Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
12.6 C
Athens

ΤΖΑΡΕΝΤ ΚΟΥΣΝΕΡ, ΜΠΕΡΑΤ ΑΛ ΜΠΑΪΡΑΚ: Οι γαμπροί της… εξουσίας

Τον γαμπρό του είχε στείλει ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε μυστικές συνομιλίες με σύμβουλο του Τραμπ για παράδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν. Και ο γαμπρός του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, θα χρειαστεί να απαντήσει σε ερωτήσεις επιτροπής που διερευνά δεσμούς της Μόσχας με την ομάδα Τραμπ.

Ο Κούσνερ, γαμπρός και συνεργάτης του Τραμπ, δήλωσε πρόθυμος να παρουσιαστεί στην επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας που διερευνά ρωσική ανάμιξη στις εκλογές του περασμένου χρόνου, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Για την εικαζόμενη ανάμιξη, είναι σε εξέλιξη δύο έρευνες του Κογκρέσου, συν μία, του FBI.

Ο Mr Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Η επιτροπή της Γερουσίας θέλει να αποσαφηνίσει ο Κούσνερ το περιεχόμενο δύο συναντήσεων που φέρεται να οργάνωσε με υψηλόβαθμους Ρώσους. Κατά τον Άντονι Ζούρτσερ του BBC, τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης Τραμπ, ο 36χρονος Κούσνερ λειτουργεί ουσιαστικά, ως υπουργείο Εξωτερικών του ενός ανδρός. Του ανατέθηκε να διαμεσολαβήσει για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, να ηρεμήσει Μεξικανούς και Καναδούς αξιωματούχους ενόσω ξανανοίγει η διαπραγμάτευση για τη Nafta και να χειριστεί Κινέζους διπλωμάτες που είναι μπερδεμένοι με το νέο καθεστώς στην Ουάσιγκτον. Όμως είναι οι συναντήσεις με τους Ρώσους που τον φέρνουν στο άμεσο προσκήνιο και είναι, αν επιβεβαιωθούν τα στοιχεία που διερευνώνται, «ωρολογιακή βόμβα» στο Λευκό Οίκο του Τραμπ. Αν χρειαστεί να καταθέσει δημοσίως σε επιτροπή του Κογκρέσου, το ζήτημα θα γίνει ιδιαζόντως καυτό, πολύ γρήγορα, εκτιμούν δημοσιογράφοι στην Ουάσιγκτον.

Συναντήσεις «ρουτίνα» στον Πύργο Τραμπ

Η πρώτη συνάντηση που κανόνισε ο Κούσνερ, ήταν με τον Ρώσο πρέσβη, Σεργκέι Κισλιάκ, στον Πύργο Τραμπ στη Νέα Υόρκη, το Δεκέμβριο. Η δεύτερη, ήταν με τον επικεφαλής ρωσικής, κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας. Στελέχη του Λευκού Οίκου υποστήριξαν στους Τάιμς της Νέας Υόρκης ότι δε συζητήθηκε κάτι σημαντικό στις συναντήσεις αυτές και  επιχείρησαν να υποβαθμίσουν τη σημασία τους, λέγοντας πως αποτελεί ρουτίνα να συναντάται η ομάδα του προέδρου με Ρώσους και άλλες ξένες αντιπροσωπείες.

Κυβέρνηση, όπως… εταιρία

 

 

 

 

 

 

 

Στο μεταξύ, ο εκατομμυριούχος σύζυγος της Ιβάνκα Τραμπ επιλέχθηκε να ηγηθεί μιας νέας ομάδας του Λευκού Οίκου, που έχει στόχο να ξεπεραστεί η κυβερνητική γραφειοκρατία. Ο Κούσνερ, που έχει δηλώσει σε συνέντευξή του, ότι «η κυβέρνηση πρέπει να λειτουργεί σαν μεγάλη αμερικανική εταιρία» φέρεται να έχει βοηθήσει τον Τραμπ να επιλέξει προσωπικό τόσο στην εκστρατεία, όσο και στην κυβέρνησή του. Ο ίδιος είναι μεγιστάνας στον τομέα των ακινήτων και στα ΜΜΕ και μέχρι τώρα αποφεύγει τις κάμερες, προτιμώντας να λειτουργεί «παρασκηνιακά».

Μεγιστάνας από κούνια

Διαθέτει έναν ουρανοξύστη σε μικρή απόσταση από τον Πύργο Τραμπ , στην Πέμπτη Λεωφόρο. Το 2006, σε ηλικία μόλις 25 ετών, αγόρασε την εφημερίδα New York Observer. Εκεί, συγκρούστηκε με τον Πίτερ Κάπλαν, συντάκτη που έχαιρε εκτίμησης στην εφημερίδα επί 15 χρόνια,. Ο Κάπλαν παραιτήθηκε τρία χρόνια μετά την αγορά της εφημερίδας από τον Κούσνερ. Ορθόδοξος Εβραίος, απόγονος επιζώντων του Ολοκαυτώματος, χρησιμοποίησε ένα εντιτόριαλ στην εφημερίδα, για να υποστηρίξει τον Ντόναλντ Τραμπ όταν κατηγορήθηκε για αντισημιτισμό για ανάρτησή του για τη Χίλαρι Κλίντον, ως «πιο διεφθαρμένη υποψήφια παγκοσμίως». Ο νεαρός ιδιοκτήτης, συγκρούστηκε με έξι συντάκτες σε διάρκεια επτά χρόνων, πριν το ενδιαφέρον του στραφεί στην περιπέτεια της ομάδας του Λευκού Οίκου.

Χάρβαρντ και δωρεά

Ο Κουσνέρ γεννήθηκε και μεγάλωσε με άνεση στο Λίβινγκστον του Νιου Τζέρσι. Ο πατέρας του, Τσαρλς, έκανε περιουσία ως μεσίτης στο Νιου Τζέρσι.  Ο νεαρός Τζάρεντ φοίτησε στο Χάρβαρντ παρά τους κακούς του βαθμούς, έγραψε ο Ντάνιελ Γκόλντερν, συγγραφέας του βιβλίου, «Η Τιμή των Αποδοχών: Πώς η Κυβερνώσα Τάξη της Αμερικής Αγοράζει την πρόσβαση σε Διακεκριμένα Κολλέγια». Το χρόνο που ο Τζάρεντ έγινε δεκτός στο Χάρβαρντ, ο Τσαρλς Κούσνερ είχε κάνει δωρεά ύψους 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων στο Πανεπιστήμιο, ενώ είχε κάνει δωρεές και στο Cornell και το Princeton.

Ομοιότητες πεθερούγαμβρού

Ενώ αμφότεροι είναι άπειροι στα πολιτικά, ο Τραμπ επαινεί τον Κούσνερ – «είναι πολύ καλός στην πολιτική». Γαμπρός και πεθερός, κληρονόμησαν οικονομικές αυτοκρατορίες από τους γονείς τους σε σχετικά νεαρή ηλικία.Όπως και ο πατέρας του Τραμπ, Φρεντ,που επίσης ήταν μεγιστάνας ακινήτων και ο πατήρ Κουσνέρ ήταν αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Είχε φυλακιστεί για φοροδιαφυγή, παράνομες δωρεές σε εκστρατείες και για διαφθορά μαρτύρων. Ο ίδιος είχε παραδεχθεί ότι έστησε παγίδα στον αδελφό του, καταγράφοντας σε βίντεο τη συνεύρεσή του με μία πόρνη και στέλνοντας την κασέτα στην αδελφή του, για να τους «πείσει» να μην καταθέσουν εναντίον του. Ο άνθρωπος που άσκησε δίωξη στον Φρεντ Κούσνερ ήταν ο πρώην εισαγγελέας του Νιου Τζέρσι και προεδρικός υποψήφιος στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα το 2016, Κρις Κρίστι.  Ο Τζάρεντ Κούσνερ φέρεται να συμβούλευσε τον πεθερό του να επιλέξει για την ομάδα του τον Μάικ Πενς, αντί του Κρίστι. Και ο πατέρας του Τραμπ, Φρέντερικ Κριστ, είχε δικαστεί για ρατσιστικές διακρίσεις στη χορήγηση στέγης.

Μηχανορραφίες εκ Τουρκίας

Ο Ταγίπ Ερντογάν με τον γαμπρό και υπουργό Ενέργειας στην κυβέρνησή του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ.Ο Αλμπαϊράκ είναι παντρεμένος με την κόρη του Ερντογάν από το 2004 και βρίσκεται στο στενό κύκλο του Τούρκου προέδρου επί πολλά χρόνια.

Αναφορικά τώρα με τον… έτερο γαμβρό. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα στο Dailycaller.com, που επικαλείται αποκαλύψεις του wikileaks από χακαρισμένα ηλεκτρονικά μηνύματα του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, η κυβέρνηση της Τουρκίας σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει  μέλη ομάδων που θα εμφανίζονταν ως «δημοσιογράφοι», για να αποκτήσει πρόσβαση στο μηχανισμό ασφαλείας των ΗΠΑ. Η πληροφορία επανήλθε στο προσκήνιο, μετά και τις αποκαλύψεις για τη δράση του Μάικλ Φλυν, πρώην συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Τραμπ. Ο Φλυν είχε πληρωθεί 530.000 δολάρια για εργασία τριών μηνών για λογαριασμό της Inovo BV, ολλανδική εταιρία που ανήκει σε επιχειρηματία ο οποίος έχει στενούς δεσμούς με την Άγκυρα.  Τα στοιχεία από τα emails του Αλμπαϊράκ, σύμφωνα με αναλυτή της τουρκικής πολιτικής, δείχνουν ένα σχέδιο, «στα όρια της παρανομίας». Στα ντοκουμέντα, ο Χαλίλ Ντανισμάζ, εργαζόμενος της Turkish Airlines και πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Τουρκική Κληρονομιά που έχει έδρα τη Νέα Υόρκη και υποστηρίζει με σθένος τον Ερντογάν, φαίνεται να προτείνει στον Αλμπαϊράκ το σχέδιο να παρακάμψουν νόμους για το λόμπι, προσλαμβάνοντας δημοσιογράφους που θα εξασφάλιζαν πρόσβαση σε «αμερικανικούς πολιτικούς και γραφειοκρατικούς κύκλους», περιλαμβανομένων μελών του Κογκρέσου. Η τουρκική κυβέρνηση αμφισβητεί τη γνησιότητα των emails.  Η Τουρκική Κληρονομιά, που ιδρύθηκε το 2014, έχει φιλοξενήσει εκδηλώσεις για τον Ερντογάν, τον Αλμπαϊράκ και άλλους Τούρκους αξιωματούχους. Στο παρελθόν το λόμπι της Άγκυρας στην Ουάσιγκτον αφορούσε αμυντικά θέματα και το θέμα της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Τώρα ωστόσο, το καυτό θέμα για την Τουρκία είναι η έκδοση του ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο Ερντογάν κατηγορεί ως εμπνευστή της απόπειρας πραξικοπήματος σε βάρος του. Η νομική εταιρία Amsterdam & Partners κατευθύνει τις περισσότερες προσπάθειες της Τουρκίας για τον Γκιουλέν στις ΗΠΑ. Και η εταιρία του Φλυν,  Flynn Intel Group, χρησιμοποιήθηκε για το ζήτημα, με παραγγελία να κάνει έρευνα για «εγκληματικές ενέργειες» του Γκιουλέν.

H Flynn Intel είχε προσλάβει την Sgr LLC. προκειμένου να δημιουργήσει ένα ντοκυμαντέρ για τον Γκιουλέν. Στελέχη της εταιρίας συναντήθηκαν δύο φορές με την Επιτροπή της Βουλής για την Homeland Security, για να τους παράσχουν ό,τι πληροφορίες συγκέντρωσαν. Ο ίδιος ο Φλυν συναντήθηκε το Σεπτέμβριο με τον Αλμπαϊράκ και τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών.

Επιμέλεια: Ρένα Ακριτίδου

 

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Κέιτ Μίντλετον: Φωτογραφία με την πρώτη της δημόσια εμφάνιση μετά την εγχείρηση – Στη...

Δημοσιοποιήθηκε η πρώτη φωτογραφία της Κέιτ Μίντλετον. Η Πριγκίπισσα της Ουαλίας φωτογραφήθηκε χαμογελαστή,  χαλαρή και χαρούμενη στην βόλτα που έκανε  για ψώνια σε μια φάρμα στο Ουίνσδορ με τον...

Νέα ένταση Δύσης – Ρωσίας μετά την επανεκλογή του Βλαντίμιρ Πούτιν

Νέος γύρος έντασης Δύσης - Ρωσίας μετά την επανεκλογή στην προεδρία του Βλαντίμιρ Πούτιν για πέμπτη θητεία, με ποσοστό 87%.   Η ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ θα...

Μεσανατολικό: Το Ισραήλ στέλνει υψηλόβαθμη αποστολή στο Κατάρ

Υψηλόβαθμη αποστολή στο Κατάρ στέλνει σήμερα το Ισραήλ για συνομιλίες με τη Χαμάς και στόχο ανακωχή 6 εβδομάδων στη Γάζα.   Σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο, η εκεχειρία που...

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία η οποία διεξήχθη στην Ρωσία με στόχο την ανανέωση της προεδρικής του θητείας,...

Τουρκία: “Μέχρι και 7,6 Ρίχτερ ο σεισμός που αναμένεται στην Κωνσταντινούπολη” λέει σεισμολόγος

«Καμπανάκι» για έναν πολύ ισχυρό σεισμό που θα χτυπήσει την Κωνσταντινούπολη χτύπησε ακόμα ένας σεισμολόγος στην Τουρκία. Ο γεωλόγος και σεισμολόγος καθηγητής Νατσί Γκιορούρ δήλωσε ότι πρέπει να κατασκευαστεί μια αντισεισμική...
1883, πέθανε, Καρλ Μαρξ,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 14 Μαρτίου πέθανε ο Καρλ Μαρξ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1883... πέθανε ο Καρλ Μαρξ, πολιτικός, θεωρητικός, οικονομολόγος, κοινωνιολόγος και φιλόσοφος

ΗΠΑ: Προς απαγόρευση το Tik Tok – Πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων

Το πρώτο βήμα για την απαγόρευση του Tik Tok στις ΗΠΑ έγινε την Τετάρτη (13/3) καθώς το σχετικό νομοσχέδιο πέρασε από τη Βουλή των...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 19 Μαρτίου ο Χίτλερ δίνει τη διαταγή “Νέρων”

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! Το 1945 ο Χίτλερ δίνει τη διαταγή "Νέρων" βάσει της οποίας η Βέρμαχτ...

Κέιτ Μίντλετον: Φωτογραφία με την πρώτη της δημόσια εμφάνιση μετά την εγχείρηση – Στη Ρωσία ιστοσελίδες μιλούσαν για τον θάνατο του Καρόλου

Δημοσιοποιήθηκε η πρώτη φωτογραφία της Κέιτ Μίντλετον. Η Πριγκίπισσα της Ουαλίας φωτογραφήθηκε χαμογελαστή,  χαλαρή και χαρούμενη στην...

Τι κρύβεται στα βάθη του πιο απομακρυσμένου σημείου του πλανήτη;

Ένα από τα πιο γοητευτικά μυστήρια της Μυθολογίας Κθούλου είναι η παράξενη βυθισμένη μητρόπολη...

Φίνος Φιλμ: Ευχές για καλή Σαρακοστή με χιουμοριστικό αφιέρωμα (βίντεο)

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, η Φίνος Φιλμ εύχεται χρόνια πολλά και καλή Σαρακοστή...