Άνγκελα Μέρκελ: «Παρωχημένος ο κανονισμός του Δουβλίνου»

110

Οι υφιστάμενοι ευρωπαϊκοί κανονισμοί που αφορούν τον τρόπο αντιμετώπισης των αιτούντων άσυλο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι «παρωχημένοι» και πρέπει να αντικατασταθούν από μια «νέα διαδικασία», υποστήριξε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στην ομιλία της ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

«Ας είμαστε ειλικρινείς, ο κανονισμός του Δουβλίνου (με βάση τον οποίο οι πρόσφυγες πρέπει να ζητούν άσυλο στην πρώτη χώρα άφιξής τους στην Ε.Ε.) με την παρούσα μορφή του είναι παρωχημένος», είπε η καγκελάριος στην κοινή ομιλία της με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ,  με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από την ενοποίηση της Γερμανίας.

«Τάσσομαι υπέρ μιας νέας διαδικασίας, προκειμένου οι ευρωπαϊκές χώρες να μοιράζονται πιο ισόνομα το βάρος», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:  Τσίπρας: Υπάρχει ακόμα απόσταση να διανυθεί για την επίτευξη συμφωνίας

«Πρέπει να παραδεχθούμε» τόνισε η κ. Μέρκελ, «ότι ακόμη και εάν προσπαθήσουμε τα θωρακίσουμε τον εαυτό μας έναντι του έξω κόσμου, αυτό δεν θα βοηθήσει κανέναν».

«Οι άνθρωποι θα βρουν οποιοδήποτε τρόπο για να έρθουν στην Ευρώπη» συνέχισε, απορρίπτοντας ως λύσεις το κλείσιμο των συνόρων και την κατασκευή φρακτών. «Κανένα πρόβλημα δεν θα λυθεί, αντιθέτως θα δημιουργηθούν πρόσθετα» σχολίασε.

Η Καγκελάριος κατέστησε αναγκαία τη συνεργασία της Ευρώπης προκειμένου να επιλυθεί η κρίση στις γειτονικές χώρες, από όπου προέρχονται και οι μαζικές προσφυγικές ροές.

«Σ’ αυτή την κρίση, δεν πρέπει να στρουθοκαμηλίσουμε και να υπαναχωρήσουμε σε εθνικά περιχαρακωμένες πράξεις» υπερθεμάτισε, σπεύδοντας να επισημάνει ότι «τώρα χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη».