Άνεργος ο ένας στους τρεις γιατρούς, πάνω από 7.000 μετανάστευσαν

113
Απεργία των γιατρών στις 31 Ιανουαρίου

Σε επίπεδα ρεκόρ έχει ανέλθει η ανεργία των γιατρών στην Ελλάδα, με τον έναν στους τρεις να είναι άνεργος ή να υποαπασχολείται, ενώ 7.340 γιατροί της Αθήνας, έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα τα τελευταία έξι χρόνια χρόνια.

Τα στοιχεία προκύπτουν από την ημερίδα που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με θέμα  «Νέοι γιατροί παρόν και μέλλον», το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου.

Η πρόθεση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, να δώσει μάχη για την επίλυση των κρίσιμων προβλημάτων των νέων γιατρών που μαστίζονται από την υποαπασχόληση και την ανεργία, όπως τονίστηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, στο πλαίσιο της ημερίδας:

Ανεργία

Η ανεργία των γιατρών στην Ελλάδα έχει ανέλθει σε επίπεδα – ρεκόρ, καθώς το 27,50% των μελών του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών είναι άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι.  Το 11,48% είναι άνεργοι και το 16,02% είναι υποαπασχολούμενοι)

7.000 γιατροί σε σύνολο 27.500 εγγεγραμμένων είτε είναι άνεργοι είτε υποαπασχολούνται στο επάγγελμά τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, 3.821 γιατροί είναι επισήμως άνεργοι, ενώ από αυτούς δικαίωμα επιδόματος ανεργίας έχουν αυτή τη στιγμή οι 1.259 που λαμβάνουν περίπου 360 ευρώ τον μήνα.

Την ίδια ώρα η αναλογία γιατρών και πληθυσμού στην Ελλάδα είναι 6,1 ανά 1.000 κατοίκους, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 3,3 γιατροί ανά 1.000 κατοίκους.

Μετανάστευση

7.340 γιατροί έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα, τα τελευταία έξι χρόνια με βάση τα πιστοποιητικά που έχουν εκδοθεί μόνο από τον ΙΣΑ. Εξ’ αυτών οι 5.406 μετανάστευσαν αναζητώντας εργασία το 2011 και μετά.

Μέχρι το 2009 η φυγή των γιατρών αφορούσε κυρίως τους αποφοίτους ιατρικών σχολών που ολοκλήρωναν το αγροτικό τους. Από το 2010 η κατάσταση άλλαξε. Εκτινάχθηκε κυρίως ο αριθμός των ειδικευμένων γιατρών.

Γεωγραφική κατανομή

Σε ό,τι αφορά την γεωγραφική κατανομή των ιατρών στην Ελλάδα, το 46% του ιατρικού δυναμικού βρίσκεται στο λεκανοπέδιο της Αττικής

Δεύτερη έρχεται η Κεντρική Μακεδονία με ποσοστό γύρω  στο 17 %

Διαβάστε επίσης:  Τι εννοούμε όταν λέμε «Πνευματικός Αγώνας»;

Στην τρίτη θέση, με ποσοστά λίγο πάνω του 15% κατατάσσεται η Δυτική Ελλάδα, η Θεσσαλία και η Κρήτη

Την ίδια στιγμή, σε άλλες περιοχές ο αριθμός των γιατρών  είναι σημαντικά μικρότερος στην Στερεά Ελλάδα όπου κατοικεί το 8% του πληθυσμού, δραστηριοποιείται μόλις  το 3% των γιατρών

Ενώ στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου τα ποσοστά κυμαίνονται κάτω του 2%

Σχολιάζοντας τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης τόνισε ότι:

«Αντιμετωπίζουμε μια παράλογη στρέβλωση που αποδεικνύει περίτρανα την αδυναμία της κεντρικής εξουσίας όλα αυτά τα χρόνια να χαράξει μια βιώσιμη και αποτελεσματική πολιτική υγείας. Την ώρα που υπάρχει υπερπληθώρα νέων γιατρών που μαστίζονται από την ανεργία, το σύστημα υγείας καταρρέει από την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού. Σήμερα δεκάδες νομοί της χώρας είναι ακάλυπτοι από βασικές ειδικότητες και οι κάτοικοί τους είναι στο έλεος του Θεού. Και αυτό ενώ οι νέοι γιατροί μας μαστίζονται από την ανεργία και εξαναγκάζονται να αναζητήσουν επαγγελματικές ευκαιρίες στο εξωτερικό όπου και διαπρέπουν. Ζητούμε να ανοίξουν εδώ και τώρα οι συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ, για όλους τους γιατρούς που το επιθυμούν. Ο ΙΣΑ θα δώσει μάχη, για να στηρίξει τους νέους γιατρούς και να τους διασφαλίσει τις συνθήκες για ένα καλύτερο αύριο».

Ομιλητές στην ημερίδα ήταν οι :

Α. Παπανικολάου (Η ιατρική εκπαίδευση στην Ελλάδα), Ι. Καλλιάτσος (Συνθήκες εργασίας και θέματα ηθικής δεοντολογίας), Γ. Μαρίνος (Οι προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης των νέων γιατρών), Ι. Γαλανόπουλος (Η επιλογή της εργασίας στο εξωτερικό για τους νέους γιατρούς), Π. Ψυχάρης, (Οργάνωση των Πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας), Φ. Πατσουράκος (Η βελτίωση λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ), Μ. Γαγγάδη (Η οδύσσεια των επικουρικών γιατρών), Μ. Κλωνιζάκης (Τα προβλήματα των νέων ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών), Ι. Τζάνος (Ειδικευόμενοι γιατροί: χρονίζοντα προβλήματα απαιτούν λύσεις)

Στη συνέχεια το λόγο πήραν νέοι γιατροί που συμμετείχαν στο συνέδριο και οι οποίοι μίλησαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.