Ήττα του Εθνικού Μετώπου της Λε Πεν «δείχνουν» τα exit polls

109
Γαλλία, Λεπέν, φόβος, Μακρόν,

Ήττα του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λε Πεν και νίκη του κεντροδεξιού κόμματος του Νικολά Σαρκοζί προμηνύουν τα exit polls στη Γαλλία, μετά το «κλείσιμο» της κάλπης στο β’ γύρο των περιφερειακών εκλογών.

Συγκεκριμένα, το ακροδεξιό κόμμα της Λε Πεν φαίνεται πως χάνει όλες τις σημαντικές περιφέρειες, στις οποίες προηγούταν στον α’ γύρο τον εκλογών.

Καταλυτικό ρόλο σ’ αυτή την εξέλιξη διαδραμάτισε η απόσυρση των σοσιαλιστών υποψήφιων και η έκκληση του προέδρου Ολάντ για στήριξη του κεντροδεξιού κόμματος ως «ανάχωμα» στην επέλαση της Λε Πεν.

Στη βόρεια περιοχή, οι Ρεπουμπλικάνοι του Σαρκοζί κερδίζουν το 57,5% των ψήφων έναντι 42,5% του Εθνικού Μετώπου. Στα νοτιοανατολικά, όπου υποψήφια είναι η ανιψιά της Λε Πεν, Μαριόν, ο κεντροδεξιός υποψήφιος προηγείται με 54,5%.

Η συμμετοχή και στις δύο περιφέρειες υπερβαίνει το 61% – σημαντικά αυξημένη έναντι του πρώτου γύρου. Στα ανατολικά, η κεντροδεξιά προηγείται με 48,4% έναντι 36,4% του Εθνικού Μετώπου.

Εάν επιβεβαιωθούν τα προαναφερθέντα ποσοστά, τότε θα πρόκειται για μία μεγάλη ήττα της Λε Πεν, η οποία προσδοκούσε στην «κατάκτηση» αρκετών περιφερειών. Τα επίσημα αποτελέσματα για τις 13 περιφέρειες αναμένονται αργά το βράδυ.

Διαβάστε επίσης:  Liberation: Το συγκλονιστικό πρωτοσέλιδο για το αιματοκύλισμα στη Γάζα (Φώτο)

Σημειώνεται ότι στον πρώτο γύρο, το Εθνικό Μέτωπο προηγούταν σε έξι περιφερειες, η κεντροδεξιά σε τέσσερις και οι σοσιαλιστές σε τρεις.

Βαλς: Ο κίνδυνος της ακροδεξιάς παραμένει

Ο κίνδυνος της ακροδεξιάς παραμένει, εκτίμησε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, εν όψει της διαφαινόμενης ήττας της Μαρίν Λε Πεν στο β’ γύρο των περιφερειακών εκλογών.

«Απόψε, δεν υπάρχει περιθώριο για ανακούφιση ή θριαμβολογίες» τόνισε και σημείωσε ότι τα ποσοστά του Εθνικού Μετώπου πρέπει να αναγκάσουν τη γαλλική κυβέρνηση να «ακούσει» τον γαλλικό λαό.

Σημειώνεται ότι τα exit polls έδειξαν ότι το κόμμα της Λε Πεν δεν κερδίζει καμία περιφέρεια, παρά τα εντυπωσιακά ποσοστά του α’ γύρου.

Η Μαρί Λεπέν δήλωσε: «Τίποτα δεν θα μπορέσει να μας σταματήσει» διαμήνυσε πριν από λίγο η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των exit poll βάσει των οποίων το Εθνικό Μέτωπο ηττήθηκε σε τουλάχιστον τρεις από τις περιφέρειες που στόχευε.

Πηγή: Reuters