Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου, 2021
10.1 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 9 Δεκεμβρίου ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αναχωρεί για το Παρίσι

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1963.... Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής παραιτείται αιφνιδιαστικά από την αρχηγία του κόμματος της ΕΡΕ και αναχωρεί για το Παρίσι, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Αμαλία.

Έκπληξη ΕΚΤ με δώρο 1 δισ. στις τράπεζες

Μια ώθηση με πρακτικό όφελος έως και 1 δισ. ευρώ, αλλά και ψυχολογική τόνωση στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο έδωσε η απόφαση του Μάριο Ντράγκι να γίνονται δεκτά στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τα ομόλογα του EFSF που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι τράπεζες.

Αν και δεν σχετίζεται με την τρέχουσα αξιολόγηση, η κίνηση αυτή δείχνει ότι η ΕΚΤ συνεχίζει να «βάζει πλάτη» και προϊδεάζει για την πρόθεση Ντράγκι να δράσει άμεσα μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, θέτοντας σε κίνηση σειρά θετικών εξελίξεων.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ομόλογα EFSF της τάξης των 37 δισ. ευρώ που έχουν λάβει στο πλαίσιο της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης αλλά και της απόκτησης του «καλού» κομματιού τραπεζών που εκκαθαρίστηκαν, και είναι τίτλοι με την ανώτερη διαβάθμιση.

Λόγω αξιολόγησης, οι τίτλοι μπορούσαν να γίνουν δυνητικά δεκτοί στο QE, για τις ελληνικές τράπεζες όμως ήταν αναγκαία η παρέμβαση Ντράγκι, ο οποίος ανταποκρίθηκε σε σχετικό αίτημα και έδωσε το πράσινο φως για την ένταξή τους.

Με τον τρόπο αυτό δίνεται μια ώθηση στον κλάδο, αφού, πέραν του πρακτικού οφέλους, οι ελληνικές τράπεζες εισέρχονται σε πρόγραμμα και σε μια περίοδο παρατεταμένης αβεβαιότητας γίνονται αποδέκτες μιας θετικής είδησης.

τραπεζες

Μάλιστα, σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις με τον ESM για τη δυνατότητα πώλησης των τίτλων και σε ιδιώτες επενδυτές και αξιοποίησής τους περαιτέρω.

Το θέμα ήταν γνωστό στους επενδυτές που ανέμεναν τη λήψη της τελικής απόφασης και την έγκριση από τον ESM, καθώς μέχρι τώρα οι τράπεζες δεν μπορούσαν να τα διαθέσουν και τα έγραφαν στα βιβλία τους στο 100%.

Όσον αφορά το πρακτικό όφελος, δίνεται η δυνατότητα μείωσης του ισολογισμού και κεφαλαιακής ενίσχυσης, αφού οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να πωλήσουν έως και το 50% των ομολόγων, καταγράφοντας κέρδη, καθώς τα απέκτησαν στην ονομαστική περίπου αξία και τώρα οι τίτλοι διαπραγματεύονται σε υψηλότερες τιμές.

Το ακριβές όφελος θα προκύψει από τις συγκεκριμένες συναλλαγές, αλλά συνολικά αναμένονται κέρδη άνω των 500 εκατ. ευρώ, τα οποία μπορούν να αυξηθούν έως και στο 1 δισ. ευρώ από την αποτίμηση των υπόλοιπων τίτλων στα βιβλία των τραπεζών με την τιμή που έγινε η συναλλαγή.

Το ύψος των ομολόγων έκδοσης EFSF που κατέχουν οι τράπεζες ανέρχεται σε περίπου 37 δισ. ευρώ και οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα σταδιακά να πωλήσουν εντός του έτους έως 18,5 δισ. ευρώ, ενώ εξαιρούνται τα ομόλογα έκδοσης ESM ύψους περίπου 5,4 δισ. ευρώ που δόθηκαν στην Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ+27,07% και την Εθνική για την κάλυψη των αναγκών που προέκυψαν από την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση.

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο, με ομόλογα EFSF αξίας 14,2 δισ. ευρώ, καθώς έχοντας αποκτήσει και αρκετές από τις τράπεζες που «έσπασαν», έλαβε τα ομόλογα για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό. Η Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ+18,83% έχει ομόλογα έκδοσης EFSF ύψους 9,1 δισ. ευρώ, η Eurobank 10,04 δισ. και η Alpha Bank ΑΛΦΑ+15,70% 4,1 δισ. ευρώ.

Όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, η ήδη ευνοϊκή επίπτωση σε επίπεδο ψυχολογίας των επενδυτών, από μια μάλλον αναμενόμενη εξέλιξη, επιβεβαιώνει πόσο κρίσιμη είναι η επίτευξη το συντομότερο δυνατό της αξιολόγησης, κατ’ αρχάς στο επίπεδο της ρευστότητας, αφού με την επιβεβαίωση της αξιολόγησης αναμένεται (και η κίνηση Ντράγκι για τα ομόλογα EFSF δείχνει την καλή πρόθεση της ΕΚΤ) η επαναφορά άμεσα του waiver, που θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες την άντληση ρευστότητας με μικρότερο haircut, και η αποδοχή μεγαλύτερου εύρους τίτλων.

Ο εγχώριος κλάδος σήμερα δίνει ως ενέχυρα τα ομόλογα του EFSF και αυτά του ESM, ενώ κάνει χρήση των ομολόγων του Πυλώνα ΙΙ στηριζόμενος κατά βάση στον ELA.

Για το πρώτο εξάμηνο χάθηκε το στοίχημα της επιστροφής καταθέσεων, αλλά η αξιολόγηση εκτιμάται ότι θα φέρει άμεσα οφέλη, κατ’ αρχάς με το waiver και σε δεύτερο χρόνο με την είσοδο της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο «μισάνοιξε».

Επόμενο βήμα είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών, ώστε να διευρυνθεί η μικρή ακόμη χρήση της διατραπεζικής και να μπορεί να ακολουθήσει χαλάρωση έως και άρση των capital controls.

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ως θετικός καταλύτης και για την προσέλκυση επενδυτών που δεν έχουν ακόμη τοποθετηθεί στις τράπεζες, αν και οι υφιστάμενοι επενδυτές, στις επαφές με τις τράπεζες και τραπεζικά στελέχη, διατυπώνουν την απογοήτευσή τους για την καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση αλλά και τον ρυθμό υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.

Καταγράφεται όμως και η ανησυχία, ακόμη και στο καλό σενάριο του επιτυχούς review, μήπως η επόμενη μέρα εφαρμογής των υφεσιακών μέτρων που σχεδιάζονται ανατρέψει το στόρι ανάκαμψης του δεύτερου τριμήνου.

Οι χαμηλές αποτιμήσεις, πάντως, διατηρούν στις ελληνικές τράπεζες τα ξένα funds που προσδοκούν ότι σε κάθε περίπτωση η αξιολόγηση θα εκκινήσει μια σειρά ευνοϊκών εξελίξεων, ενώ δυνητικοί επενδυτές, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, αναμένεται να ενδιαφερθούν για τον κλάδο.

Αμεσος αντίκτυπος στο Χ.Α.

Δυνατό εβδομαδιαίο φίνις στο Χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να τερματίζει ενισχυμένος κατά 4,86% στις 574,73 μονάδες και αυτόν των τραπεζών να ξεχωρίζει με διαφορά κλείνοντας με άνοδο 18,92%.

Μια κίνηση «καλής θέλησης» από την πλευρά της ΕΚΤ τάραξε τα νερά στο τέλος της εβδομάδας αναζωογονώντας το εγχώριο χρηματιστηριακό τοπίο.

Η είδηση για επαναγορά μέρους των ομολόγων του EFSF που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης έδωσε το έναυσμα για μια ισχυρή κίνηση με επίκεντρο τις τράπεζες, η οποία σταδιακά είχε διάχυση και στους υπόλοιπους τίτλους.

Η έντονη αποτύπωση αυτής της είδησης δεν έχει να κάνει τόσο με το εξοικονομούμενο κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών (θεωρητικά 144 εκατ. ευρώ), αλλά με το ότι ένας εκ των βασικών θεσμών της διαπραγμάτευσης κινείται έμπρακτα προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της συμφωνίας.

Ο τίτλος της Εθνικής τερμάτισε με άνοδο 18,83% στα 0,26 ευρώ, ενώ ποσοστό 27,07% κέρδισε αυτός της Πειραιώς που διαμορφώθηκε στα 0,23 ευρώ. Σημαντικά κέρδη -18,67%- για τον τίτλο της Εurobank, ενώ εξίσου δυνατή ήταν και η πορεία για τη μετοχή της Αlpha Bank που έκλεισε στα 1,99 ευρώ (+15,7%).

«Η διαπραγμάτευση μπορεί να μην έχει κλείσει ωστόσο ύστερα από ένα μακρύ κύκλο καθυστερήσεων φαίνεται ότι υπάρχει η απαραίτητη σύγκλιση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για να περάσει η συμφωνία σε εγκριτικό επίπεδο θεσμών και να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση» σχολίαζαν χθες αναλυτές της αγοράς.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Έρχεται το Car wallet: Τι είναι και πώς θα λειτουργεί

Έρχεται το Car wallet για τους πολίτες Πρόκειται για μια εφαρμογή που σχεδιάζει η  Διεύθυνση Πληροφορικής του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών σε συνεργασία με το ...

Ολόκληρο το σχέδιο για τη «διπλή» αύξηση στον κατώτατο μισθό – Τα ποσά για...

Η εκρηκτική ανάπτυξη που καταγράφει η ελληνική οικονομία «κλείδωσε» διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού για τη χρονιά που μας έρχεται. Η αρχή θα γίνει από...

Έρχονται πληρωμές για το επίδομα θέρμανσης – Ποιοι θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους...

Πληρωμές για το επίδομα θέρμανσης στους δικαιούχους την ερχόμενη Παρασκευή. Προκαταβολή στις 10 του μήνα θα δουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς όσοι ήταν δικαιούχοι...

“Βόμβα” στην αγορά ακινήτων – Βγαίνουν εκτός 3 εκατ. κτίσματα

“Βόμβα” στην αγορά ακινήτων βάζει νέα Κοινοτική Οδηγία για την Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων καθώς εκτός αγοράς οδηγούνται σχεδόν 3 εκατ. κτίσματα, όπως αναφέρει ο...
Δημόσιο: Έχει 1 δις ευρώ υποχρεώσεις προς τους συνταξιούχους

Επίδομα 250: Διευρύνονται οι δικαιούχοι – Διευρύνονται και οι “άτυχοι”

Διευρύνεται ο αριθμός των δικαιούχων της έκτακτης παροχής των 250 ευρώ: Πέρα από τους συνταξιούχους και τα ΑμεΑ η τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή...
ΕΦΚΑ: Καμιά μετακίνηση υπαλλήλου για δύο χρόνια

Επίδομα μητρότητας: Ξεκινούν τη Δευτέρα οι ηλεκτρονικές αιτήσεις

Από αύριο Δεύτερα, 6 Δεκεμβρίου 2021, τίθεται σε παραγωγική λειτουργία η ηλεκτρονική υπηρεσία της νέας διαδικασίας χορήγησης επιδόματος μητρότητας τόσο για τις ασφαλισμένες γυναίκες...

e-ΕΦΚΑ: Ποιους αφορά η ρύθμιση των 72 δόσεων

Σε ισχύ τέθηκε από σήμερα Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2021, η νέα ρύθμιση για τους πληγέντες από την πανδημία ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, η οποία...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Κοσμογονία στους Πεζοναύτες: Έρχονται 75 AAV-7… δώρο από τις ΗΠΑ

Με τα αμφίβια θωρακισμένα οχήματα AAV7 ενισχύονται οι Έλληνες πεζοναύτες, με δωρεάν παραχώρηση από...

Επιθέσεις με γκαζάκια σε τράπεζες στο Παγκράτι

Επιθέσεις με εμπρηστικούς μηχανισμούς σε δύο τράπεζες έγιναν τα ξημερώματα σήμερα στο Παγκράτι. Στις 04:38...

Τράπεζες: Πώς θα γίνεται η είσοδος στα καταστήματα από σήμερα

Τις προϋποθέσεις πραγματοποίησης συναλλαγών στα τραπεζικά καταστήματα μετά τα πρόσφατα επιπλέον νέα μέτρα κατά...

Αιχμές Άδωνι Γεωργιάδη κατά των Τραπεζών

Ακατανόητη χαρακτήρισε την απροθυμία των Τραπεζών να εγκρίνουν δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις, των οποίων...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή