Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
17.2 C
Athens

Τσίπρας: Στόχος η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος – Μακρόν: «Επιθυμούμε να στηρίξουμε σήμερα την ανάπτυξη που επανέρχεται στην Ελλάδα»

Κρίσιμα ζητήματα για το μέλλον της Ευρώπης και την εμβάθυνση της ιστορικής σχέσης Ελλάδας και Γαλλίας συζήτησαν, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως ανέφερε ο έλληνας πρωθυπουργός στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον γάλλο πρόεδρο.

«Ο Μακρόν επισκέπτεται την Ελλάδα σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για όλη την Ευρώπη και κρίσιμη για την Ελλάδα. Σε πείσμα ορισμένων, η Ελλάδα πραγματοποιώντας εξαιρετικά σημαντικές επιδόσεις και μεταρρυθμίσεις, σήμερα γυρίζει σελίδα», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Κάνοντας λόγο για αύξηση εξαγωγών, ενίσχυση μεταποιητικής δραστηριότητας και των λιανικών πωλήσεων, του τουριστικού κλάδου, σημείωσε πως «όλα αυτά μαζί μας κάνουν να αισθανόμαστε πολύ πιο αισιόδοξοι ότι βρισκόμαστε στο τέλος μιας περιπέτειας, και να πετύχουμε τους στόχους μας και για αυτό και για τα επόμενα έτη».

«Στόχος μας είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Είμαστε απόλυτα έτοιμοι και αποφασισμένοι να κινηθούμε πίρος αυτή την κατεύθυνση. Πιστεύουμε ότι ο χρόνος είναι μέρος της στρατηγικής μας για την επιτυχία του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Ταυτόχρονα να επισημάνουμε ότι η απόφαση του Eurogroup για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ήταν εξαιρετικά σημαντική», τόνισε και συνέχισε:

«Είμαστε σε θέση να δημιουργούμε ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης στους επενδυτές. Το είδαμε και στην επιτυχή προσπάθεια της Ελλάδας να βγει στις αγορές, κάτι που μας γεμίζει αυτοπεποίθηση ότι με σχέδιο και σκληρή δουλειά να αφήσουμε πίσω τα χρόνια της κρίσης.

Η ελληνική κρίση ήταν ευρωπαϊκή κρίση. Το οριστικό της τέλος θα σημάνει και το πέρασμα της Ευρώπης σε μια νέα εποχή».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ακόμη ότι συμφώνησε με τον Εμανουέλ Μακρόν «να συνεργαστούμε στενά στον τομέα των επενδύσεων. Να καλωσορίσω το γεγονός ότι ήρθαν μαζί με τον Μακρόν μεγάλος αριθμός σημαντικών γαλλικών εταιρειών».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στα προγράμματα και στο εάν στη νέα αρχιτεκτονική θα έχει θέση, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η Ευρώπη έχει να διαδραματίσει ένα κρίσιμο ρόλο, σταθεροποιητικό για την ειρήνη, την ασφάλεια σε παγκόσμιο επίπεδο. Θα πρέπει λοιπόν να μπορεί να λύνει τα προβλήματα της μόνη της».

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε πως «τώρα είναι το μομέντουμ να ανοίξουμε αυτό το διάλογο. Η Ευρώπη να διαθέτει τα δικά της χρηματοδοτικά εργαλεία και τους θεσμούς για να λύνει τα προβλήματα της μόνη της. Να καταστεί η ίδια η Ευρώπη αυτοδύναμη να λύνει τα προβλήματα της» σημείωσε.

Μακρόν: «Επιθυμούμε να στηρίξουμε σήμερα την ανάπτυξη που επανέρχεται στην Ελλάδα»

«Επιθυμούμε να στηρίξουμε σήμερα την ανάπτυξη που επανέρχεται στην Ελλάδα. Νομίζω ότι αυτό χαρακτηρίζει τη διμερή μας σχέση», τόνισε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των δύο πολιτικών ηγετών στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο γάλλος πρόεδρος συμφώνησε με αυτό που είχε πει νωρίτερα ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας για την οικονομική κρίση πως «για μένα από την αρχή επρόκειτο για ευρωπαϊκή κρίση». Ο Μακρόν συνεχάρη τις προσπάθειες της Ελλάδας και τη δράση του Αλέξη Τσίπρα για την ολοκλήρωση δύο αξιολογήσεων και όλων των μεταρρυθμίσεων που έχουν γίνει. «Βλέπουμε για πρώτη φορά θετικά στοιχεία να διαφαίνονται. Είναι ακόμα αδύναμα αλλά βλέπουμε ότι η Ελλάδα επανέρχεται στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις».

«Για να στηρίξω την Ελλάδα θα ήθελα να στηρίξω την εμπιστοσύνη. Η επιστροφή στις αγορές ήταν ένα πρώτο θετικό βήμα, αλλά πρέπει να ενισχυθούν οι μεταρρυθμίσεις, το ΔΝΤ να μην προβάλλει νέους όρους στο πρόγραμμα και το Eurogroup να συνοδεύσει την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα βοήθειας και να αναλάβει μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους».

Επιπλέον, ο γάλλος πρόεδρος έκανε εκτενή αναφορά στις γαλλικές επενδύσεις και συμφωνίες, για να καταλήξει μετά την ερώτηση που δέχθηκε από συμπατριώτη του δημοσιογράφο: Το μέλλον της Ευρώπης κρίνεται εν μέρει και εδώ (σ.σ. στην Ελλάδα), εξάλλου η Γαλλία δεν εγκατέλειψε την Ελλάδα στην εποχή της κρίσης.

Ο Μακρόν αναφέρθηκε επίσης στη γαλλική παρουσία στη χώρα μας: επί παραδείγματι αύριο θα ενισχυθεί η Τράπεζα Επενδύσεων από την αντίστοιχη γαλλική, η συνεργασία στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης κ.α.

Ο γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκεξανά στο ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην ελληνική κρίση: αφού εξέφρασε τη διαφωνία του με την επιτήρηση σε ευρωπαϊκά προγράμματα από το διεθνή αυτό οργανισμό, ζήτησε η παρουσία του να είναι καλή τη πίστει και χωρίς νέους όρους.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μητσοτάκης για το πρόγραμμα “ΑΙΓΙΣ”: Πρόληψη, καταστολή και αποκατάσταση το αναγκαίο τρίπτυχο

«Υποχρέωσή μας να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες σε ό,τι αφορά την κλιματική κρίση (..) Πρόληψη, καταστολή και αποκατάσταση το αναγκαίο τρίπτυχο, με ιερή προτεραιότητα...

Άρειος Πάγος: Εκτός ευρωεκλογών οι Σπαρτιάτες

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου, εκτός της «κούρσας» για τις ευρωεκλογές τέθηκαν οι «Σπαρτιάτες». Υπενθυμίζεται ότι υπομνήματα είχαν καταθέσει στον...
Δύο αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής και δύο ερωτήματα για τον Κώστα Τασούλα

Βουλή: Οργή του Τασούλα για το επεισόδιο – Αποπομπή 15 ημερών για τον Φλώρο...

Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου της Βουλής στην βίαιη επίθεση του πρώην βουλευτή των Σπαρτιατών Κωνσταντίνος Φλώρος, στον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Βασίλη...

Ακροδεξιοί τραμπουκισμοί στη Βουλή: Ο Φλώρος χτύπησε τον Γραμμένο της Λύσης που τον εξύβριζε...

Με τέτοια πρόσωπα που έχουν εκλεγεί βουλευτές φυσιολογική εξέλιξη είναι αυτή που συνέβη σήμερα. Σοβαρό επεισόδιο στη Βουλή με τον ανεξάρτητο βουλευτή, προερχόμενος απο...

“Red Flag” στην Ανδραβίδα! – Η μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση του ΝΑΤΟ στην 117 Π.Μ.

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν οι προετοιμασίες για την πρώτη «Ramstein Flag» του ΝΑΤΟ. Η μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί από τις 30...
Κυπριακή κυβέρνηση: Ενέργεια αποσταθεροποίησης η νέα βάση στα κατεχόμενα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 24 Απριλίου οι Ελληνοκύπριοι απορρίπτουν το Σχέδιο Ανάν

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 2004.... Με ποσοστό 75,83% οι Ελληνοκύπριοι απορρίπτουν το Σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα, που διεξήχθη ταυτόχρονα στην ελεύθερη Κύπρο και στα κατεχόμενα και είχε ως...
ΠΑΣΟΚ: Αυτές είναι οι αλλαγές στο καταστατικό - Πρόεδρος είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ

ΠΑΣΟΚ: “Υπότροπος ο ΣΥΡΙΖΑ για τη μη κατάθεση υπομνήματος κατά των ναζιστών εγκληματιών”

Έντονη κριτική της Χαριλάου Τρικούπη προς τον ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο -σε ανακοίνωση του-χαρακτηρίζει υπότροπο για τη μη κατάθεση ενόψει ευρωεκλογών υπομνήματος στον Άρειο Πάγο κατά των ναζιστών...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Χατζηδάκης: Οι θετικές εξελίξεις στο λιμάνι του Πειραιά μοχλός για την οικονομική ανάπτυξη

«Οι θετικές εξελίξεις στο λιμάνι του Πειραιά είναι μία ουσιαστική συμβολή για την οικονομική...

Μακρόν: Ζητά την βοήθεια της Ε.Ε. στην κρίση με τους αγρότες

Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προσπάθησε σήμερα να κατευνάσει την οργή των αγροτών καλώντας την...

Οκτώ τροφές για την ανάπτυξη μυών

Εάν έχετε αποκτήσει τους μύες σας τρώγοντας τσιπς και πίνοντας μπύρες σίγουρα θα φαίνονται...

Απολογισμός Κ. Mητσοτάκη: H Ελλάδα έχει την τρίτη μεγαλύτερη ανάπτυξη σε όλη την Ε.Ε.

Στην (καθιερωμένη, πλέον) ανασκόπηση της εβδομάδας, αναφέρθηκε με ανάρτησή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,...