Βουλή: Έβαλαν πλαφόν στο πόσο άτοκων δανείων για βουλευτές – Ψήφισαν Κώδικα Δεοντολογίας

0
20
Υπουργείο Εργασίας, βουλευτικές, συντάξεις,

Ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία, κατ’ αρχήν κατ’ άρθρο και στο σύνολο, ο Κώδικας Δεοντολογίας των μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που αποτελεί μια βάση αρχών και συμπεριφοράς όσων εκλέγονται βουλευτές και θα είναι παράρτημα του κανονισμού της Βουλής.

Υπέρ ψήφισαν, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Κατά ψήφισαν, η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων, και «παρών», το ΚΚΕ.

Πλαφόν στα δάνεια νυν και πρώην βουλευτών

Στις τροποποιήσεις που ψηφίστηκαν από την Ολομέλεια περιλαμβάνεται και το νέο πλαφόν 15.000 ευρώ για τους νυν βουλευτές και 7.500 ευρώ για τους πρώην, στο ποσό που μπορούν να λαμβάνουν ως άτοκο δάνειο από τον Λογαριασμό Αλληλοβοήθειας Βουλευτών και Ευρωβουλευτών.

Διαβάστε επίσης:  Βορίδης: Η ΝΔ θα μπορούσε να ψηφίσει μόνο διαρθρωτικές αλλαγές

Συγκεκριμένα, όποιος δεν πληρώνει 3 δόσεις η εφορία θα προχωρά σε καταλογισμό και επιστροφή των χρημάτων στο σχετικό Ταμείο του Κοινοβουλίου.

Αναφερόμενος στην τροποποίηση ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης διευκρίνισε ότι ο συγκεκριμένος λογαριασμός δημιουργείται από τον λογαριασμό μισθοδοσίας βουλευτών και δεν αποτελείται από χρήματα του Δημοσίου.

Την αντίθεσή του με τη θέσπιση κώδικα δεοντολογίας εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, λέγοντας ότι δεν μπορεί να διακρίνει τους λόγους για τους οποίους υπάρχει η αναγκαιότητα να θεσπισθεί τέτοιος κώδικας, τη στιγμή που, όπως υποστήριξε, υπάρχει η νομοθεσία και ο κανονισμός της Βουλής.