Έως 30% ψαλίδι στις επικουρικές

116
Από Σεπτέμβριο το «ψαλίδι» στις συντάξεις για μηχανικούς και γιατρούς

Και νέο ψαλίδισμα έρχεται στις επικουρικές συντάξεις  από 2% για συντάξεις άνω των 150 ευρώ και 30% για όσες υπερβαίνουν τα 400 ευρώ.

Οι μειώσεις αυτές προκύπτουν στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης καθώς καταργείται η κρατική επιχορήγηση για τη ρήτρα βιωσιμότητας από τον «κανόνα βιωσιμότητας».

Όπως όλα δείχνουν το τελικό νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή έως τις 15 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, τα ποσοστά αναπλήρωσης που θα καθορίσουν και το τελικό ποσό της σύνταξης, θα προσδιοριστούν στη βάση αναλογιστικής μελέτης με τη βοήθεια και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO).

Ο ενιαίος υπολογισμός των συντάξεων θα βασιστεί σε τρεις παραμέτρους: τον μισθό κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου ή το εισόδημα στην περίπτωση των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών, το ποσοστό αναπλήρωσης που θα διαφοροποιείται ανά μισθολογική ή εισοδηματική κατηγορία και τα έτη ασφάλισης. Ενιαίος θα είναι και ο υπολογισμός των εισφορών, βάσει του μισθού ή του εισοδήματος.

Ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους (η ΓΣΕΕ δεν θα προσέλθει) ήδη έχει ξεκινήσει,  ενώ η επιτροπή της ΟΚΕ αναμένεται να γνωμοδοτήσει έως τις 15 Δεκεμβρίου επί των κύριων αξόνων της μεταρρύθμισης. Την ίδια ώρα στο τέλος του χρόνου αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει  το τοπίο για την κλίμακα των ποσοστών αναπλήρωσης των συντάξεων.

Διαβάστε επίσης:  Πέθανε ο ιδρυτής της Aegean Θεόδωρος Βασιλάκης

Στο σχέδιο Κατρούγκαλου πάντως που κατατέθηκε στην ΟΚΕ προβλέπεται η οργανωτική ενοποίηση όλων των ασφαλιστικών ταμείων σε ένα φορέα κύριας ασφάλισης, με ταυτόχρονη λειτουργική ενοποίηση των κανόνων παροχών συντάξεων και είσπραξης εισφορών.

Την ίδια ώρα το ΟΓΑ και το  ΝΑΤ θα παραμείνουν μεν ως αυτοτελή νομικά πρόσωπα, δεν θα ασκούν όμως συνταξιοδοτικές αρμοδιότητες.  Ωστόσο στο σχέδιο νόμου θα υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα, βάσει του οποίου εντός του α’ εξαμήνου του 2016 θα καταρτιστεί το οργανόγραμμα του νέου φορέα με την ουσιαστική ενοποίηση να ξεκινά το 2017.

Η τελική σύνταξη που θα λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι θα αποτελεί το άθροισμα δύο τμημάτων: της εθνικής και της αναλογικής/ανταποδοτικής σύνταξης, υπό την εγγύηση του κράτους.

Η Εθνική Σύνταξη θα χρηματοδοτείται απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα δίνεται σε όσους έχουν τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

Το αναλογικό μέρος της σύνταξης θα υπολογίζεται βάσει των συντάξιμων αποδοχών και του ποσοστού αναπλήρωσης, σύμφωνα με το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων παροχών.