Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
18.4 C
Athens

Τσίπρας: Μονόδρομος η επιλογή μας, να δουλέψουμε σκληρά για να βγάλουμε τη χώρα από τον κύκλο της ύφεσης (βίντεο)

Ο Αλέξης Τσίπρας στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για όλους και για όλα. Τηλεοπτικές άδειες, συγκρότηση του ΕΣΡ, Κυπριακό αλλά και συμμαχίες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και φυσικά το εσωτερικό του κόμματος, ήταν κομμάτι της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα. Νωρίτερα ο ίδιος είχε υπογραμμίσει ότι «πρώτα θα ανασχηματίσουμε το κόμμα και μετά την κυβέρνηση».

 

«Είμαστε βαθιά συνειδητοποιημένοι γιατί γνωρίζουμε τις δυσκολίες και τους περιορισμούς αλλά είμαστε αισιόδοξοι και έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας» δήλωσε από το βήμα του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε:

Βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη καμπή. Όλοι γνωρίζουν, και γι αυτό κλιμακώνουν τον πόλεμο, ότι σε λίγο θα αρχίσει να χαράζει στην ελληνική οικονομία. Τώρα έχουμε μία και μόνο επιλογή: Να δουλέψουμε αποφασιστικά και με σχέδιο για να βγάλουμε την πατρίδα μας από την επιτροπεία και τον φαύλο κύκλο της κρίσης χρέους και της λιτότητας.

Να μην επιτρέψουμε την παλινόρθωση του παλιού και χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος

Αν αυτό το σύστημα ερχόταν ξανά, θα ερχόταν ιστορικά δικαιωμένο για να πάρει εκδίκηση. Έχουμε μπροστά μας 3 δύσκολους μήνες αλλά έχουμε και σχέδιο και θέλουμε ο λαός να κρίνει τα δικά μας πεπραγμένα το 2019 σε σύγκριση με την προηγούμενη πενταετία της καταστροφής. Τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση θα τα γιορτάσουμε έχοντας μια άλλη Ελλάδα, φάρο δικαιοσύνης, δημοκρατίας και αλληλεγγύης, με μεγάλες δομικές θεσμικές αλλαγές.

Ο Αλέξης Τσίπρας, υπογράμμισε όμως την ανάγκη ύπαρξης ενός ρεαλιστικού σχεδίου εξόδου από την κρίση με την κοινωνία όρθια, λέγοντας ότι «Η ανάκαμψη της οικονομίας πρέπει να έχει κοινωνικό πρόσημο, δεν αρκούν για εμάς οι άνθρωποι. Δεν αρκούν οι θετικοί δείκτες, θέλουμε αλλαγή στις συνθήκες ζωής των ανθρώπων». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε μάλιστα ότι  «Δε θα γίνουμε κομπάρσοι της εγχώριας διαπλοκής και ολιγαρχίας, κομπάρσοι σε ένα χρεοκοπημένο σύστημα εξουσίας που έχει ευθύνη για τη λεηλασία και τη χρεοκοπία της χώρας».

Από την ομιλία του κ. Τσίπρα δεν έλειψε και η επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας ότι φέτος, για πρώτη φορά μετά από χρόνια θα κλείσει η χρονιά με θετικό πρόσημο, «μικρό αλλά θετικό», και σχολίασε ότι «Θα μπορούσαμε να επικαλεστούμε κι εμείς το περίφημο success story αλλά δεν μπαίνουμε σε αυτή τη διαδικασία».

Το 2016 οι προβλέψεις μίλαγαν για διατήρηση της ύφεσης αλλά με στοχευμένες προσπάθειες, όπως η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ και το εξαιρετικό καλοκαίρι στον Τουρισμό, έχουμε τη σχεδόν βέβαιη εκδοχή ότι θα κλείσουμε με θετικό πρόσημο ανάπτυξης. Θα μπορούσαμε να λέμε success story, δεν χρειάζεται λύση για το χρέος. Αλλά εμείς δεν θέλουμε να διαχειριστούμε τη μιζέρια αλλά να μοιράσουμε με κοινωνική δικαιοσύνη την ανάπτυξη, να επουλώσουμε κοινωνικές πληγές. Η κρίσιμη συζήτηση προβλέπεται από τη συμφωνία να γίνει τώρα, εμείς συνεχίζουμε να τηρούμε μία δύσκολη συμφωνία, το ίδιο περιμένουμε και από τους θεσμούς και τους εταίρους μας. Δεν θα γίνουν αποδεκτές καθυστερήσεις και υποχωρήσεις, διεκδικούμε άμεσα όσα η συμφωνία προβλέπει.

Έχουμε ισχυρές συμμαχίες στην Ευρώπη

Στις συμμαχίες της Ελλάδας στην Ευρώπη αλλά και την πρώτη Ευρωμεσογειακή Σύνοδο αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας ότι με την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο «συμβάλαμε αποφασιστικά στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, οι χώρες της Περιφέρειας για πρώτη φορά συντονίζουν το βηματισμό τους. Ηθική υποχρέωση και ανταμοιβή για τον ελληνικό λαό αλλά και τη σταθερότητα της Ευρώπης, η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».

Τηλεοπτικές άδειες

Δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στις τηλεοπτικές άδειες, ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι σχεδόν από τα μέσα Αυγούστου, από τότε που ξεκίνησε η διαδικασία για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών, νιώθει ότι ζει σε μία περίοδο ίδια με εκείνη του δημοψηφίσματος. «Από τότε που ξεκίνησε ζούμε ένα διαρκές μιντιακό πραξικόπημα, προκειμένου να προασπίσουν ιδιωτικά συμφέροντα» εξηγεί ο ίδιος και συμπληρώνει:

Ο στόχος -και δεν το κρύβουν- είναι να ρίξουν μία 2 φορές εκλεγμένη προσφάτως κυβέρνηση. Όσο εντείνουν το πόλεμο λάσπης και παραπληροφόρησης, τα χτυπήματα κάτω από τη μέση τόσο μας πεισμώνουν. Εμείς δεν πρόκειται να υπαναχωρήσουμε. Όπως είχε πει ο Ηλίας Ηλιού, «θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα», ο νόμος θα ισχύει για όλους όσο ψηλά κι αν βρίσκονται. Καμία διακριτική μεταχείριση, κανένα χατήρι, σε κανέναν ολιγάρχη.

Παρεμβάσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης

«Καμία διακριτή διαχείριση σε κανέναν. Κανένα χατήρι. Οι πολιτικές πιέσεις, αλλά και οι πιέσεις της οικονομικής ελίτ πρέπει να τελειώνουν εδώ» σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας συμπληρώνοντας: «Πρέπει οι δικαστές να αφεθούν να κάνουν τη δουλειά τους, ούτε οι δικαστικοί ούτε η εκτελεστική εξουσία θα επιτρέψουν τη θεσμική εκτροπή».

«Έχουμε μπροστά μας τις κρίσιμες συνομιλίες για το κυπριακό»

«Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια γιατί θέλουμε τη λύση, στηρίζουμε αταλάντευτα της κυπριακής κυβέρνησης και τις συνομιλίες των 2 πλευρών, θέλουμε μία λύση δίκαιη και βιώσιμη για όλον τον κυπριακό λαό» σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε σε έντονο ύφος: «Το κυπριακό δεν είναι πρόβλημα διμερές αλλά πρόβλημα παραβίασης του διεθνούς δικαίου. Λύση με παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί δεν είναι λύση»

Για το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Φυσικά, δεν θα μπορούσε να παραλείψει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, να σχολιάσει τι χρειάζεται να γίνει στο εσωτερικό του κόμματος για να βελτιωθεί τόσο η λειτουργία του κόμματος όσο και η λειτουργία της Κυβέρνησης. Πιο συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίρπας υπογράμμισε ότι «Χρειαζόμαστε ένα κόμμα μαζικό, γειωμένο στην κοινωνία» και τόνισε πως πρέπει να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες, να πέσει το βάρος στη Νεολαία η οποία «δίνει μεγάλες μάχες αυτήν την περίοδο. Μέλη της λοιδορούνται από τα κίτρινα ΜΜΕ την ώρα που βρίσκονται στην καρδιά της μάχης και της διαπραγμάτευσης με μισθούς πολύ κατώτερους των προσόντων τους απέναντι σε τεχνοκράτες με παχυλούς μισθούς που έρχονται εδώ και συμπεριφέρονται σαν αποικιοκράτες».

Ας μην έχουμε μονάχα ως παράδειγμα τα κόμματα που κυβέρνησαν αυτόν τον τόπο. Υπάρχουν παραδείγματα, όπως το φαινόμενο του Κόρμπιν όπου αποδεικνύεται ότι μπορείς να έχεις ένα κόμμα ανοιχτό, μαζικό αλλά ταυτόχρονα και ριζοσπαστικό. Ας έχουμε εμπιστοσύνη στη δύναμή μας να πείθουμε με το ιδεολογικό οπλοστάσιο της Αριστεράς. Χρειαζόμαστε περισσότερη συντροφικότητα, αλληλεγγύη, διάθεση για προσφορά και λιγότερες φιλοδοξίες. Ο δρόμος είναι ανηφορικός αλλά έχουμε τη δύναμη να φτάσουμε στη κορυφή και να νικήσουμε γιατί ο σκοπός που υπηρετούμε είναι πιο δυνατός από τις δυνάμεις των αντιπάλων. Υπερασπιζόμαστε αξίες γι αυτό και θα νικήσουμε!

Η συζήτηση με τους δημοσιογράφους

Λίγο πριν ανέβει στο βήμα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας είχε μία σύντομη συνομιλία με τους δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια της οποίας υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία ανησυχία για αιφνίδιο ανασχηματισμό, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και και στη στάση της αντιπολίτευσης στο θέμα της συγκρότησης του ΕΣΡ.

Συγκεκριμένα για τον ανασχηματισμό, ο Αλέξης Τσίπρας, υποστήριξε  ότι «πρώτα θα ανασχηματίσουμε το κόμμα και μετά την κυβέρνηση» και συμπλήρωσε: «δεν θα γίνουν αιφνιδιασμοί. Μην βιάζεστε. Κάθε πράγμα στον καιρό του».

Σε σχετική ερώτηση για το αν βλέπει κλίμα συναίνεσης από την αντιπολίτευση στο θέμα της ανασυγκρότησης του ΕΣΡ, ο Αλέξης Τσίπρας διαπίστωσε αντιφάσεις στις τάξεις της.  Συγκεκριμένα, σχολίασε ότι «οι μισοί θέλουν και οι μισοί όχι».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μητσοτάκης για το πρόγραμμα “ΑΙΓΙΣ”: Πρόληψη, καταστολή και αποκατάσταση το αναγκαίο τρίπτυχο

«Υποχρέωσή μας να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες σε ό,τι αφορά την κλιματική κρίση (..) Πρόληψη, καταστολή και αποκατάσταση το αναγκαίο τρίπτυχο, με ιερή προτεραιότητα...

Άρειος Πάγος: Εκτός ευρωεκλογών οι Σπαρτιάτες

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου, εκτός της «κούρσας» για τις ευρωεκλογές τέθηκαν οι «Σπαρτιάτες». Υπενθυμίζεται ότι υπομνήματα είχαν καταθέσει στον...
Δύο αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής και δύο ερωτήματα για τον Κώστα Τασούλα

Βουλή: Οργή του Τασούλα για το επεισόδιο – Αποπομπή 15 ημερών για τον Φλώρο...

Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου της Βουλής στην βίαιη επίθεση του πρώην βουλευτή των Σπαρτιατών Κωνσταντίνος Φλώρος, στον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Βασίλη...

Ακροδεξιοί τραμπουκισμοί στη Βουλή: Ο Φλώρος χτύπησε τον Γραμμένο της Λύσης που τον εξύβριζε...

Με τέτοια πρόσωπα που έχουν εκλεγεί βουλευτές φυσιολογική εξέλιξη είναι αυτή που συνέβη σήμερα. Σοβαρό επεισόδιο στη Βουλή με τον ανεξάρτητο βουλευτή, προερχόμενος απο...

“Red Flag” στην Ανδραβίδα! – Η μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση του ΝΑΤΟ στην 117 Π.Μ.

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν οι προετοιμασίες για την πρώτη «Ramstein Flag» του ΝΑΤΟ. Η μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί από τις 30...
Κυπριακή κυβέρνηση: Ενέργεια αποσταθεροποίησης η νέα βάση στα κατεχόμενα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 24 Απριλίου οι Ελληνοκύπριοι απορρίπτουν το Σχέδιο Ανάν

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 2004.... Με ποσοστό 75,83% οι Ελληνοκύπριοι απορρίπτουν το Σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα, που διεξήχθη ταυτόχρονα στην ελεύθερη Κύπρο και στα κατεχόμενα και είχε ως...
ΠΑΣΟΚ: Αυτές είναι οι αλλαγές στο καταστατικό - Πρόεδρος είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ

ΠΑΣΟΚ: “Υπότροπος ο ΣΥΡΙΖΑ για τη μη κατάθεση υπομνήματος κατά των ναζιστών εγκληματιών”

Έντονη κριτική της Χαριλάου Τρικούπη προς τον ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο -σε ανακοίνωση του-χαρακτηρίζει υπότροπο για τη μη κατάθεση ενόψει ευρωεκλογών υπομνήματος στον Άρειο Πάγο κατά των ναζιστών...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Η ύφεση στη Γερμανία “καμπανάκι για την Ελλάδα

Η είδηση ότι η γερμανική οικονομία “γύρισε” τα τελευταία 24ωρα σε συνθήκες ύφεσης, υποτιμήθηκε…...

Deutsche Bank σε ΗΠΑ: «Έρχεται παγκόσμια ύφεση και μαζική ανεργία – Θα χτυπήσει τα τέλη του 2023»

Οι Γερμανοί αναλυτές προειδοποιούν: Έρχεται «κόλαση επί της γης» Παγκόσμια ύφεση και αύξηση της ανεργίας...

Έκθεση – κόλαφος: Πρωταθλήτρια στην ύφεση και την ανεργία η Ελλάδα!

Καταγγέλλουν την κυβέρνηση για προπαγάνδα και παραπειστικά στοιχεία INE/ΓΣΕΕ: Στην Ελλάδα η μεγαλύτερη κάμψη στην...

ΔΝΤ: Ύφεση 9,5% του ΑΕΠ φέτος και ανάκαμψη 4,1% το 2021

Τις προ ημερών προβλέψεις του για την ελληνική οικονομία περιλαμβάνει στην Έκθεσή του (World...