Άρχισε η επέλαση του χιονιά – Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία

221
Η χιονισμένη Αττική από drone

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού αναμένεται από σήμερα σε όλη την Ελλάδα, με τους δήμους και τις περιφέρειες να βρίσκονται σε επιφυλακή. Το θερμόμετρο θα πέσει 10 με 12 βαθμούς, ενώ ήδη έχει χιονίσει σε αρκετές περιοχές της χώρας. Χαρακτηριστικό είναι ότι προβλέπεται να χιονίσει τη νύχτα ακόμη και στα ορεινά της Αττικής.

Ο διευθυντής του αυτοτελούς τμήματος Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Μπαρμπαρούσης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι χιονίζει στα ορεινά (σε υψόμετρο πάνω από 500 μέτρα) των νομών Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας.

Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, ελαφρά χιονόπτωση σημειώνεται από την Ασπροβάλτα, μέχρι το Σοχό, αλλά και στον Χορτιάτη. Τα μηχανήματα της Περιφέρειας βρίσκονται στα σημεία όπου χρειάζεται και αποχιονίζουν.

Ασθενείς χιονοπτώσεις σημειώνονται στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας, σε υψόμετρο 1.300 – 1.400 μέτρων. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Πρόδρομος Ασλανίδης, προβλήματα δεν αναμένεται να υπάρξουν τόσο από τα χιόνια, όσο από την πτώση της θερμοκρασίας, επειδή μέχρι την Πρωτοχρονιά προβλέπεται για περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας ολικός παγετός.

Σε ετοιμότητα είναι οι υπηρεσίες της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, όπου, σύμφωνα με τον αναπληρωτή προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας, Δημήτρη Παπαλεξίου δεν σημειώνονται χιονοπτώσεις αυτή την ώρα.

Χιόνια και παγετός την παραμονή Πρωτοχρονιάς

Εντυπωσιακή θα είναι η αλλαγή του καιρού λοιπόν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Χιονοπτώσεις αναμένονται σε πεδινές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, των Σποράδων, της Κεντρικής-Ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και της Πελοποννήσου και από τις απογευματινές ώρες τοπικά στα πεδινά-ημιορεινά των Κυκλάδων. Οι άνεμο θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ και στα ανατολικά και νότια πελάγη 7 με 8 μποφόρ με εξασθένηση. Θα σημειωθεί περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας που θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός αναμένεται τη νύχτα στα δυτικά και βόρεια της χώρας.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ 

Στη Θράκη αναμένονται λίγες νεφώσεις. Στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπονται νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις σε ορεινές-ημιορεινές αλλά και σε πεδινές περιοχές κυρίως της κεντρικής Μακεδονίας. Από το απόγευμα αναμένεται σταδιακή βελτίωση. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ και στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ με εξασθένηση από το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -04 έως 4 βαθμούς, ενώ στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ  

Νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά ηπειρωτικά κυρίως της Πελοποννήσου. Σταδιακή βελτίωση.  Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί 5-6 μποφό με εξασθένηση από το μεσημέρι.  Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 10 βαθμούς και στην Ήπειρο κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 

Νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά ημιορεινά αλλά και σε πεδινές περιοχές. Μεγαλύτερη ένταση των φαινομένων αναμένεται στη Θεσσαλία, την Εύβοια και στα ορεινά-ημιορεινά της Πελοποννήσου και της Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας.  Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ και στα ανατολικά και νότια 7 με 8 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση.  Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 6 βαθμούς, ενώ στα βόρεια θα είναι κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ 

Νεφώσεις με ασθενείς βροχές, παροδικές χιονοπτώσεις αρχικά σε ορεινές ημιορεινές περιοχές της Κρήτης και από το απόγευμα και σε ημιορεινές-πεδινές περιοχές των Κυκλάδων. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειο βορειοανατολικοί 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ με εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 11 βαθμούς.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Διαβάστε επίσης:  Δήμος Αθηναίων: Στο Παγκράτι η μεγάλη Κυριακάτικη παρέμβαση καθαριότητας

Στα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις.  Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 6 με 7 διευθύνσεις και τοπικά στα Δωδεκάνησα 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως `12 βαθμούς όμως στα βόρεια θα είναι 4-5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΤΤΙΚΗ 

Νεφώσεις με ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις στα ανατολικά και βόρεια και χιονόνερο ή χιόνι στα υπόλοιπα της Αττικής. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5-6 βαθμούς και στα ανατολικά 7 μποφόρ.  Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 5 βαθμούς και στα ανατολικά και τα βόρεια θα είναι 2-4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  

Αρχιμκά αναμένονται νεφώσεις με ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις. Βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 3-4 μποφόρ και στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 3 βαθμούς.

Συμβουλές απο τη  Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

  • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
  • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
  • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
  • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή :

  • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
  • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση,  συνθήκες παγετού)

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου από πλευράς χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr. Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.