Έρχεται η επιβολή φόρου και στις τραπεζικές συναλλαγές

149
Τράπεζες: Πέρασαν τα stress tests

Οδεύουμε σε επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές, όπως ήδη έχουμε αναφέρει, με κύκλους του ΥΠΟΙΚ να αναφέρουν ότι τα ποσά που θα προκύπτουν κάθε χρόνο από αυτή την πηγή, να τοποθετούνται στο ειδικό αποθεματικό κεφάλαιο που θα διασφαλίζει μακροπρόθεσμα τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Πάντως, μέχρι στιγμής, οι δανειστές έχουν διαμηνύσει ότι δεν δέχονται να μπει φόρος επί των τραπεζικών συναλλαγών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, το οικονομικό επιτελείο φέρεται να προτείνει τέλος επί των τραπεζικών συναλλαγών 0,1-0,2%. Το ποσοστό θα εξαρτηθεί, όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι , από τις εξαιρέσεις που θα προβλέπονται στο ειδικό τέλος που θα εφαρμοσθεί.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο μπορεί να αποδώσει από 300 εκατ. έως 600 εκατ. ευρώ ετησίως, την ώρα που, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι ετήσιες τραπεζικές συναλλαγές ξεπερνούν τα 350 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:  Αυτός είναι ο χάρτης του παγκόσμιου χρέους (φώτο)

Ωστόσο, με γνώμονα να μην πληγούν οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα, η κυβέρνηση στο σχέδιο εξαιρεί από το ειδικό τέλος διάφορα είδη συναλλαγών, όπως, κινήσεις που γίνονται στα αυτόματα μηχανήματα ανάληψης (ΑΤΜ), καθώς και συναλλαγές έως 500 ευρώ.

Ανασταλτικός παράγοντας για τη μη εφαρμογή του μέτρου είναι το αντικίνητρο που θα δημιουργήσει στους χρήστες τραπεζικών καρτών.