Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23 C
Athens

Τσίπρας: Η χώρα δεν έχει ανάγκη εκλογές – “Το τζάμπα πέθανε…”

Κατηγορηματικά απέκλεισε ο πρωθυπουργός το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, λέγοντας πως «η χώρα δεν έχει ανάγκη από εκλογές, έχει ανάγκη τη σταθερότητα» σημειώνοντας πως ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης πόνταρε στη λογική της παρένθεσης και εγκλωβίστηκε σε μία λογική παρένθεσης που γίνεται γραφική.

Η Ελλάδα αποτελεί όαση σταθερότητας σε μια ευρεία ασταθή περιοχή, τόνισε ο πρωθυπουργός και αναρωτήθηκε τι θα κερδίσει η χώρα με την επίσπευση των εκλογών και τι αν ακολουθήσουμε την έξοδο από την κρίση με βάση τον χάρτη που παρουσίασε χθες στην ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς στη ΔΕΘ.

«Έχουμε στόχο και σχέδιο, έχουμε πλέον συμμάχους στην Ευρώπη και μπορούμε να διεκδικήσουμε και να καταφέρουμε περισσότερα» επισήμανε και σημείωσε: «Η ανάπτυξη θα έρθει ούτως ή άλλως. Η οικονομία θα σημειώσει ανάπτυξη μεγάλη το 2017. Το αν θα διαρκέσει θα εξαρτηθεί από τη διαπραγμάτευση με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Θα θέλαμε να έχουμε σύμμαχο την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά δυστυχώς για άλλη μια φορά την έχουμε απέναντι».

Επίσης, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι είμαστε πολύ κοντά σε θετικές εξελίξεις, αναφερόμενος και στις αποφάσεις του προηγούμενου Eurogroup.

Το χρέος

Η λύση για τη βιωσιμότητα του χρέους δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα εκλογικών αναμετρήσεων σε άλλες χώρες της Ευρώπης, τόνισε ο πρωθυπουργός και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι σύντομα θα υπάρξει λύση. «Διεκδικούμε μέσα από μια ενεργητική και πολυδιάσταση ενεργειακή πολιτική η Ελλάδα να γίνει ενεργειακός κόμβος» ανέφερε ο πρωθυπουργός και επισήμανε πως αυτό σε ένα μεγάλο βαθμό επιτυγχάνεται με τον ΤΑP, που αφορά στη νότια διέλευση αερίου προς την Ευρώπη.

Το ζήτημα του χρέους δεν είναι διμερές ζήτημα, είναι τριμερές και αφορά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, ανέφερε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως φυσικά η άποψη της Γερμανίας παίζει καθοριστικό ρόλο, αλλά δεν είναι και η μόνη. Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα, επισήμανε πως το ζήτημα του χρέους «είναι πρόβλημα που έχει διεθνή διάσταση, διότι η λύση στο πρόβλημα αυτό θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, που με τη σειρά της καθορίζει τη διεθνή οικονομία» και ξεκαθάρισε πως σε καμία περίπτωση δεν είναι ζήτημα αντιπαράθεσης με τη Γερμανία. Η Γερμανία έχει μια λογική ότι οι κανόνες πρέπει να τηρούνται, πρόσθεσε και σημείωσε: «Εμείς τους τηρούμε, αλλά πρέπει και οι εταίροι μας, αυτό θα πούμε στους Γερμανούς».

«Στο βαθμό που υπάρξουν και άλλοι αγωγοί στα σύνορά μας, εμείς θα σπεύσουμε να τους καλοδεχθούμε στο πλαίσιο των συνθηκών της ΕΕ και στο πλαίσιο που ορίζουν οι κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού» προσέθεσε και υπογράμμισε: «Βεβαίως υπάρχει συνεννόηση και με την Ιταλία για τα θέματα αυτά. Ήδη υπάρχει συμφωνία μεταξύ της ΔΕΠΑ, με την Gazprom και μιας ιταλικής εταιρείας. Παρακολουθούμε και τις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία. Θέλουμε οι γείτονες μας να έχουν καλές σχέσεις».

Για τον ανασχηματισμό

Για την πιθανότητα ενός ανασχηματισμού ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός, με αφορμή δήλωση του υπουργού Επικρατείας ότι δεν θέλει να μετακινηθεί. «Εάν θα δείτε τον κ. Παππά, να του πείτε ότι δεν θα αποφασίσει αυτός εάν θα αλλάξει υπουργείο» απάντησε χαμογελώντας ο πρωθυπουργός. Υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπροστά του ένα μεγάλο συνέδριο και εκεί θα ανοίξει ένα δημόσιο διάλογο όπου θα κριθεί και το κυβερνητικό έργο. Πάντως, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι ανασχηματισμοί δεν ανακοινώνονται.

«Είμαστε σε μια διαδικασία μετάβασης, ολοκληρώθηκε μια φιλόδοξη μεταρρύθμιση που ξαναβάζει σε ράγες το ασφαλιστικό σύστημα», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Είπε ότι το πάγωμα των συσσωρευμένων χρεών των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ, θα δώσει ανάσα στα ταμεία και σημείωσε ότι δεν διαγράφονται οι οφειλές, αλλά πρέπει να γίνει μια ρύθμιση για εκείνους τους ασφαλισμένους ώστε να μην μένουν χωρίς φορολογική ενημερότητα.

Συντάξεις

Ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για τις μειώσεις των συντάξεων, ξεκαθάρισε ότι φυσικά και δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις. «Το 90% των συνταξιούχων δεν είδαν μειώσεις, το λέγαμε ήδη από πέρυσι» υπογράμμισε και συμπλήρωσε πως «το καταφέραμε παρά τις επικρίσεις και τις επιθέσεις της αντιπολίτευσης. Για τις επικουρικές συντάξεις ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για παραπληροφόρηση και τόνισε ότι στην πραγματικότητα μόνο το 5% είδαν μεγάλες μειώσεις στις επικουρικές, ενώ ένα 10% είδε μικρή μείωση.

ΕΛΣΤΑΤ

Το τι συνέβη με τα στοιχειά της ΕΛΣΤΑΤ το 2009 είναι μια διαμάχη που αφορά τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε πήγε σε μια διαπραγμάτευση χωρίς να έχει περιθώρια να αμφισβητήσει και πολλά.

Ωστόσο, όπως είπε, «η έρευνα για το τι συνέβη θα φτάσει σε βάθος, θα υπάρξει φως» και συμπλήρωσε πως αυτό το ζήτημα δεν αφορά τη συζήτηση για τη μείωση του ελληνικού χρέους.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η δικαιοσύνη έχει την υποχρέωση να ψάξει όλα τα στοιχεία για να δούμε τι έγινε τότε και τόνισε ότι «οι Ευρωπαίοι δεν ζητούν να μην ερευνήσει η ελληνική δικαιοσύνη τι έγινε με τα στοιχεία». Προσέθεσε πως «μου προξένησε εντύπωση ότι ο κατηγορούμενος κ. Γεωργίου έσπευσε να θέσει ζήτημα ότι εάν συνεχιστεί η έρευνα τότε η χώρα δεν θα πάρει αυτά που μπορεί για το χρέος».

Τα πλεονάσματα που έχουμε να πετύχουμε μέχρι το 2018 είναι εκείνα που πετύχαμε με τη διαπραγμάτευση τον περασμένο Ιούνιο, τόνισε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε πως από το 2018 και μετά, το αν θα παραμείνουν ή θα μειωθούν οι στόχοι του πλεονάσματος συναρτάται από τις αποφάσεις που θα ληφθούν από τη συμφωνία για το χρέος σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Το να πέσουν τα πλεονάσματα είναι εφικτό, ένας στόχος που θα διεκδικήσουμε και θα καταφέρουμε, επισήμανε.

Μεταναστευτικό

Δύσκολη χαρακτήρισε τη συμφωνία με την Τουρκία για το μεταναστευτικό ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε πως η Γερμανίδα καγκελάριος κράτησε πολύ σωστή στάση απέναντι σε μια Ευρώπη που μονομερώς έκλεινε τα σύνορά της. «Πιστέψαμε ότι η λύση θα ερχόταν σε συνεργασία με τους γείτονες μας» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Η Τουρκία σε μεγάλο βαθμό τήρησε τη συμφωνία, δήλωσε ο πρωθυπουργός και έτσι δόθηκε μια ανάσα στη χώρα που είχε βρεθεί σε δύσκολη θέση. Η Ελλάδα, όπως είπε ο πρωθυπουργός, εξετάζει μία προς μία τις αιτήσεις ασύλου που υποβάλουν οι πρόσφυγες και αυτό δημιουργεί μια συμφόρηση στα κέντρα υποδοχής, ενώ κάλεσε τους Ευρωπαίους να επιταχύνουν και οι ίδιοι τις διαδικασίες που τους αφορούν. Ο πρωθυπουργός μίλησε με θερμά λόγια για τους δημάρχους, το στρατό, την αστυνομία και όλους τους πολίτες που βοηθούν στην προσπάθεια για την υποδοχή των προσφύγων και που δείχνουν προς τα έξω το καλό πρόσωπο της Ελλάδας.

“Το τζάμπα πέθανε…”

Ο πρωθυπουργός είχε έντονο διάλογο με δημοσιογράφο του τηλεοπτικού σταθμού Aplha, η οποία του τόνισε «σας κοιτάζω στα μάτια και αισθάνομαι ότι εσείς με απολύετε». Η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα ήταν πως η κυβέρνηση θα δώσει τα απαραίτητα κίνητρα για να μην χαθούν οι θέσεις εργασίας όσων εργάζονται στους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για κάθε εργαζόμενο και υπογράμμισε ότι «το τζάμπα πέθανε, το νταβατζιλίκι πέθανε».

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega», για τον οποίο, όπως είπε, δεν έκλεισε από τον διαγωνισμό αλλά από τους μετόχους που δεν έκαναν κινήσεις, ούτε για να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό. Ο πρωθυπουργός είπε, επίσης, ότι ορισμένοι χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τους εργαζόμενους που πιθανόν να χάσουν τη δουλειά τους. Πάντως, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το ελληνικό δημόσιο για πολλά χρόνια έχανε σημαντικά έσοδα, από τους τηλεοπτικούς σταθμούς και υπενθύμισε πως η αδειοδότηση ήταν μνημονιακή δέσμευση από το 2ο μνημόνιο.

Απαντώντας σε ερώτηση εργαζόμενης στον τηλεοπτικό σταθμό STAR ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι τα κανάλια δεν τα κλείνει η κυβέρνηση, αλλά οι ιδιοκτήτες τους προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί να ταυτίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων με τα συμφέροντα των εργοδοτών».

Τα έσοδα από τις τηλεοπτικές άδειες θα μπουν στα δημόσια ταμεία σε 3 δόσεις, είπε ο πρωθυπουργός που μάλιστα τα χαρακτήρισε και απρόσμενα έσοδα. Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι από την επόμενη εβδομάδα θα καταβληθεί η πρώτη δόση και θα έχουμε τη δυνατότητα να διανεμηθούν σε έκτακτες δράσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε πως ιδρύθηκε ίδρυμα καινοτομίας που θα έχει κουμπαρά 240 εκατομμυρίων για να ενισχυθεί η έρευνα και η τεχνολογία για να επιστρέψουν οι νέοι επιστήμονες στην Ελλάδα.

«Αφού ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να εφαρμόσει το νόμο στις τηλεοπτικές άδειες, κάπου πρέπει να τον εφαρμόσει», δήλωσε ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας τη σημερινή συνέντευξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε κυριακάτικη εφημερίδα. Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε των κινήσεων της κυβέρνησης σε θέματα ασφαλείας, υπενθύμισε την τεράστια επιχείρηση της ΕΛΑΣ στα Εξάρχεια με την εξάρθρωση μεγάλου κυκλώματος ναρκωτικών και σημείωσε: «Καταλαβαίνω ότι και ο κ. Μητσοτάκης κάτι θα πρέπει να πει». Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι, «εάν ο κ. Μητσοτάκης έχει και κάτι άλλο να πει εκτός από συνθήματα, ευχαρίστως να τον ακούσουμε».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ανακοινώσεις Μητσοτάκης στο υπουργικό: Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού. «Από την 1/4/2024 όσοι αμοίβονται με τον κατώτατο μισθό θα λαμβάνουν 830 ευρώ το μήνα,...

Ένοχος και για βιασμό ο Μίχος – Αθώα η μητέρα της 12χρονης

Η απόφαση του δικαστηρίου οδήγησε στην κατάρρευση της εισαγγελικής πρότασης για τους βιασμούς της 12χρονης από τον Κολωνό. Σύμφωνα με την απόφαση κρίθηκε ένοχος...

Η Φωτογραφία της ημέρας

Σαν σήμερα το 1896 ο θρυλικός μαραθωνοδρόμος Σπύρος Λούης αναδείχθηκε Ολυμπιονίκης 29 Μαρτίου 2024

Απρίλιος στις παραλίες: Με θερμοκρασίες 12 βαθμούς πάνω από το κανονικό ξεκινάει ο μήνας

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωσή του στο Χ, ο καιρός κατά το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να διακρίνεται από θερμοκρασίες υψηλότερες του κανονικού, φτάνοντας...

Λευτέρης Κουσούλης: Τα Τέμπη είναι κρατικό έγκλημα

Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο Λευτέρης Κουσούλης έδωσε τη δική του οπτική διάσταση στην εθνική τραγωδία των Τεμπών. Ο έμπειρος πολιτικός...

Δύο ισχυροί σεισμοί ανοιχτά της Ηλείας – 5,7 Ρίχτερ

«Δίδυμοι» σεισμοί σημειώθηκαν λίγο μετά τις 9 το πρωί της Παρασκευής 29/3 ανοιχτά της Ηλείας και συγκεκριμένα κοντά στις Στροφάδες, στον Κυπαρισσιακό κόλπο. Συγκεκριμένα,...

Ποια ονόματα ακούγονται μετά τις παραιτήσεις Παπασταύρου – Μπρατάκου

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσαν οι παραιτήσεις δύο εκ των κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, του υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου και του...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Βερβεσός αδειάζει Κασσελάκη : Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι εγγυώνται το αδιάβλητο των εκλογών

Πριν καν κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, ξεκίνησαν οι διαξιφισμοί στην ολομέλεια...

Ο Κασσελάκης είναι διεθνής παρατηρητής της ελληνικής πολιτικής

Φυσικά, και πάλι ο Στέφανος Κασσελάκης… αστόχησε, καθώς μια τόσο σοβαρή πρόταση την έκανε…...

Βορίδης: Να απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ αν αμφισβητεί τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών

Ξεκίνησε η συνεδρίαση, όπως προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής και το Σύνταγμα, την πρωτοβουλία...

Γκρίνια στον ΣΥΡΙΖΑ για τον Κασσελάκη: Τα στελέχη αναρωτιούνται τι θα λένε στον κόσμο εάν χάσουν με 20 μονάδες διαφορά

Εσωκομματική γκρίνια για τις ασυναρτησίες που εκστομίζει ο Στέφανος Κασσελάκης έχει ξεσπάσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο εσωκομματικός...