως είναι κατά, ένα 7% είναι υπέρ, το 3% δεν εκφράζει γνώμη και ούτε υπέρ ούτε κατά δηλώνει επίσης το 3%.

Η έρευνα που ανέβηκε στο site της εταιρίας έγινε σε πανελλαδικό επίπεδο, τηλεφωνικά, από τις 18 έως τις 25 Νοεμβρίου, με τη συμμετοχή 1.005 ατόμων, ηλικίας 17 ετών και άνω.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ανδρουλάκης: Ο διμέτωπος αγώνας του

Η απόφαση της Χαριλάου Τρικούπη για διμέτωπο δεν είναι πρωτόγνωρη, καθώς και ο Νίκος Ανδρουλάκης κινείται στην ρότα που πρώτη χάραξε η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά. Απλά αντιμετωπίζει...

ΣΥΡΙΖΑ: Αποκαλυπτήρια του ευρωψηφοδελτίου – Οι 5 “εκλεκτοί” Κασσελάκη

Το σχέδιο τους ήταν «ένας ΣΥΡΙΖΑ μόνος, να συρρικνώνεται συνεχώς, να ανακυκλώνεται στην εσωστρέφεια, να παραχωρεί τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ένα βολικό...

Ερντογάν: Σημαντικό στάδιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία

Δήλωση για την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία έκανε, μεταξύ άλλων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την έξοδό του από την...
ΚΚΕ: Τα ψηφοδέλτια παρουσίασε ο ΓΓ Δημήτρης Κουτσούμπας

Επίσκεψη Κουτσούμπα σε Καναδά και ΗΠΑ

Επίσκεψη σε Καναδά και ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει από τις 22 ως τις 27 του μήνα ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ως επικεφαλής...

Μιχαηλίδου: Αυξημένος φέτος ο προϋπολογισμός του κοινωνικού τουρισμού

Συνάντηση εργασίας με το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ξενοδόχων Αίγινας είχε σήμερα 19 Απριλίου, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία επιβεβαίωσε...
Η πρώτη εκτίμηση του αποτελέσματος των αυτοδιοικητικών εκλογών

Πάνω από 100.000 εγγραφές στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου

Η υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί πάνω από 100.000 πολίτες που ζουν είτε στην Ελλάδα, είτε σε 114 άλλες χώρες. Ο Υπουργός...

Ευρωεκλογές: Ο Νίκος Δένδιας αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο με περιοδείες σε Β. Ελλάδα, Ήπειρο και...

Στην προεκλογική μάχη για τις ευρωκάλπες της 9ης Ιουνίου μπαίνει το βαρύ πυροβολικό της ΝΔ, ο πιο δημοφιλής υπουργός της κυβέρνησης, ο Νίκος Δένδιας. Σύμφωνα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΣΥΡΙΖΑ: Αποκαλυπτήρια του ευρωψηφοδελτίου – Οι 5 “εκλεκτοί” Κασσελάκη

Το σχέδιο τους ήταν «ένας ΣΥΡΙΖΑ μόνος, να συρρικνώνεται συνεχώς, να ανακυκλώνεται στην εσωστρέφεια,...

ΣΥΡΙΖΑ: “Αυτογκόλ” με το …βάπτισμα

Εσωκομματική συζήτηση προέκυψε από τις δηλώσεις Κασσελάκη για το βάπτισμα του –όταν ανέφερε πως...

ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός του ευρωψηφοδελτίου ο Δ. Παπανώτας

Ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε ότι ο Δημήτρη Παπανώτας βγαίνει από το Ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος. Σέβομαι...

Την Παρασκευή η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ – Θα παραστεί και ο Αλέξης Τσίπρας

Αύριο το απόγευμα θα γίνει η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ στον «Ελληνικό Κόσμο»...
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο