Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
18 C
Athens

Ζωζώ Σαπουντζάκη: Μοιραίοι έρωτες και …καταχρήσεις εκατομμυρίων

Μια ζωή γεμάτη εκπλήξεις

Ήταν Δεκέμβριος του 1968 όταν η φωτογραφία της Ζωζώς Σαπουντζάκη φιγουράριζε και πάλι στα πρωτοσέλιδα των κοσμικών στηλών των τότε εφημερίδων.

Μόνο που στην συγκεκριμένη περίπτωση η «βασίλισσα της νύχτας» δεν είχε κλέψει τα φλας των φωτογράφων με αφορμή κάποια μεγάλη της επιτυχία αλλά γιατί κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις ενώπιον της δικαιοσύνης, κατηγορούμενη για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος κατ’ εξακολούθηση και ψευδορκία.

Η κοινή γνώμη παρακολούθησε με κομμένη την ανάσα ένα απίστευτο σήριαλ με την γνωστή πρωταγωνίστρια να φέρεται να κρατά τον πρώτο ρόλο σε υπόθεση κατάχρησης εκατομμυρίων δραχμών από την Πειραϊκή Πατραϊκή, για την οποία θεωρήθηκε υπεύθυνος ο αγαπημένος της Ευθ. Παπαναστασίου.

Η εταιρία προσέφυγε στη δικαιοσύνη όταν ανακάλυψε «τρύπα» εκατομμυρίων στα ταμία της με όλα τα στοιχεία να «δείχνουν» πως ο λογιστής και εραστής της πρωταγωνίστριας είχε κάνει την κατάχρηση.

Σαπουντζάκη, έρωτες, καταχρήσεις,

Ακολούθησε έρευνα και η Σαπουντζάκη βρέθηκε υπόλογη καθώς, σύμφωνα με την κατηγορία, αποδέχτηκε μέρος του ποσού των 13.716.650 δραχμών το οποίο υπεξαιρέθηκε από την Πειραϊκή Πατραϊκή, κατά το διάστημα 1964-1967. Στο επίκεντρο της υπόθεσης βρέθηκε η νεόδμητη, τότε, βίλα στην Κινέτα, ένα δαχτυλίδι, ένα ζευγάρι σκουλαρίκια και καρφίτσα αλλά και ένα περιδέραιο, μια Μερσεντές και 10 άλογα ιπποδρόμου που ο Παπαναστασίου εμφανιζόταν να είχε χαρίσει στον αδελφό της σε βάρος του οποίου, επίσης, ασκήθηκε ποινική δίωξη.

Ο Παπαναστασίου είχε ερωτευτεί τη εντυπωσιακή Ζωζώ Σαπουντζάκη όταν την είδε να χορεύει πάνω στην πίστα. Την πολιόρκησε και παρά το γεγονός πως είχε οικογένεια δεν δίστασε να τη ζητήσει σε γάμο. Η Σαπουντζάκη δέχθηκε την πρόταση του και άρχισαν τις κοινές εμφανίσεις στον ιππόδρομο, ενώ εκείνος της δώριζε συνεχώς ακριβά κοσμήματα ως δείγμα του έρωτα του.

Η βίλα της Κινέτας και οι φορολογικές δηλώσεις

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα η σχέση της Σαπουντζάκη με τον Παπαναστασίου ξεκίνησε το 1964. Εκείνος, παντρεμένος και πατέρας δυο παιδιών, «αν και εργαζόταν ως απλός υπάλληλος με συνήθεις αποδοχές δαπανούσε αλόγιστα υπέρογκα ποσά».

Σύμφωνα με το βούλευμα τα ποσά αυτά διατίθεντο κυρίως προς την κατηγορούμενη η οποία «επωφελούμενη της επιπόλαιας ιδιοσυγκρασίας του αλλά και της ερωτικής του προσηλώσεως προέβη στην συστηματική οικονομική του αφαίμαξη».

Η Ζωζώ Σαπουντζάκη από την πρώτη στιγμή αρνήθηκε κατηγορηματικά όσα της αποδίδονταν και υποστήριξε πως η ίδια έβγαζε πολλά χρήματα ως πρώτο όνομα της νύχτας και σε καμία περίπτωση δεν εκμεταλλεύτηκε τον σύντροφο της. Όπως είπε, δέχτηκε ως δώρα αρραβώνα τα σκουλαρίκια και το δαχτυλίδι αλλά ξεκαθάρισε πως η έπαυλη της Κινέττας αγοράστηκε με δικά της χρήματα, ισχυρισμό τον οποίο στήριξαν και γνωστοί καλλιτέχνες.

Ωστόσο, οι δικαστικές αρχές δεν πείστηκαν και έκαναν δεκτή την αίτηση της Πειραϊκής Πατραϊκής διατάσσοντας την υποθήκευση της βίλας. Αυτό που βάρυνε στην απόφαση ήταν το γεγονός ότι το εισόδημα της γνωστής ηθοποιού, κατά τη διάρκεια της επταετίας 1960-1967, ανήλθε συνολικά, σύμφωνα με τη φορολογική της δήλωση, σε 584.252 δρχ., δηλαδή μόλις 73.031 δρχ. το χρόνο.

Η Σαπουντζάκη σε συνέντευξη που είχε δώσει, αμέσως μετά την δίωξη σε βάρος της, είχε εξηγήσει με αφοπλιστική ειλικρίνεια για ποιο λόγο οι φορολογικές της δηλώσεις ήταν τόσο μικρές. «Και ποιος δηλώνει σήμερα στην εφορία το πραγματικό του εισόδημα; Ρωτήστε την Βουγιουκλάκη, τη Χρονοπούλου, τον Οικονομίδη και δείτε. Ποτέ δεν δήλωσαν ότι εισέπραξαν. Το επάγγελμα του καλλιτέχνη είναι ελεύθερο. Εμείς οι καλλιτέχνες κάνουμε τυπικά συμβόλαια. Αυτά όλα θα τα πω στο δικαστήριο γιατί πρέπει να υπερασπιστώ την αξιοπρέπεια μου. Δεν έχουν να κάνουν με κανένα κοριτσάκι αλλά με τη Ζωζώ τη Σαπουντζάκη», είχε πει χαρακτηριστικά.

Σαπουντζάκη, έρωτες, καταχρήσεις,

«Έπεσα θύμα ενός άτυχου έρωτα»

Η πρωταγωνίστρια υποστήριξε πως γνώρισε τον Παπαναστασίου αρχές του 1966 και όχι το 1965 όπως αναφερόταν στο παραπεμπτικό βούλευμα. «Τον άνδρα αυτόν τον αγάπησα είχε τεράστια μόρφωση. Μιλούσε τέσσερις γλώσσες, ήταν ωραίος, πολύ κοινωνικός και ευχάριστος. Καμάρωνα όταν έβγαινα μαζί του και ώρες ολόκληρες τον άφηνα να μου μιλάει. Κάναμε σχέδια να παντρευτούμε. Ούτε μια φορά δεν μου είπε ότι ήταν παντρεμένος και μάλιστα με παιδιά. Όταν συζητούσαμε για γάμο μου έλεγε πως η μητέρα του ήταν αυστηρών αρχών και έπρεπε να περιμένουμε λιγάκι. Μου είχε πει ότι είχε μετοχές στον ιππόδρομο. Εγώ δεν μπορώ να πιστέψω ακόμη πως αυτός ο άνθρωπος είναι καταχραστής», είχε πει σε άλλη της συνέντευξη που παραχώρησε στη βίλα της στην Κινέττα.

«Έπεσα θύμα ενός άτυχου έρωτα. Πίστεψα σε έναν ωραίο μορφωμένο άνδρα με προσωπικότητα και τον αγάπησα. Ακόμα δεν μπορώ να πιστέψω πως ο άνδρας αυτός είναι καταχραστής. Αλλά δεν καταχράστηκε για εμένα. Δουλεύω σκληρά από 10 χρονών και έχω αποκτήσει πολλά χρήματα. Ότι έχω, τα έχω αγοράσει με δικά μου χρήματα βγαλμένα με κόπο και ιδρώτα. Πληρωνόμουν πάντα πολύ καλά. Και είμαι η πρώτη Ελληνίδα καλλιτέχνις που πήρε ημερομίσθιο 1.000 δρχ. Μέχρι σήμερα δεν έχω δώσει δικαίωμα σε κανέναν να με σχολιάσει. Ζω αξιοπρεπώς, δεν παίζω χαρτιά, δεν πάω στον ιππόδρομο, δεν κάνω σπατάλες, δεν κουτσομπολεύω κανέναν και δεν βρέθηκε κανείς “να μου τα φάει”. Δούλεψα και δουλεύω σκληρά είμαι βεντέτα. Με ιδρώτα και αίμα βγάζω τα λεφτά μου», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενη δε στη βίλα της Κινέτας επέμενε πως την έχει χτίσει με δικά της χρήματα: «Πέντε χρόνια έψαχνα για να βρω ένα ωραίο οικόπεδο να χτίσω τη βίλα αυτή και μπορώ να δημιουργήσω δυο ακόμη Κινέτες, αν θέλω….», είχε πει χαρακτηριστικά.

Σαπουντζάκη, έρωτες, καταχρήσεις,

Όσο για την Μερσεντές για την οποία, σύμφωνα με την κατηγορία, διατέθηκαν 68.000 δρχ. για την αγορά της, η ηθοποιός υποστήριξε πως την απέκτησε πριν γνωρίσει τον Παπαναστασίου: «Ο Θύμιος μου έκανε διάφορα δώρα, χρυσαφικά και αρώματα, στη γιορτή μου στις πρεμιέρες στις επιτυχίες μου. Και κάποια μέρα έμαθα ότι έφυγε… Δεν μπορούν να με δικάσουν χωρίς στοιχεία. Δεν μπορούν να με διασύρουν έτσι. Η αλήθεια τελικά θα λάμψει».

Και όταν η ώρα της αλήθειας έφτασε η Ζωζώ Σαπουντζάκη κάθισε στο εδώλιο μαζί με τον αδελφό της Θεόδωρο. Η ακροαματική διαδικασία μετατράπηκε σε κοσμικό γεγονός με πλήθος κόσμου και γνωστούς καλλιτέχνες να την παρακολουθούν καθημερινά.

Η εντυπωσιακή Ζωζώ Σαπουντζάκη σε κάθε ευκαιρία επαναλάμβανε πως η βίλα της Κινέτας χτίστηκε με δικά της χρήματα. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της πολυήμερης δίκης της είχε αρκετά ξεσπάσματα και μια λιποθυμία.

Τελικά, το δικαστήριο καταδίκασε τη δημοφιλή ηθοποιό σε 5 μήνες φυλάκιση κρίνοντας την ένοχη μόνο για το αδίκημα της ψευδορκίας. Ο αδερφός της απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες. Όσο για τα κοσμήματα, συνολικής αξίας 1,5 εκατομμυρίου δραχμών, η Ζωζώ Σαπουντζάκη τα είχε επιστρέψει στον πρώην σύντροφό της, μετά τον χωρισμό τους.

Για πολλά χρόνια η Ζωζώ Σαπουντζάκη δεν ήθελε να αναφέρεται στην υπόθεση. Σε πρόσφατη συνέντευξη της έκανε λόγο για μια μεγάλη περιπέτεια: «Τώρα γελάω γιατί μου φαίνεται αστείο. Αλλά ήταν μια μεγάλη περιπέτεια για μένα… Τότε έβαζα τα συνολάκια μου τα πανάκριβα και πήγαινα στο δικαστήριο σαν να είχα πρεμιέρα. (…) Τον άνθρωπο αυτό, τον Θύμιο, τον είχα ερωτευθεί από την πρώτη στιγμή. Και πάρα πολύ μάλιστα. Έκλαψα, στερήθηκα τη ζωή μου για τρία χρόνια για εκείνον… Ήταν ένας έρωτας της ζωής μου. Αλλά μου έκανε κακό. Μου έκανε κακό σαν άνθρωπο».

Σύντομη βιογραφία

Σαπουντζάκη, έρωτες, καταχρήσεις,

Η αγέραστο αυτό sex symbol γεννήθηκε στις 27  Μαΐου του 1933 στη Θεσσαλονίκη. Ξεκίνησε την θεατρική της καριέρα από πολύ μικρή ηλικία με την ηθογραφία του Ελευθεριάδη «Το Αγρίμι», παρέα με την αδερφή της, Βάσω, και για αρκετά χρόνια ήταν τα αγαπημένα σε όλους «Σαπουντζάκια». Η αδερφή της όμως σταμάτησε νωρίς το θέατρο, κι έτσι η Ζωζώ Σαπουντζάκη συνέχισε μόνη της τη σταδιοδρομία της στο θέατρο του Λευκού Πύργου, ενώ παράλληλα σπούδασε χορό στη Σχολή Χορού Μουσικού Θεάτρου. Στις αρχές τις δεκαετίας του ’50, κατέβηκε στην Αθήνα, όπου σημείωσε μεγάλες επιτυχίες παίζοντας σε επιθεωρήσεις.

Χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως “η βασίλισσα της νύχτας” και παρέμεινε στον αφρό του καλλιτεχνικού στερεώματος εξήντα χρόνια, με αμείωτο μπρίο και νεανική διάθεση.

Λίγο αργότερα έφυγε για την Αμερική, όπου έκλεισε μεγάλα συμβόλαια για εμφανίσεις της σε φημισμένα νυχτερινά κέντρα. Η πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση ως τραγουδίστρια ήταν το 1953 στην ταινία «Ο Μπαμπάς Εκπαιδεύεται», και ως ηθοποιός το 1960 στην ταινία «Νύχτες στο Μιραμάρε».

Στη Φίνος Φίλμ εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1966 στην ταινία “Ο Ξυπόλητος Πρίγκηψ” πλάι στον Κώστα Βουτσά, όπου τραγουδούσε το περίφημο τραγούδι «Μια με θέλεις μια με διώχνεις». Συνολικά έχει γυρίσει μόλις 11 ταινίες, τρεις εκ των οποίων στην Φίνος Φίλμ με ξεχωριστές εμφανίσεις της στις ταινίες «Ο Ψεύτης» και «Το Θύμα», σε ρόλους πάντα σαγηνευτικής και φιλόδοξης γυναίκας.

Όπως διαβάζουμε χαρακτηριστικά στην βιογραφία της στην ιστοσελίδα του Finos Films: «Η Ζωζώ Σαπουντζάκη δεν ήταν ηθοποιός, δεν ήταν τραγουδίστρια ούτε χορεύτρια, γιατί στην πραγματικότητα δεν μπορεί κανείς να την κατατάξει σε ένα είδος καλλιτέχνη, αφού αποτελεί είδος από μόνη της».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Απόκριες 1966: Γνωστοί ηθοποιοί στο πάρτι του Γιώργου Θεοδοσιάδη

Τέλη Φεβρουαρίου του 1966, ο σημαντικός Έλληνας θεατράνθρωπος Γιώργος Θεοδοσιάδης (κάτω κέντρο) διοργανώνει αποκριάτικο χορό στην δραματική σχολή που ιδρύει τέσσερα χρόνια νωρίτερα και...

ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ποια ήταν η αμοιβή της Αλίκης στην “Αστέρω”

Η αμοιβή της Αλίκης Βουγιουκλάκη στην “Αστέρω” ήταν 80.000 δραχμές συν ποσοστά, τότε που οι ηθοποιοί έπαιρναν μόλις 10.000 δραχμές!…

Αθωώθηκε, όμως ήταν αργά: Η γυναίκα-σύμβολο του αισθησιακού κινηματογράφου που έφυγε μόνη και ξεχασμένη

Για σχεδόν μία δεκαετία αποτέλεσε ένα από τα πιο συζητημένα ζευγάρια της σόου μπιζ μαζί με τον Ζαλ Πολ Μπελμοντό, ενώ για πολλά χρόνια υπήρξε...

Πέθανε ο ηθοποιός Αλέκος Πετρίδης

Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Αλέκος Πετρίδης, όπως έκανε γνωστό στα social media, ο πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας. Υπηρέτησε τον ελληνικό κινηματογράφο από...

Πήρατε χαμπάρι τι ΔΕΝ έκανε ο Λάνθιμος στα Όσκαρ;

Ένα δείγμα του πόσο διακριτικός και ταπεινός άνθρωπος είναι… Το βράδυ της 10ης Μαρτίου, ο Γιώργος Λάνθιμος και το Poor Things τρύπησαν το προσδοκώμενο ταβάνι...

Ήθελε μόνο εκείνη: Ο ανεκπλήρωτος έρωτας του Διονύση Παπαγιαννόπουλου για Ελληνίδα ηθοποιό και η...

Ο ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου Διονύσης Παπαγιαννόπουλος γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου του 1912 στο Διακοφτό. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου,...

Θεόδωρος Μορίδης: Η καταγωγή, οι αμέτρητοι θεατρικοί ρόλοι και ο αθεράπευτος έρωτας με τη...

Θεόδωρος Μορίδης: Ο Κύπριος ηθοποιός Θεόδωρος Μορίδης αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς ηθοποιούς του ελληνικού κινηματογράφου και κυρίως του θεάτρου, καθώς ερμήνευσε δεκάδες ρόλους του...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Οι 2 υπουργοί που ζουν τους παράνομους έρωτες τους! Η «μαύρη γαζέλα» του τηλεοπτικού ριάλιτι και ο ερωτιάρης που παίζει σε 2 ταμπλό

Ο μπασκετμπολίστας (!) του Ολυμπιακού που «ψήνει το ψάρι» και η παρουσιάστρια για...

Aπίστευτη απάτη στην Κρήτη: Της έταζε έρωτες και της έφαγε 100 χιλιάδες ευρώ

Μάλιστα, την έπεισε να του καταβάλει κάποια χρήματα προκειμένου να μπορέσει να έρθει στην...

Οι θυελλώδεις έρωτες της Εύας Καϊλή – Γόνοι εφοπλιστών, ατίθασοι ζεν πρεμιέ και «βέτο» από οικογένειες καραβοκύρηδων

Στα 12 της διάβασε τον «Υπεράνθρωπο» του Νίτσε, σύμφωνα με τα αφιερώματα των ιλουστρασιόν...

Άγριες Μέλισσες: Αυτοί είναι οι έρωτες της τρίτης σεζόν

Ανατροπές θα δούμε στην τρίτη σεζόν των "Άγριων Μελισσών", ενώ έρωτες θα συγκλονίσουν το...