Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
13 C
Athens

Χωρίς αποτέλεσμα και σε υψηλούς τόνους έληξε η τηλεδιάσκεψη

Χωρίς αποτέλεσμα έληξε η τετράωρη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Οικονομικών, Οικονομίας και Εργασίας, κυρίων Τσακαλώτου, Σταθάκη και Κατρούγκαλου με τους επικεφαλής των θεσμών.

Σε νέα τηλεδιάσκεψη αύριο οι πλευρές θα επιχειρήσουν να αμβλύνουν τις διαφορές προκειμένου να ξεκλειδώσει η εκταμίευση στην Αθήνα, της υποδόσης των 7,5 δις ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες παρουσιάστηκε εμπλοκή στο ζήτημα της πώλησης σε funds των δανείων με εγγύηση δημοσίου. Ανυποχώρητη η ελληνική πλευρά και στο θέμα της αναδρομικής επιστροφής του ΕΚΑΣ.

Υπό συζήτηση νέοι φόροι για την κάλυψη δημοσιονομικής τρύπας στον προϋπολογισμό.

Επιχειρείται να οριστικοποιηθούν τα ανοικτά πεδία έως την Τετάρτη, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, θα υποβάλουμε νέες αντιπροτάσεις τόνισαν κυβερνητικοί κύκλοι.

Με τους “αστερίσκους” να παραμένουν σε βασικά πεδία της διαπραγμάτευσης αλλά και την προσδοκία συμφωνίας έως την Τετάρτη υπαρκτή, τελείωσε το βράδυ της Κυριακής η τηλε-διαπραγμάτευση τριών και πλέον ωρών μεταξύ της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας των ΥΠΟΙΚ, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου, Υπ. Ανάπτυξης, κ. Γ. Σταθάκη και Υπ. Εργασίας, κ. Γιώργου Κατρούγκαλου και των εκπροσώπων των Θεσμών.

Πηγές της ελληνικής πλευράς ανέφεραν ότι επιχειρείται να οριστικοποιηθούν τα ανοικτά πεδία έως την Τετάρτη και ότι θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες οι διαπραγματεύσεις, με την ελληνική πλευρά να υποβάλει και αντιπροτάσεις. Παράλληλα παραδέχθηκαν ότι στη διαπραγμάτευση της Κυριακής υπήρξαν εντάσεις και οι τόνοι κάποιες στιγμές ανέβηκαν.

ΕΚΑΣ και κόκκινα δάνεια τα μεγάλα μέτωπα

Tο πιο μεγάλο θέμα είναι το ΕΚΑΣ και “μαύρος καπνός” βγήκε από τη σημερινή τηλεδιάσκεψη για το ζήτημα.

Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, σύμφωνα με πληροφορίες υποστήριξε, πως δεν θα ζητηθεί από τους χαμηλοσυνταξιούχους που χάνουν το ΕΚΑΣ να επιστρέψουν τη συγκεκριμένη παροχή που έλαβαν το α’ εξάμηνο του 2016, όπως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε την περασμένη Κυριακή από το βήμα της Βουλής.

“Παραμένουμε σταθεροί στις θέσεις μας” και “δεν δεχόμαστε καν να το συζητήσουμε”, τόνισε το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση προτείνει το δημοσιονομικό κόστος της μη αναδρομικής επιστροφής του ΕΚΑΣ του α’ εξαμήνου 2016 (περίπου 84 εκατ. ευρώ) από τους 80.000-100.000 που το χάνουν με βάση τα νέα εισοδηματικά κριτήρια που θέτει ο νόμος Κατρούγκαλου θα καλυφτεί από το Ταμείο κοινωνικής αλληλεγγύης που θα συσταθεί το επόμενο διάστημα.

Ανοικτή η πώληση δανείων με εγγύηση δημοσίου

“Οι διαπραγματεύσεις για να βρεθεί λύση στο θέμα των δανείων με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου συνεχίζονται”, ανέφερε το βράδυ της Κυριακής ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος. Ο ίδιος σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά πρόκειται να καταθέσει νέα συμβιβαστική πρόταση η οποία στόχο θα έχει να μη δημιουργεί πρόβλημα στον προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, από τη σημερινή τηλεδιάσκεψη έκλεισαν έξι τεχνικά από τα συνολικά επτά ανοιχτά θέματα που υπήρχαν στο θέμα των δανείων.

Τα ανοικτά μέτωπα

Στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσουν όλα τα μέτωπα (ΕΚΑΣ, Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κόκκινα δάνεια, ταμείο ιδιωτικοποιήσεων) πριν την 1η Ιουνίου προκειμένου να προχωρήσει τόσο η διαδικασία της εκταμίευσης της δόσης των 7,5 δισ., όσο και να επικυρωθεί η απόφαση για επαναφορά του waiver.

Στο θέμα του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης που θα διανέμει τυχόν επιπλέον πλεόνασμα (το 40% της ετήσιας υπεραπόδοσης του πρωτογενούς πλεονάσματος) αναζητείται η νομική “φόρμουλα” συμβατότητας με τους όρους του μνημονίου αλλά και με το ενδεχόμενο η υπεραπόδοση να έχει έκτακτο χαρακτήρα.

Παράγοντας του ΥΠΟΙΚ ανέφερε την Πέμπτη ότι συζητείται να αξιοποιηθεί και η υπέρβαση στόχου του 2015, ενώ με τη σύστασή του θα διαμορφωθεί και ο “χάρτης” των παροχών που θα δίδει.

Παράλληλα επιχειρείται η επιτάχυνση της επικύρωσης της σύμβασης για την παραχώρηση του Ελληνικού, η επίλυση του θέματος του διαγωνισμού για την Εγνατία, αλλά και η διάταξη για τη νομική κάλυψη σε περίπτωση νομικών διώξεων των μελών του ΔΣ του Ταμείου αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας.

Η συμφωνία συνδέεται με 2 μεγάλους στόχους:

-Ο κεντρικός Τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας να αναχωρήσει για τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ στις 1 και 2 Ιουνίου χωρίς “σύννεφα”, προκειμένου να επικυρωθεί η απόφαση για την επαναφορά του waiver.

-Να έρθει το αργότερο μέσα στο δεύτερο 15ημερο Ιουνίου η δόση των 7,5 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία, δεδομένου ότι και μετά τη θέσπιση των προαπαιτούμενων ακολουθεί ένας μακρύς δρόμος “γραφειοκρατίας”.

Θα πρέπει να ελεγχθεί ότι είναι επαρκή, να οριστικοποιηθούν τα κείμενα της συμφωνίας, να οδεύσουν προς ψήφιση από εθνικά κοινοβούλια κάποια εκ των οποίων έχουν διαδικασία συζήτησης αρκετών ημερών και μετά να συνεδριάσει εκ νέου το ΔΣ του ESM (υπό τον Dijsselbloem) για να εγκρίνει την καταβολή της δόσης.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Κακοκαιρία: Οι 6 περιοχές που θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες – Πλημμύρισαν δρόμοι της...

Σε συναγερμό παραμένει ο κρατικός μηχανισμός για την κακοκαιρία-εξπρές που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από το απόγευμα της Παρασκευής (19/04), και αναμένεται, σύμφωνα με...

Ο βολικός αντίπαλος του Μαξίμου

Ναι μεν όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι στις εκλογές της 9ης Ιουνίου η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτη, διότι όπως λένε και αναλυτές που ανήκουν...

Ανδρουλάκης: Ο διμέτωπος αγώνας του

Η απόφαση της Χαριλάου Τρικούπη για διμέτωπο δεν είναι πρωτόγνωρη, καθώς και ο Νίκος Ανδρουλάκης κινείται στην ρότα που πρώτη χάραξε η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά. Απλά αντιμετωπίζει...

ΣΥΡΙΖΑ: Αποκαλυπτήρια του ευρωψηφοδελτίου – Οι 5 “εκλεκτοί” Κασσελάκη

Το σχέδιο τους ήταν «ένας ΣΥΡΙΖΑ μόνος, να συρρικνώνεται συνεχώς, να ανακυκλώνεται στην εσωστρέφεια, να παραχωρεί τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ένα βολικό...

Ερντογάν: Σημαντικό στάδιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία

Δήλωση για την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία έκανε, μεταξύ άλλων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την έξοδό του από την...

Πρόστιμα ύψους 1.480.000 ευρώ σε 11 επιχειρήσεις – Κ. Σκρέκας: Αδιαπραγμάτευτη η τήρηση της...

Πρόστιμα συνολικού ύψους 1.480.000 ευρώ επιβλήθηκαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης σε 11 επιχειρήσεις μετά από ελέγχους που πραγματοποίησαν η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) και η Διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή....

Μεγάλη πτώση στις ασιατικές αγορές μετά το ισραηλινό πλήγμα στο Ιράν – Ανεβαίνει η...

Ισχυρές απώλειες, που ξεπερνούν το 3% για το Τόκιο, καταγράφονται στα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, ενώ οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλή καταφύγια, μετά τις πληροφορίες...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη για την κακοκαιρία

Σε κατάσταση συναγερμού τίθεται ο κρατικός μηχανισμός ενόψει της νέας κακοκαιρίας που αναμένεται να...

Τηλεδιάσκεψη των 27 ηγετών: Τρία επιμέρους ζητήματα θα θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στα τρία επιμέρους ζητήματα που θα θέσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην σημερινή τηλεδιάσκεψη των...

Ελληνοτουρκικά: Σήμερα η τηλεδιάσκεψη του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

Το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκαλείται εκτάκτως σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, έπειτα...

Παρατείνεται η τηλεδιάσκεψη για τις Γενικές Συνελεύσεις

Παρατείνεται για δύο ακόμη μήνες και συγκεκριμένα έως τις 31 Αυγούστου, η δυνατότητα πραγματοποίησης...