Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
16.5 C
Athens

ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ : Έχουμε στοιχεία για νέα προβοκάτσια κατά της Συρίας (βίντεο)

Σκληρό “πόκερ” των διεθνών δυνάμεων είναι σε εξέλιξη,, ενώ πολεμικά τύμπανα ηχούν σε ανησυχητικά πολλά θερμά σημεία. Η Ρωσία ζητά να διερευνηθεί πλήρως και επίσημα η χρήση χημικών όπλων στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας και σχεδιάζει να στραφεί με αυτό το αίτημα, στο γραφείο του ΟΗΕ στη Χάγη. Παράλληλα, λίγο πριν την άφιξη του Αμερικανού υπουργού Ρεξ Τίλερσον στη Μόσχα, το Κρεμλίνο εξέφρασε έντονη ανησυχία και για πιθανή μονομερή επίθεση των ΗΠΑ, στη Βόρεια Κορέα.

«Έχουμε πληροφορίες από διάφορες πηγές ότι τέτοιες προβοκάτσιες  – δεν μπορώ να τις χαρακτηρίσω αλλοιώς – προετοιμάζονται σε άλλες περιοχές της Συρίας, με στόχο να κατηγορηθεί η Δαμασκός για δήθεν χρήση χημικών όπλων», είπε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στους δημοσιογράφους, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλλα. Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε πως μεταξύ των περιοχών που ανέφερε, περιλαμβάνονται και νότια προάστια της Δαμασκού, όπου «υπάρχουν σχέδια να ρίξουν κάποια ουσία και να κατηγορήσουν τις επίσημες συριακές αρχές». Το πρακτορείο ειδήσεων RIA news,  επικαλούμενο τον πρέσβη της Δαμασκού στη ρωσική πρωτεύουσα, μετέδωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Ουαλίντ αλ Μουαγέμ,  θα αφιχθεί σύντομα στη Μόσχα για επίσημη επίσκεψη.

Μάθημα ιστορίας
Η επίθεση στο Ιντλίμπ της Συρίας θυμίζει έντονα τα γεγονότα του 2003, όταν εκπρόσωποι των ΗΠΑ στο Σ.Α. του ΟΗΕ έδειχναν δήθεν χημικά όπλα που βρέθηκαν στο Ιράκ, είπε ο Πούτιν. Μετά απ΄ αυτό, άρχισε η στρατιωτική εκστρατεία κατά του Ιράκ η οποία τελείωσε με την καταστροφή της χώρας, την αύξηση της τρομοκρατικής απειλής και την εμφάνιση του ISIS , ούτε λίγο ούτε πολύ, στο διεθνές σκηνικό».

«Το ίδιο συμβαίνει και τώρα», τόνισε. Ο Ρώσος πρόεδρος πιστεύει ότι η υποστήριξη των πυραυλικών πληγμάτων στη Συρία από ευρωπαϊκές χώρες, εκφράστηκε προκειμένου να δημιουργηθούν καλές σχέσεις με την κυβέρνηση Τραμπ και εφηύραν έναν κοινό εχθρό, «Συρία, Ρωσία. Εντάξει! Είμαστε έτοιμοι να το ανεχθούμε αυτό. Αλλά ελπίζουμε πως αυτό θα καταλήξει σε κάποια θετική τάση για συνεργασία». Ο Ρώσος πρόεδρος είπε πως η απόφαση του Τραμπ για τα πυραυλικά πλήγματα στην αεροπορική βάση Σαριάτ της Συρίας , μπορεί να χρησιμοποιηθεί από πολιτικούς του αντιπάλους. «Αν συμβεί κάτι, θα ρίξουν όλη την ευθύνη σ΄ εκείνον. Δεν έχω καμία αμφιβολία».


Η Πιονγκγιάνγκ προειδοποιούσε σήμερα για «καταστροφικές συνέπειες», λόγω της αποστολής αμερικανικών αεροπλανοφόρων στην περιοχή (στη φωτογραφία, το USS Carl Vinson. Κι ο Ντόναλντ Τραμπ έγραφε στο twitter πως η Βόρεια Κορέα «ψάχνει μπελάδες» και πως θα φέρει το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν υπό έλεγχο, με ή χωρίς τη βοήθεια της Κίνας.

Εξαιρετική ανησυχία για μονομερή ενέργεια και στη Βόρεια Κορέα

Το Κρεμλίνο ελπίζει να είναι παραγωγική η επικείμενη πρώτη επίσκεψη του Ρεξ Τίλερσον στη Ρωσία – όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ αλλά όχι και με τον Πούτιν. Αλλά σε ανακοίνωσή του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως «ανησυχεί για πολλές πλευρές της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, περιλαμβανομένης αυτής για τη Λιβύη, την Υεμένη και τη Συρία», αλλά είναι εξαιρετικά ανήσυχο με την πιθανότητα μονομερούς στρατιωτικού σεναρίου στη Βόρεια Κορέα.

Άφιξη Τίλερσον στη Μόσχα

Λίγο πριν αναχωρήσει από την Ιταλία για τη Μόσχα, ο Τίλερσον κατηγορούσε τη Ρωσία ότι «απέτυχε να τηρήσει τις συμφωνίες… για μια Συρία χωρίς χημικά όπλα». Δεν είναι ξεκάθαρο αν η Ρωσία απέτυχε σ΄αυτή της την υποχρέωση, ή «ήταν απλά ανίκανη» να το πετύχει.

“Δεν υπάρχει θέση για τον Άσσαντ στο μέλλον”

Στη σύνοδο της G7 στην πόλη Λούκα της Ιταλίας ο Ρεξ Τίλερσον δήλωνε πως «δεν υπάρχει θέση» για τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ σε οποιαδήποτε απόφαση ειρήνευσης στη χώρα. «Ελπίζουμε πως ο Άσσαντ δεν θα είναι τμήμα αυτού του μέλλοντος», είπε ο Τίλερσον, ενώ επανέλαβε τον ισχυρισμό πως προτεραιότητα των ΗΠΑ στη Συρία και το Ιράκ, παραμένει η ήττα του ISIS. «Ενόσω εξελίσσονται τα γεγονότα, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εξετάζουν τις στρατηγικές τους επιλογές και ευκαιρίες για αποκλιμάκωση της βίας σε όλη τη Συρία».

Στη σύνοδο της G-7, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Μαρκ Ορό, κάλεσε τη Ρωσία «να σταματήσει την υποκρισία» στη Συρία και να συνεργαστεί με άλλες χώρες για να τερματιστεί ο εμφύλιος. «Οι G7 θα πουν στη Ρωσία πολύ ξεκάθαρα, ότι αυτή η υποκρισία πρέπει να σταματήσει». Και υποστήριξε πως η αμερικανική πυραυλική επίθεση στη συριακή βάση, «άνοιξε ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας»  για τον τερματισμό της σύρραξης. Ο Ορό, είπε ότι το θέμα πρόσθετων κυρώσεων στη Ρωσία, «στοχευμένων» κατά Σύριων και Ρώσων στρατιωτικών, όπως είχε προτείνει ο Βρετανός ομόλογός του Μπόρις Τζόνσον, δε συζητήθηκε στη σύνοδο.

Χάουαρντ για ρωσική παρουσία στη Μεσόγειο

Η πρόσφατη δραστηριότητα του ρωσικού ναυτικού στην Ευρώπη, ξεπερνά τα επίπεδα της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου, αν και ο στόλος της Μόσχας είναι πολύ μικρότερος σήμερα. Αυτό δήλωνε στο Reuters η Ναύαρχος Μισέλ Χάουαρντ, επικεφαλής της Κοινής Συμμαχικής Διοίκησης του ΝΑΤΟ στη Νάπολη και διοικητής των αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων σε Ευρώπη και Αφρική, με αφορμή την αποστολή του αεροπλανοφόρου Ναύαρχος Κουζνετσόφ, στη Μεσόγειο, την αύξηση των ρωσικών περιπολιών στο Βόρειο Ατλαντικό και στην περιοχή της Αρκτικής και τις κινήσεις υποβρυχίων στη Μαύρη Θάλασσα. Η Χάουαρντ πρόσθεσε πως οι ρωσικές ναυτικές κινήσεις συνδυάζονται με αυξημένες κυβερνοεπιθέσεις της Μόσχας και υπερπτήσεις ρωσσικών αεροσκαφών πάνω από πλοία των ΗΠΑ και συμμάχων τους.

Διαδήλωση φοιτητών στη Δαμασκό

Έξω από το αρχηγείο του ΟΗΕ στη Δαμασκό διαδήλωσαν σήμερα εκατοντάδες Σύριοι φοιτητές, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία. Την κινητοποίηση οργάνωσε η Εθνική Συριακή Φοιτητική Ένωση. Οι διαδηλωτές κρατούσαν φωτογραφίες του προέδρου Άσσαντ και συριακές σημαίες, στη γειτονιά Μαζέχ της συριακής πρωτεύουσας. «Το Ιράκ δεν θα επαναληφθεί, αυτή είναι η Συρία του Άσσαντ», «Ο Τραμπ στηρίζει την τρομοκρατία», έγραφαν κάποια πλακάτ. «Θάνατος στην Αμερική, θάνατος στο Ισραήλ», φώναξαν ορισμένοι διαδηλωτές. Η Ένωση επέδωσε επιστολή για τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, στην αποστολή του ΟΗΕ.

Άγκρυρα: Βρέθηκε σαρίν

Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Υγείας, Ρετζέπ Ακντάγ, δήλωσε πως έλεγχοι έδειξαν πως το νευροπαραλυτικό αέριο σαρίν χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση στο Χαν Σεϊχούν του Ιντλίμπ. Το πρακτορείο Αναντολού μετέδωσε ότι είχαν γίνει εξετάσεις σε θύματα που είχαν μεταφερθεί για νοσηλεία, από το Ιντλίμπ στην Τουρκία.Στη Μόσχα, ο Πεσκόφ  έλεγε στους δημοσιογράφους αναφορικά με την Τουρκία, πως «ο Σεργκέι Λαβρόφ είχε επαφές με τον Τούρκο ομόλογό του» και δεν σχεδιάζονται προς το παρόν επιπλέον επαφές με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. «Βεβαίως, υπάρχουν διαφορές», στην εκτίμηση των αμερικανικών ενεργειών στην περιοχή.

Ρ.Α.

 

 

 

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Haaretz: Πράσινο φως των ΗΠΑ σε ισραηλινή επίθεση στη Ράφα με αντάλλαγμα περιορισμένη δράση...

Οι ΗΠΑ συμφώνησαν με το ισραηλινό σχέδιο για στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα με αντάλλαγμα μια περιορισμένη απάντηση κατά του Ιράν, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα...

Σεισμός 6,3 βαθμών στην Ιαπωνία: Στους οκτώ έφτασαν οι τραυματίες

Οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά εξαιτίας του σεισμού 6,3 βαθμών χθες Τετάρτη σε στενό στη δυτική Ιαπωνία, που δεν προκάλεσε προειδοποίηση για τσουνάμι, σύμφωνα με...

Ιράν: Σχεδόν 45 χρόνια διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης

Μια αναδρομή σε σχεδόν 45 χρόνια διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν, από τις πρώτες μετά την ομηρεία στην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη έως αυτές...

Politico: Η Ουκρανία οδεύει προς την ήττα – Ο Πούτιν πιο κοντά από ποτέ...

Παρότι η Δύση έχει «ορκιστεί» αιώνιος υποστηρικτής -και όχι μόνο- της Ουκρανίας μετά την εισβολή της Ρωσίας, αυτή η υπόσχεση ακούγεται κούφια όταν έχουν...

New York Times: Το Ισραήλ ζυγίζει τις επιλογές του για να απαντήσει στρατιωτικά στο...

Παρά την απόφασή της να απαντήσει στην επίθεση του Ιράν, η ισραηλινή κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα δίλημμα: Πως μπορεί να προχωρήσει σε αντίποινα...

Πόλεμος στη Γάζα: Οι συνομιλίες για επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός παραμένουν ασταθείς

Οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας που θα επιβάλει κατάπαυση του πυρός στην Γάζα και την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων «παραπαίουν», παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός...

Οίκος ανοχής στη Γερμανία ετοίμασε πακέτα σε τουρίστες εν όψει Euro

Οι τιμές για κάθε βραδιά και τι περιέχεται στην προσφορά! Ένα ιδιαίτερο ρεπορτάζ φιλοξένησε η αγγλική ιστοσελίδα, «Daily Star», με αφορμή το Euro 2024, του...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Τουρκία: Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε την περιοχή Τοκάτ στην Τουρκία.

Haaretz: Πράσινο φως των ΗΠΑ σε ισραηλινή επίθεση στη Ράφα με αντάλλαγμα περιορισμένη δράση κατά Ιράν

Οι ΗΠΑ συμφώνησαν με το ισραηλινό σχέδιο για στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα με αντάλλαγμα...

Politico: Η Ουκρανία οδεύει προς την ήττα – Ο Πούτιν πιο κοντά από ποτέ στον στόχο του

Παρότι η Δύση έχει «ορκιστεί» αιώνιος υποστηρικτής -και όχι μόνο- της Ουκρανίας μετά την...

Σειρά συναντήσεων Κασσελάκη στις ΗΠΑ – Κυπριακό και Ελληνοτουρκικά στο επίκεντρο των συζητήσεων

Στο State Department και στις επαφές του με αμερικανούς αξιωματούχους και βουλευτές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος...