Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
13.2 C
Athens

Υποδοχή από τον Τραμπ: Οι μπράβοι του Ερντογάν επιτέθηκαν στους Κούρδους διαδηλωτές

Ένταση σημειώθηκε πριν από λίγη ώρα έξω από τον Λευκό Οίκο στην Ουάσινγκτον, όπου έχουν συγκεντρωθεί Κούρδοι διαδηλωτές προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις πολιτικές του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

 

Μισή ώρα περίπου από την προγραμματισμένη έναρξη της συνάντησης, που ξεκίνησε στις 19.40 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας), άνδρες της προσωπικής φρουράς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκαν κατά των Κούρδων διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να υπάρξει ένταση.

Ο Τραμπ συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο εν μέσω του σάλου που έχει προκληθεί μετά την αποκάλυψη δημοσιεύματος – και την επακόλουθη παραδοχή του Αμερικανού προέδρου – όταν πριν από λίγες μέρες, κατά τη συνάντηση με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, οι ΗΠΑ αποκάλυψαν στη Ρωσία ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με τους τζιχαντιστές και το Ισλαμικό Κράτος.

Ο Τραμπ έκανε υποδοχή με στρατιωτικό άγημα στον Ερντογάν, αλλά οι σχέσεις είναι κακές παρά τις δημόσιες δηλώσεις. Ο κ. Αμερικανός πρόεδρος έπλεξε το εγκώμιο του Τούρκου ομολόγου του, και της Τουρκίας, μέχρι και την Σοβιετική Ένωση θυμήθηκε, και τόνισε την ανάγκη να συνεργαστεί συνεργασία σε όλα τα επίπεδα.

Όμως ο Ερντογάν μίλησε για τους τρομοκράτες του YPG, τους Κούρδους της Συρίας, τους οποίους ενισχύει στρατιωτικά η Αμερική. Το θέμα αυτό είναι πρώτο στην ατζέντα και μολύνει τις σχέσεις.

Στη δήλωσή του ο κ. Τράμπ είπε τα εξής: Είναι μεγάλη μου χαρά να καλωσορίσω τον Πρόεδρο Ερντογάν για την πρώτη του επίσκεψη στον Λευκό Οίκο εδώ και χρόνια.

Ο αμερικανικός και ο τουρκικός λαός είμαστε φίλοι και σύμμαχοι για πολλές δεκαετίες. Η Τουρκία ήταν ένας πυλώνας στον Ψυχρό Πόλεμο κατά του κομμουνισμού. Ήταν ένας προμαχώνας κατά της σοβιετικής επέκτασης. Και το τουρκικό θάρρος στον πόλεμο είναι θρυλικό. Αυτό είναι αλήθεια. Τούρκοι στρατιώτες πολέμησαν γενναία μαζί με Αμερικανούς στρατιώτες στον Κορεατικό πόλεμο και δεν έχουμε ξεχάσει τι έκαναν.

Με κάποιους τρόπους, όταν εξετάσαμε τη μεγάλη τους ανδρεία στον πολεμο της Κορέας, ήταν κάτι που οι στρατιώτες μας και οι μεγάλοι στρατηγοί μας θυμούνται ακόμα. Ο Ανώτατος Διοικητής, στρατηγός Douglas MacArthur, ξεχώρισε και επαίνεσε την υποδειγματική αντοχή του Τούρκου στρατιώτη – ήταν από τους μεγάλους στρατιώτες του κόσμου.

Σήμερα αντιμετωπίζουμε έναν νέο εχθρό στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και προσπαθούμε και πάλι να αντιμετωπίσουμε μαζί αυτήν την απειλή. Ο Τουρκικός λαός αντιμετώπισε φρικτές τρομοκρατικές επιθέσεις τα τελευταία χρόνια και ακόμη και πρόσφατα. Προσφέρουμε τη συμπόνια μας στα θύματα και προσφέρουμε την υποστήριξή μας στο τουρκικό έθνος.

Υποστηρίζουμε την Τουρκία στον πρώτο αγώνα κατά της τρομοκρατίας και των τρομοκρατικών ομάδων όπως το ISIS και το ΡΚΚ και φροντίζουμε να μην έχουν κανένα ασφαλές μέρος – οι τρομοκρατικές ομάδες. Εκτιμούμε επίσης την ηγεσία της Τουρκίας στην αναζήτηση ενός τερματισμού του εμφυλίου πολέμου στη Συρία. Ο συριακός εμφύλιος πόλεμος πλήττει τη συνείδηση ολόκληρου του κόσμου και το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κοιτάξετε στην πρώτη σελίδα των εφημερίδων σήμερα και θα δείτε ακριβώς τι μιλάμε.

Υποστηρίζουμε επίσης κάθε προσπάθεια που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση της βίας στη Συρία και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για ειρηνική επίλυση. Ο Πρόεδρος Ερντογάν και εγώ συζητάμε επίσης για την ανάγκη αναζωογόνησης των εμπορικών και εμπορικών δεσμών μας.

Αυτές είναι περιοχές όπου μπορούμε να οικοδομήσουμε τη σχέση μας που θα ωφελήσει και τις δύο χώρες μας. Στρατιωτικός εξοπλισμός που διατάχθηκε από την Τουρκία και τον πρόεδρο, σιγουρευτήκαμε ότι φτάνει γρήγορα εκεί. Ανυπομονώ να συνεργαστώ με τον Πρόεδρο Ερντογάν για την επίτευξη ειρήνης και ασφάλειας στη Μέση Ανατολή, την αντιμετώπιση των κοινών απειλών και την προσπάθεια για ένα μέλλον αξιοπρέπειας και ασφάλειας για όλους τους ανθρώπους μας. Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε τη χώρα μας και ήρθατε σήμερα στο Λευκό Οίκο. Είναι μεγάλη τιμή να σας έχουμε μαζί μας. Ευχαριστώ.

Πηγή: mignatiou.com

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αν κλείσουν τα στενά του Ορμούζ ποιος θα πληρώσει τη νύφη;

Αν σε ένα πόλεμο κλίσουν τα στενά του Ορμούζ στον περσικό κόλπο, η διεθνής οικονομία θα χάσει το 35% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου που...

Ισραήλ-Ιράν: Τα σενάρια της επόμενης μέρας μετά το ισραηλινό χτύπημα, ενώ έρχεται στην επιφάνεια...

Παρά τις προσπάθειες και των δύο πλευρών να υποβαθμίσουν το γεγονός, το ισραηλινό χτύπημα σήμερα στο Ιράν δείχνει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι ο μακροχρόνιος...

20% θα μειωθεί το εισόδημα παγκοσμίως μέχρι το 2050 – Λόγω των μέτρων που...

Οι εξαγγελίες μέτρων περί της δήθεν «κλιματικής αλλαγής» για άλλη μία φορά συνοδεύονται με κερδοσκοπικούς σχεδιασμούς της τάξης των παγκόσμιων ελίτ. Αυτή τη φορά, η...

Εκρήξεις στο κέντρο του Ιράν από ισραηλινή επίθεση

Εκρήξεις αναφέρθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στο κέντρο του Ιράν, με υψηλόβαθμους αμερικανούς αξιωματούχους να κάνουν λόγο για μια ισραηλινή επίθεση σε αντίποινα για...

Τουρκία: Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε την περιοχή Τοκάτ στην Τουρκία.

Haaretz: Πράσινο φως των ΗΠΑ σε ισραηλινή επίθεση στη Ράφα με αντάλλαγμα περιορισμένη δράση...

Οι ΗΠΑ συμφώνησαν με το ισραηλινό σχέδιο για στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα με αντάλλαγμα μια περιορισμένη απάντηση κατά του Ιράν, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα...

Σεισμός 6,3 βαθμών στην Ιαπωνία: Στους οκτώ έφτασαν οι τραυματίες

Οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά εξαιτίας του σεισμού 6,3 βαθμών χθες Τετάρτη σε στενό στη δυτική Ιαπωνία, που δεν προκάλεσε προειδοποίηση για τσουνάμι, σύμφωνα με...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Τουρκία: 90 συλλήψεις για “διασυνδέσεις με Κούρδους μαχητές”

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε τη Δευτέρα περίπου 90 άτομα σε 18 επαρχίες σε ολόκληρη...

Η Σουηδία εκδίδει στην Τουρκία υποστηρικτή του PKK για ένταξή της στο ΝΑΤΟ

Η σουηδική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα την έκδοση στην Τουρκία ενός υποστηρικτή του Εργατικού Κόμματος...

Απεργία: Ηχηρό μήνυμα από χιλιάδες διαδηλωτές κατά των πολιτικών της ακρίβειας

Μία από τις μαζικότερες απεργιακές συγκεντρώσεις ήταν η κινητοποίηση της 9ης Νοεμβρίου, όπου πλήθος...

Οι Κούρδοι “τινάζουν” στον αέρα την Τουρκία: Αστικός πόλεμος σε εξέλιξη – ”Θα σας γονατίσουμε, ακολουθούν χτυπήματα σε τουριστικά θέρετρα”

Αντεπίθεση έχουμε από τους Κούρδους, οι οποίοι εκδικούνται τις τουρκικές επιθέσεις σε Συρία και...