Έντονες εσωκομματικές διεργασίες εν αναμονή της επικύρωσης της συμφωνίας από τα Ευρωπαϊκά Κοινοβούλια

207

Στάση αναμονής κρατά η κυβέρνηση μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών επικύρωσης του τρίτου μνημονίου από τα ξένα κοινοβούλια και υπογραφεί η σύμβασης με τον  ESM προκειμένου να εκταμιευθεί η πρώτη δόση του δανείου.  Μέχρι τότε, όπως διαμηνύει το  Μεγάρου Μαξίμου «η κυβέρνηση ασχολείται αποκλειστικά με την ολοκλήρωση των τεχνικών διαδικασιών».

Αύριο Τρίτη ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Μαξίμου και θα έχει συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο, ενώ σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, από τις 20 Αυγούστου και μετά ο κ. Τσίπρας θα έχει συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη, προκειμένου να καθοριστούν οι περαιτέρω κινήσεις. Επί της ουσίας από τις 20 του μηνός ξεκινά μια περίοδος έντονων διεργασιών και μια σχεδόν προεκλογική περίοδος, καθώς ο Πρωθυπουργός αναμένεται να καταθέσει πρόταση εμπιστοσύνης, κίνηση που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο εκλογών.

Με σχεδόν δεδομένη την άρνηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης να στηρίξουν την κυβέρνηση Τσίπρα και τα σενάρια για αποχή ορισμένων βουλευτών και κομμάτων από την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, το μπαλάκι πέφτει στην πλευρά της Αριστεράς Πλατφόρμας και των διαφωνούντων του ΣΥΡΙΖΑ, αν θα ρίξουν την πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς.

Σενάριο αποχής της Αριστερής Πλατφόρμας από την ψήφο εμπιστοσύνης

Η Αριστερή Πλατφόρμα από την πλευρά της εξετάζει το ενδεχόμενο του Παρών ή της αποχής κατά τη διαδικασία της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης. Το σενάριο αυτό προβλέπει ότι οι 43 αντάρτες του ΣΥΡΙΖΑ θα απέχουν της ψηφοφορίας και το ίδιο να πράξουν και οι 17 βουλευτές του Ποταμιού.  Αυτό σημαίνει, ότι επί των παρόντων 240 βουλευτών, η κυβέρνηση θα χρειαστεί το 50%+1 των ψήφων, δηλαδή 121 βουλευτές που θα πουν Ναι.

Πρωτοβουλία για πρόταση μομφής κατά Κωνσταντοπούλου από το Ποτάμι

Με ανοικτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, στάση αναμονής κρατά ο πρωθυπουργός και για το έτερο μέτωπο, της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Σε διαφορετική περίπτωση, ο κ. Τσίπρας δεν βλέπει αρνητικά την κατάθεση πρότασης μομφής κατά της προέδρου της Βουλής, κίνηση στην οποία πρωταγωνιστεί Το Ποτάμι.  Άλλωστε ο πρωθυπουργός, λίγο πριν την ψήφιση του μνημονίου στη Βουλή είχε επαναλάβει τα περί θεσμικής δυσαρμονίας και είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο πρωτοβουλιών.

Διαβάστε επίσης:  Με νέο σποτ για τον ένα χρόνο κυβέρνησης της ΝΔ ο ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται στους δημοσιογράφους

Σύμφωνα με πληροφορίες το Ποτάμι έχει ήδη στείλει στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πλην της Χρυσής Αυγής, σχετικό κείμενο προς συγκέντρωση υπογραφών. Σε αυτό επισημαίνεται ότι «είναι η πρώτη πρόεδρος της Βουλής στην κοινοβουλευτική ιστορία που δεν ασκεί πολιτειακά καθήκοντα, αλλά πολιτικά. Παραβιάζει την ουσία του Συντάγματος, το οποίο ορίζει ότι την πολιτική της χώρας την καθορίζει η κυβέρνηση».

Πρωτοβουλία 17 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για να αποτραπεί το «σχίσμα»

Σε μία προσπάθεια να αποτραπεί το σχίσμα στον ΣΥΡΙΖΑ, 17 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος προχώρησαν σε κοινή πρωτοβουλία υπέρ της ενότητας του κόμματος. Ανάμεσα τους βουλευτές που ψήφισαν με διαφορετικούς τρόπους στις ψηφοφορίες για τα προαπαιτούμενα και για το τρίτο μνημόνιο. Σε κείμενό τους σημειώνουν: «Η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ έχει πληγεί, όμως τη μελλοντική πορεία πρέπει να την καθορίσουμε από κοινού».

«Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μας δώσει τη δυνατότητα να επεξεργαστούμε όλοι και όλες μαζί, να προτείνουμε και να εφαρμόσουμε ένα σχέδιο απεμπλοκής για το τώρα και για το άμεσο μέλλον, καθώς και να απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν το μέλλον της ευρωζώνης, της ευρωπαϊκής Αριστεράς, της πορείας μας από δω και μπρος» αναφέρουν και συμπληρώνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να διεκδικήσει την ψήφο του λαού με ένα πρόγραμμα που θα προκύψει από το συνέδριο, θα ανταποκρίνεται στην νέα κατάσταση, στους προγραμματικούς και στρατηγικούς στόχους του κόμματος.