Παρασκευή, 18 Ιουνίου, 2021
28.2 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 18 Ιουνίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Το 1940.... Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Ενώ η Γαλλία έχει περάσει σε γερμανική Κατοχή, ο στρατηγός Σαρλ ντε Γκολ, επικεφαλής των γαλλικών δυνάμεων κάνει έκκληση...

Έντονες διακυμάνσεις εμφάνισαν σήμερα τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη

Έντονες διακυμάνσεις εμφάνισαν σήμερα τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, καθώς η ευφορία που προκάλεσε η μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ έδωσε γρήγορα τη θέση της στην ανησυχία, οδηγώντας τους ευρωπαϊκούς δείκτες σε πτώση άνω του 1%.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,60% στις 6.048 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση κατά 2,10% στις 9.519 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 1,32% στις 4.367 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, ο οποίος ενδοσυνεδριακά υπερέβη το +2%, σημείωσε σημαντικές απώλειες κατά 1,46% στις 334,18 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Carrefour SA κινήθηκε πτωτικά κατά 6,53% , ενώ η Deutsche Bank, παρά το ενδοσυνεδριακό «άλμα» του 3,5%, έκλεισε με απώλειες 0,46%. Από την πλευρά του ο ιταλικός τραπεζικός κλάδος κατάφερε να συγκρατήσει ένας μέρος των κερδών, με τη μετοχή της UniCredit να ενισχύεται ήπια κατά 0,50%.

Νωρίτερα, το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων αλλά και την αύξηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Συγκεκριμένα, αποφάσισε α) τη μείωση του επιτοκίου αναχρηματοδότησης κατά 5 μονάδες βάσης, στο 0% , β) τη μείωση του επιτοκίου στο περιθώριο δανειοδοτικής διευκόλυνσης (MLF) κατά 5 μονάδες βάσης, στο 0,25% , γ) τη μείωση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 10 μονάδες βάσης, στο -0,40% και δ) την επέκταση του μηνιαίου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (asset) κατά 20 δισ. ευρώ, στα 80 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του, Μάριο Ντράγκι απεύθυνε έκκληση προς τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να επιταχύνουν τον ρυθμό υλοποίησης των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων.

Ο διοικητής της ΕΚΤ ξεκαθάρισε ότι για να αποδώσουν καρπούς τα νέα νομισματικά μέτρα, θα πρέπει να συνεισφέρουν αποτελεσματικά και οι άλλες μορφές πολιτικής (δημοσιονομική). «Οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες πρέπει να επιταχυνθούν στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών κρατών» εξήγησε ενδεικτικά.

«Οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη, παραμένοντας εντός του πλαισίου των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε.» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι η πλήρης εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης κρίνεται απολύτως αναγκαία για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης. Παρ’ όλα αυτά, αξίωσε απ’ όλες τις εθνικές κυβερνήσεις να δημιουργήσουν ένα πιο αναπτυξιακό μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής.

Στο μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου εμφανίζει σημαντικές απώλειες, καθώς τα συμβόλαια WTI υποχωρούν κατά 2,64% στα 37,28 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 3,04% στα 39,82 δολάρια.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 ενισχύθηκε κατά 1,26% στις 16.852 μονάδες, ενώ στην Κορέα, ο Kospi κατέγραψε άνοδο κατά 0,84% στις 1.969 μονάδες. Στην Αυστραλία, ο ASX 200 υποχώρησε κατά 0,14% στις 5.150 μονάδες.

Στην Κίνα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη κινήθηκε πτωτικά κατά 2,03% στις 2.804 μονάδες, ενώ το χρηματιστήριο της Σένζεν διολίσθησε στο 1,4% και τις 457 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ τέλος, ο Χανγκ Σενγκ εμφάνισαν οριακή άνοδο κατά 0,09% στις 20.015 μονάδες.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, την περικοπή 550 θέσεων εργασίας έως το 2020 ανακοίνωσε η Societe Generale. H γαλλική τράπεζα διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των εργαζομένων ότι οι περικοπές θα πραγματοποιηθούν στη βάση εθελοντικών αποχωρήσεων και ότι δεν σχεδιάζει να απολύσει κανέναν.

Την ίδια ώρα, τον κώδωνα του κινδύνου για τους προϋπολογισμούς έξι κρατών – μελών της Ε.Ε. έκρουσε η Κομισιόν, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο επανεμφάνισης των ελλειμμάτων. Συγκεκριμένα, η Κομισιόν ζήτησε από τις Ισπανία, Βέλγιο, Κροατία, Φινλανδία, Ιταλία και Ρουμανία να επιδείξουν εγκράτεια ως προς τις δαπάνες του 2016, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για τη μείωση των ελλειμμάτων. «Οι προϋπολογισμοί των εν λόγω χωρών κινδυνεύουν να αθετήσουν το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης» επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Παράλληλα, κατά 22% υποχώρησαν το 2015 τα καθαρά κέρδη της Carrefour S.A., η οποία επλήγη από το κόστος του σχεδίου αναδιάρθρωσής της. Συγκεκριμένα, η κερδοφορία της γαλλικής εταιρείας διαμορφώθηκε στα 980 εκατ. ευρώ έναντι 1,25 δισ. ευρώ το 2014.

Την ίδια ώρα, μείωση εμφάνισαν τον Ιανουάριο οι εξαγωγές της Γερμανίας, επιβεβαιώνοντας τις επιπτώσεις της παγκόσμιας αστάθειας στην οικονομία της Ευρωζώνης. Οι γερμανικές εξαγωγές υποχώρησαν κατά 0,5% ενώ οι εισαγωγές ενισχύθηκαν κατά 1,2%.

Ως αποτέλεσμα, το εμπορικό πλεόνασμα συρρικνώθηκε στα 18,9 δισ. ευρώ, έναντι των εκτιμήσεων περί 19,4 δισ. ευρώ. Το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, κατά τον Ιανουάριο, διαμορφώθηκε στα 13,2 δισ. ευρώ – κάτω των εκτιμήσεων των αναλυτών (17 δισ. ευρώ).

Ακόμη, κατά 1,3% ενισχύθηκε τον Ιανουάριο η βιομηχανική παραγωγή στη Γαλλία, αντανακλώντας την επιτάχυνση των κλάδων της αυτοκινητοβιομηχανίας, του ηλεκτρισμού και της ενέργειας. Οι αναλυτές ανέμεναν βελτίωση της παραγωγής κατά 0,7%.

Τέλος, την περικοπή 2.500 θέσεων εργασίας, τις περισσότερες εκ των οποίων στη Γερμανία, ανακοίνωσε η Siemens AG. «Η πτώση στη ζήτηση πετρελαίου, αερίου και μετάλλων, έχει επιφέρει σημαντική αύξηση στον ανταγωνισμό, ιδίως στην Ασία» δήλωσε η γερμανική εταιρεία, δικαιολογώντας την απόφασή της.

Από τις συνολικά 2.500 – υπό κατάργηση – θέσεις, οι 2.000 βρίσκονται στη Γερμανία, ενώ οι υπόλοιπες αφορούν τις εγκαταστάσεις της Siemens σε χώρες της Ασίας. Η απόφαση της γερμανικής εταιρείας πάντως, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις δεσμεύσεις για προσλήψεις έως 25.000 νέων εργαζόμενων τα επόμενα χρόνια.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, Σαρλ ντε Γκολ, Παρίσι,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 18 Ιουνίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Το 1940.... Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Ενώ η Γαλλία έχει περάσει σε γερμανική Κατοχή, ο στρατηγός Σαρλ ντε Γκολ, επικεφαλής των γαλλικών δυνάμεων κάνει έκκληση...

Πάνω από τα μισά ποτάμια της Γης σταματούν να ρέουν μέσα στο έτος –...

Πάνω από το 50% των ποταμιών του πλανήτη ξεραίνονται και παύουν να κυλάνε για τουλάχιστον μία μέρα μέσα στο χρόνο, ενώ για αρκετά από...

Κίνα: Απογειώθηκε με τρεις αστροναύτες το διαστημόπλοιο Shenzhou-12 (βίντεο)

Η πρώτη επανδρωμένη διαστημική αποστολή της Κίνας με προορισμό τον διαστημικό της σταθμό απογειώθηκε σήμερα. Μέσα σε ένα πελώριο νέφος γκρίζου καπνού, ο πύραυλος Long...

Μπάιντεν-Πούτιν: Προσπάθεια άμβλυνσης της έντασης με εμφανείς διαφορές

Δύο χωριστές συνεντεύξεις Τύπου και μία τυπική κοινή ανακοίνωση ήταν ο επίλογος της σημερινής συνάντησης των Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν στη Γενεύη, σε...
Ελ. Βενιζέλος, αεροσκάφος, αναγκαστική προσγείωση,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 16 Ιουνίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Το 1948.... Εκδηλώνεται η πρώτη καταγεγραμμένη αεροπειρατεία. Κινέζοι ληστές καταλαμβάνουν εν πτήση ένα αεροπλάνο της "Cathay Pacific". Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυροβολισμών με...

«Ο Έντι Ράμα παρέδωσε την ασφάλεια της αλβανικής επικράτειας στην Τουρκία!»

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα αποφάσισε να παραδώσει τον έλεγχο ολόκληρης της αλβανικής επικράτειας στην Τουρκία, αμφισβητώντας την Εθνική Ασφάλεια, γράφει αλβανικό δημοσίευμα. Κατά τη διάρκεια...

Μπάιντεν για Πούτιν: Είναι ένας έξυπνος και σκληρός άξιος αντίπαλος

Το ΝΑΤΟ είναι ενωμένο και «η Αμερική επέστρεψε» δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου...

Βρείτε μας

7,799ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Η Ευρώπη γιορτάζει τον Μπετόβεν

Η Ευρώπη γιορτάζει σήμερα (Κυριακή, 6 Ιουνίου) τον Λούντβιχ βαν Μπετόβεν και τις 9...

«2021 PDC»: Ο αστεροειδής-μαμούθ που η Ευρώπη δεν μπορεί να σταματήσει ούτε με πυρηνικές κεφαλές

Ένα σενάριο βγαλμένο από το πιο δυστοπικό μέλλον Αν είστε από αυτούς που όταν έβλεπαν...

Economist: Η Ελλάδα έγινε ο καλύτερος μαθητής της Ευρώπης

«Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι πρωθυπουργοί αντιμετωπίζονται μερικές φορές σαν μαθητές. Σε μια αγαπημένη φράση,...

Η ΑΕΚ κέρδισε 1-0 τον Παναθηναϊκό και βγήκε Ευρώπη

Τεράστια νίκη μέσα στη Λεωφόρο πήρε η ΑΕΚ με 1-0 επί του Παναθηναϊκού και...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή